Magyarellenesség, médiabalhé és szakmai csalódás övezi a Sepsi OSK „lekapcsolását” a Román Kupa döntőjében

Magyarellenesség, médiabalhé és szakmai csalódás övezi a Sepsi OSK „lekapcsolását” a Román Kupa döntőjében

A trófea sorsát Dennis Man nagy védelmi hibát követő találata döntötte el

Fotó: facebook/fcsb

Ezüstéremmel vigasztalódhatott a Sepsi OSK élvonalbeli labdarúgócsapata az FCSB ellen elveszített Román Kupa-döntő után. Hadnagy Attila klubvezető szerint megnyerhették volna a finálét, ugyanakkor már azzal is sikert értek el, hogy idáig eljutottak. A találkozót az M4 Sport végül nem sugározhatta, a bukaresti szurkolók ünneplése pedig feljelentéshez vezető xenofób skandálássá degradálódott.

Bíró Blanka

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2020. július 23., 18:072020. július 23., 18:07

2020. július 23., 18:152020. július 23., 18:15

Elmaradt a papírformabontás a labdarúgó-Román Kupa döntőjében: az Európa Liga-indulásra feljogosító serleget a Liga 1 felsőházában érdekelt FCSB hódította el a története első fináléját játszó Sepsi OSK-val szemben. A bukarestiek 1-0-ás győzelmével zárult szerda esti ploiești-i találkozón a szentgyörgyi helyzetek elmaradtak, miközben a második félidőben megiramodott fővárosiak próbálkozásai a 66. percben értek góllá. Védelmi hibát kihasználva, Dennis Man szerezte a trófeát érő találatot. A háromszékiek különben emberhátrányban fejezték be a találkozót, mert a 80. percre Rachid Bouhenna két sárgalapot is begyűjtött.

Idézet
Megijedtünk egy olyan FCSB-től, amelyiktől nem kellett volna. Nagyon is tiszteltük őket a pályán, sajnos.

Több volt a fiúkban, többet ki tudtak volna adni, de meglátszott az is, hogy mi múlt hétvégén bajnoki mérkőzést játszottunk, ők meg álltak. Úgyhogy a hatvanadik perctől elfáradtak, látszott a fiúkon a fáradtság szellemileg és fizikailag is. A kapott gól... Sajnos, amit nem tudunk kitolni, kivágni ebből a csapatból, az az egyéni hibák. Megint azok döntötték el a mérkőzést” – értékelte lapunknak Hadnagy Attila. A klubvezető megjegyezte ugyanakkor, ők már a találkozó előtt is azt mondták, hogy győztesek, hiszen történetükben először jutottak döntőbe.

Idézet
Örültünk, hogy ideáig eljutottunk, gratuláltunk is a fiúknak, úgyhogy semmi gond”

– hangsúlyozta. Hozzátette viszont azt is, hogy volt futballistaként hiányérzete maradt a finálé után. „A fejemben másképp láttam, hiszen többet lehetett volna kihozni ebből a mérkőzésből. Egy olyan csapattal játszottunk, amely már nem a régi, és verhető lett volna. De sajnos, mint már mondtam, jobban tiszteltük őket, mint kellett volna. Ha egy kicsivel bátrabban felálltunk volna, hazahozhattuk volna a kupát” – vélekedett.

Nézők, mint ismeretes, nem lehetettek jelen a ploiești-i stadionban, Hadnagy pedig érdeklődésünkre jelezte, hogy sokat lendített volna a játékukon a szurkolóik helyszíni biztatása. „Nekünk egy nagy mínusz volt a szurkolótáborunk hiánya.

Idézet
Biztosan többen lettünk volna, mint az FCSB szurkolói.

Biztos, hogy hallatszott volna a Hajrá, Szentgyörgy, Hajrá Sepsi! Nagyon reméltük, hogy a kupát haza tudjuk vinni és a központban együtt ünnepelhetünk. Elmaradt. Ez van, megyünk tovább” – mondta.

