Nehezen rázódnak vissza az erdélyi magyar sportolók, de van, akit fejben megerősített a járványhelyzet

Nehezen rázódnak vissza az erdélyi magyar sportolók, de van, akit fejben megerősített a járványhelyzet

A kényszerpálya előnyei. Szabó Norbert sepsiszentgyörgyi pályakerékpáros úgy érzi, „beért”, sokkal keményebben dolgozott az elmúlt időszakban

Fotó: Facebook/szabo.norbert.50

Fiatal erdélyi magyar sportolókat kérdeztünk az elmúlt egy évről: mennyiben befolyásolta teljesítményüket, rövid és hosszabb távú terveiket az edzésterv megváltozása, felborulása, a versenyek nagy részének elmaradása. 

Tóth Gödri Iringó

2021. március 05., 20:522021. március 05., 20:52

A sportolók életében az egyik legfontosabb dolog a rendszeresség: a jó eredmények legfőbb titkai az állandó edzés, felkészülés, a kitartó munka. Csakhogy az elmúlt egy évben igencsak megnehezítette a sportolók dolgát a járványhelyzet, hiszen uszodák, konditermek zártak be, edzőtáborok maradtak el, sőt sok versenyt, megmérettetést is töröltek vagy elhalasztottak.

Szabó Norbert sepsiszentgyörgyi pályakerékpáros a Krónikának felidézte,

kezdetben megijedt, hogy a korlátozások miatt nem tud majd edzeni, de hamar rájött: a legfontosabb, hogy tudjon alkalmazkodni a helyzethez, lényeges a mentalitás megváltoztatása, a helyzethez „igazítása”.

Mivel tudja, hogy hosszú távon hova szeretne eljutni, igyekezett erre az időszakra úgy tekinteni, mint egy lehetőségre, hogy fejlődjön. A pályakerékpáros edzéstervének nagyon fontos része az erőnléti edzés, amelyet mivel a konditermek bezártak, a garázsában valósított meg – hála az ismerősöknek, akik a konditermeikből kölcsönadták a szükséges felszerelést. Mivel a határok zárva voltak, nem tudott pályára menni biciklis edzésekre. Kezdetben az országúti edzéseket sem tették lehetővé a korlátozások, de hamar megtalálták a megoldást: a szövetség, amelyhez tartozik, igazolással látta el, miszerint a sport munkája, megélhetési forrása.

Galéria

Fotó: Facebook/szabo.norbert.50

Szabó hangsúlyozta, hogy számára nagyon érdekes volt ez az új és szokatlan helyzet, ami egy nagyon komoly mentális érést eredményezett számára.

Idézet
Sokkal keményebben tudtam odaállni a munka mellé, mint azelőtt. Azelőtt is egy viszonylag jó munkamorálom volt, de ez még egy komolyabb érés volt, aminek nagyon örültem”

– jelentette ki a sportoló. 2020-ra eredetileg nagyon zsúfolt lett volna a versenynaptára, de a kialakult helyzet miatt csak három megmérettetésre jutott el: augusztusban Csehországba, októberben az országos, majd utána az Európa-bajnokságra, ahol a nyolcadik helyet szerezte meg.

Azt is megtudtuk, hogy idén kissé szokatlan módon alakult a világranglista, hiszen a pontokat, amelyek alapvetően egy évig érvényesek, most több esetben is „bent tartották” hosszabb időintervallumokra. A lista néha zavarosan alakult, de Szabó hosszú távú terveit – azaz hogy kijusson a 2024-es párizsi olimpiára – nem befolyásolta, hiszen annak kvalifikációja szempontjából a 2022–2023-as év eredményei számítanak majd.

Szabó átesett a koronavíruson, de szerencsére közben nem tapasztalt nagyon komoly tüneteket, és maradványtüneteket sem, pár nappal a betegség után már újra edzett. Elmondása szerint

nem félt, és nem is fél a vírustól, inkább a járvány gazdasági következményeitől tart, tartott.

Hiszen bár az ő költségvetésének nagy részét Sepsiszentgyörgy város, illetve Kovászna megye önkormányzata biztosítja a klubján, a Sepsi SIC-en keresztül, a magánvállalkozók, cégek támogatása is nagyon fontos számára, ugyanis a kerékpározás egy igen drága sport.

Szárazra „vetett” úszók

Fángli Henrietta marosvásárhelyi úszó szintén megtapasztalta, hogy milyen, ha kimarad életéből a rendszeres edzés. Már márciusban, a korlátozások kezdetekor azzal szembesült, hogy elmaradt egy fontos verseny néhány nappal a tervezett megrendezése előtt, illetve nem volt lehetőség az uszodai edzések folytatására sem.

Galéria

A világjárvány sem áll Fángli Henrietta útjába: az év második felében ösztöndíjjal utazik majd Amerikába

Fotó: Haáz Vince

Számára, mint úszónak a vízben történő edzés lenne a legfontosabb, ám egy ideig be kellett érnie otthoni gyakorlatokkal, erőnléti edzésekkel, futással. Bár májusban lazult a helyzet, a marosvásárhelyi medencében még mindig nem volt lehetőség edzeni.

Mivel Fángli allergiásként nem igazán tudta szaladással pótolni az úszóedzések hiányát, nagyon örült, amikor július végén elkezdtek edzeni a Víkendtelepen. A kinti medencében jó időben és esőben is zajlottak az edzések egészen szeptember közepéig, amikor a 20–22 fokos víz már túl hidegnek bizonyult. Szeptember vége óta csapattársaival a Mir­cea Birău-uszodában edzenek, ahol a megszokotthoz képest rövid időt, csupán másfél órát tölthetnek egy alkalommal a felkészüléssel.

Fángli tavaly szeptemberben tudott részt venni egy jelentősebb versenyen, ahol már minden a járványügyi szabályok betartásával zajlott, kültéri helyszínen, távolságtartással. A kihagyást, illetve a szokatlan edzéseket csak a hosszabb távok megtételekor érezte.

A koronavírus okozta betegségen ő is átesett – mondhatni tünetmentesen, de azért igyekezett felelősségteljesen állni a kérdéshez, így utólag szív- és tüdővizsgálaton is részt vett, fokozatosan kezdte újra az edzéseket.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Hosszú távú terveit az elmúlt év, a bezártság is alakította: rászánta magát, hogy mind a tanulmányait, mind az úszást az Egyesült Államokban folytassa, és szerencséjére a világjárvány sem áll útjába, a 2021-es év második felében ösztöndíjjal utazik majd Amerikába.

Viszonyítási alap nélkül

Borbély Blanka, a Csíkszeredai ISK biatlonistája elmesélte, hogy esetében is körülbelül egy hónap volt az az időszak, amíg egyáltalán nem tudott edzeni. Ez idő alatt szaladni járt, majd az enyhítések után, mivel benne van a román válogatottban, viszonylag szerencsésebb helyzetben volt, visszatérhetett edzeni.

Galéria

Borbély Blanka még most is úgy érzi, hogy nem »edzette vissza« magát

Fotó: Facebook/blanka.borbely

Idézet
A kimaradás nagyon kihatott a teljesítményemre. Még most is úgy érzem, hogy nem »edzettem vissza« magam”

– közölte a sportoló. A helyzetet csak súlyosbította, hogy többször is volt karanténban, ami ismételten eléggé visszahúzta. Borbély eddig nem fertőződött meg koronavírussal – és nem is fél tőle –, és reméli, hogy nem fogja elkapni, mivel úgy érzi, hogy így is eléggé legyengítette ez az időszak, és most arra kell összpontosítania, hogy összeszedje magát.

Szerinte a megmérettetések, főleg a külföldi versenyek eltörlése azért volt nagyon rossz, mert nemcsak hogy pontokat nem szerzett ő, illetve a csapata, hanem azért is, mert nem láthatták, hogy a többi országhoz képest hol tartanak a teljesítményük alapján.

Galéria

Fotó: Facebook/blanka.borbely

András Vivien, aki szintén az ISK Csíkszereda biatlonistája, hasonlóan élte meg az elmúlt egy évet. Elmesélte, hogy tavasszal, mivel a sportiskolával nem tudtak edzésekre járni, a legnagyobb probléma az volt, hogy kimaradtak a specifikus edzései, azaz a görsí és lövés.

„Nyáron átestem a fertőzésen, a tesztelés előtti napon egy hosszú futóedzésünk volt, 26 kilométert szaladtunk terepen. Másnap mentünk tesztelni, a csapatból egyedül én lettem pozitív, de semmi tünetem nem volt. Pár napot kórházban voltam megfigyelésen, majd otthon karanténban.

Idézet
Mivel semmiféle tünet nem jelentkezett, folytattam az edzéseket otthon, próbáltam ugrókötelezni, funkcionális edzéseket csinálni, de azért mégis más volt az”

– idézte fel a sportoló. 

Galéria

András Vivien szerint az egész klub számára nagyon kaotikus volt az elmúlt időszak

Fotó: Facebook/vivien.andras.10

Elmesélte, hogy az egész klubnak nagyon kaotikus volt az időszak, hiszen versenyek, táborok, maradtak el (többek között a nemzetközi junior verseny maradt el teljesen), a sportolók gyakran kényszerültek karanténba. Ősztől a legtöbben külföldi edzőtáborokban tudták folytatni a felkészülést, elkezdtek sízni – összesen több mint másfél hónapot töltöttek Svédországban és Ausztriában. A kisebb korosztályba tartozók egyáltalán nem tudtak kijutni edzőtáborokba, mivel többjüknek pozitív lett az indulás előtt végzett tesztje, így karanténba kerültek.

Galéria

Fotó: Facebook/vivien.andras.10

Nemcsak edzéstáborból, hanem versenyből is kimaradtak sportolók karanténkötelezettség miatt, András Vivien csapata a felnőtt IBU-kupa sorozat öt versenyéből kettőn nem tudott indulni, mivel Németországban karanténba kerültek tíz napra. Az Európa-bajnokságot a sok edzés kimaradása miatt hagyta ki, helyette otthon folytatta a felkészülést a junior világbajnokságra. András Vivien Ausztriában, Obertilliachban tartózkodik, ahol a junior világbajnokság zajlik, amit majd az ötödik IBU-kupa követ.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe
2024. május 04., szombat

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben
2024. május 04., szombat

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok

A 17 erdélyi magyarral felálló romániai jégkorong-válogatott 4–2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit.

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok
2024. május 04., szombat

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a konstancai futballaréna a házigazda Farul és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK péntek esti, a román labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 8. fordulójában játszott összecsapásán.

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen
2024. május 03., péntek

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja

Románia jégkorong-válogatottja az 56. percben ütött emberhátrányos góllal 3-2-re verte pénteken a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja
2024. május 03., péntek

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC

Nagyszabású ünnepséggel emlékezett pénteken a Ferencvárosi Torna Club (FTC) arra, hogy 125 évvel ezelőtt ezen a napon alapították meg az ország legnépszerűbb sportegyesületét.

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC
2024. május 03., péntek

Fájlalja a Románia elleni vereséget a magyar válogatott székely hokisa, de az olaszok ellen új erőt adna a csapatnak

Az eltiltásából visszatérő Sofron István, a magyar jégkorong-válogatott alapembere szeretne erőt adni társainak az olaszok elleni ma (péntek) esti és a szlovénok elleni szombati mérkőzésre a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

 

Fájlalja a Románia elleni vereséget a magyar válogatott székely hokisa, de az olaszok ellen új erőt adna a csapatnak
2024. május 02., csütörtök

A magyar jégkorongszövetség cáfolja a sajtóhírt, miszerint Kiss Dávid irányítaná a válogatottat a hátralevő két vb-meccsen

Bóta Márton, a magyar férfi jégkorong-válogatott sajtófőnöke csütörtök este cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a bolzanói divízió I/A-világbajnokság hátralévő két mérkőzésén nem Don MacAdam látja el a szövetségi kapitányi teendőket.

A magyar jégkorongszövetség cáfolja a sajtóhírt, miszerint Kiss Dávid irányítaná a válogatottat a hátralevő két vb-meccsen