Alternatíva természetnézésre: gólyák kamerán át

Alternatíva természetnézésre: gólyák kamerán át

Már megérkezett Leske, a magyarfenesi gólyafészek fiatal tojója

Fotó: Gazda Árpád clujbird.ro

Érkeznek vissza Erdélybe a gólyák, azonban a négy fal közé zártság miatt csak kevesen figyelhetik élőben őket. Alternatívát jelenthet, és az online oktatásban is segíthet a webkamerával felszerelt gólyafészkek követése. A madarak megfigyeléséről Szabó D. Zoltán kolozsvári biológus, a Milvus Csoport Madártani Egyesület munkatársa és Gazda Árpád magyarfenesi lakos, a Clujbird.ro madárfigyelő honlap működtetője beszélt a Krónikának.

Kiss Judit

2020. március 30., 13:452020. március 30., 13:45

2020. március 30., 13:482020. március 30., 13:48

Erdély-szerte kezdenek megérkezni a gólyák, és bár a járványhelyzet miatti bezártság megakadályozza, hogy élőben is figyelemmel követhessük röptüket, életüket, szerencsére vannak olyan fészkek, amelyeknek történései élőben figyelhetőek meg a világhálón. Ilyen a Kolozs megyei Magyarfenesen található fészek, amelyet a Clujbird.ro honlapon lehet követni, vagy a Maros megyei Sáromberkén található két gólyalak, amelynek történései a Milvus Csoport Madártani Egyesület honlapján láthatóak.

Vörös vércséket is meg lehet figyelni

A Milvus honlapján hamarosan egy marosvásárhelyi lakótelep konyhaablakának párkányán fészkelő vörösvércse-párt is meg lehet lesni, ezek a madarak fészkelnek a városokban is – mondta el Szabó D. Zoltán kolozsvári biológus, a Milvus munkatársa a Krónika megkeresésére. Kifejtette,

az online oktatásban is segíthet a biológiatanároknak a webkamerás gólyafészkek követése, az egyesület felhívja a pedagógusok figyelmét, hogy ösztönözzék a gyerekeket: nézzék ezeket a kamerákat.

A Milvus szakemberei a megfigyelésekkel kapcsolatos kérdéssorozatot, támpontokat fognak szétküldeni, a honlapon is megjelentetik, illetve van egy tavaly készített négyrészes sorozatuk, amely a gólyák életét mutatja be, ezekből is ihletődhetnek a pedagógusok. Szabó D. Zoltán kifejtette, mivel a gyerekek bekényszerültek a négy fal közé, ha élővilágot szeretnének látni, akkor erre nagyon jó lehetőség, hogy a webkamerán keresztül kövessék a madarakat.

„Érdekes napok következnek a gólyák életében, a magyarfenesi tojónak remélhetőleg megérkezik a párja. Ez nagyon dinamikus időszak, amikor vonulás zajlik. Az is előfordulhat, hogy jön egy másik gólya, amelyik elkergeti a fészekben levőt, és nem lehet tudni, hogy a tulajdonos-e az, vagy egy másik gólya, amelyik bitorolja a fészket” – mondta el Szabó D. Zoltán. Kifejtette, előfordult, hogy a magyarfenesi fészekbe megérkezett egy gólya, lerakott egy tojást, majd érkezett egy másik, és elkergette a madarat, kidobta a tojását, és lerakta a sajátját.

Leske és Miska

Március 26-án 15.49-kor leszállt az idei első gólya a webkamerával megfigyelhető magyarfenesi fészekre. Amint a Clujbird.ro honlapon olvasható, a vándormadár rövid kelepelés és tollászkodás után el is repült nyugat felé, majd bő fél óra múlva tért vissza, közben pár órával az érkezése előtt olvadt el az utolsó hófolt. „A fényképek alapján nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy Leske érkezett haza, a tavalyi tojó” – szerepel a madárfigyelő honlapon. Gazda Árpád magyarfenesi lakos, a Milvus Csoport és a Clujbird.ro önkéntese, utóbbi egyik létrehozója, működtetője megkeresésünkre elmondta,

2007 óta figyelik rendszeresen a gólyacsaládot, 2017 óta kamera segítségével is.

„Most már elég nagy biztonsággal meg tudom állapítani, hogy melyik a hím, melyik a tojó. A szemük körüli fekete folt alakjáról ismerhetőek fel. Míg a legtöbb gólyának ovális alakú a foltja, aminek a két vége elkanyarodik, addig Leskének hosszú, egyenes fekete sáv látható a szeme körül. Leske fiatal gólya, talán emiatt érkezik haza hamarabb, míg Miska, a fészek idősebb, hím madara még nem érkezett meg” – fejtette ki Gazda Árpád. Hozzátette, onnan is meg lehet különböztetni a két madarat, hogy az öregebbik csőre kopott, míg a Leskéé élénk színű. Ugyanakkor más külső jelekből is megkülönböztethetőek az egyedek: az idősebb madár lábhajlatai fehérek, mintha fehér térdvédője lenne Miskának, Leskének viszont nincs ilyen.

„Hogy melyik madár érkezik meg hamarabb, az nemcsak attól függ, hogy melyik a fiatalabb, és repül gyorsabban, hanem attól is, hogy melyik mikor indul el. Egyébként ősszel nem is egyszerre mentek el: Leske korábban útra kelt, és hamarabb is jött haza, Miska később indult, talán később érkezik. A szakirodalom szerint általában a hímek jönnek haza előbb, de itt, Magyarfenesen ennél a fészeknél azt figyelhettük meg, hogy a tojó érkezik hamarabb: tavaly is, tavaly-
előtt is így történt” – mondta el Gazda Árpád.

Amint a Clujbird.ro honlapon szerepel, a mostoha múlt heti időjárás minden bizonnyal lelassította a gólyák vonulását, de volt már példa későbbi érkezésre is. 2007, 2008 és 2009-ben március 28-án, 2011-ben pedig március 31-én érkezett az első gólya a magyarfenesi fészekre. A párjára általában további 3-20 napot kellett várni.

A legkorábbi érkezést (március 14.) 2015-ben jegyezték fel. 2018-ban március 15-én, 2014-ben március 20-án, 2010-ben és 2019-ben március 21-én, 2016-ban és 2017-ben március 22-én érkezett az első gólya Magyarfenesre.

A kamerás megfigyelés idei újdonsága, hogy az élőkép bal margóján összefoglaló képsorokat is láthatunk a fészek történetéből.

„Az idei gólyaszezon azért lesz különleges, mert most először találkozhatunk olyan gólyákkal a környéken, amelyeket 2017-ben meggyűrűztünk. 2017-ben a Kolozs megyei gólyafészkek jelentős hányadában került gyűrű az abban az évben felnőtt kisgólyák lábára. Ezek a gólyák három, Afrikában eltöltött év után most először térnek vissza szülőföldjükre. Ha valaki gyűrűzött gólyát lát, arra kérjük, hogy próbálja lefényképezni, vagy próbálja leolvasni a gyűrűn szereplő számot, és értesítsen bennünket” – írják a Clujbird.ro működtetői.

A magyarfenesi fészeklesésnek idéntől van egy olyan lehetősége, hogy minden napnak a történéseit vissza lehet nézni gyorsított képkockákon, hiszen ha az érdeklődők nem is nézik a képernyőt állandóan, végig lehet pörgetni, hogy a gólya mikor ment el, mikor érkezett.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 11., szombat

Románia fölött is vöröses színbe borult az égbolt, a sarki fény nagyon sok helyről látható volt Európában

Romániában ritkán tapasztalható égi jelenség volt megfigyelhető nálunk is péntekről szombatra virradó éjszaka, az ég vöröses színben tűnt fel.

Románia fölött is vöröses színbe borult az égbolt, a sarki fény nagyon sok helyről látható volt Európában
2024. május 10., péntek

Rézfúvós toronykoncertet tartanak a Kolozs megyei Ajton református templomában a filharmonikusok

Toronykoncertet tartanak a Kolozs megyei település református templomában a kolozsvári filharmónia rézfúvós zenészei május 19-én 18 órától – közölte a közösségi oldalon az Ajtoni Református Egyházközség.

Rézfúvós toronykoncertet tartanak a Kolozs megyei Ajton református templomában a filharmonikusok
2024. május 09., csütörtök

Csatornába zuhant rókakölyköt mentettek Kolozsváron a katasztrófavédelem szakemberei

Csatornába esett rókakölyköt mentettek meg és engedtek vissza az erdőbe a Kolozs megyei katasztrófavédelem szakemberei szerdán este.

Csatornába zuhant rókakölyköt mentettek Kolozsváron a katasztrófavédelem szakemberei
2024. május 09., csütörtök

NASA-szimuláció: ilyen látvány fogad, ha belezuhanunk egy fekete lyukba (VIDEÓ)

Egy szupermasszív fekete lyukhoz vezető repülést szimulált a NASA szuperszámítógépe. A felvételen a kamera megközelíti, rövid ideig kering, majd átlépi egy hatalmas fekete lyuk eseményhorizontját.

NASA-szimuláció: ilyen látvány fogad, ha belezuhanunk egy fekete lyukba (VIDEÓ)
2024. május 09., csütörtök

Több ezer magyar egyetemistától hangos Kolozsvár, javában zajlanak a KMDSZ-diáknapok

Több mint 3300 magyar egyetemi hallgató vesz részt Kolozsváron a szerdán kezdődött, 29. KMDSZ Diáknapokon – közölte a diákszövetség.

Több ezer magyar egyetemistától hangos Kolozsvár, javában zajlanak a KMDSZ-diáknapok
2024. május 08., szerda

Csiga mászott a magyarfenesi gólya hátára, míg épp a fiókáját költötte

Alighanem az életével játszott az a csiga, amelyik a magyarfenesi gólyafészekben rámászott a negyedik fiókájának a kiköltésével elfoglalt tojó, Leske hátára. A bizarr jelenet hétfőn hajnalban történt, és a fészekre szerelt webkamera örökítette meg.

Csiga mászott a magyarfenesi gólya hátára, míg épp a fiókáját költötte
2024. május 08., szerda

Siklókígyó, macska és nyest is elrejtőzhet a gépkocsiban, a rendőrség tanácsokat ad hasonló esetekre

Megesik, hogy nyest, macska, vagy éppen kígyó bizonyul egy gépkocsi „hívatlan vendégének”, az állatok bizony kárt is okozhatnak az autóban – hívta fel a figyelmet a közösségi oldalon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Siklókígyó, macska és nyest is elrejtőzhet a gépkocsiban, a rendőrség tanácsokat ad hasonló esetekre
2024. május 08., szerda

Pandadiplomácia után orangutándiplomácia? Majmokat tervez ajándékozni partnereinek egy ázsiai ország

Malajzia azt tervezi, hogy „orángutándiplomáciát” vezet be, vagyis a pálmaolajat importáló országoknak kereskedelmi ajándékként kínálna fel főemlősöket, hogy eloszlassák a környezeti hatásokkal kapcsolatos aggodalmakat.

Pandadiplomácia után orangutándiplomácia? Majmokat tervez ajándékozni partnereinek egy ázsiai ország
2024. május 07., kedd

Többet fizet, kevesebbet kap: a zsugorinfláció miatt is érdemes tudatos fogyasztóvá válni

Zsugorinfláció – ez a magyar elnevezése a rejtett áremelés Romániában és a világ számos országában tapasztalható jelenségének, amikor a gyártók csökkentik a termékek tényleges súlyát, az árat viszont változatlanul hagyják.

Többet fizet, kevesebbet kap: a zsugorinfláció miatt is érdemes tudatos fogyasztóvá válni
2024. május 06., hétfő

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik

A 2020. óta Szilágy, Maros és főként Szatmár megyében megszervezett eddigi hét, Picnic in the Vineyard nevet viselő borpiknik idei első kiadására Avasújvárosban kerül sor május 11-én 11 órától.

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik