Szakadárokká válnának a foci „titánjai” – Kizárással fenyegette meg az UEFA a Szuperligába tömörülő sztárklubokat

Szakadárokká válnának a foci „titánjai” – Kizárással fenyegette meg az UEFA a Szuperligába tömörülő sztárklubokat

„A szegények létrehozták, a gazdagok elvették” (archív felvétel)

Fotó: Twitter

Alapjaiban rendítheti meg a labdarúgás eddigi rendszerét az európai Szuperliga létrehozása. A tizenkét élcsapat által kezdeményezett elitbajnokság ellen hadat üzent az UEFA és a FIFA, de több ország kormánya és sportszervezetei is ellenzik a sportérdemet nélkülöző, gazdasági érdekekre épülő magánzást.

 

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2021. április 19., 17:562021. április 19., 17:56

Felbolydult a futballélet, miután Európa tizenkét élcsapata a Szuperligába (ESL) tömörülne.

Az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, a Barcelona, az Internazionale, a Juventus, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham klubjai állapodtak meg hétfői közleményük szerint arról, hogy megalapítják az új közös elitbajnokságot,

amely során húsz együttes lépne pályára. A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez által vezetett liga alapítói a tervek szerint kilépnének az Európai Klubok Szövetségéből (ECA), és augusztusi rajttal, bajnoki rendszerben rendeznék az új sorozatot. Tizenöten rendszeres tagjai lennének a versenynek, öt gárda pedig teljesítménye függvényében, meghívásos alapon vehetne részt a sorozatban.

Idézet
A projekt célja, hogy pluszbevételt generáljanak a labdarúgás teljes piramisa számára”

– magyarázzák. A közlemény alapján a Szuperliga alapítói 3,5 milliárd eurót kapnak infrastruktúrafejlesztésre és a koronavírus-járvány okozta veszteségek és pluszkiadások kompenzálására. Ez azt jelentené, hogy a Szuperliga nagyobb bevétellel számol, mint amit az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által szervezett Bajnokok Ligája, Európa Liga és Európai Szuperkupa által a 2018–2019-es szezonban – azaz a járvány kitörése előtt – generált 3,2 milliárd euró.

Hadüzenet az UEFA-tól

Az UEFA, az angol, a spanyol és az olasz ligák közös állásfoglalása „cinikusnak” tartja a Szuperliga-projektet. „Ha megtörténik, akkor mi továbbra is elkötelezettek maradunk annak érdekében, hogy megakadályozzuk ezt az önös érdekek mentén vezérelt projektet, olyan időszakban, amikor a társadalomnak mindennél jobban szüksége van a szolidaritásra” – fogalmaznak. Leszögezték: minden lehetséges módon azon lesznek, hogy az elitliga létrehozását megakadályozzák.

Idézet
A labdarúgás nyílt versenyzésen és sportérdemen alapszik, nem lehet másképp”

– hangsúlyozzák. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és a hat kontinentális szervezet, így az UEFA is egységesen kitartanak amellett, hogy kizárják azokat a klubokat, amelyek részt veszt vennének a Szuperligában, a szankció pedig kiterjedne a játékosaikra is, így azok a válogatottban sem szerepelhetnének. „Köszönjük egyben más országos klubjainak, különösen a francia és a német kluboknak, hogy nem írták alá ezt a megállapodást. Felkérjük a futballbarátokat, szurkolókat és politikusokat, hogy csatlakozzanak a projekt elleni harcunkhoz.

Idézet
Ez a kitartó önzőség már régóta tart. Ami sok, az sok”

– fogalmaz az UEFA közleménye.

Aggódó sportélet

Noha Pérez szerint a Szuperliga épp a szurkolók igényeit elégítené ki, és tárgyalni szeretne az UEFA és a FIFA vezetőivel a projektről, a bejelentést követően az internetes fórumokon már „temetik a labdarúgást”, és mémek lepték el az online felületet.

Idézet
A szegények létrehozták, a gazdagok elvették”,

„Labdarúgás, 1868–2021, nyugodjon békében” – felirattal jelentek meg fotók, a zárt rendszerű elitsorozat ugyanis alapjaiban rengetné meg a sportágat. „Nem arra törekszünk, hogy a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát lecseréljük, hanem hogy versenyezzünk azokkal, és hogy ezek mellett létezzünk” – üzente Pérez a futball irányítóinak, csakhogy ez nem lágyította meg a projekt fogadtatását.

Kormányszinten is elutasítják a zárt rendszerű, magánbajnokság gondolatát, így Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is határozottan kiáll az európai Szuperliga létrehozása ellen. Sajtófönőke, Havasi Bertalan az MTI-nek hétfőn jelezte:

Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak.

Franciaország elnöke, Emmanuel Macron is ellenzi az ESL létrehozását, mint ahogyan az ország sportminiszter,e Roxana Mărăcineanu is fenyegetésnek tartja az elképzelést, amely meggyengítené a fariplayre épülő aktuális rendszert. „Franciaország támogatja az UEFA-t és a többi szervezetet annak érdekében, hogy megvédjük a labdarúgást ettől a marketingőrültségtől” – fogalmazott az RMC Sport-nak.

Aggódik ugyanakkor Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke, mert szerinte ez a liga tönkreteheti a sportérdemen alapuló európai sportmodellt és a szolidaritás elvét. „Szerintem azok a klubok, amelyek ott elindulnak, kizárólag a pénzügyi érdekeket követik, és egyáltalán nem érdekli őket a szurkolók szenvedélye vagy azok a befektetések, amelyeket a saját akadémiájukba fektettek.

Idézet
A futballcsapatokat szórakoztatási termékként kezelik”

– vélekedett az EuropaFM-en. Az Agerpresnek hozzátette azt is, hogy az UEFA, a FIFA, továbbá az angol, az olasz és a spanyol futballszervezetek közös álláspontja egyértelművé teszik, hogy a Szuperligának más céljai vannak, mint amit az európai labdarúgás felvállalt. „Az Európai Klubok Egyesülete is ellenzi. Ez az új verseny tönkreteheti a sportérdemre épülő európai modellt” – mondta. Hozzátette, hogy közép- és hosszú távon egy ilyen sorozat nem lehet sikeres, már csak azért sem, mert a futballszervek egyértelművé tették, hogy kizárással szankcionálják azokat a klubokat, amelyek csatlakoznak a „labdarúgóelveknek” ellentmondó ligához.

Elutasított különcködés

A német élcsapatok, az elmúlt szezonban Bajnokok Ligája-győztes Bayern München, valamint a Borussia Dortmund ugyancsak ellenzik az elitliga ötletét, de a projekttel korábban még kapcsolatba hozott francia Paris Saint-Germain sem csatlakozott a spanyol, olasz és angol alapítókhoz. Helyette a Bajnokok Ligája megreformálását támogatják, amelyről hétfőn szavaz az UEFA végrehajtó bizottsága. 

A New York Times londoni riportere, Tariq Panja úgy tudja, egyhangú döntés születhet arról, hogy 2024-től a jelenlegi 32 helyett 36 csapattal szervezzék a legrangosabb európai klubtornát, a csoportkört pedig átszerveznék. A BL aktuális idénye, mint ismeretes, április 27-én és 28-án az elődöntők első mérkőzéseivel folytatódik, ahol Real Madrid–Chelsea és PSG–Manchester City párosítás szerint lépnek pályára. Az Európa Liga-elődöntőben is vannak csapatok a „szakadárok” közül, hiszen a második számú klubsorozatban Manchester United–AS Róma és Villarreal–Arsenal párosítás szerint játszanak a fináléért.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó