Az ősz „illata és íze” a kalotaszentkirályi Csipkebogyó-fesztiválon

Bede Laura 2019. október 18., 12:19

Népművészeti vásárral, számos finomsággal várják a résztvevőket hétvégén a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon tizennegyedik alkalommal rendezendő Csipkebogyó-fesztiválon.

 

Kóstoló. Ismét összemérhetik tudásukat és tapasztalatukat a csipkeízfőző verseny résztvevői Fotó: Facebook.com/Lonay Arthur Photographer

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt színes programot kínálnak a 14. Csipkebogyó-fesztiválon, amelyet pénteken és szombaton szerveznek a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon. A rendezvényen 20:30-tól megnyitják Essig Kacsó Klára Kalotaszeg képekben című kiállítását, majd Porkoláb Ferenc derecskei szűr- és szűrrátétkészítő, Hagyományőrző-díjas népi iparművész bemutatja a „legmagyarabb” viseleti darabot, a szűrt. Az Ady Endre Iskola étkezdéjében tartott eseményen a népzenei hátteret Varga István „Kiscsipás” szolgáltatja.

A csipkeízfőző-verseny résztvevői szombaton 8 órától gyülekeznek a Szent István park mellett, ahol előkészítik, feldíszítik a standokat, majd 11 órától kezdetét veszi a verseny.

A néptánccsoportok 11:30-tól felvonulnak a kultúrotthontól a Szent István parkig, az ünnepségen Póka András-György polgármester mond köszöntőbeszédet. Fellép a csíkmadarasi Hagyományőrző Csoport és a helyi Felszeg Gyöngye Néptánccsoport. 16 órakor a zsűri kiértékeli a lekvárokat, majd 20:30-tól táncos irodalmi estet rendeznek a kultúrotthonban. A néptánc produkciókat követően kihirdetik a verseny eredményét, majd Marosán Csaba kolozsvári színművész Humor az irodalomban címmel tart előadást. Természetesen

a csipkebál idén sem marad el, a résztvevői hajnalig rophatják a táncot.

Fotó: Facebook.com/Lonay Arthur Photographer

A szervezők állandó programokat is kínálnak szombatra: a Kalotaszentkirályi tájház látogatása 10–16 óra között, az Ady Endre-emlékszoba megtekintése 10–12 és 14–16:00 óra között, a református erődtemplom látogatása 10–12 és 14–16:00 óra között. Lehetőség nyílik lovasszekerezésre a faluban Szent István park–Bánffy-ház–központ–Szent István park-útvonalon, illetve gyerekek lovagoltatására Betlendi Beáta és István felügyelete alatt, 11–14 óra között. A népművészeti vásárban számos érdekességet próbálhatnak ki a látogatók, mint a fafaragás, bútorfestés, kosárfonás, gyöngyfűzés. A szervezők különböző szörpökkel, bográcsgulyással, töltött káposztával, miccsel, sajttal, mézzel, lekvárokkal, süteményekkel várják a vendégeket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat