Az élőszavas mesemondás erejét és varázsát közvetítik a Világszárnya szövetség erdélyi tagszervezetei

Az élőszavas mesemondás erejét és varázsát közvetítik a Világszárnya szövetség erdélyi tagszervezetei

Bedőházi Beáta a Mesekaland rendezvény keretében interaktív foglalkozást tartott a gyerekeknek

Fotó: Facebook/Benedek Elek Emlékház

Egyéves születésnapját ünnepelte a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség, amelynek a Kárpát-medence szinte minden részéről vannak tagjai, köztük két erdélyi tagszervezet. Bedőházi Beáta mesemondó és mesepedagógus, a Szóperencia Egyesület alapítója és Bíró Boróka Júlia, a Benedek Elek Emlékház kulturális menedzsere, Benedek Elek ükunokája az élőszavas népmesemondást népszerűsítésű rendezvényeikről, szervezeti tevékenységeikről, céljaikról beszéltek a Krónikának.

Bede Laura

2024. június 18., 18:222024. június 18., 18:22

2024. június 19., 10:282024. június 19., 10:28

A Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség célja és feladata a magyar népmesemondó szervezetek szakmai képviselete, együttműködési lehetőségeinek megteremtése, érdekvédelme, érdekképviselete, az élőszavas népmesemondás népszerűsítése – foglalta össze a Krónika megkeresésére Bedőházi Beáta, a szövetség alapítótagjai között szereplő Szóperencia Egyesület elnöke. Hozzátette, szerinte szépen haladnak, hiszen a szövetséget négy szervezet hívta életre és egy év alatt 6 szervezettel bővült.

„Igyekszünk egymás programjait erősíteni, segíteni, együtt tervezni. A szervezet tiszteletbeli elnökségére Kovács Mariannát kértük fel, a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár igazgatóját, akinek több évtizedes tevékeny múltja van a magyar mesekultúrában, nevéhez fűződik például „A népmese napja”, melyet Benedek Elek születésnapjára tűztek ki” – magyarázta a sepsiszentgyörgyi mesemondó.

Kifejtette, a magyar népmesemondó mozgalom elindítóit, Raffai Judit és Agócs Gergely néprajzkutatót is megszólították, hogy segítségükkel és felügyeletükkel haladhassanak munkájukkal a kitűzött célok felé.

„Örülünk, hogy tapasztalataikra és tudásukra támaszkodhatunk, és hálásak vagyunk mindhármuk támogatásáért. Az elmúlt évben megteremtettük a hátteret, leraktuk az együttműködés alapjait” – fogalmazott az alapító tagok egyike.

Galéria

Bíró Bíborka Eszter Benedek Elekről mesélt a kisbaconi diákoknak

Fotó: Facebook/Benedek Elek Emlékház

A szövetségnek jelenleg a Kárpát-medence szinte minden részéről vannak tagjai, így hat magyarországi, két erdélyi, egy felvidéki és egy vajdasági tagszervezetet számlál, és több mint negyven mesemondót képvisel, akik közül legtöbben évtizedek óta művelik a hagyományos mesemondást. Az együttműködéssel, a feladatok ellátásával kapcsolatban Bedőházi Beáta rámutatott, folyamatosan dolgoznak a munka megosztásán.

Bár a szövetség egyéves, másfél évtizede dolgozik együtt néhány tagszervezete, vagy azok tagjai, sok közös program valósult meg, szinte az egész Kárpát-medencébe kiterjedt már.

„A szövetségnek van egy kinevezett titkára Kántor Szilvia személyében, aki rengeteg feladatot levesz a vállunkról, rendkívül operatív és következetes, így az ő segítségével közel maradunk a tengelyhez. A szervezeteinkben nem volt és nincs lehetőség az adminisztratív feladatok ellátását hozzáértő szakemberre bízni, gyakran elfáradunk ebbe egy-egy rendezvény lebonyolításánál. Felüdülés megtapasztalni, amikor valaki a háttérből gyönyörű rendet tart, áldozatos munkájával” – magyarázta a Szóperencia Egyesület elnöke. Hozzátette, kommunikációért felelős kollégájuk is van már, ezt a feladatot egyelőre Draskóczy Noémi vállalta fel, de mindannyian igyekeznek lehetőségeikhez mérten besegíteni.

Galéria

A Szóperencia Egyesület elnöke előszeretettel népszerűsíti a hagyományos élőszavas mesemondást

Fotó: Facebook/Benedek Elek Emlékház

A Tekergő Meseösvény kis testvéreként létrejött Szóperencia Egyesület a szövegfolklór tovább éltetését, a kulturális életben való megjelenését tűzte ki célul Erdélyre összpontosítva. Számos rendezvényre visznek hagyományos élőszavas mesemondás köré felépített programot, iskolákban is népszerűsítik a műfajt. Az egyesület hívta életre az Erdélyi Mesemondó Találkozót, amelyet idén októberben már harmadik alkalommal szerveznek. „Ezt a rendezvényt első perctől a Világszárnya alapító tagszervezetei támogatták, amikor még nem is volt intézményes kerete az összefogásunknak. A szakmai találkozó a különböző meseirányzatok közti átláthatósági felületek létrehozását szeretné acélozni” – fogalmazott Bedőházi Beáta.

Hozzátette, igyekeznek erősíteni a kapcsolattartást a mesekultúrához szorosan kapcsolódó, de a mesemozgalomban nem szereplő, intézményekkel, szervezetekkel, valamint az anyaországi és külhoni társaikkal, tanítóikkal, és szakmai betekintést nyújtani érdeklődő pedagógusok számára.

„Ami a Benedek Elek Emlékházzal való közös munkát illeti, büszkén mondhatjuk, hogy a találkozó keretében jó kapcsolat jött létre, és Kisbaconban már több alkalommal volt hagyományos élőszavas mesemondáshoz kapcsolódó esemény, amire korábban nem volt példa, sőt az emlékház megnyitotta kapuit a helyi gyerekek számára, kifejezetten hozzájuk szóló programmal, melynek szintén az általunk képviselt élőszavas mesemondás adta a gerincét. A második találkozót közösen szerveztük Kisbaconban, és a harmadikat ismét közösen tervezzük, Benedek Elek születésének 165. és az emlékház megnyitásának 55. évfordulója jegyében” – részletezte a mesepedagógus.

Galéria

Bíró Bíborka Eszter és Bíró Boróka Júlia Kovács Mariannal (jobbra) beszélgetett a történetmesélés világnapja alkalmából

Fotó: Facebook/Benedek Elek Emlékház

Az erdélyi rendezvények kapcsán Bíró Boróka Júlia elmondta, egy év leforgása alatt több olyan program is megvalósult, amelyben a Benedek Elek Emlékházzal nem csak szakmai, hanem aktív programszervezői szerepet is vállaltak. Ezek között szerepelt a tavaly szeptemberben Kisbaconban tartott

Mesekaland, amely az élőszavas mesemondás köré épülő, kézműves tevékenységeket is magába foglaló egész napos programkínálatot nyújtott a helyi gyerekeknek.

A Világszárnya alapító- és tagszervezetei színes szakmai programmal képviseltették magukat a II. Erdélyi Népmesemondó Találkozón is. „A főszerep itt is az élőszavas mesemondásé volt, a húgommal, Bíró Bíborka Eszterrel közösen Benedek Elek hagyatéka a mesereneszánsz tükrében címmel tartottunk előadást ezen a rendezvényen. Idén márciusban pedig az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy Pintér Zsolt, a Világszárnya elnöke és Kovács Marianna tiszteletbeli elnök meghívtak bennünket Százhalombattára, ahol a történetmesélés világnapja alkalmából családtörténeteket meséltünk Bíborkával az érdeklődő közönségnek” – elevenítette fel a Krónika érdeklődésére Benedek Elek Emlékház kulturális menedzsere.

Hozzátette, a Kisbaconban tartott mindenkori rendezvényeik egyik fontos momentuma az emlékház bemutatása. „Édesanyánk, Bíró Enikő, Benedek Elek dédunokája és édesapánk, Bíró Béla, húgom, Bíborka, illetve jómagam egy-egy ilyen program alkalmával résztvevők, vendégek százainak tartunk előadást a múzeumban, bemutatva neves elődünk tárgyi és szellemi hagyatékát” – hangsúlyozta a nagy mesemondó ükunokája.

Galéria

A II. Erdélyi Népmesemondó Találkozó egyik programpontja volt a Benedek Elek Emlékház tárlatvezetéssel egybekötött látogatása

Fotó: Facebook/Benedek Elek Emlékház

Az egyéves születésnap alakalmából kitűzött célokat illetően elmondta, az emlékház perspektívájából fontosnak tartják mind az országon belüli, mind a határon átívelő együttműködéseket a Világszárnyát alapító tagokkal, és más, később csatlakozott szervezetekkel egyaránt. „Azt látjuk, hogy szükség van új típusú programokra, amelyek keretében interaktívan és interdiszciplinárisan foglalkozhatunk a mesével, illetve a mesemondással.

Idézet
Mindemellett Benedek Eleknek, a »nép mesemondó fiának« helyét és szerepét, életművének jelentőségét is kutatjuk a mesék világában” – magyarázta Bíró Boróka Júlia.

A Szóperencia Egyesület ugyanakkor azt szeretné, hogy minél több mesemondó legyen, ehhez képzésekkel kívánnak hozzájárulni, és segíteni, hogy minél több pedagógus szeresse meg a mesei nyelv használatát, a hagyományos mesemondást. „Igyekszünk feltérképezni a mesemondáshoz kapcsolódó műhelyeket, és népszerűsíteni azokat, illetve segítünk eljuttatni minél több helyre. Immár tíz, pedagógusokat képző felsőfokú intézménybe – köztük erdélyi tanintézményekbe is – ígértünk műhelynapokat, hogy ízelítőt adjunk a hagyományos mesemondás varázsáról” – vázolta terveiket Bedőházi Beáta, hozzátéve, hogy a szövetségbe készséggel fogadnak jelentkező szervezeteket, amelyek a Világszárnya alapításakor megfogalmazott feltételeknek megfelelnek, illetve el tudják fogadni azokat.

korábban írtuk

Elek apó ükunokája: az élőszóval elmondott mese a magyar kultúra átörökítésének ékköve
Elek apó ükunokája: az élőszóval elmondott mese a magyar kultúra átörökítésének ékköve

Hiánypótló és egyedi az erdélyi szakmai eseménytérben a hétvégén Kisbaconban rendezendő népmesemondó találkozó. A második alkalommal megvalósuló rendezvény céljáról és kínálatáról Benedek Elek ükunokája is beszélt a Krónikának.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 19., péntek

Mentés a holdfényben: barlangban, sziklafalakon végeztek éjszakai gyakorlatot a hegyi- és barlangi mentők

Moonlight Rescue (mentés a holdfényben) elnevezéssel rendeztek komplex mentési gyakorlatot első ízben a Románia valamennyi régiójából összegyűlt hegyi- és barlangi mentők – köztük a Kolozs megyeiek is.

Mentés a holdfényben: barlangban, sziklafalakon végeztek éjszakai gyakorlatot a hegyi- és barlangi mentők
2024. július 19., péntek

Több emberölést is elkövethetett az egyik áldozatát bőröndbe rejtő moldvai pár

A Vaslui megyei Pungeşti településen bőröndben talált holttest ügyében letartóztatott férfi és nő feltételezhetően egy másik gyilkosságot is elkövetett tavaly, a nyomozók szerint egy 51 éves nőről van szó, aki 2023 augusztusa óta eltűnt.

Több emberölést is elkövethetett az egyik áldozatát bőröndbe rejtő moldvai pár
2024. július 18., csütörtök

Felkészíteni a négykerekűt: hasznos tanácsok a hőségben autós kirándulásra indulóknak

Az immár hetek óta tartó kánikula, a hőség nem csak a szervezetünket viseli meg, hanem a vakációzást, a régóta tervezett nyaralást is megnehezítheti, megkeserítheti.

Felkészíteni a négykerekűt: hasznos tanácsok a hőségben autós kirándulásra indulóknak
2024. július 18., csütörtök

Kutyatartás kutyamelegben: el is kobozhatják a kánikulának kitett állatokat a rendőrök

Ugyan a kutyamelegnek nem sok köze van az ebekhez, a kutyák és más háziállatok egészségére is káros a kánikula. A nemtörődöm gazdikat pedig busásan meg is bírságolhatják, sőt a négylábút el is kobozhatják egy kevésbé ismert törvény előírásai szerint.

Kutyatartás kutyamelegben: el is kobozhatják a kánikulának kitett állatokat a rendőrök
2024. július 18., csütörtök

Aki unja a buszozást, helikopterrel is utazhat az Electric Castle fesztiválra

Szerdán kezdetét vette az ország egyik legnépszerűbb fesztiválja a Kolozs megyei Bonchidán: elrajtolt az Electric Castle.

Aki unja a buszozást, helikopterrel is utazhat az Electric Castle fesztiválra
2024. július 17., szerda

„Ha Costinești úgy nézne ki, mint Nizza...” – kifakadt az indokolatlanul magas árak miatt a fogyasztóvédelem vezetője

Kifakadt az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) főigazgatója, Paul Anghel amiatt, hogy Costinești-en van olyan hely, ahol 16 lejbe kerül egy üveg szénsavmentes ásványvíz.

„Ha Costinești úgy nézne ki, mint Nizza...” – kifakadt az indokolatlanul magas árak miatt a fogyasztóvédelem vezetője
2024. július 15., hétfő

Tömegmészárlást hajtottak végre a magyar foglyok között a törökök Mohácsnál

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően – tájékoztatott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága.

Tömegmészárlást hajtottak végre a magyar foglyok között a törökök Mohácsnál
2024. július 14., vasárnap

Büntetőeljárás indult az amerikai rapper ellen, aki romániai fellépése közben marihuánás cigarettát szívott

Őrizetbe vették a szombatról vasárnapra virradó éjszaka a rendőrök Wiz Khalifa amerikai rappert, aki fellépés közben, a Costineşti-en zajló Beach, Please! nevű fesztivál színpadán rágyújtott egy marihuánás cigarettára.

Büntetőeljárás indult az amerikai rapper ellen, aki romániai fellépése közben marihuánás cigarettát szívott
2024. július 14., vasárnap

Változnak az alkoholfogyasztási szokások: a koktélok térhódítása az égetett szeszt gyártóknak kedvez

A világ alkoholfogyasztási szokásainak változásával várhatóan több láda égetett szeszt, például vodkát és whiskyt adnak el világszerte, mint palackozott bort – mutat rá a World Spirits Alliance minap közzétett jelentésében, amelyet a Reuters idézett.

Változnak az alkoholfogyasztási szokások: a koktélok térhódítása az égetett szeszt gyártóknak kedvez
2024. július 13., szombat

A hódokat ismerteti a Fogarasi-havasokban létrehozandó nemzeti park látogatóközpontja

Hódház nevű látogatóközpontot avat fel jövő héten a Fogarasi-havasokban létrehozandó nemzeti park részeként a Conservation Carpathia Alapítvány.

A hódokat ismerteti a Fogarasi-havasokban létrehozandó nemzeti park látogatóközpontja