Ellenőrzés alá vonná Novák minisztériumát a román hokiszövetség, felhánytorgatják a magyar „juniorexportot” is

Ellenőrzés alá vonná Novák minisztériumát a román hokiszövetség, felhánytorgatják a magyar „juniorexportot” is

Képünk illusztráció

Fotó: Haáz Vince

Szakbizottsági ellenőrzést kért a Román Jégkorongszövetség (FRHG) a sportminisztériumra. A sporttárcával egyoldalúan szerződést bontó szervezet továbbra is visszaélésnek tartja, hogy a Novák Eduárd vezette minisztérium felfüggesztette a szeptemberi küldöttgyűlésen hozott határozatokat, és elutasította a felhozott vádakat.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2022. november 20., 19:092022. november 20., 19:09

2022. november 21., 00:142022. november 21., 00:14

Tovább dagad a hokibotrány a hazai sportéletben: a sportminisztérium felelőtlennek nevezte a szaktárcával egyoldalúan szerződést bontó Román Jégkorongszövetséget (FRHG), annak elnöke, Alexandru Hălăucă viszont fellebbezett, és a parlament képviselőházától kérte, hogy a sport és ifjúsági szakbizottságukban állítsanak össze egy testületet a szaktárca kivizsgálására.

A jégkorongsport hazai irányítói továbbra is visszaéléssel vádolják a Novák Károly Eduárd vezette minisztériumot az ellenük irányuló ellenőrzések miatt.

Emlékezetes, hogy ennek eredményeként a sportminisztérium több szabálytalanságot is feltárt a szeptemberi, tisztújító közgyűlésük kapcsán, és emiatt felfüggesztette annak határozatait.
Közleményében az FRHG most újra hangot adott azon véleményének, amely szerint a sportminisztérium egyetlen célja, hogy eltávolítsa az újraválasztott vezetőséget a szervezet éléről. „Az elmúlt két év során számos olyan ellenőrzést tartott nálunk a sportminisztérium, amely meggátolta a tevékenységünket. Ezek közül egyetlen vizsgálat sem tárt fel szabálysértést” – ecsetelték. Elutasítják továbbá Novák Eduárd azon állítását, hogy nem akarták a kért iratokat a minisztérium rendelkezésére bocsátani, és újfent leszögezték, hogy szerződésbontásuk a tárcával extrém tiltakozás a visszaélések ellen.

A sportminiszter aggasztó és veszélyes precedensnek tartja, hogy az FRHG egyoldalúan szerződést bontott velük, és emiatt lemondott az állami költségvetés-támogatásról. „Felelőtlenség, hogy az FRHG vezetésének képviselői az alapszabályzatnak ellentmondó választást tartanak, majd utána kockáztatják a román jégkorongsport finanszírozását. A sportminisztérium a benyújtott panaszok miatt indított vizsgálatot, úgy ahogyan más alkalmakkal is tette más sportszövetségeknél.

Idézet
Ki kell emelni azt is, hogy az FRHG képviselői nem bocsátották a minisztérium rendelkezésére a dokumentumokat, és nem engedélyezték a belépést a raktárakba a leltár ellenőrzéséhez”

– fogalmazott Novák. Közleményében hangsúlyozta: a tények visszaélésre utaltak a szövetségnél, a sporttárcának kötelessége volt annak megfelelően eljárni, és felfüggeszteni a szeptemberi közgyűlés határozatait. „Az események fényében fontos, hogy minden felé helyezzük a sport fejlődését és biztosítsuk a megfelelő keretet a sportteljesítmény eléréséhez. Erre nincs lehetőség, amikor hasonló kisiklások vannak” – szögezte le Románia első paralimpiai bajnoka.

Az FRHG képviselői ugyanakkor ebből azt szűrték le, hogy a minisztériumnak több szövetséggel is konfliktusa van, ami szerintük arra utal, hogy Novák egymaga szeretné irányítani a teljes romániai sportot, „lenézi” az alapszabályokat, és „nem tiszteli a szakembereket”. Közleményében a szövetség azt állítja, hogy szervezetük tevékenységét blokkolták a panaszok és az ellenőrzések, azt követően, hogy a tárca érvénytelenítette a közgyűlésük határozatait, amiért nem engedték szavazni mind a 12 tagjukat. Ugyanakkor azt is kiemelték, hogy miután a jégkorongsport hirtelen kiemelt sportággá vált az országos sportstratégiában, várják az azt alátámasztó cselekedeteket is.

„A szövetség kezdeményezte az Iskolahoki programot, de annak támogatására csak a tanügyminisztérium mutatkozott nyitottnak.

Idézet
Mindeközben Romániából folyamatosan exportáltunk juniorokat Magyarországra. Konkrétan a 2015–2021-es időszakban évente 40-60 tizennyolc év alatti hokis távozott Magyarországra.

Ezek a gyermekek azon hokiiskolákban nevelkedtek, amely vagy a tanügyminisztérium, vagy a sportminisztérium, vagy valamelyik polgármesteri hivatalé. Tehát közpénzből készültek. Ezen gyermekekért semmilyen átigazolási díjat nem fizettek. Egész csapatokat vettek át a csíkszeredai és gyergyószentmiklósi sportiskolákból, és a környékbeli magánklubokhoz igazolták. Az ezt ellenző edzőket pedig eltávolították az iskolákból” – panaszkodik az FRHG.

Hozzáteszik, hogy a következő időszakban a szövetségük jelentős támogatásban részesülhet, ha Románia megpályázza a 2028-as téli ifjúsági olimpia megrendezését. A sportáguk fejlődésben van, és ha ismét „aktiválnák” a munténiai és a moldovai régiókat, akkor az ott nevelkedő sportolókra számíthatnának a válogatottak.

Az FRHG már korábban is hangot adott azon nemtetszésének, hogy a sportág a székelyföldi régióra összpontosul, szerinte a kormány infrastrukturális fejlesztéseit a többi térségre is ki kellene terjeszteni.

Tény ugyanakkor, hogy Székelyföld magyarországi támogatást is kap a jégkorongsport fejlesztésére, ott működik hokiakadémia is az utánpótlás kinevelésére.

A válogatott gerincét is székelyföldi játékosok alkotják, több olyan honosított hokissal egyetemben, akik értelemszerűen nem romániai közpénzen nevelkedtek. Az országos bajnokságban a Csíkszeredai Sportklub a címvédő, a Brassói Corona és a Gyergyói HK a legfőbb riválisai.

Az erdélyi és székely klubok, valamint a szövetség vezetősége közötti nézeteltérések sem új keletűek, a mostani ügy előzménye viszont az, hogy a szeptember 15-i közgyűlés alkalmával több vezetőségi tisztségre benyújtott pályázatot elutasítottak, mert azt késve iktatták. Ezt tetézte, hogy többek szavazati jogát megvonták, így végül csak két bukaresti és a galaci egyesület voksolhatott a Hălăucă újraválasztásával zárult küldöttgyűlésen. A szövetség azt állította, hogy tartozásuk van, a minisztériumi vizsgálat alapján viszont csak a Sportklubnak és az Olimpiai Ploiești-nek volt adóssága, és azt is a szövetség felé felhalmozott adminisztratív bírság, illetve a koronavírus-járvány idején kiszabott szankció jelentette.

Ezen szabály mentén sem voltak következetesek, mert szavazhatott például tartozással rendelkező klub, ráadásul olyan alakulat is, amely a 2021–2022-es szezonban nem szerepelt egyetlen bajnokságban sem. A határozatok felfüggesztését a székelyföldi klubok peres úton is kezdeményezték. A Marosvásárhelyi Táblabíróság azonban nem tartotta illetékesnek magát az ítélkezésre, és október 21-én a Bukaresti Törvényszékre utalta át az ügyet.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