A Csík Zenekar a mérai csűrfesztivál színpadán – a kalotaszegi rendezvényen zenei egzotikumokkal várják az érdeklődőket

Bede Laura 2019. június 14., 18:43 utolsó módosítás: 2019. június 14., 18:45

Bejelentette első fellépőit, újdonságait a Méra világzenei csűrfesztivál, amelyet negyedik alkalommal szerveznek augusztus 1–4. között a Kolozs megyei településen.

A Kossuth-díjas Csík Zenekar is fellép az augusztus elején szervezendő Méra világzenei csűrfesztiválon Fotó: Kristó Róbert

Erdély világzenei csűrfesztiválja augusztus 1–4. között negyedik alkalommal változtatja a Kolozs megyei Mérát a „világ közepévé”. A rendezvény idén sem a nagy tömegeket célozza meg koncertkínálatával, hanem több kontinensről összeválogatott zenei egzotikumokkal csalogatja Kalotaszeg hagyományőrző falvába ínyenc közönségét – közölték szerkesztőségünkkel a szervezők. Mint kifejtették,

a Méra világzenei csűrfesztivál különleges hangulatának titka, hogy mer kicsi és családias maradni.

Ezért a helyek száma korlátozott: összesen napi 1000 jegyet értékesítenek a szervezők. Az eddigi jegyeladás alapján várhatóan az összes fesztiválbérlet elfogy már elővételben.

A szervezők kevesebb mint két hónappal a fesztivál előtt bejelentették az első fellépőket. A mérai Szarka-telek csűrjében koncertet ad a magyar világzene legnagyobbja, a Csík Zenekar, fellépnek az Aferim című, Ezüst Medve díjas román film zenéjének szerzői és előadói – a bukaresti Trei Parale az ottomán hódoltság alatti Havasalföld udvari zenéit rekonstruálják.

Színpadra lép a legősibb, máig fennmaradt európai énekhagyományt őrző számi közösség norvégiai képviselője, Torgeir Vassvik, akinek zenéje a joika sajátos műfajából táplálkozik.

A joika az észak-amerikai indiánok kántáló énekéhez hasonló, sámánisztikus énekforma, amely nem valakiről vagy valamiről szól, hanem az énekes megidézi és előhívja az illető személyt, helyet, állatot. A legenda szerint a számikat az északi tündérek, a tündék tanították meg a joikára.

A csűrfesztiválon a Near East Collective kis-ázsiai dallamokat hoz az ottomán birodalom napjainkban török- és göröglakta területeiről. Ez a koncert egyben az első ázsiai kitekintője a mérai csűrfesztiválnak, és a török hódoltság óta talán az első alkalom, hogy Kalotaszegen ismét isztambuli hangulatot idéző élő zene szól.

A világhírű magyarországi Romano Drom, a „Cigányok Útja” ősi oláh cigány nyelven szólal meg modern felhangokkal. A zenekar bejárta a világot Kairótól New Yorkig, Dél-Koreától Londonig, Pekingtől Oszlóig. Turnéztak Közel-Keleten és Távol-Keleten, számos sikeres tengerentúli koncertsorozat van a hátuk mögött, s játszottak Európa szinte összes országában.

A fesztivál népzenei napjának kiemelt fellépője az Erdőfű Népi Kamarazenekar, amely erdélyi cigányzenészek közreműködésével vezeti be a közönséget a Kárpát-medencei népzene legelőkelőbb bugyraiba.

Tavaly óta a Fonó Budai Zeneház jóvoltából a falu központjában található református templom a visszafogott népzenei és világzenei produkciók helyszínévé vált. A két templomi koncert egyikét Kubinyi Júlia és Szokolay Dongó Balázs szolgáltatja. Miután a fesztivál főszervezői, a Kalotaszeg Legénytársulat tagjai „Páva-győztesek” lettek 2017-ben, nem meglepő, hogy

idén sem maradhat el a minden évben nagy sikert arató Fölszállott a Páva-gálaműsor.

Szintén a jó hangulatért felelnek a hazai fellépők, a kalotaszegi zenészek, akik egyben a fesztivál legfontosabb előadói is. Ők képviselik azt a gazdag kalotaszegi népzenei hagyományt, ami miatt Mérában, Kalotaszegen jöhetett létre Erdély első világzenei csűrfesztiválja. A kalotaszegi csárdás, legényes, szapora és a lassú tempójú hajnalik, illetve román forgatósok ismét az esti táncházak nélkülözhetetlen részeivé válnak.

A fesztivál szervezői ugyanakkor emlékeztetik a közönséget a csűr melletti fantasztikus interkontinentális, fúziós jam sessionökre, ahol idén is egymásba kapaszkodnak a balkáni ritmusok és a dél-amerikai dallamok. A rendezvény idén is csűrfiával és játszóházzal várja a családosokat, tematikus filmekkel és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral az ínyenceket és függőágyakkal a megfáradtakat.

A fesztivál második napján, pénteken a virtuóz kalotaszegi népzene szerelmeseit a II. kalotaszegi prímásversenyre várják a szervezők.

Szombaton pedig a táncházasok által kultikusnak tekintett 1969-es türei gyűjtésnek állít emléket a TÜRE 50 jubileumi kalotaszegi legényesverseny.

Az éjszakába nyúló zene és tánc után Mérában is meg lehet pihenni.

A helyi lakosok házaiban puha ágyak, udvaraikon sátorhelyek és szénapadlások várják a megfáradt fesztiválozókat. A foglalásokat itt regisztrálják: camping@meraworldmusic.com. 

A négynapos bérletek kedvezményes áron, 129 lejért megvásárolhatók a rendezvény honlapján. A 14 évnél fiatalabbak ingyen vehetnek részt a fesztiválon egy 10 lej értékű utalvány megváltásával, amelyet a fesztivál területén szabadon lefogyaszthatnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat