Rajtol az Európa-bajnokság: huszonnégy válogatott tizenegy helyszínen mérkőzik meg a jubileumi kontinensviadalon

Rajtol az Európa-bajnokság: huszonnégy válogatott tizenegy helyszínen mérkőzik meg a jubileumi kontinensviadalon

Gazdára vár. Elkezdődik a harc a futball-Európa-bajnokság serlegéért

Fotó: Facebook/UEFA EURO 2020

Véget ért a várakozás: a pénteki Olaszország–Törökország mérkőzéssel elkezdődik a tavalyról idénre halasztott, a koronavírus-járvány és a jubileumi szervezés miatt egyedülálló labdarúgó-Európa-bajnokság. A tizenegy házigazda között Bukarest és Budapest is a torna hivatalos dalát „dúdolja” majd július 11-ig, utóbbi helyszínen ráadásul Magyarország válogatottja is megmérkőzik majd a sportág klasszisaival. Anglia, Franciaország és Belgium számít főesélyesnek a seregszemlén.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2021. június 11., 13:152021. június 11., 13:15

A We are the people (Mi vagyunk a nép) dallamára rajtol el péntek este a régóta várt labdarúgó-Európa-bajnokság. A holland DJ, Martin Garrix, valamint a U2 együttes két tagja, Bono és The Edge koprodukciójában készült hivatalos Euro 2020 dalt a római olimpiai stadionban tartandó megnyitó alkalmával, virtuális fellépéssel teszik teljessé, hogy a szurkolók világszerte még közelebb érezzék magukat a tornához. „Az előadás egy valódi stadionbeli fellépés tematikájára épül, erőteljes képekkel egészítve ki a dal reményteli és pozitív szövegét” – olvasható az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos honlapján.

A péntek esti Olaszország–Törökország nyitómérkőzés is Rómában lesz, ismeretes viszont, hogy

ezúttal rendhagyó módon nem egy vagy két országban zajlik a kontinensviadal, hanem az 1960-ban rendezett első Eb hatvanadik évfordulójára tizenegy házigazdája lett.

Eredetileg tavaly rendezték volna, tizenkét helyszínen, de a koronavírus-járvány miatt idénre halasztották, és még így is legtöbb helyszínen csak korlátozott számban, szigorú járványügyi előírások mellett lehetnek majd jelen a szurkolók. Egyedül Magyarország vállalta, hogy a 67 215 férőhelyes budapesti Puskás Arénát száz százalékban megnyitja a szurkolók előtt, hogy az F csoport Magyarország–Portugália (június 15.), Magyarország–Franciaország (június 19.) és a Portugália–Franciaország (június 23.) összecsapásokat élőben láthassák – a június 27-i nyolcaddöntővel egyetemben. Ugyanezen kvartett még Münchenben fog szerepelni, ahol viszont csak 20 százalékos kihasználtsággal nyitják a kapukat, mintegy 14 ezer néző számára. A hollandiai Amszterdam 16 ezer nézőt, az azerbajdzsáni Baku 31 ezer nézőt, a skóciai Glasgow 12 ezer nézőt, a dániai Koppenhága 15 900 nézőt fogad.

Rómában 16 ezer szurkoló lehet jelen, míg az elődöntőknek és július 11-i finálénak is otthon adó londoni Wembley Stadionban 22 500 nézőt engednek be a csoportmérkőzésekre.

Az eredeti tervekkel ellentétben a spanyolországi Bilbao helyett Sevilla fogadja az E csoport mezőnyét – 18 ezer néző előtt –, a dublini összecsapásokat pedig a 30 500 nézőt befogadó, oroszországi Szentpétervár vette át.

Most először Románia is házigazdája lesz az Eb-nek, de a mivel a válogatott nem kvalifikált a seregszemlére, a bukaresti Național Arenában Ukrajna, Ausztria és Észak-Macedónia lépnek majd pályára a C csoportban – ahol Hollandia hazai pályán játszik. Ezeket a mérkőzéseket mintegy 13 ezer néző követheti figyelemmel a helyszínen, de a nyolcaddöntő alkalmával már az 55 600 férőhelyes stadion ötven százalékában lehetnek jelen szurkolók.

A hazai szervezés során kormánytanácsadói szerepkört be­töltő Gică Popescu csütörtöki, utolsó megbeszélésük után megtiszteltetésként értékelte a rá bízott feladatokat. A romániai labdarúgás aranygenerációjának oszlopos tagja kihívásnak érezte, hogy a rendezést koordinálhatta.

Idézet
„Pályafutásom során hazai és nemzetközi serlegeket nyerve, 116 mérkőzést játszottam a válogatottban, de mindezek mellett arra is büszke leszek, hogy hozzájárultam ahhoz, hogy az országunk és Bukarest a legmagasabb szinten teljesítsen az Eb-házigazdák között”

– fogalmazott közösségi oldalán az egykori futballista.

Galéria

Fotó: Facebook/Euro 2020

Többesélyes előrejelzések

Arról már beszámoltunk, hogy miközben a fogadóirodák és több futballszakember szerint Anglia végre megtörheti sikertelenségét, és a kontinensviadalok történetében először aranyéremmel zárhatja a seregszemlét, több statisztikára alapozó kimutatás is a világbajnoki címvédő Franciaországot tartja főesélyesnek.

A Nielsen cég tulajdonában lévő Gracenote vállalat számításai szerint ugyanakkor Belgiumnak van a legnagyobb esélye a győzelemre, bár igaz, angolok elleni fináléra számíthatnak, és a házigazda szigetországiakat közel azonos sansszal jegyzik.

Ezen a listán a franciák 12 százalékkal a harmadik helyen állnak. Spanyolország a negyedik helyen szerepel, de a héten két koronavírusos megfertőződés is történt a keretükben, ami felborította úgy a csapat-összeállítást, mint a felkészülést. Olaszország kilenc, a címvédő Portugália nyolc, Dánia kilenc, Németország pedig mindössze hat százalékkal szerepel a végső győzelemre esélyesek listáján. Hollandiát öt százalékkal jegyzik, Magyarországnak ugyanakkor nulla esélyt jósolnak.

Ez viszont nem bátortalanítja el a piros-fehér-zöldeket, akik már azzal történelmet írtak, hogy sorozatban másodjára léphetnek pályára kontinensviadalon, ráadásul hazai pályán

– korábban sem Magyarország, sem Románia, sem Dánia, sem Azer­bajdzsán, sem Oroszország, sem pedig Skócia nem rendezett még Eb-meccset. Arra ugyan kevés az esély, hogy „halálcsoportjukból” továbbjutnak, de ahogyan már megtették 2016-ban, úgy most is okoznának pontszerzéssel meglepetést az F négyesben. A papírforma szerint a világbajnok franciák lépnek majd tovább az első helyről, de mivel a címvédő portugálok kerete ezúttal is rendkívül erős, a háromszoros Eb-győztes Németország pedig szintén klasszisokat vonultat fel, kiélezett küzdelemre van kilátás.

Az A csoportban eközben Olaszország a főesélyes, a második helyre viszont Törökország, Svájc és Wales is „beérhet”.

A B csoportban Belgiumot várják az első helyre, miközben Oroszország és Dánia a második helyért küzdhet majd. Finnországnak kevés sanszot adnak a szakemberek. A C csoportban holland első helyre számítanak, de az Ilfov megyei Voluntari-on, Andrij Sevcsenko irányításával készülő ukránok is jól szerepeltek az elmúlt időszakban. Itt Ausztria is esélyes a második helyre, de a korábbi román szövetségi kapitány, Victor Pițurcă a macedónokat érzi kellően erősnek ahhoz, hogy az Eb meglepetéscsapatává váljanak.

Az angolok D csoportját is veszélyesnek tartják ebből a szempontból, mert bár a világbajnokságon ezüstérmesek voltak legutóbb, most kevesen várnak hasonló bravúrt a horvátoktól,

Csehország és Skócia pedig megszorongathatja majd őket a csoportkörben. Az E csoportban nem csak a spanyoloknál, a svédeknél is diagnosztizáltak koronavírussal fertőzött játékosokat, ráadásul a skandinávok sztárja, Zlatan Ibrahimovic térdsérülés miatt kénytelen kihagyni a tornát – ahol még a lengyelekkel és a szlovákokkal találkoznak a csoportkörben.

Eurómilliós jutalom

Magyarország gazdaságilag is jó járt a kvalifikációval, hiszen minden eddiginél nagyobb a torna összdíjazása.

A 2016-os kontinensviadalhoz képest húsz százalékkal több pénzt, 371 millió eurót osztanak szét a 24 részt vevő válogatott között.

A csoportkörben való részvételért 9,25 millió eurót kapnak a csapatok, azon túlmenőn pedig az ott szerzett győzelem 1,5 millió eurót, a döntetlen pedig 750 ezer eurót ér majd. A továbbjutásért két milliót kapnak a nyolcadöntősök, míg a negyeddöntőben pályára lépő együttesek további 3,25 millióval gazdagodnak. Az elődöntő résztvevői egyenként 5 millió euró jutalomban részesülnek, hogy azután a majdani győztes 10 millió eurót, az ezüstérmes pedig 7 millió eurót kapjon.

A kontinensviadalról lemaradó Románia csak az úgynevezett „szolidaritási” alapból részesül – ami a 2020–2024-es ciklus során 775 millió euró –, míg azok a klubok, akik játékosokat küldtek a válogatottakba, 200 millió eurón osztoznak majd.

Történetírás kezdő sípszóra

Sporttörténelmi döntésnek számít, hogy az idei Eb-n női játékvezető is lesz Stéphanie Frappart személyében. A francia sípmester negyedik bíróként már a nyitómérkőzésen bemutatkozik. A holland Dannyi Makkele sípszavára pénteken 22 órakor rajtoló Olaszország–Törökország mérkőzést követően szombaton Wales–Svájc találkozó lesz 16 órakor az A csoportban. Ugyanaznap kezd a B kvartett, Dánia–Finnország (19 óra) és Belgium–Oroszország (22) párosítás szerint. Vasárnap 16 órakor Anglia–Horvátország összecsapás lesz Londonban, míg Bukarestben Ausztria–Macedónia (19 óra), Amszterdamban pedig Hollandia–Ukrajna (22) találkozót rendeznek. Az E csoport hétfőn, az F csoport pedig kedden kezdi az Eb-t, amelyet Romániában a Pro Tv közvetít, de magyar kommentárral az M4 Sporton is követhető lesz.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség