Film a székelyföldi csizmakészítésről – Fábián Andor rendező a Csizmás pandúrok, székely csizmadiák című friss alkotásról

Film a székelyföldi csizmakészítésről – Fábián Andor rendező a Csizmás pandúrok, székely csizmadiák című friss alkotásról

A csizmakészítés fortélyaiba is betekintést nyújt a frissen elkészült dokumentumfilm

Fotó: Farkas Antal

A székelyföldi csizmakészítés és csizmaviselet történetét mutatja be az a dokumentumfilm, amelyet kedden mutattak be online a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében. A film elkészítésének céljáról és mikéntjéről Fábián Andor rendezőt kérdeztük.

Bede Laura

2020. december 30., 20:512020. december 30., 20:51

2020. december 31., 18:392020. december 31., 18:39

A Csizmás pandúrok, székely csizmadiák című, a népi csizmaviseletről szóló dokumentumfilmet mutatták be online kedden a közösségi oldalon a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében.

A film a székelyföldi csizmakészítés és csizmaviselet múltját, jelenét dolgozza fel négy karakter szemszögéből. A Mesemondó, a Csizmadia, a Néptáncos és a Pásztor életútjának mentén rajzolódik ki a különféle csizmaviseletek szerepe a székelyek mindennapjaiban.

A csizmakészítés és csizmaviselet történetét Balázsi Dénes néprajzkutató, Katona Csaba csizmadiamester, Orendi István együttesvezető és Nagy Márton, illetve Nagy Etelka pásztor meséli el humoros anekdotákkal fűszerezve.

„Azért fontos néprajzi dokumentumfilmeket készíteni, mert a dokumentumfilm-készítés korszerű, modern módja a néprajzi értékek megőrzésének. A technológiai világ nem feltétlenül ellensége a kézzel készített termékek, néphagyományok ősi világának” – mondta el megkeresésünkre Fábián Andor filmrendező. Mint kifejtette, ennek egyik példája, amikor a különböző technikai felszerelések (kamera, mikrofon, világítás) használatával megvalósuló filmkészítés a hagyományőrzés, értékmentés eszközévé válik.

Eltűnőfélben levő mesterség

„A csizmakészítés régi népi mesterség, már a 15. századtól gazdagítja kultúránkat. Azonban ahogy azt Katona Csaba csizmadiamester is megfogalmazza: egy vagy két évtized múlva sajnos ki is hal a csizmakészítés hagyománya.

Idézet
Sajnos ma már egyre nehezebb fiatalokat találni, akiknek tovább lehetne adni a mesterség fortélyait”

– mutatott rá a rendező. Úgy fogalmazott, párhuzamként Leonardo DiCaprio amerikai színész, rendező dokumentumfilmjének, az Özönvíz előtt című alkotásnak egyik jelenete jut eszébe, ahol egy tizenhetedik századi könyv lapjain mutatnak meg olyan ma már nem létező életformákat, mint a tasmán tigrisé vagy a kvaggáé, a zebra egy kihalt alfajáé. Már nem tudták valós életterükben lefilmezni őket, mert nem lehet megtalálni ezeket a fajokat.

Idézet
Mi még időben vagyunk, most még le tudjuk filmezni a csizmadiákat; ha azonban 2040-ben akarnánk elkészíteni ezt a filmet, lehet, hogy mi is csak néprajzi szakkönyvek illusztrációjaként találnánk csizmadiát. Mivel eltűnőfélben lévő mesterségről van szó, aktuálisabb a téma, mint bármikor”

– mondta Fábián Andor. Kérdésünkre arról is beszélt, hogy a film elsődleges célja, hogy szórakoztató módon dokumentálja a csizmakészítés és a különböző csizmaviseletek hagyományát.

„Bár elsősorban a néprajzi érdekeltségű közönségnek szól, próbáltuk úgy elkészíteni a filmet, hogy a néprajzi témákban kevésbé jártas, fiatalabb közönség számára is izgalmas legyen. A tudományos, leíró jellegű megközelítés mellett alkalmaztunk klasszikus történetmesélői, dramaturgiai, forgatókönyvírói fogásokat is, így a csizmakészítés és a csizmaviselet bemutatása mellett a film dramaturgiája a négy szereplő életútjának találkoztatásában csúcsosodik ki” – fogalmazott a rendező.

Arról is beszélt, hogy

a néprajzkutató Balázsi Dénes, akinek édesapja annak idején maga is suszter volt, a filmben „a mesemondó” bőrébe bújik, személyes anekdotákkal, életrajzi vonatkozású történetekkel meséli el gyermekkori, csizmakészítéshez fűződő élményeit.

„Apámnak a türelmét bizonyítja: szerette, hogy mellette legyenek a gyermekek. És így nemcsak lekötött, munkát is adott, foglalkozott, mesélt, elmondta élete történetét, vagy éppen tanított, nevelt. A suszterműhely, a suszterasztal és a környéke nemcsak munkahely volt, hanem felnevelőhely, tehát élettér volt számunkra” – fogalmaz a néprajzkutató.

Galéria

Régi mesterség, már a 15. századtól gazdagítja kultúránkat az impozáns lábbelik készítése

Fotó: Farkas Antal

Egy pár csizma egy véka búzáért

Katona Csaba csizmadiamester a szakma gyakorlati titkaiba avatta be a stábot. Megmutatta a varrógépet, aminek segítségével könnyedén egymáshoz lehet illeszteni különböző bőrdarabokat; bemutatta a „ráspolyozás” technikáját – a ráspoly nevű szerszámmal szokták simára reszelni a cipő talpát. Ő is édesapjától örökölte a mesterséget, neki is volt néhány gyermekkori történet a tarsolyában.

Idézet
Emlékszem, olyan idő is volt, amikor egy véka búzáért csináltak egy pár csizmát. Persze ez nem volt kifizetődő, de akkor jól jött, mert nem volt akkor amit a családnak megenni, a szárazság idejében. Így hát egy véka búzáért csináltak egy pár csizmát”

– emlékezett Katona Csaba csizmadiamester.

Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője a néptánc és a népi csizma összefüggéseiről beszélt. „A népi csizma használata a néptáncosok körében a legelterjedtebb. Bár próbákon kevésbé használják, a fellépéseknek elengedhetetlen kelléke. A népviselet szót úgy is értelmezem, hogy ez nemcsak egy ruhadarab, hanem olyan ruhadarab, amelyet felvéve viselkedni kell. És a csizma viselése biztos hogy más kiállást, más tartást követel meg, hiszen nem szandálban, félcipőben állunk” – mondta Orendi István együttesvezető.

Nagy Márton pásztor és felesége, Etelka számára a csizma a mindennapi viselet részét képezi. A csizma könnyebbé teszi a munkavégzés folyamatát, a gumicsizma ellenálló lábbeli a kemény terepeken, esős sáros időben is.

Idézet
Aki a mezőgazdaságban, pásztorkodással dolgozik, az a gumicsizmát nem fogja tudni elkerülni, akármilyen luxusvilág legyen. A mezőn pedig fog kelleni dolgozni, mert ha nem, éhen halunk”

– mondta a pásztor.

A film igyekszik rávilágítani arra, hogy bár kihalófélben lévő mesterség a csizmakészítés, a csizmahasználatra azonban a mai napig megvan az igény. „Ezért reméljük, hogy lesz még reneszánsza a népi mesterségeknek, és tíz-húsz év múlva is találunk még csizmadiát, aki szerepelni tud majd a jövő néprajzi dokumentumfilmjeiben” – mondta a rendező.

A film alkotói továbbá: Farkas Antal operatőr, Brók István zeneszerző-producer. Történelmi szakértőként a székelyudvarhelyi Haáz Rezső-múzeum munkatársa, Szász Hunor segítette a stáb munkáját. A film finanszírozója a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, szakmai partner volt a S’art’R Művészeti Közösség.

Divatcikké vált a lábbeli

Több évezredes múltra visszatekintően a lábbelikészítés legfontosabb nyersanyaga az állati bőr, melynek méretre szabását és összevarrását különböző korokban különböző szakosodású mesterek végezték. A Kárpát-medencei magyarságnál kezdetben a tímár, később a varga, majd a csizmadia állított elő lábbeliféléket, a 19. századtól a cipész foglalkozik lábbelikészítéssel és -javítással. A lábbeli szerepe az utóbbi évszázadban jelentősen megváltozott, míg régebben kifejezetten fogyasztási cikknek számított, az utóbbi időkben divatcikké vált – olvasható a Mesterségek.ro honlapon, amely a székelyföldi népi mesterségeket hivatott bemutatni. Az oldal felsorolja a Háromszéken dolgozó csizmakészítőket: Fazakas Ferenc (Sepsiszentgyörgy), Benedek György (Szentivánlaborfalva), Balázs József (Sepsiszentgyörgy), Peszternák László (Nagybacon), Vásárhelyi László (Sepsiszentgyörgy), Ilyés Péter (Erdőfüle), Szekeres Sándor István (Uzon). K. J.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

Videósorozattal helyezik történelmi kontextusba a Kibic online kvíz tanulságait

Magyarázó videósorozat készült az Erdély tematikájú, Kibic elnevezésű online tesztből. A kvíz tizennégy részes sorozatának első két epizódja már elérhető az ötletgazda Ferkó Zoltán YouTube-csatornáján.

Videósorozattal helyezik történelmi kontextusba a Kibic online kvíz tanulságait
2024. április 06., szombat

Megjelöli májustól a mesterséges intelligencia által előállított tartalmakat a közösségi portálokon a Meta

A Meta amerikai internetes óriásvállalat májustól megjelöli a közösségi portálokon a mesterséges intelligencia (MI) által előállított hangokat, képeket és videókat – derül ki egy friss blogbejegyzésből.

Megjelöli májustól a mesterséges intelligencia által előállított tartalmakat a közösségi portálokon a Meta
2024. április 06., szombat

Hétvégétől az erdélyi mozik műsorán az új Bogyó és Babóca animációs film – M. Tóth Géza rendezővel beszélgettünk

A hagyományokat követve a Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk című mozifilmben is tizenhárom mesét láthatnak a gyerekek, akiket újdonságokkal is meglepnek a KEDD Animációs Stúdió által forgalmazott alkotásban.

Hétvégétől az erdélyi mozik műsorán az új Bogyó és Babóca animációs film – M. Tóth Géza rendezővel beszélgettünk
2024. április 05., péntek

Tavaszi koncerteket tartanak Szatmárnémeti felújított történelmi központjában, hétvégén rajtol a rendezvénysorozat

Útjára indítja a Szatmári tavasz elnevezésű, koncerteket felsorakoztató rendezvénysorozatot a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, amely ezzel a programmal felpezsdítené a felújított és nemrég átadott történelmi városközpont életét.

 

Tavaszi koncerteket tartanak Szatmárnémeti felújított történelmi központjában, hétvégén rajtol a rendezvénysorozat
2024. április 04., csütörtök

Szijjártó Péter a feszültségoldás reményében Teqball-asztalt ajándékozott a szülinapos NATO-nak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Teqball-asztalt adott át a NATO részére az észak-atlanti szövetség alapításának 75. évfordulója alkalmából csütörtökön Brüsszelben.

Szijjártó Péter a feszültségoldás reményében Teqball-asztalt ajándékozott a szülinapos NATO-nak
2024. április 04., csütörtök

Hamarosan fizetőssé válik a belépés Velencébe, a polgármester bejelentette a részleteket

Velencében április 25-től bevezetik egyelőre kísérleti jelleggel és 29 különböző napon a napi 5 eurós belépőjegyet. Ennek részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be csütörtöki római sajtótájékoztatóján.

Hamarosan fizetőssé válik a belépés Velencébe, a polgármester bejelentette a részleteket
2024. április 04., csütörtök

A TikTokon terjedő álhír miatt törik össze a csokinyuszikat és -tojásokat a boltokban

Az emberek elkezdték összetörni a csokoládé nyuszikat, abban a reményben, hogy pénzt találnak bennük, miután hamis információk terjedtek el az interneten. A gyártók és a kiskereskedők kénytelenek arról kommunikálni, hogy az édességek belseje üres.

A TikTokon terjedő álhír miatt törik össze a csokinyuszikat és -tojásokat a boltokban
2024. április 01., hétfő

Röpködő színkavalkád és ismeretterjesztés a becsületkasszával működő korondi madárkertben

Nemcsak élményt, hanem ismeretterjesztést is kínál a korondi madárkert, ahol közel 40 faj található a különféle páváktól a vízimadarakon át a fácánokig és papagájokig. Szász Emilt, a Hargita megyei létesítmény ötletgazdáját kérdeztük a madárkertről.

Röpködő színkavalkád és ismeretterjesztés a becsületkasszával működő korondi madárkertben
2024. március 30., szombat

Ételmentő Munch „őrjárat”: Romániában is használható a magyarországi fejlesztésű app

Immár Romániában is elérhető Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb, ételpazarlást megelőzni kívánó mobiltelefonos alkalmazása, a Munch, melyet Magyarországon fejlesztettek ki, és azóta Csehországban és Szlovákiában is működik.

Ételmentő Munch „őrjárat”: Romániában is használható a magyarországi fejlesztésű app
2024. március 30., szombat

Energikus dallal és klippel mutatkozott be a frissen megalakult gyergyói NÉKED zenekar

Új együttessel bővült az erdélyi zenei színtér: a frissen megalakult gyergyószentmiklósi NÉKED banda a Süt A Nap Az Égen című dallal és videóklippel debütált.

Energikus dallal és klippel mutatkozott be a frissen megalakult gyergyói NÉKED zenekar