Visszatért az „Öreg Hölgy” – tizenkét év után ismét feljutott az élvonalba az Aradi UTA labdarúgócsapata

Visszatért az „Öreg Hölgy” – tizenkét év után ismét feljutott az élvonalba az Aradi UTA labdarúgócsapata

Örömünnep. Bálint László edzővel a Liga 1-be „repülve” zárta a szezont az UTA

Fotó: Facebook/UTA Arad

Valóra vált az aradiak álma: az UTA labdarúgócsapata tizenkét év után visszajutott az élvonalba. Kalandos idényt zártak le a vasárnap esti feljutással, de mint azt Bálint László György edző lapunknak elmondta: az a fontos, amit maguk után hagytak a sporttörténelemben. 

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2020. augusztus 03., 19:082020. augusztus 03., 19:08

2020. augusztus 03., 21:192020. augusztus 03., 21:19

A korábban hatszoros román bajnok Maros-partiak a Liga 2 serlegét hétfőn mutatták be szurkolóiknak, de az ünneplés közepette már a hamarosan rajtoló 2020–2021-es idényre készülnek.

„Azzal az álommal indultunk útnak, hogy elérjünk oda, ahol a helyünk van. (…) Az út hét évig tartott, de mint a mesékben, az álom valóra vált, és a Liga 1-be értünk” – fogalmazott közösségi oldalán Mészár Sándor, az UTA futballcsapatának klubvezetője, miután az együttes vasárnap este kiharcolta a feljutást az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságba. 

A korábban hatszoros román bajnok, nagy múltú aradi együttes a 2016-ban és 2017-ben elbukott osztályozóit maga mögött tudva álomszerűen rajtolt a 2019–2020-as szezonban. Magabiztosan uralta a mezőnyt egészen addig, amíg márciusban a koronavírus-járvány kényszerpihenőre küldte a sportéletet.

A kiíráson módosítottak, és a hagyományos oda-vissza vágós, körmérkőzéses pontvadászatot félbeszakították, az aktuális tabella hat legjobb csapatának adva lehetőséget a feljutásra. A körmérkőzéses playoffra az addig gyűjtött pontokat elfelezték, amellyel bár megkárosították a listavezető UTA-t – amely a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) ez ellen sikertelenül fellebbezett –, végül mégis célba értek. „Pár nappal később, mint terveztük, ami azt mutatja, hogy még sok a tennivalónk. De most az a legfontosabb, hogy elértük a célunkat, és hogy utunkon végig támogattak minket az aradiak” – fogalmazott Mészár, emlékeztetve arra, hogy

a feljutást már az utolsó előtti fordulóban megünnepelhették volna, de a Rapid ellen elveszített mérkőzés miatt a vasárnap esti záróetap döntött a feljutásról.

Márpedig az igencsak drámaira sikeredett, hiszen miközben a mezőny egyedüli erdélyi részvevője, az UTA 1-1-es döntetlennel zárt az Argeș FC-vel Pitești-en, addig a feljutásra akkor már esélytelen Petrolul 2-1-re legyőzte idegenben a Mioveni-, a Rapid pedig egy hajrágóllal 1-1-es döntetlent ért el otthon a Turris-Oltul együttese ellen. Emiatt perdült közösen táncra a lefújás után az UTA és az Argeș csapata, hiszen előbbi 30 ponttal zárva az első helyről jutott fel, miközben utóbbi 27 ponttal végezve a második pozícióból váltott jegyet a Liga 1-be. A Mioveni 27 ponttal osztályozót játszhat a feljutásért, miközben a nagy vesztes Turris-Oltul (26 pont), a Petrolul (25) és a Rapid (25) a következő idényben is a másodosztályban szerepelnek majd.

Mészár, aki – a Liga 4-ből indítva újra az együttest – megálmodta a feljutást, megköszönte a támogatók és a főszereplő együttes tagjainak az elért eredményt, de persze nem feledkezett meg a drukkerekről sem, mert mint fogalmazott: nélkülük nem jutottak volna el idáig. „Hajrá UTA, hajrá Arad, hajrá aradiak!” – üzente a klubvezető, aki egyébként az RMDSZ aradi polgármesterjelöltje is.

 „Őrületes” elégedettség

„Intenzív volt a végjáték. Sok izgalommal, feszültséggel. Őrült playoff volt, de annál nagyobb az elégedettség, hogy a sikert az utolsó fordulóban értük el. Átéltünk néhány nehéz pillanatot, de sikerült ugyanabban a pozícióban zárunk a szezont, ahol a járvány miatt félbeszakításkor is álltunk” – mondta a Krónikának Bálint László György. Az UTA vezetőedzője szerint nehéz lenne egyetlen részletet kiemelni a sikerük kulcsaként, de úgy véli, annak tudható be a feljutás, hogy a csapatában abszolút mindenki ezért dolgozott.

Idézet
A nehéz pillanatokban egységesek voltunk. Ne felejtsük el, hogy a bajnokságban nagyon jól szerepeltünk hazai pályán, egy olyan szintetikus játékfelületen, amelyen nagyon nehéz játszani. De akkor mellettünk voltak a szurkolók. Sajnos a playoffban ez hiányzott, és ez az eredményekre is hatással volt. Picit szomorúak vagyunk, amiért nem tudtuk egy héttel korábban, a Rapid elleni hazai meccsünkkor kiharcolni a feljutást. Akkor, amikor Arad felkészült az ünneplésre. De túlléptünk azon a nehéz pillanaton, és Pitești-en bebizonyítottuk, hogy megérdemeljük a bajnoki érmet”

– mondta.

Elismerte, voltak aggodalmai, mert a szezon félbeszakítása felkavarta őket sportszempontból, és az újraindulás után már nem úgy szerepeltek, ahogyan azt mindenki megszokta. „Ez az eredményeken is meglátszott. Mindez egy olyan playoffban, ahol abszolút minden pont döntő lehetett volna. De jól megoldottuk a helyzetet, pszichikailag szerintem jól reagáltunk a nehéz időszakra. Voltak pillanatok, amikor meginogtunk, de rendeztük sorainkat, és sikerült arra összpontosítanunk, ami valóban fontos volt: a cél elérése” – fogalmazott lapunknak a szakember. „Így még ha a playoffban szenvedtünk is, én úgy hiszem, az a fontos, amit magunk után hagyunk. A történelem pedig azt mondja majd, hogy az UTA az első helyen zárta a rendes szezont, tizenegy pont előnnyel a második helyezettel szemben, és az UTA a playoffot is az első helyen zárta, három pont előnnyel a második helyezettel szemben, miközben mindenki tudja, hogy a rájátszásra a pontokat elfelezték. Ez marad utánunk.”

Galéria

Fotó: Facebook/UTA Arad

Folytatásra hangolva

A Liga 2-es bajnokság trófeáját a klub hétfőn délután, egy teraszon mutatta be szurkolóinak – akik előtte való este a város főterén összegyűlve, énekelve ünnepeltek. Bálint Lászlónak viszont erre eddig nem volt ideje, mert mint mondta: az éjjel utazott, hétfőn délben pedig már a klubvezetéssel egyeztettek a következő idényről. Rámutatott ugyanis, hogy

ezúttal csak pár hetük van arra, hogy felkészüljenek, márpedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy a feljutás utáni első szezon kritikusnak számít.

„Nagyon nagy kihívás vár ránk. Elsősorban véglegesítenünk kell a tárgyalásainkat egyes játékosokkal. Mostanáig a célunk elérésére összpontosítottunk, de most, hogy ezt elértük, továbbléphetünk és megoldásokat kereshetünk a keret erősítésére, hogy jól kezdjük és sikeresen túljussunk az első élvonalbeli idényen” – ecsetelte. Kiemelte:

fontos lesz, hogy az utánpótláskorú játékosok terén is erősítsenek, mert a Liga 1-ben már egy új szabálynak kell megfelelniük.

„Egyértelműen nem örülünk annak, hogy kevés idő van az új idény rajtjáig, főleg, hogy egy olyan playoffot zártunk, ami lelkileg felőrölt minket. De globálisan kell néznünk a helyzetet, hiszen minden csapat ugyanebben a helyzetben van. Sőt! A Liga 1 alsóházi rájátszásában még vannak csapatok, amelyek sokkal később zárják majd az idényt a Dinamo elhalasztott mérkőzései miatt. Az a csapat, amelyik majd osztályozót játszik, szintén nehéz helyzetben lesz. Alkalmazkodnunk kell, megtenni minden annak érdekében, hogy átjussunk ezen az időszakon, amely mindenkinek kihívást jelent” – szögezte le.

Érdeklődésünkre jelezte: információi szerint akár már az új szezon első fordulójában saját, új stadionjukban játszhatnak: 

már csak a munkálatok átadása és bizonyos engedélyek hiányoznak ahhoz, hogy a többszöri halasztás miatt évek óta épülő Neuman Ferenc Stadiont használatba vehessék.

Szurkolók viszont továbbra sem lehetnek majd a lelátókon, a koronavírus-járvány miatt ők még nem térhetnek vissza az arénába – a nézők nélkül rendezett playoff 15 mérkőzésén pedig egyetlen csapat sem tudott hazai pályán nyerni. „A világon sok helyen hasonló a helyzet. Igaz, hogy a labdarúgás szomorú szurkolók nélkül, és az is igaz, hogy nekünk, az UTA-nak a szurkolók nagyon sokat jelentenek a hazai pályán, de boldogulnunk kell az adott körülmények között” – vélekedett a feljutást kiharcoló edző.

Új fejezet kezdődik

Az UTA történetében most új fejezet kezdődik. Utoljára a 2007–2008-as idényben szerepeltek az élvonalban, de ezzel együtt is a legeredményesebb vidéki csapatnak számítanak a történelem során összegyűjtött hat országos bajnoki címükkel. Szintén hattal jegyzik a 20-as években diadalmaskodó – de már nem létező – Temesvári Kinizsit, ugyanakkor ma este a Kolozsvári CFR is a hatodik bajnoki címéért lép pályára a Liga 1-ben. Az már biztos, hogy a hazai sporttörténelem két legeredményesebb erdélyi együttese a következő idényben egymással is megmérkőzik majd. A szezont augusztus 22-én kezdenék, bár ez az időpont még változhat, hiszen a Liga 1-es bajnokság alsóházi rájátszásában több elmaradt mérkőzést kellene bepótolni a szerdai utolsó forduló után.

A Liga 2-es playoff végeredménye

1. UTA            5          1          2          2          8-8       30

2. Argeș FC     5          2          2          1          7-6       27

3. Mioveni       5          2          1          2          5-6       27

4. Turris           5          1          3          1          5-5       26

5. Petrolul        5          1          3          1          4-4       25

6. Rapid          5          1          3          1          4-4       25

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája