Lefújták a „románkodást”: a bíróság alapfokon érvénytelenítette Novák Eduárd légiósszabályát

Lefújták a „románkodást”: a bíróság alapfokon érvénytelenítette Novák Eduárd légiósszabályát

Nem ingük, nem veszik magukra. Az igazságszolgáltatás is Novák Eduárd „40-es törvénye” ellen fordult

Fotó: Facebook/Novák Eduárd

Egy erdélyi sportklub elérte, hogy bírósági úton érvénytelenítsék Novák Eduárd volt sportminiszter vitatott tavalyi rendeletét, miszerint a csapatsportok képviselőinek legkevesebb 40 százalékban romániai játékosokat kell pályára küldeniük a hivatalos országos megmérettetéseken, ellenkező esetben súlyos pénzbüntetést kapnak. A főleg a nemzetközi porondon és az élbajnokságokban bizonyítani kívánó egyesületeket sújtó szabályozás – melyet eddig is csak hellyel-közzel alkalmaztak a klubok – az RMDSZ tárcavezetőjének idén júniusi távozása után is érvényben maradt, sőt a megszüntetett sportminisztérium utódjának vezetője is kitartott mellette.

Páva Adorján

2023. október 16., 13:082023. október 16., 13:08

2023. október 16., 13:122023. október 16., 13:12

Mint ismeretes, a 2022 júliusa óta érvényben lévő rendelet célja az volt, hogy több szerep jusson a hazai sportolóknak, ezáltal pedig nagyobb merítési lehetőséget biztosítson a román válogatottaknak. „A sport országos prioritás! Nemzeti válogatottjaink segítése érdekében támogatni kell a román sportolókat, és előnyben kell részesíteni őket. Köszönet a szövetségeknek a döntés meghozatalához szükséges egyeztetésekért és sok sikert a megvalósításhoz!” – közölte tavaly nyáron Novák, aki elmondása szerint minden érintettel egyeztetett a csapatsportokban érdekelt felnőtt- és juniorgárdákra egyaránt vonatkozó intézkedésről, és hálás volt a „támogatásért”.

Az egyeztetés sok esetben minden bizonnyal az értesítésben merült ki, ugyanis számos élcsapat és sportszövetség képviselője tiltakozott az új szabályozás bevezetése ellen. Hiszen egyrészt hirtelen, rövid idő alatt kellett megfelelni a korlátozásnak, miközben sok klub több évre szerződtetett nagy összegekért sok külföldi sportolót.

A legtöbben – köztük a Román Labdarúgó-szövetség elnöke is – diszkriminációt emlegetett, mely szembe megy az uniós szabad munkavállalás elvével.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke is azon a véleményen volt, hogy a „40-es törvényként” emlegetett rendelet sérti a szabad munkavállaláshoz való jogot. A román sportsajtóban közben olyan vélemények is napvilágot láttak, miszerint a székely-magyar mivolta miatt többször kitámadott miniszter nagyon bizonyítani akart, de túlzott „románkodásával” átesett a ló másik oldalára. Azt is megemlítették, hogy Románia emiatt akár kötelezettségszegési eljárást is kockáztat az Unió előtt.

A rengeteg kritika ellenére a sportolóként kerékpározásban paralimpiai, világ- és Európa-bajnok Novák Eduárd kitartott az intézkedés mellett, és miután a klubok nagy része nem volt hajlandó betartani az előírásokat, a megszegőkre kiróható minimális büntetést meccsenként 3000 lejről 30 ezer lejre emelték. Idén februárban a tárcavezető újfent leszögezte: a közvéleményben elterjedtekkel ellentétben a 2022/500-as számú rendelet nem sérti az európai normákat, sem az Európai Unió működéséről szóló szerződés 45. cikkében előírt szabad mozgást, tehát nem diszkriminatív jellegű, „Franciaországból, Olaszországból és más országokból is láthatunk példákat, amelyek hasonló intézkedéseket alkalmaztak, és ott senki nem tartotta mindezt diszkriminatívnak”.

A „40-es törvény” a miniszter egyik legfontosabb megvalósításává, vagy inkább célkitűzésévé vált, az intézkedést népszerűsítő vizuális elemek egyike még mindig a volt miniszter Facebook-oldalának borítóképeként szolgál. Novák Eduárdnak idén júniusban távoznia kellett tisztségéből, miután az RMDSZ-kiszorították a bukaresti kormányból, de a rendelet ettől függetlenül érvényben maradt. Túlélte magát a minisztériumot is, hiszen a Marcel Ciolacu vezette kabinet lefokozta úgynevezett Országos Sportügynökséggé, amelyet államtitkári rangban vezet Elisabeta Lipă.

Bár Ciolacu ezt megelőzően rendkívül elégedetlenül beszélt az országos sportstratégiát is kidolgozó Novák munkájáról, legvitatottabb rendeletét nem törölték el, sőt Lipă is kiállt mellette.

„A kluboknak tudniuk kell, hogy mint minden más törvény esetében: ha nem tartod be, fizetsz. Úgy értettem, egyesek diszkriminációt kiáltanak, és hogy akadályozott a szabad munkavállalás. Hát lehet 50 külföldiük is, de a pályán legkevesebb 40 százalékban romániai sportolóknak kell szerepelniük” – hangoztatta még júliusban a többszörös olimpiai bajnok evezős. Aki amúgy a bürokráciára panaszkodott: csak augusztus közepére várta, hogy teljes jogkörrel munkába állhat a sportügynökség.

Elisabeta Lipă is megerősítette: a légiósszabálynak a labdarúgókluboknak is meg kell felelniük. Azoknak az egyesületeknek, amelyek a leginkább fittyet hánytak rá: a jelenleg zajló bajnoki idény elején például a 16-ból hat élvonalbeli csapat nem tartotta be. Kihágásukat a szakszövetség is „fedezi”, hiszen az FRF nem emelte át saját szabályzatába a légiósrendeletet. Máshol viszont – például a kosárlabdában, röplabdában – már tavaly óta igyekeznek megfelelni a követelményeknek.

Olyannyira, hogy röplabdában zöldasztalnál el is lehet veszíteni a meccset, amelyen nem tartják be a légiósszabályt. Erre volt is példa: a Balázsfalvi Alba hiába nyert 3-2-re a Dinamo ellen, végül 3-0-ra veszített, mert az egyik játszmában a megengedettnél több külföldi játékost szerepeltetett.

Kézilabdában viszont szintén felvállalták a szabályszegést az élcsapatok, ráadásul úgy, hogy bírságokat is kaptak. Azonban eleinte a szakszövetség egyik bizottsága által kirótt büntetést a másik törölte. Aztán idén már érvényben hagyták, és Constantin Din FRH-elnök nyáron megerősítette: az új, jelenleg zajló idényben is alkalmazzák.

Nem tetszik ez többek között a Beszterce-naszódi Gloria 2018 sportklubnak, amelynek a női kézilabda-élvonalban – és a nemzetközi porondon is – érdekelt csapata az idényt 10 hazai és 9 külföldi játékossal kezdte: az erdélyi egyesület bírósághoz fordult az ügyben.

A kolozsvári táblabíróság pedig helyt adott a keresetnek, és érvénytelenítette a hírhedt rendeletet. A pénteken kihirdetett alapfokú döntés 15 napon belül megfellebbezhető, immár az Országos Sportügynökség által.

Egyébként Novák Eduárd kezdeményezése Magyarországon is „követőkre” talált: a Mi Hazánk kimondottan a román sporttörvény mintájára szeretett volna hasonló szabályozást elfogadtatni az anyaországban, még szigorúbb, 50 százalékos hazai „képviselettel”. A Sportal.hu portál februárban többek között a Ferencvárost is reagáltatta az ötletre. „A Mi Hazánk minden javaslata radikális, ahogy ez is az. Az FTC labdarúgócsapata esetében ez a nemzetközi kupaszereplést, a kupasikereket szüntetné meg, amit rendkívüli módon sajnálnánk” – állt a zöld-fehérek sajtóosztályának reakciójában.

Nagy Zsigmond sportjogász szerint egy ilyen korlátozási tervezet nem tűnik összhangban állónak a nemzetközi sportjoggal, az európai futballszövetség (UEFA) tornáin például ezt a kérdést precízen szabályozzák kifejezetten az utánpótlás védelmében.

Idézet
Az UEFA-sorozatokba 25 játékos nevezhető, ebből nyolcnak kell hazai nevelésűnek lennie. Egységben az Európai Unió szabályaival, fontos megjegyezni, hogy itt nem lehet az állampolgárság mérvadó, hiszen az alapján az EU-ban nem korlátozhatják a munkavállalást (lásd Bosman-ügy).

Azt viszont jogi értelemben a csapat vezetésére bízza az UEFA, mint sportszakmai kérdést, hogy az adott országban nevelkedett játékosok közülük mennyien játszanak a pályán, azaz például a Ferencvárosnál Csercseszov mester (akit azóta leváltottak – szerk. megj.) megteheti, hogy a 17 nevezett légiósból saját belátása szerint akár 11-et küldjön pályára – magyarázta a Sportal.blikk.hu oldalnak Nagy.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe
2024. május 04., szombat

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben
2024. május 04., szombat

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok

A 17 erdélyi magyarral felálló romániai jégkorong-válogatott 4–2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit.

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok
2024. május 04., szombat

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a konstancai futballaréna a házigazda Farul és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK péntek esti, a román labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 8. fordulójában játszott összecsapásán.

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen
2024. május 03., péntek

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja

Románia jégkorong-válogatottja az 56. percben ütött emberhátrányos góllal 3-2-re verte pénteken a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja
2024. május 03., péntek

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC

Nagyszabású ünnepséggel emlékezett pénteken a Ferencvárosi Torna Club (FTC) arra, hogy 125 évvel ezelőtt ezen a napon alapították meg az ország legnépszerűbb sportegyesületét.

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC
2024. május 03., péntek

Fájlalja a Románia elleni vereséget a magyar válogatott székely hokisa, de az olaszok ellen új erőt adna a csapatnak

Az eltiltásából visszatérő Sofron István, a magyar jégkorong-válogatott alapembere szeretne erőt adni társainak az olaszok elleni ma (péntek) esti és a szlovénok elleni szombati mérkőzésre a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

 

Fájlalja a Románia elleni vereséget a magyar válogatott székely hokisa, de az olaszok ellen új erőt adna a csapatnak
2024. május 02., csütörtök

A magyar jégkorongszövetség cáfolja a sajtóhírt, miszerint Kiss Dávid irányítaná a válogatottat a hátralevő két vb-meccsen

Bóta Márton, a magyar férfi jégkorong-válogatott sajtófőnöke csütörtök este cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a bolzanói divízió I/A-világbajnokság hátralévő két mérkőzésén nem Don MacAdam látja el a szövetségi kapitányi teendőket.

A magyar jégkorongszövetség cáfolja a sajtóhírt, miszerint Kiss Dávid irányítaná a válogatottat a hátralevő két vb-meccsen