A bennünk élő ezerarcú nő: Jánosi Ágnes ruhatervező archetípusokról, szertartásokról és a hajdani fonók hangulatáról

A bennünk élő ezerarcú nő: Jánosi Ágnes ruhatervező archetípusokról, szertartásokról és a hajdani fonók hangulatáról

„Holló asszony” az intelligencia és bölcsesség, „Csont asszony” az ösztöni természet archetípusa

Fotó: Albert Attila

Egy nő életében minden életszakasznak megvan a maga kihívása, jellegzetes minősége, amelyhez más és más tulajdonságok társulnak. Új kollekciója kapcsán Jánosi Ágnes sepsiszentgyörgyi ruhatervezővel „jártuk körül” a női archetípusokat és a beavatási rítusok fontosságát. 

Oláh Eszter

2021. december 01., 07:572021. december 01., 07:57

2021. december 02., 09:272021. december 02., 09:27

Jánosi Ágnes sepsiszentgyörgyi ruhatervező legújabb kollekciójának témáját Clarissa Pinkola Estés amerikai írónő Farkasokkal futó asszonyok című könyve ihlette. A szerző olyan természetközeli őslakos népek meséit gyűjtötte össze, amelyek a nőiesség megnyilvánulási formáiról és az ebben lakozó erőről szólnak.

Ezekben a mesékben a furcsábbnál furcsább megjelenésű női archetípusok tulajdonképpen a szájról szájra terjedő, több ezer éves hagyomány és a természettel összhangban élő, mindenkori ember megtestesítői, olyan minőségeket idézve meg, amelyek valamennyi kultúrában – így a miénkben is – fellelhetőek.

Vagy legalábbis voltak. Civilizált, városi környezetben élve ugyanis egyre inkább eltávolodunk nagyanyáink tudásától és az egyes életszakaszokkal járó, egykor elengedhetetlennek számító szertartásoktól, amelyek beavatásszerűen készítették fel a nőket a bekövetkező változásokra. A ruhatervező szerint alapvető szükségletünk, hogy értsük környezetünk működését, amellyel ha nem vagyunk összhangban, nem érthetjük meg a bennünk zajló lélektani folyamatokat sem.

A női és a férfi princípium különböző megnyilvánulási formáival már az ókori görögök is foglalkoztak, a köztudatba azonban Carl Gustav Jung pszichológus neve által került be, aki nyolc női, illetve négy férfi archetípust különböztetett meg. Mindegyik karakter más-más tulajdonságokkal bír és szorosan összefügg az adott életszakaszra jellemző kihívásokkal.

A női archetípusok ruhákban való megjelenítésére tett kísérletet Jánosi Ágnes is, megkeresve az adott típushoz leginkább illő színeket és formákat, valamint növényeket és természetes anyagokat.   

Megkeresésünkre elmondta, hogy az emberre tudat alatt minden látványelem hat, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit hordunk magunkon, milyen jelképet viselünk. Bármilyen öltözködésről is legyen szó, azzal közvetítünk magunkról valamit a környezetünknek. Kiváló kommunikációs eszköz, hiszen a megjelenésünk alapján bárki leolvashatja egyes személyiségjegyeinket. Hozzátette, az is sokat számít, hogyan hordjuk az darabot: egy laza öltözetben is lehet elegánsnak lenni, illetve bizonyára sokak számára ismerős, milyen ünnepélyes ruhában feszengeni – mondta.

Galéria

Az erő és a gyógyítás jelképei elevenednek meg a „Szarvasanya” és a „Gyógyító papnő” archetípusában

Fotó: Albert Attila

Barangolás az archetípusok világában

Jánosi Ágnes a női princípium aspektusai köré szerveződő kollekciójából hatot lapunkkal is ismertetett. Ezeket az archetípusokat a természetben is megtalálható erők egyetemes szimbólumával állította párhuzamba, feltárva a közöttük levő, mélyen húzódó összefüggéseket. Elsőként a vadabb, erőteljesebb, amazon típusú „Szarvasanyát” mutatta be, amely kapcsán elmondta, hogy a szarvasünő a bronzkorban a női minőség szimbóluma volt, ezért szín- és formavilágban is egy erőteljesebb megjelenítésre törekedett.

Ezt követően a „Gyógyító papnővel” ismerkedhettünk meg, aki zöld színbe és zuzmókba öltöztetve az egykori füvesasszonyokat idézi, akik ismerői voltak a természetben található növények gyógyhatásainak. A „Menyasszony” archetípusa talán mindenki számára ismerős lehet, hiszen ez jelöli a fehér színnel gyakran asszociált tisztaságot, az ártatlanságot, ugyanakkor hozzá tartozik a titokzatosság tulajdonsága is. A ruhához társuló virágkoszorú pedig a termékenység szimbólumaként van jelen. A „Sarlós Boldogasszony” egy érettebb női kornak a minőségét jeleníti meg, amelyhez a népi hagyományból ismert bőség, gazdagság és az aratás szimbóluma is köthető. A betakarítási időszakkal is összefüggésbe hozható archetípus színe ezért a sárgás, az aranyló és a krémszín. 

Ezt követően, az intelligencia és a tudás vizére evezve, a tervező, „Holló asszony” névre keresztelt archetípust mutatta be, amely a görög mitológiai megfelelője Athéné istennő.

Idézet
A cél, hogy amint valaki felveszi a ruhát, megérezzen valamit abból a minőségből, amelyet igyekeztem megjeleníteni.

A holló a tudás, a bölcsesség jelképe, a néphagyomány szerint a fekete holló a sötétből a fény felé vezet ott, ahol megjelenik. A mélység és magasság, élet és halál közt otthonosan mozgó nő archetípusa ez” – ismertette.

Utolsóként az ún. „Csont asszonyt” írta körül, aki az erő és az elpusztíthatatlan ösztöni természet megtestesítője. Mint mondta, az ösztönös természet jelképeként ez a legmélyebben gyökerező archetípus. Véleménye szerint a kultúrának és a civilizációnak való megfelelés éppen az ösztönrészt nem engedi felszínre törni, holott óriási erő jár vele, amely minden nőben valahol mélyen szunnyad.

Tapasztalata szerint az archetípusokról 35-40 éves korban kezdenek gondolkodni a nők, azonban úgy gondolja,

ha a lányok már egészen fiatalon találkoznának a témával, lenne rá esély, hogy olyan belső, önismereti folyamatok indítson el, amely visszatartaná őket a fogyasztói társadalom által diktált hatások és esztétikai ideálok menti sodródástól.

Galéria

A „Sarlós Boldogasszony” és a „Menyasszony” a bőséget és a termékenységet szimbolizálják

Fotó: Albert Attila

Kézimunka és önismeret: visszahozni a hajdani fonók hangulatát  

Az elkészült kollekció csak egy ízelítő abból, amit Jánosi Ágnes a későbbiekben szeretne megvalósítani. A szabás-varrás tanfolyam mellett egy női kört is tervez elindítani a közeljövőben Sepsiszentgyörgyön és környékén, ahol az érdeklődők a kijelölt tematikák kapcsán ülhetnek össze beszélgetni és közösen alkotni.

Idézet
Azt érzem, hogy valami nagyon hiányzik. Régebb, a családtagok eleve közelebb éltek egymáshoz, így a boldoguláshoz szükséges tudást sikerült a fiatalabb generációnak is átadni, ezen felül pedig a beavató szertartások is életük szerves részét képezte. Ezt szeretném visszahozni”

– világított rá a tervező. Szeretné, ha a hajdani fonók mintájára a tematikus önismereti körökön a résztvevőknek lehetőségük nyílna különböző kreatív alkotófolyamatokban is részt venni, hiszen a kézimunka fölött nem csak a hétköznapok ügyes-bajos dolgait, de a mélyebb tartalmakat is kiválóan meg lehet osztani.

Kiemelte, hogy az egymásra, a szertartásainkra és a magunkra való figyelés gondolatán túl mennyire fontos, hogy az emberek visszataláljanak olyan eszközökhöz, mint az agyagozás, a ruhaszabás, a meseolvasás, de akár az éneklés vagy a tánc is, ezek ugyanis dopamint szabadítanak fel, hozzájárulva a természetes jólléthez. „Valahogyan vissza kell hozni a kézműves kultúrát, mert azt látom, hogy azok az alkotói tevékenységek, amelytől felszabadulunk, háttérbe vannak szorítva” – egészítette ki.

Mint mondta, a lányok első havi vérzéséhez napjainkban, sok esetben szégyen társul, holott ez a nővé érés egyik legfontosabb mozzanata, amely a termékeny életszakaszba való beavatás is egyben. Azt is hozzátette, hogy régen a kézimunka köré szerveződő női körök valóban támogató közösségként működtek, kevésbé volt jelen az egymás közti rivalizálás. Inkább egyfajta természetes hierarchia létezett, amelyben az idősebb, tapasztaltabb asszonyok a fiatal lányok útját egyengették, átadva tudásuk legjavát.  

Idézet
Úgy gondolom, hogy egyfajta hidat kellene kapcsolni az utánunk jövő generációkhoz, ezért is foglalkozom mélyrehatóbban a jelképekkel.

Azt látom, hogy egyre inkább kezdjük elveszíteni ezeknek az információtartalmát: a szimbólumok soha nem egyszerű díszítőelemek, komoly jelentés van mögöttük, amelyet a természeti népek mindmáig ismernek” – tette hozzá.

korábban írtuk

A kulturális örökség jelképtára köszön vissza Jánosi Ágnes egyedi tervezésű ruháin
A kulturális örökség jelképtára köszön vissza Jánosi Ágnes egyedi tervezésű ruháin

Egyedi tervezésű és kivitelezésű ruhákkal találkozhattak az érdeklődők a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola keretében szervezett szabás-varrás tanfolyam kiállításán, amelynek megálmodója, Jánosi Ágnes ruhatervező.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 13., szombat

A szaporodási körülmények javításával megmenthető Európa legritkább halfaja, a világon csak a Vâlsan folyóban élő kölöntesügér

Az elmúlt években tapasztalt egyedszám-emelkedések sajnos nem tükrözik a kölöntesügér helyzetének javulását – tudtuk meg Nagy András Attilától, aki többedmagával kutatja a világ egyik legritkább, már csak a Vâlsan folyóban fellelhető halfaját.

A szaporodási körülmények javításával megmenthető Európa legritkább halfaja, a világon csak a Vâlsan folyóban élő kölöntesügér
2024. július 13., szombat

A hódokat ismerteti a Fogarasi-havasokban létrehozandó nemzeti park látogatóközpontja

Hódház nevű látogatóközpontot avat fel jövő héten a Fogarasi-havasokban létrehozandó nemzeti park részeként a Conservation Carpathia Alapítvány.

A hódokat ismerteti a Fogarasi-havasokban létrehozandó nemzeti park látogatóközpontja
2024. július 13., szombat

Felmentették a gondatlan emberölés vádja alól a hollywoodi sztárt

A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját és megszüntette az Alec Baldwin filmszínész elleni büntetőeljárást, ami egy westernfilm forgatásán az operatőr halálával végződő 2021-es tragédia miatt indult.

Felmentették a gondatlan emberölés vádja alól a hollywoodi sztárt
2024. július 12., péntek

Elő a cifra népviselettel! Kalotaszegi muzsikától és rockzenétől is hangos lesz a magyar napokon Bánffyhunyad

Kicsiket és nagyokat egyaránt megszólít, illetve szó szerint megmozgat a hétvégén Bánffyhunyadon szervezendő Kalotaszegi Magyar Napok.

Elő a cifra népviselettel! Kalotaszegi muzsikától és rockzenétől is hangos lesz a magyar napokon Bánffyhunyad
2024. július 11., csütörtök

Ingyen kávé a kerékpározásért? Koppenhágában megjutalmazzák a környezetbarát turistákat

A turizmus okozta környezetszennyezést próbálja megfékezni Koppenhága idegenforgalmi szervezete, amely kísérleti jelleggel július 15. és augusztus 21. között elindítja a CopenPay elnevezésű kezdeményezést.

Ingyen kávé a kerékpározásért? Koppenhágában megjutalmazzák a környezetbarát turistákat
2024. július 11., csütörtök

Az erdélyi paraszti néphagyományok művelésében tehetséges diákoknak hirdettek pályázatot

Szociálisan hátrányos helyzetű, tehetséges diákok számára hirdet nyílt pályázatot az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. A kiírás a 2024/2025-ös tanévre szól népzene, néptánc és kézművesség kategóriákban.

Az erdélyi paraszti néphagyományok művelésében tehetséges diákoknak hirdettek pályázatot
2024. július 10., szerda

Nyílik a védett havasi gyopár a Máramarosban

Nyílik a szép, védett havasi gyopár, más nevén csillagvirág a Máramarosi-hegység Nemzeti Parkjában – közölte Facebook-oldalán a Romsilva állami erdészet.

Nyílik a védett havasi gyopár a Máramarosban
2024. július 10., szerda

Kétezer motoros gyűl össze hétvégén a rockkoncerteket kínáló kézdivásárhelyi fesztiválon

A Metallica és a Scorpions slágereire tombolhatnak hétvégén a kézdivásárhelyi motoros fesztivál résztvevői, akiket július 12–14. között pálinkakóstolóval, babgulyással, különböző ügyességi versenyekkel várnak.

Kétezer motoros gyűl össze hétvégén a rockkoncerteket kínáló kézdivásárhelyi fesztiválon
2024. július 10., szerda

Hivatalos: jön a Shrek ötödik epizódja

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba – számolt be róla kedden a Variety.com.

Hivatalos: jön a Shrek ötödik epizódja
Hivatalos: jön a Shrek ötödik epizódja
2024. július 10., szerda

Hivatalos: jön a Shrek ötödik epizódja

2024. július 10., szerda

Európából és a tengeren túlról érkeznek világjáró utcazenészek, tűzzsonglőrök és artisták Szatmárnémetibe

Utcazenével és -művészettel telnek meg Szatmárnémeti utcái és terei a hétvégén – közölték a szervezők.

Európából és a tengeren túlról érkeznek világjáró utcazenészek, tűzzsonglőrök és artisták Szatmárnémetibe