Idegenben kezdenek az erdélyiek a jövő hétvégén rajtoló Liga 1-ben

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. július 09., 15:16 utolsó módosítás: 2017. július 09., 15:17

Az erdélyi csapatok idegenben kezdik az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2017–2018-as szezonját. Augusztusban rendezik az első Sepsi OSK–Kolozsvári CFR találkozót.

Idegenben kezdik az erdélyi csapatok a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2017–2018-as szezonját – derült ki hétvégén, amikor a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) székhelyén elkészítették az alapszakasz menetrendjét.

A sorsolás eredményeként a Craiova–Iași találkozó nyitja az idényt pénteken 21 órától, majd másnap Chiajnai Concordia–Temesári ACS Poli (18.30) és Bukaresti Juventus–Dinamo (21), vasárnap Giurgiui Astra–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK (18.30) és FCSB–Voluntari FC (21) találkozók lesznek, hogy aztán hétfőn a Medgyes a címvédő Viitorul otthonában (18.30), a Kolozsvári CFR pedig Botoșani-ban (21) lépjen pályára az első fordulóban.

Az újonc háromszéki együttes közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy

saját kérésük miatt lesz történetük első Liga 1-es mérkőzése idegenben,

szeretnének ugyanis időt nyerni ahhoz, hogy a brassói Tineretului stadionban elvégezhessék a szükséges munkálatokat a majdani összecsapások rendezéséhez. A sepsiszentgyörgyi aréna ugyanis még nem felel meg az élvonalbeli elvárásaikhoz, ezért a Kovászna megyeiek a barcaságiaknál fogadják majd vendégeiket, mint ahogyan a másik újonc, a Bukaresti Juventus sem a colentinai stadionban, hanem a ploiești-i Ilie Oană-arénában játssza majd hazai mérkőzéseit.

Az FCSB – azaz George Becali névváltoztatásra kényszerült Steauája – a bukaresti Nemzeti Arénában lép pályára otthon, ám azt a Dinamo is használni szeretni saját, átalakításra váró Ștefan cel Mare úti létesítménye mellett. A craiovai stadion átadásáig az oltyán együttes Drobeta-Turnu Severinben fogadja majd vendégeit, míg a Voluntari a saját pályája mellett a ploiești-i arénát jelentette be hazai összecsapásai lehetséges helyszíneként.

A versenykiírás, mint ismeretes, nem változott, ezért a pénteken kezdődő körmérkőzéses alapszakasz 26 fordulója után

az első hat helyezett a bajnoki címért, míg az utolsó nyolc helyezett a bennmaradásért harcol

majd a szintén körmérkőzéses rendszerben rendezendő felső-, illetve alsóházi rájátszásban.

A téli szünet a december 16–17-ei 22. forduló után kezdődik és február harmadikán zárul, hogy a hónap végéig lejátsszák az alapszakaszból hátramaradó négy etapot. A playoff és a playout egyaránt március első hétvégéjén kezdődik, de előbbi május 12-13-án, míg utóbbi június 2–3-án zárul.

A sorsolás értelmében egyébként a szeptember 23-14-ei 12. fordulóban lesz az idei első FCSB–Dinamo örökrangadó, mint ahogyan hétközi etapban, az augusztus 12–13-ai 6. fordulóban rendezik majd a Sepsi OSK–CFR összecsapást is. A fellegváriak egyébként a második fordulóban a címvédő Viitorult fogadják, míg a Sepsi OSK a másik újonc Juventust, az ACS Poli pedig az FCSB-t látja vendégül. A medgyeisek csak a harmadik fordulóban játszanak először hazai pályán, a CFR ellen.

Cserélt a CFR

A kolozsváriak, mint ismeretes, több mint egy tucat új játékost igazolt le, így a csapategység még kívánnivalót hagy maga után.

Dan Petrescu edző szerint az érkezők felkészültsége sem volt kiváló,

ezért is örültek hétvégén, amikor leigazolták Dan Nistort, aki az elmúlt egy évben a Dinamót erősítette. A 29 éves középpályást Filipe Nascimentóért cserélte el a fellegvári alakulat, hiszen a 22 éves portugál középpályás a Ștefan cel Mare úton folytatja romániai pályafutását.

Az FCSB eközben a Craiova 18 éves kapusát, Andrei Vladot igazolta át – sajtóhírek szerint 400 ezer euróért –, míg a Liga 1 egyik legrégebbi légiósa, az eddig Medgyesen játszó 31 éves Eric de Oliveira a Viitorullal írt alá egy egy szezonra szóló szerződést.

„Gőgös” az FRF

A sorsolás alkalmával tartott sajtótájékoztatón az LPF vezetői emlékeztettek arra, hogy az FCSB megóvta a Románia Szuperkupájáért vasárnap este pályára lépő Viitorul bajnoki címét a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), döntést pedig szerdára várnak.

Gino Iorgulescu, az LPF elnöke leszögezte: szerintük a lausanne-i testület a javukra fog döntetni, a most elkészített programon pedig akkor sem változtatnak, ha esetleg „igazságtalanság" történne a bíróságon. A ligavezető tagadta, hogy háborút folytatnának a Román Labdarúgó-szövetséggel (FRF), ugyanakkor nem tartotta helyénvalónak, hogy az átszervezné a hatáskörük alá tartozó pontvadászatot.

Néhány fiatal gőgös, meg akarják megmutatni, hogy ők a román foci főnökei.

Mi elismerjük, hogy ők irányítják a labdarúgást, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy térdre kell előttük ereszkednünk és félre kell tegyük az elveinket, hiszen nekünk is megvan a saját autonómiánk" – fogalmazott.

Iorgulescu szerint nem a bolgár mintát követve kellene az LPF-et az FRF gyámsága alá rendelni, hanem az erős nyugati bajnokságokból kellene pozitív ötleteket átvenniük. De nem felétlenül a szakembereiket, mert például

Christoph Daum szövetségi kapitányt már most menesztené a román válogatott éléről.

Szerinte a világbajnokságra való kvalifikációt már úgyis elbukták, egy korai váltás ugyanakkor időt engedne a majdani új kapitánynak, hogy csapatot építsen a 2020-as Európa-bajnoki selejtezősorozatra. „Nem bizonyosodott be, hogy Daum mellett lenne jövőképe a válogatottnak. Szerintem más edző kellene" – vélekedett Iorgulescu, aki al-Ahli szakvezetőjét, Cosmin Olăroiut javasolta a német utódjának.

Az LPF közgyűlésén arról is döntöttek, hogy az Astra-elnök Dănuț Coman váltja a Iași-tól menesztett Florin Pruneát az FRF ügyvezető tanácsában, hogy a Liga 1-es csapatokat képviselje. Mellette még Iorgulescu és az FCSB-elnök Valeriu Argăseală látja el ezt a feladatot, de a megváltoztatott alapszabály miatt hamarosan három helyett csak két személy képviselheti az élvonalt a labdarúgás felsővezetésében.  

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat