Mégis helyzetbe hozzák a hazait: 5+6-os szabályt vezet be a román fociszövetség

Mégis helyzetbe hozzák a hazait: 5+6-os szabályt vezet be a román fociszövetség

Övék a pálya. Nagyobb szerep juthat a fiatal tehetségeknek

Fotó: Gergely Imre

Új lendületet adott a hazai játékosok felkarolásának a román labdarúgó-válogatott kijutása az Európa-bajnokságra: a szakszövetség döntése szerint a következő idénytől az élvonal és a másodosztály mérkőzésein a csapatok 11 játékosa közül legalább 5-nek hazai nevelésűnek kell lennie. Az 5+6-os szabálynak nevezett rendelet – melynek be nem tartása bizonyos finanszírozás visszatartásával jár – nem váltott ki akkora tiltakozást, mint a Novák Károly Eduárd volt miniszter által valamennyi csapatsportban bevezetett, a bíróság előtt is elbukott „hazaszerető” megszorítás.

Páva Adorján

2024. január 31., 14:282024. január 31., 14:28

2024. január 31., 14:352024. január 31., 14:35

Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke a szervezet végrehajtó bizottságának keddi ülése után jelentette be az új előírás elfogadását, mely a 2024/2025-ös idényben lép életbe. Eszerint a pályán legkevesebb öt hazai nevelésű játékosnak kell szerepelnie a Liga 1-ben és Liga 2-ben pályára lépő együttesekben. „Hozzá akarunk járulni a külföldre távozott gyerekek hazahozatalához. Az élvonalban egyre csak nő a külföldi focisták által lejátszott percek száma, miközben egyre kevésbé jutnak szerephez az U21-es és U23-as korosztályhoz tartozók.

Idézet
Az elmúlt években a romániai klubok mintegy 140 millió euróért adtak el játékosokat, 62 százalékuk 23 év alatti volt”

– ismertette a szövetségi vezető, azt is megjegyezve, hogy közben Európa-szerte egyre jobban odafigyelnek erre a korosztályra.

Burleanu arra is kitért, milyen következményekkel jár, ha egy csapat nem tartja be az új szabályt: pénzügyi szankciót alkalmaznak, mégpedig az európai szövetségtől (UEFA) és a kormánytól érkező támogatások visszatartásával. „Szolidaritási kifizetésekre azok az első és másodosztályos klubok jogosultak, amelyek nem jutnak az európai kupasorozatok csoportköreibe, és utánpótlás-nevelő akadémiájuk a legjobb 20-ba tartozik. 2024-ben ezek a kifizetések 2,5 millió eurót tesznek ki. Ha nem tartod be az 5+6-os szabályt, a pénzek nem érkeznek” – fejtette ki a sportvezető.

Tehát amint az FRF későbbi, részletes tájékoztatásából is kiderül,

az új előírás igazából nem a teljes Liga 1-et és Liga 2-t, hanem csak azokat a klubokat érinti, melyek akadémiája országos szinten a legjobb 20-ban van.

Ugyanis ezek kapják az említett szolidaritási támogatást az UEFA-tól, és az FRF most erre hivatkozva kötelezi őket arra, hogy legalább öt hazai nevelésű játékost szerepeltessenek – jobban mondva olyan futballistát, aki jogosult a román válogatott mez viselésére, tehát a külföldi klubokban nevelkedett román állampolgárok is beszámítanak.

Ha az említett romániai együttesek nem felelnek meg az új rendeletnek, akkor az európai támogatással egyenlő pénzbüntetést kapnak, függetlenül attól, hány mérkőzésen vétettek a szabály ellen. Az így „behajtott” pénzt azon három klub között osztják szét, melyek megfeleltek az 5+6-os szabálynak, és a legjobb helyezéseket érték el a Liga 1-ben (miközben akadémiájuk a legjobb 20 között található). Aztán a rá következő idényben emelnek a téten: már 6 játékosnak kell hazai „minősítése legyen”. Az FRF ugyanakkor megjegyzi: a jelenleg is érvényben lévő U21-es szabály (legalább egy hazai nevelésű 21 év alatti játékosnak végig a pályán kell lennie) nem változik.

Bár első hallásra azt gondolnánk, az új szabály heves tiltakozásokat válthat ki, elemzők szerint a „nagy” csapatokat nem igazán kényszeríti játékoskeret-átírásra, hiszen a felsőházba várt együttesek mindegyikében szerepel legalább öt focista, aki a kezdő tizenegyekben kap helyet.

Hirtelen jött gondok inkább a táblázat második felében adódhatnak.

Például az UTA együttesében, ahol – bár az aradi klub élen jár az utánpótlás-nevelésben – az elmúlt időszakban rendszerint sok idegenlégiós került a kezdő csapatba. Mészár Sándor klubvezető a Prosportnak úgy fogalmazott, nem is hallott róla, mi készül. Emlékezett, hogy Novák Károly Eduárd volt sportminiszter is valami hasonlót akart bevezetni, de az FRF tervéről még hétfőn sem tudott. „Viszont kellemes meglepetés, nem kellemetlen, hiszen jól teljesítő akadémiánk van, így ez csak az előnyünkre válhat” – jelentette ki a piros-fehér klub első embere.

Aki nem véletlenül utalt az RMDSZ korábbi tárcavezetőjére, hiszen utóbbi sokat vitatott rendelete szerint a csapatsportok képviselőinek legkevesebb 40 százalékban romániai játékosokat kell(ett volna) pályára küldeniük a hivatalos országos megmérettetéseken – labdarúgásban legkevesebb ötöt –, ellenkező esetben súlyos pénzbüntetést kockáztattak.

Mint ismeretes, a 2022 júliusa óta érvényben lévő rendelet célja az volt, hogy több szerep jusson a hazai sportolóknak, ezáltal pedig nagyobb merítési lehetőséget biztosítson a román válogatottaknak. Ám számos élcsapat és sportszövetség képviselője tiltakozott az új szabályozás bevezetése ellen. Hiszen egyrészt hirtelen, rövid idő alatt kellett megfelelni a korlátozásnak, miközben sok klub több évre szerződtetett nagy összegekért sok külföldi sportolót.

A legtöbben – köztük a Román Labdarúgó-szövetség elnöke is – diszkriminációt emlegetett, mely szembe megy az uniós szabad munkavállalás elvével.

Miközben a „különutas” labdarúgásban nem is törekedtek arra, hogy megfeleljenek az előírásnak, több más, a minisztériumtól jobban függő szakszövetség igyekezett betartatni azt. Röplabdában például zöldasztalnál el lehetett veszíteni meccset emiatt, kézilabdában pénzbüntetéseket is kiszabtak. Csakhogy például a Beszterce-naszódi Gloria 2018 sportklub – amelynek a női kézilabda-élvonalban és a nemzetközi porondon is érdekelt csapata az idényt 10 hazai és 9 külföldi játékossal kezdte – olyannyira megelégelte ezt, hogy bírósághoz fordult az ügyben. A kolozsvári táblabíróság pedig helyt adott a keresetnek, és tavaly októberben – amikor már önálló sportminisztérium sem létezett – alapfokon érvénytelenítette a hírhedt rendeletet.

korábban írtuk

Lefújták a „románkodást”: a bíróság alapfokon érvénytelenítette Novák Eduárd légiósszabályát
Lefújták a „románkodást”: a bíróság alapfokon érvénytelenítette Novák Eduárd légiósszabályát

Egy erdélyi sportklub elérte, hogy bírósági úton érvénytelenítsék Novák Eduárd volt sportminiszter vitatott tavalyi rendeletét, miszerint a csapatsportok képviselőinek legkevesebb 40 százalékban romániai játékosokat kell pályára küldeniük.

Most azonban úgy tűnik, nem magával az elgondolással volt a baj. Elemzők szerint Burleanuék az Eb-szereplés kiharcolásán lelkesedtek fel: azt szeretnék elérni, hogy a teljesítmény ne maradjon a „véletlen” kategóriában. Mások azt hangoztatják, hogy a gyenge színvonalú román bajnokságot elözönlő sok idegenlégiós háttérbe szorításával igazán nincs sok veszítenivaló, érdemes lehetőséget adni a hazai fiataloknak. Akik jóval keresettebbekké válnak, ez pedig növeli futballpiaci értéküket is. Az utánpótlás-nevelés felkarolása pedig hosszabb távon csakis pozitív eredményekkel járhat.

Egyébként kedden Răzvan Burleanu arról is beszámolt, létrehoznak egy úgynevezett intelligenciaközpontot („Intelligence Centre”), melyben egy holland cég adatokat és paramétereket gyűjt-összesít valamennyi Liga 1-es játékosról, szereplésükről, az ezek alapján készült elemzéseket, szűréseket pedig ingyenesen a klubok rendelkezésére bocsátják.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya
2024. március 21., csütörtök

Szoboszlai csapata dobogós a romániai focikedvelők körében, de a favoritok az ibériai gárdák

Ibériai gárdák uralják a legjobb labdarúgó-csapatok népszerűségi listáját a romániai focikedvelők körében, de a harmadik helyre azért a Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató Liverpool is odafér – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Szoboszlai csapata dobogós a romániai focikedvelők körében, de a favoritok az ibériai gárdák
2024. március 20., szerda

A Sepsi OSK elleni mérkőzésen történt incidensek miatt több tízezer lejre bírságolták a ploieşti-i Petrolul klubot

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága szerdán 33 750 lejes bírságot szabott ki a ploieşti-i Petrolul klubra a Sepsi OSK elleni találkozón történt incidensek miatt.

A Sepsi OSK elleni mérkőzésen történt incidensek miatt több tízezer lejre bírságolták a ploieşti-i Petrolul klubot