„Ha nagy leszek, influenszer leszek. Vagy inkább már most!” – Betekintés a YouTube bevételszerzési világába

„Ha nagy leszek, influenszer leszek. Vagy inkább már most!” – Betekintés a YouTube bevételszerzési világába

Fotó: Pexels.com

A modern világban felnövő gyerekek negyede influenszer, digitális véleményvezér akar lenni – hiszen példaképeket most már nagyrészt nem közvetlen környezetükből vagy mondjuk az űrből kapnak, hanem a közösségi oldalakról. A YouTube tízéves romániai jelenléte apropóján készült összeállításunkban körbejártuk, miről is szól a hihetetlen népszerűségnek örvendő videómegosztó, melyek a legfelkapottabb csatornák, mennyi pénzt keresnek a legmenőbb youtuberek, milyen bevételszerzési lehetőségek állnak a digitális tartalmakat gyártani kívánók előtt.

Páva Adorján

2023. április 11., 10:032023. április 11., 10:03

Amerikai kutatások szerint ma már háromszor annyi gyermek szeretne influenszer lenni, mint űrhajós. A nyugati világ fiataljainak mintegy negyede leginkább digitális tartalmak létrehozásával, közösségi oldalak véleményvezéreként keresné meg a kenyerét. És sokan nem is várnának felnőttkorukig, hiszen számos példa van rá, hogy már tinédzserként is milliókat lehet ezzel kaszálni.

Merthogy a hírnév természetesen pénzzel, akár vagyonnal is jár – ez pedig rendkívül csábító a fiatalok körében, akik szabadidejük jelentős részében amúgy is a közösségi oldalakon lógnak. Ezek közül kiemelkedik a YouTube nyilvános videómegosztó portál, amely – mint valamennyi társa – óriási fejlődésen ment keresztül az alapötlet megvalósítása óta:

a befutott influenszerek, streamerek, vloggerek révén ma már kész, nagyon menő életformát kínál.

Persze ez sem fenékig tejfel: bár sok esetben azok álmodoznak ilyen karrierről, akik „nem szeretnének dolgozni”, egy népszerű csatorna működtetése bizony rengeteg munkával jár.

Tízéves romániai előretörés

Ugyanakkor tény, hogy a potenciális közönség óriási. Hiszen a világon több mint kétmilliárdan rendelkeznek YouTube-fiókkal, de még ezen felül is sokan használják regisztráció nélkül. Azt a platformot, amely 2005-ben, egy 18 másodperces állatkerti videó feltöltésével indult, és amelyet csupán másfél évvel később 1,5 milliárd dollárért vásárolt meg a Google.

A világ második legnépszerűbb közösségimédia-oldala több mint 80 nyelven érhető el, a felhasználók száznál is több országban fogyaszthatnak saját nyelvükre optimalizált tartalmat. A YouTube Románia idén tavasszal éppen tízéves, és ennek apropóján a Google – amely szerint több mint 12 millió felnőtt romániai használja említett szolgáltatásukat – közvélemény-kutatást készíttetett a videómegosztó népszerűségéről. A megkérdezettek 98 százaléka szerint „minőségi” tartalmat találnak a YouTube-on, 91 százalékuk szerint pedig valami újat tanulnak, ha megnyitják a felületet.

Galéria

Fotó: Pexels.com

Ahol 2022 végén több mint 8000 romániai csatorna rendelkezett legalább 10 ezer feliratkozóval, 1600 pedig a százezres határt is meghaladta (mindkét esetben 15 százalékos növekedést jegyeztek egy év alatt). A milliós küszöböt először az országban 2016-ban lépte át Mihai Alexandru Hash (Mikey Hash), miközben tavalyi év végén már 150 tartalomgyártó büszkélkedhetett ezzel.

Az első romániai Gyémánt alkotói díjas, azaz 10 millió fölötti követőszámmal rendelkező csatorna a LooLoo Kids, amely 2020-ban lépte át a bűvös határt – akkoriban ez a teljes kelet-közép-európai régióban egyedülálló volt. A kisgyerekeket megcélzó angol nyelvű szórakoztató animációs oldalt azóta 53,3 millió feliratkozó nézi.

Egyébként a YouTube-on a világszerte legnépszerűbb romániai művész Inna (7,68 millió feliratkozó), a romániai közönséget tekintve pedig Andra (összesen 1,91 millió). A világszerte legnézettebb romániai tartalomgyártó továbbra is a LooLoo Kids, miközben „hazai pályán” Selly (3,2 millió) a legnépszerűbb. Összehasonlításképpen Magyarországon a legtöbb feliratkozóval rendelkező csatorna a R3D ONE Official nevű 2,39 millióval, amelyet a PamKutya (1,37 millió) és a Videómánia (1,2 millió) követ.

Bevételszerzési módok a YouTube-on

Bár a YouTube „küldetése” továbbra is egyszerű és nagyszerű – hogy „mindenkinek hangot adjon, és megmutassa nekik a világot” –, az óriási nézettség természetesen rengeteg pénzt is mozgat. A YouTube Partnerprogram keretein belül lehetséges bevételszerzés módjait rövid leírásban ismerteti a Google.

Egyrészt ott a hirdetési bevétel, amely a videóoldalon megjelenő hirdetésekből és a Shorts-feed hirdetéseiből származik. Másrészt a csatornatagságok is pénzt hoznak: a csatorna tagjai ismétlődő havi befizetés révén juthatnak hozzá a működtető által felajánlott különleges jutalmakhoz (tartalmakhoz). Ugyanakkor vásárlás révén a rajongók megnézhetik és megvásárolhatják az üzletedből származó termékeket, árucikkeket a YouTube-on. Emellett a Super Chat és Super Stickers nevű funkciókkal élő rajongók fizetnek azért, hogy üzeneteik vagy animált képeik kiemelve jelenjenek meg a csevegési streamben. Szuperköszönet is lehetséges: a rajongók fizetnek azért, hogy üzenetük kiemelve jelenjen meg a videó megjegyzések részében. Végül a YouTube Premium tagságból is származhat bevétel: amikor egy YouTube Premium előfizető megnézi a csatornaműködtető tartalmát, utóbbi részesülhet az előbbi által fizetett előfizetési díjból.

Galéria

Fotó: Pexels.com

Dan Oros, a Google és a YouTube Románia marketingigazgatója a tízéves szülinap alkalmából szervezett rendezvényen úgy fogalmazott, sok mindentől függ, hogy mennyit kereshet egy romániai tartalomgyártó. Hiszen mindenki más-más bevételszerzési funkciót részesít előnyben, a jövedelem hónapról hónapra is nagyban változhat. Példaként említette, hogy a YouTube Shorts részlegben a tartalomgyártót a bevétel 45 százaléka illeti meg, 10 százalék a felhasznált zenért fizetett jogdíj, a többi a YouTube-nál marad. De például a feliratkozók-csatornatagságok után befolyó összegen körülbelül fele-fele arányban osztozik a tulajdonos és a platform. Természetesen sok minden függ a nézettségtől is, és a reklámozóktól.

Az egyik legnépszerűbb román youtuber, Selly, azaz a mindössze 22 éves Andrei Șelaru – aki 2012, tehát 11 éves kora óta működteti csatornáját – 2021-ben rajongói kérdésére azt válaszolta, hogy bár igencsak váltakozik az összeg, de olyan 10 ezer eurót keres havonta.

korábban írtuk

Több millió lejt hajtott be a román adóhatóság a közösségi oldalakon pénzt szerző influenszerektől
Több millió lejt hajtott be a román adóhatóság a közösségi oldalakon pénzt szerző influenszerektől

„Sok millió lejt” hajtott be az Országos Adóhatóság (ANAF) olyan személyektől, akik jövedelemhez jutottak a közösségi oldalakon közzétett bejegyzéseik révén – jelentette ki egy televíziós interjúban Lucian Heiuş, az intézmény vezetője.

Az összeg bizony jókora, nem véletlenül kápráztathatja el a hasonló pályafutásban gondolkodókat. Ugyanakkor mindez „kismiska” ahhoz képest, hogy a legnagyobbak mennyit kaszálhatnak a YouTube-ból. A Forbes 2020-as listáján pedig a legnagyobb az akkor kilencéves Ryan Kaji volt: az elsősorban játékok kipróbálásával hihetetlen népszerűségre szert tevő kisfiú csatornájának 27,6 millió követője volt (ez a szám ma már 34,6 millió), ami közel 30 millió dollár reklámbevételt eredményezett az alsó tagozatos kisfiúnak – számolt be az Innotéka tudományos magazin egyik tavalyi lapszámában. De még a Forbes-lista 10. helyezett is 15 millió dollárral gazdagodott egyetlen év alatt.

Galéria

Fotó: Pexels.com

Hitelesség és kitartás

Egyébként a magyarországi szaklap átfogó cikkében megszólaltatta Bodrogi Bozán András minősített YouTube-szakértőt is, aki szerint a sikerhez elengedhetetlen, hogy egy videós autentikus és kitartó legyen. Mint fogalmazott, a hitelesség azért fontos, mert „kizárólag akkor lesznek kíváncsiak a véleményedre, ha annak súlya van”,

egyik pillanatról a másikra még az online térben sem lesz senkiből sztár.

Bodrogi Bozán tapasztalatai szerint rengeteg időt és energiát kell fektetni ebbe a szakmába, minimum két évre van szükség ahhoz, hogy valakit jegyezzenek a piacon. A rendszeres tartalomgyártás azonban ezt követően sem maradhat el – áll az Innotéka.hu oldalon olvasható cikkben.

Az általános nézet szerint ha az Instagram az új divatmagazin, a podcast az új rádió, akkor a YouTube az új tévé. Utóbbi népszerűsége ismeretében nem is kérdés, hogy a Z generáció tagjai közül sokak számára ez jelenti az álommunkát.

Galéria

Fotó: Pexels.com

Pedig a szakmának van árnyoldala is. A youtuberek komoly teljesítménykényszer alatt dolgoznak, folyamatosan tartalmakat kell előállítaniuk, és napról napra kell megdolgozniuk a lájkokért.

Bodrogi Bozán András megemlítette a negatív vélemények okozta nehézségeket is: arra senki sem tudja felkészíteni az embert, hogy nyilvánosan kritizálják a munkáját. „Kutatják is, hogy milyen mentális problémákat és frusztrációkat okozhat egy-egy negatív komment” – jegyezte meg a szakértő az Innotéka magazinnak.

korábban írtuk

Legyen full laza az egész: az erdélyi influenszer nem befolyásolni, csak szórakoztatni akar
Legyen full laza az egész: az erdélyi influenszer nem befolyásolni, csak szórakoztatni akar

Megesett már, hogy a legújabb típusú okostelefont egyszerűen ledarálta vagy kirántott egy Ipadet, de nem csak erről híres a legismertebb erdélyi youtuber, Dezső Bence. Kitartóan, immár hat éve készít videókat, s lassan fél millió követője van,  magyar Youtube toplistán ő a tizenötödik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Fémhulladékból alkot az országos tehetségkutatóban szereplő mezőcsávási Kiss Andrea Beatrix

Lenyűgözte az egyik román tehetségkutató zsűrijét a mezőcsávási Kiss Andrea Beatrix, aki fémhulladékból hoz létre különböző tárgyakat, a műsorban például egy balerinát. A fiatal fémműves inspirációjáról, szenvedélyéről beszélt lapunknak.

Fémhulladékból alkot az országos tehetségkutatóban szereplő mezőcsávási Kiss Andrea Beatrix
2024. május 06., hétfő

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik

A 2020. óta Szilágy, Maros és főként Szatmár megyében megszervezett eddigi hét, Picnic in the Vineyard nevet viselő borpiknik idei első kiadására Avasújvárosban kerül sor május 11-én 11 órától.

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik
2024. május 06., hétfő

Beüzemelték az első intelligens sebességkorlátozó „fekvőrendőrt” Romániában

Üzembe helyezték az első intelligens sebességkorlátozót Romániában: Bukaresttől nem messze szerelték fel a „fekvőrendőrként” működő készüléket a helyi hatóságok. A technológiát az országban meghonosító cég más városokban is tesztelné a rendszert.

Beüzemelték az első intelligens sebességkorlátozó „fekvőrendőrt” Romániában
2024. május 05., vasárnap

Ma már inkább az állatok jogait helyezi előtérbe az erdélyi vegán közösség

Kezdetben sokan a növényi alapú étrend egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt vonták ki teljesen étkezésükből az állati eredetű eledeleket, idővel viszont az erdélyi vegánok számára az állatok jogainak tiszteletben tartása került előtérbe.

Ma már inkább az állatok jogait helyezi előtérbe az erdélyi vegán közösség
2024. május 05., vasárnap

Dobos-torta, krémes és konyakmeggy – a Százéves Cukrászdában jártunk Gyulán

Korábban többször megfordultam vendégként a gyulai Százéves Cukrászdában, ezúttal azonban Balogh László mestercukrász kalauzolásával tekinthettünk bele a magyar cukrászat történetébe és a hagyományőrző receptjeiben, több terméküket is megkóstolhattuk.

Dobos-torta, krémes és konyakmeggy – a Százéves Cukrászdában jártunk Gyulán
2024. május 04., szombat

Múltidéző babakiállítást „adott a városnak” Sinka Zita sepsiszentgyörgyi gyűjtő

Nem tesz különbséget több mint ezer díszbabája között Sinka Zita, akinek mindegyik darab egyformán kötődik lelkéhez. A sepsiszentgyörgyi gyűjtő tematikusan berendezett kiállításáról, a legrégebbi, 19. századi példányáról, régi álmáról beszélt.

Múltidéző babakiállítást „adott a városnak” Sinka Zita sepsiszentgyörgyi gyűjtő
2024. május 03., péntek

Sikeresen útnak indította űrszondáját a Holdra Kína

Kína sikeresen felbocsátotta pénteken Csang'o nevű holdszondáját, amely a tervek szerint először nyer mintákat a Földet kísérő égitest túlsó, eddig nem kutatott, rejtett oldaláról.

Sikeresen útnak indította űrszondáját a Holdra Kína
2024. május 03., péntek

Elhunyt a Szabad Európa Rádió magyar mohikánja, aki az erdélyi magyarok rendszerváltás előtti helyzetét is dokumentálta

Életének 77. évében elhunyt Rajki László újságíró, a Szabad Európa Rádió (SZER) egykori munkatársa – tudatta családja pénteken.

Elhunyt a Szabad Európa Rádió magyar mohikánja, aki az erdélyi magyarok rendszerváltás előtti helyzetét is dokumentálta
2024. május 03., péntek

A Nyilas Misi Egyesületet támogatja erdélyi előadás-sorozatával Balogh Ottó író, életvezetési mentor

Partiumi, erdélyi és székelyföldi városokban tart előadás-sorozatot Balogh Ottó Budapesten élő író, életvezetési mentor, aki a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület egyik támogatója.

A Nyilas Misi Egyesületet támogatja erdélyi előadás-sorozatával Balogh Ottó író, életvezetési mentor
2024. május 02., csütörtök

Legközelebb 22 év múlva láthatunk olyan látványos csillaghullást, mint most hétvégén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban. Az idei évre a raj egy kisebb kitörését jósolják, amelyhez hasonló valószínűleg nem lesz 2046-ig – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Legközelebb 22 év múlva láthatunk olyan látványos csillaghullást, mint most hétvégén