Galéria

Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

Perrel fenyeget az M4 Sport

A kupadöntőt, mint ismeretes, az eredeti tervek szerint az M4 Sport élőben közvetítette volna, de a csatorna tájékoztatása alapján, nem sokkal a találkozó kezdete előtt romániai partnerük jelezte, nincs náluk a nemzetközi közvetítési jog, és emiatt kódolták a műholdjelet. Székely Dávid csatornaigazgató jelezte, hogy a Sepsi OSK bajnoki mérkőzéseinek közvetítésére vonatkozóan keretszerződésük van, annak keretén belül sugározták volna a kupát is. „Megkérdeztük azt a céget, amelyikkel kötöttük ezt a szerződést, hogy rendelkezik-e a kupadöntő jogaival. Július 13-án az volt a válasz, hogy igen, rendelkeznek. Ennek megfelelően készültünk, vártuk a találkozót.

Idézet
Ehhez képest bő egy órával a találkozó kezdetét megelőzően kaptunk egy nagyon kedves e-mailt, hogy elnézést kérnek a kellemetlenségért, de még sincs náluk a nemzetközi joga ennek a találkozónak, úgyhogy nem tudják odaadni, ezért aztán a jelet, amit addig nem kódoltak, elkezdték kódolni, és ahhoz mi már nem kaptunk jelszót.

A lényeg, hogy sajnos ezt a mérkőzést most nem tudtuk közvetíteni, természetesen megtesszük a jogi lépéseket” – fogalmaz a közleményben Székely.

korábban írtuk

Perelni készül az M4 Sport a Román Kupa döntője közvetítésének elmaradása miatt
Perelni készül az M4 Sport a Román Kupa döntője közvetítésének elmaradása miatt

Az MTVA jogi lépéseket fog tenni a Román Kupa döntője közvetítésének elmaradása miatt – jelentette be Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója.

A csatornaigazgatótól lapunk szerette volna megtudni, hogy ki az említett román partner, továbbá, hogy fizetett-e a csatorna külön a kupadöntő közvetítéséért. Ám telefonon nem értük el Székely Dávidot, e-mailben feltett kérdéseinkre pedig csütörtök kora estig nem kaptunk választ.

A Román Kupát, mint ismeretes, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) szervezi, amely 2018-ban értékesítette a közvetítési jogokat három évre. Akkor bejelentette, hogy a 2018–2021-es időszakban a Look Sport csatornákat működtető Clever Media Network, a DigiSport és a TelekomSport közös ajánlatát fogadták el a licitálás során. Ennek megfelelően itthon ez a három csatorna sugározta élőben a szerda esti finálét.

Ugyanez a három csatorna közvetíti a Liga 1-es mérkőzéseket is Romániában, annak a szervezője viszont a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF), amely az FRF-el ellentétben nem szervezett saját nyilvános versenytárgyalást, hanem az eAd Interactive ügynökségnek adta el a jogokat öt évre. A Clever Media Networkkal összefüggésben álló vállalat ezért évente 28 millió eurót fizet, miközben közvetítőként szerződést köthetett a tévétársaságokkal a bajnoki találkozók közvetítésére vonatkozóan.

Galéria

Fotó: Agerpres/Grigore Popescu

Magyarellenes ünneplés

Az FCSB – amelynek vezetőedzői tisztségében épp ezen a döntőn debütált Toni Petrea – öt év szünet után hódította el újra a Román Kupát, és mivel a 2003 év előtti dicsőséglistáját korábban a Steaua katonai sportklubjának ítélték, ezért története harmadik kupáját jelenti. Ezt a találkozó után visszatérve a fővárosba szurkolóik körében ünnepelték, csakhogy a járványügyi előírásokra is fittyet hányó drukkereik xenofób megnyilvánulással degradálták az eseményt.

A döntő után tapasztalt magyarellenesség miatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat csütörtökön bejelentette, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, a Román Labdarúgó-szövetséghez (FRF) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez (FIFA) fordul panasszal.

A szolgálat közleményében rámutat, hogy a FCSB szurkolói a csapat győzelmét ünneplő felvonuláson nyomdafestéket nem tűrő magyarellenes szlogeneket skandáltak: „Ne p***m pe Ungaria voastră! Să-ți dăm la m**e, bozgore!”. Mindez a játékosok jelenlétében történt, akik nem tiltakoztak a történtek miatt.

„Elfogadhatatlan, hogy a hatóságok és a játékosok, valamint a klub vezetése nem léptek fel a xenofób rigmusok ellen. Úgy látszik Bukarestben még mindig nem a kiváló sportteljesítménye alapján ítélik meg a Sepsi OSK futballklubot, hanem magyar jellege miatt. (...) Minden eszközzel fellépünk a hasonló esetek ellen. (…) Remélem, a legkomolyabb szankciókat kapják az érintettek, annak érdekében, hogy eltűnjön a magyarellenesség a lelátókról és a közéletből” – nyilatkozta Benkő Erika, Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója.

Szankciót vár a történtek után a Sepsi OSK is, amely csütörtöki közleményében csalódottságának adott hangot a történtek miatt. Hangsúlyozták: elítélik a szélsőséges megnyilvánulások jelenlétét a sport világában és arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy rendeljenek el megfelelő büntetést a történtekért. „Az FCSB klubtól pedig elvárjuk, hogy nyilvánosan is határolódjon el az esettől. A Sepsi OSK reményét fejezi ki, hogy a jövőben a klubok olyan intézkedéseket foganatosítanak, amelyek toleranciára és a különböző közösségek tiszteletben tartására ösztönzik a szurkolókat” – fogalmaz a háromszékiek közleménye.

korábban írtuk

Sepsi OSK: nem tűrjük tovább a magyarellenes megnyilvánulásokat
Sepsi OSK: nem tűrjük tovább a magyarellenes megnyilvánulásokat

A Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK vezetősége csalódással vette tudomásul, hogy továbbra sem szűnnek a klubot célzó idegengyűlölő, xenofób szurkolói megnyilvánulások. Diószegi László klubelnök közölte, mindenképpen jogi lépéseket tesznek az FCSB ellen, és felszólítják, hogy nyilvánosan kérjenek elnézést.

Az FCSB hivatalos közösségi oldalán csütörtök kora estig nem reagáltak az esetre, ugyanakkor a diszkriminációellenes tanács részéről Asztalos Csaba már jelezte, hogy 20 és 100 ezer lej közötti pénzbírság róható ki az ügyben.

Koronavírus az FCSB-nél is?

A DigiSport úgy tudja, hogy az FCSB klubjánál is megjelent a koronavírus, az akadémia egyik juniorjának lett pozitív a tesztje, ezért most mindenkit megvizsgálnak az egyesületnél. Az újdonsült kupagyőztes szombaton az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának kilencedik fordulójában a Medgyes vendégeként lépne pályára (21 óra). Hétvégére más mérkőzést nem terveztek a playoffban, mivel a Kolozsvári CFR-nél és a Craiovánál is az újratesztelés eredményére várnak a korábban megfertőződött játékosok miatt. Az alsóházban a 11. fordulót tervezik, de az már közismert, hogy a tizennyolc Covid-pozitív futballistát számláló Dinamo nem fog tudni pályára lépni a Hermannstadt ellen, így csak a Clinceni–Iași (szombaton, 15.30), a Viitorul–Târgoviște (szombat, 18) és a Voluntari–Sepsi OSK (vasárnap, 16) összecsapásokat tudják megrendezni. A közegészségügyi hivatal amúgy két hét karantént rendelt el a dinamósok számára, ezért újfent kérdésessé vált a korábbról elmaradt és hátralévő mérkőzéseik sorsa. Ionuț Stroe sportminiszter csütörtökön – amikor a snagovi sportkomplexumban felavatták az olimpiai érmes evezősök tiszteletére kialakított Aranykezek sétányát – rámutatott arra, hogy nem lehet balesetként kezelni a történteket azok után, hogy már több mint 14-15 fertőzött van az élvonalban, és újfent elzárt edzőtáborban látja a megoldást a helyzetre. „Arra kértem a labdarúgó-szövetséget és a ligát, hogy tartsanak ellenőrzést, nevezzenek meg felelősöket és szankcionálják azt a viselkedést, ami ide vezetett” – mondta.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 13., szombat

Egyre többet mutat meg magából Románia leendő legnagyobb sportcsarnoka Brassóban (videóval)

Jól látható az előrehaladás Románia legnagyobb sportcsarnokának építésében, melynek Brassó ad otthont – közölte az egyik, besztercei kivitelező, mely videót is posztolt a létesítmény jelenlegi állapotáról.

Egyre többet mutat meg magából Románia leendő legnagyobb sportcsarnoka Brassóban (videóval)
2024. július 11., csütörtök

Spanyol-angol döntő lesz vasárnap, a hollandok is búcsúztak a foci Eb-től

2-1-re nyerték a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság szerdai elődöntőjét az angolok, Hollandia válogatottja búcsúzott a kontinens tornától.

Spanyol-angol döntő lesz vasárnap, a hollandok is búcsúztak a foci Eb-től
2024. július 10., szerda

Mészár Sándor aradi klubvezető felsőházba jutást remél az UTA futballcsapatától

Minden szezon elején az a célkitűzése az aradi UTA labdarúgócsapatának, hogy kicsit jobban szerepeljen, mint az előző idényben, ennek megfelelően Mészár Sándor, a klub tulajdonos-elnöke szerint a bajnoki cím még messze van.

Mészár Sándor aradi klubvezető felsőházba jutást remél az UTA futballcsapatától
2024. július 10., szerda

Aranyérmet szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott az U18-as világbajnokságon

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott 12-10-re legyőzte az ősi rivális szerbeket a Buenos Airesben rendezett U18-as világbajnokság döntőjében, ezzel megszerezte az aranyérmet.

Aranyérmet szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott az U18-as világbajnokságon
2024. július 09., kedd

Döntős Spanyolország, búcsúznak a franciák az Európa-bajnokságtól

A franciák számára kedvező első tizenöt perc után Spanyolország hamar átvette a vezetést, kettő-egyre verte a kék-fehéreket, ezzel az Európa-bajnokság döntőjébe verekedve magát.

Döntős Spanyolország, búcsúznak a franciák az Európa-bajnokságtól
2024. július 09., kedd

Be lehet fogni a szájukat? Romániában is bevezetik a foci-Eb-n látott újítást

A Szuperliga hétvégén kezdődő új idényében már csak a csapatkapitányok kommunikálhatnak a labdarúgó-mérkőzés bírójával – közölte Kirosz Vasszarasz, a romániai játékvezetők ténykedéséért felelős bizottság (CCA) első embere.

Be lehet fogni a szájukat? Romániában is bevezetik a foci-Eb-n látott újítást
2024. július 08., hétfő

Alulról nézik a román sztárcsapatok a csíkszeredai fociakadémiát, nagyot lépett előre a Sepsi OSK is

Továbbra is rendkívül előkelő helyen áll az FK Csíkszereda a romániai futballakadémiák rangsorában, miközben a Sepsi OSK is helyet szorított magának a legjobbak között.

Alulról nézik a román sztárcsapatok a csíkszeredai fociakadémiát, nagyot lépett előre a Sepsi OSK is
2024. július 07., vasárnap

Majdnem beérett a török citrom, de kifacsarta a gépnarancs: holland–angol Eb-elődöntő lesz

Hollandia 2-1-re legyőzte Törökországot a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság szombati berlini negyeddöntőjében.

Majdnem beérett a török citrom, de kifacsarta a gépnarancs: holland–angol Eb-elődöntő lesz
2024. július 06., szombat

Tovább barangol az angol: büntetőpárbaj után Eb-elődöntős az ötlettelen favorit

A legutóbb ezüstérmes angol válogatott 1-1-es döntetlen és hosszabbítás után tizenegyesekkel 5-3-ra legyőzte Svájcot a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság szombati negyeddöntőjében.

Tovább barangol az angol: büntetőpárbaj után Eb-elődöntős az ötlettelen favorit
2024. július 05., péntek

A Ronaldóékat büntetőkkel legyőző franciák lesznek a házigazda németeket kiejtő spanyolok elődöntős ellenfelei

A spanyol labdarúgó-válogatott hosszabbítás után, a 119. percben fejelt góllal 2-1-re legyőzte a házigazda német csapatot az Európa-bajnokság első, pénteki negyeddöntőjében.

A Ronaldóékat büntetőkkel legyőző franciák lesznek a házigazda németeket kiejtő spanyolok elődöntős ellenfelei