Egy helyen minden, ami fénylik: magyar és román sportsikerek 2022-ben

Egy helyen minden, ami fénylik: magyar és román sportsikerek 2022-ben

Sporttörténelmet írt a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, aki Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét nyerte – azóta testvérével, Liu Shaolin Sándorral bejelentették, hogy országot akarnak váltani

Fotó: Magyar Gyorskorcsolya Szövetség

Az előző két év járványügyi korlátozásait követően idén a sportban is újra beindult a nagyüzem. Rengeteg kontinens- és világversenyre került sor, és elmondhatjuk, hogy a magyar sportolók (és részben a románok is) becsülettel helytálltak országuk színeiben.

-- Külsős szerző --

2022. december 26., 17:032022. december 26., 17:03

A 2022-es év elején a téli sportok szerelmesei szurkolhattak kedvenceiknek. Mindjárt jelentős eseménnyel vette kezdetét a sportév, hiszen februárban a kínai Pekingben rendezték meg a 2022. évi téli olimpiai játékokat. Magyarországot az olimpián öt sportágban 14 sportoló képviselte, a csapat először szerzett egynél több érmet a téli olimpiai játékok történetében. Sporttörténelmet írt a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, aki Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét nyerte. Liu 500 méteren győzedelmeskedett, 1000 méteren és a vegyes váltóval pedig bronzérmet szerzett.

Alig pihenték ki a sportolók a téli olimpia fáradalmait, márciusban már a kanadai Montrealba utazhattak a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságra.

Liu Shaoang ezúttal is remekelt, győzött 500, 1500 és 1000 méteren is, így mindhárom egyéni távon aranyérmes lett, egyúttal megvédte címét összetettben is.

Birkózó Európa-bajnokságot rendeztek Budapesten március 28. és április 3. között. A megmérettetésen szenzációs magyar siker született, a magyar sportolók egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárták a viadalt. A magyar kötöttfogásúak közül Fritsch Róbert Európa-bajnok lett 72 kg-ban, a 67 kilogrammos Váncza István ezüstérmet szerzett, a 82 kg-os Lévai Tamás és a 130-kg-os Vitek Dáriusz bronzérmet nyert! Ezzel a magyar kötöttfogású válogatott az előkelő negyedik helyen zárt a csapatversenyben. Szabadfogásban a magyar színekben induló, 65 kg-os Muszukajev Iszmail nyert aranyérmet.

Áprilisban a Sopron Basket első magyar csapatként megnyerte a női kosárlabda Euroligát, az isztambuli négyes döntő fináléjában a házigazda Fenerbahcét győzte le.

Aranyos nyár

A magyar vívók idén is tündököltek. Júniusban aranyérmes lett a magyar férfi kardcsapat a Törökországban rendezett Európa-bajnokságon. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta csapat a döntőben az ukránokat győzte le. Júliusban Szilágyi Áron megszerezte első egyéni világbajnoki címét is a Kairóban rendezett világversenyen!

Galéria

Júliusban Szilágyi Áron megszerezte első egyéni világbajnoki címét Kairóban

Fotó: Magyar Vívó Szövetség

A 2022-es úszó-világbajnokságot június 17. és július 3. között rendezhette meg Magyarország.

A magyar úszósport nem hazudtolta meg önmagát, a 22 esztendős Milák Kristóf 100 és 200 méteres pillangóúszásban nyert aranyérmet kiváló időeredményekkel.

Rajta kívül a nyílt vízi úszócsapat (Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf) tündökölt, nekik sikerült megszerezniük az ezüstérmet. Kisebb meglepetésre ugyancsak második lett a női vízilabda-válogatott, míg Gálicz Péter a 25 km-es nyílt vízi úszásban lett bronzérmes.

Nem sokkal később, augusztusban rendezték Rómában a 2022-es úszó-Európa-bajnokságot. Milák Kristóf Olaszországban is bizonyított, kedvenc számaiban (100 és 200 pillangó) lett a kontinens legjobbja. Kós Hubert 200 vegyesen győzedelmeskedett, míg Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen lett aranyérmes. Első lett a 4x200 férfi gyorsváltó, az öt aranyérem mellett a magyar sportolók még 7 ezüst- és 3 bronzéremmel hagyták el az örök várost.

Galéria

Ez év nyarán a magyar labdarúgó-válogatott nem kis meglepetésre világraszóló eredményeket ért el. Angliát oda-vissza verte, míg Németországot Lipcsében győzte le, Nemzetek Ligája-csoportjában pedig a második lett

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez év nyarán a magyar labdarúgó-válogatott nem kis meglepetésre világraszóló eredményeket ért el.

Júniusban Angliát kétszer is legyőzték, előbb a Puskás Arénában 1–0 arányban (góllövő Szoboszlay büntetőből), majd a sikert megismételték idegenben is, ahol 4–0-s (gólok: Nagy Zsolt, Gazdag, Bolla és Sallai Roland kétszer) diadalt arattak. Szeptemberben újabb szenzációs eredmény született, ezúttal a németeket győztük le Lipcsében 1–0-ra Szalai Ádám góljával. A mérkőzésekre a 2022–2023-as UEFA Nemzetek Ligájának csoportküzdelmeiben került sor, és a magyar válogatott 10 pontot szerezve az előkelő második helyen végzett. Az eredménynek köszönhetően a 2024-es Eb-selejtező sorsolásán az 1. kalapba került a válogatott, amire korábban sosem volt példa.

Ezüstérmes lett júliusban a szlovéniai Celjében a magyar női junior kézilabda-válogatott, miután kikapott Norvégia csapatától a korosztályos világbajnokság döntőjében.

Világjátékokat rendeztek júliusban az egyesült államokbeli Birminghamben. A nem olimpiai sportágak seregszemléjén remekül teljesítettek a magyar sportolók, 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal az éremtábla hatodik helyen végeztek. Ez minden idők legsikeresebb magyar világjáték-szereplése!

A vizes sportok jövőjére nézve biztató, hogy szenzációs eredményt értek el a magyar válogatottak a vízilabdázók augusztusban Görögországban rendezett U16-os világbajnokságán, ahol mindkét nemben elhódították az aranyérmet. A döntőkben a lányok és a fiúk egyaránt a házigazda görögöket győzték le. Az U18-as korosztály sem maradt alul, a fiúcsapat Belgrádban lett világbajnok, míg a lányok bronzérmet szereztek.

Augusztus végén a legjobb magyar országúti kerékpáros, Valter Attila a világ legerősebb csapatához, a Jumbo-Vismához szerződött.

Galéria

A 2022-es szabadtéri Európa-bajnokságon Kozák Luca 100 méteres gátfutásban ezüstérmet nyert

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Évtizedes távlatokban is ez az egyik legnagyobb siker, amit magyar kerékpározó ér el a sportágban. Ebben a hónapban rendezték a 2022-es szabadtéri Európa-bajnokságot Münchenben. Halász Bence kalapácsvetésben, Kozák Luca 100 méteres gátfutásban nyert ezüstérmet, míg Madarász Viktória 35 km-es gyaloglásban bronzérmes lett.

Hidegzuhany

Döbbenetet váltott ki a Liu testvérek bejelentése, miszerint – a magyar válogatottól távozó kínai edzőjüket, Csang Csing Linát követve – Kínában készülnek az idényre. Döntésüket azzal indokolták, hogy megingott a bizalmuk a szövetségben, ezáltal pedig bizonytalanná vált a jövőjük. Liu Shaolin Sándor kijelentette, továbbra is a világ legjobbjai akarnak lenni, ám a kialakult helyzetben úgy érezték, céljaik eléréséhez itthon már nincsenek biztosítva a feltételek.

Idézet
Mi mindig a legjobbat akarjuk kihozni magunkból, és úgy láttuk, erre csak akkor van lehetőségünk a jövőben, ha országot váltunk”

– nyilatkozták. A Liu fivérek magyar versenyzőként beírták magukat a magyar sporttörténelembe. Számtalan verseny győztesei voltak magyar színekben, döntő részük volt az első magyar téli olimpiai arany megszerzésében váltóban, Liu Shaoang pedig Magyarország első téli egyéni olimpiai győztese.

A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott.

Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két arany- és két bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.

Aranyérmet nyert szeptemberben a Bereczki Richárd, Szép Balázs, Demeter Bence összeállítású magyar csapat a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi versenyében, melyben egyéniben Bereczki nagy fölénnyel győzött, Szép pedig második lett.

A fiatal magyar ju-jitsusok ismét kitettek magukért. Novemberben, az Abu-Dzabiban megrendezett világbajnokságon Tóth Alexa földharcban az U21-esek között 57 kilogrammban világbajnok lett, akárcsak az U18-asoknál ugyanebben a súlycsoportban Kis Nikolett. Világbajnoki bronzérmes lett az U18-as mezőnyben Farkas Dorián Zoltán és Révhegyi Ervin. Szintén szeptemberben a magyar férfi vízilabda-válogatott nem tudta megvédeni címét a spliti Európa-bajnokságon, a döntőben ugyanis kikapott a házigazda horvát csapattól, de az ezüst is szépen csillog!

Év végén rendezték az ausztráliai Melbourne-ben a rövidpályás úszó világbajnokságot, ahol Magyarországot mindössze két versenyző, Szabó Szebasztán és Jakabos Zsuzsanna képviselte.

Szabó 50 méter pillangón bronzérmet szerzett, a 26 éves versenyző a kilencedik magyar, aki érmet nyert a rövidpályás világbajnokságok történetében. A vajdasági születésű sportoló jól teljesített 50 gyorson is, ahol kicsivel maradt le a dobogóról, míg Jakabos Zsuzsanna ötödik lett 400 vegyesen, ami szintén jó eredménynek számít.

Román sportolók eredményei

Az utóbbi időkhöz képest viszonylag eredményes évet zárhattak idén a román sportolók is. Köztük székelyföldi származású versenyzők, akik román színekben vettek részt különféle megmérettetéseken. Mindazonáltal a romániai és a nemzetközi sportvilág ebben az évben elsősorban egy fiatal úszó fenoménra, David Popovici-ra figyelt. No meg Simona Halepre, akit nem kis meglepetésre doppingvétségen értek…

Mindjárt márciusban erdélyi érintettségű siker született: a Marosvásárhelyi ISK és a Marosvásárhelyi VSK sportolója, Bíró Krisztián ezüstérmet nyert a bulgáriai Plovdivban megrendezett U23-as korosztályú birkózó Európa-bajnokságon. A március végén Budapesten megrendezett birkózó Európa-bajnokságon egy román aranyérem született:

Andreea Ana a szabadfogásúak 55 kg-os súlycsoportjában győzött. A sepsiszentgyörgyi születésű Incze Kriszta ezen a kontinensviadalon 65 kilogrammban bronzérmet szerzett.

A székelyföldiek büszkélkedhettek májusban: a Sepsi OSK története első országos címét szerezte azzal, hogy a Román Kupa 2021/2022-es kiírásának döntőjében 2–1 arányban jobbnak bizonyult az FC Voluntari együttesénél. Június közepén Amalia Lică megszerezte Romániának a legelső aranyérmet buzogányban, az Izraelben rendezett junior ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon. Csapatban ezüstöt nyertek, Christine Drăgan pedig bronzérmet labdázott ki.

Popovici tündöklése

A Magyarországon megrendezett úszó-világbajnokságon Milák Kristóf mellett a román, mindössze 17 éves David Popovici ejtette ámulatba a sportág összes szakemberét. Két aranyérmet zsebelt be 100 és 200 gyorson, utóbbi számban junior világcsúcsot úszott. Az augusztusi római úszó Európa-bajnokságon aztán a tini sztár ismét bizonyított, két kedvenc számában a budapesti világbajnoki arany után elhódította a kontinenscímet is.

Galéria

David Popovici idén ámulatba ejtette a sportág összes szakemberét. A vébén és az Eb-n is két-két aranyérmet zsebelt be 100 és 200 m gyorson

Fotó: David Popovici/Facebook

Münchenben augusztusban rendeztek asztalitenisz Európa-bajnokságot, ahol Szőcs Bernadett ért el kimagasló eredményeket: női párosban a moldovai Sofia Polcanovával az oldalán kontinensbajnok lett, míg Ovidiu Ionescuval vegyes párosban ezüstérmet szereztek. Szintén ezüstöt hozhatott haza az Elizabeta Samara–Andreea Dragoman páros, Adina Diaconu pedig a spanyol Maria Xao oldalán szerzett bronzérmet női párosban. Szintén Münchenben, ezúttal a szabadtéri Európa-bajnokságon Bianca Ghelber aranyérmet nyert kalapácsvetésben.

Augusztusban két aranyérmet is nyert Cătălin Chirilă kenus: előbb a hónap elején a kanadai Halifaxben lett világbajnok 1000 méteren, majd ugyanebben a számban Münchenben Európa-bajnok lett.

Szeptemberben aranyérmet szerzett az Ancuţa Bodnar és Simona Radiş alkotta olimpia bajnok páros a női kétpárevezősök versenyében a racicei (Csehország) evezős világbajnokságon. Ez volt Románia harmadik aranyérme a világbajnokságon a Ionela Cozmiuc által a női könnyűsúlyú egypárevezős versenyszámban, illetve a Marius Cozmiuc és Sergiu Bejan alkotta páros által a férfi kormányos nélküli kettes versenyszámban nyert érmek után.

A perui Limában 8. alkalommal rendezték meg a junior úszó-világbajnokságot. David Popovici ismét lenyűgöző teljesítményt mutatott: két egyéni aranyérmet nyert (100 és 200 méteres gyorsúszásban – ahol 1:46,18-cal új versenyrekordot is felállított), valamint további két csapatérmet: aranyat a férfi 4×100 méteres gyorsváltóban (Alexandru Constantinescuval, Ștefan Cozmával és Patrick S. Dinuval), valamint ezüstöt a 4×100 méteres vegyes gyorsváltóban (Patrick S. Dinuval, Bianca Costeával és Rebecca Constantinsescuval együtt).

Halep-botrány, székely siker

Rossz hírt kaptak a tenisz szerelmesei októberben: a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség közölte, hogy doppingvétségen érte Simona Halepet, a kétszeres Grand Slam-győztes román teniszezőt. A 31 esztendős Halepnek a US Open ideje alatt szolgáltatott mintájában a Roxadustat nevű szert mutatták ki, ami a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) besorolása szerint az EPO-val egyenértékű tiltott szernek minősül.

November 23–27. között rendezték a teqball-világbajnokságot a németországi Nürnbergben, amelyen Györgydeák Apor férfi egyéniben nyert aranyérmet.

Galéria

A székelyudvarhelyi Györgydeák Apor férfi egyéniben aranyérmet szerzett a teqball-világbajnokságon

Fotó: Erdély Bálint Előd

Férfi párosban a már-már legendásnak mondható Ilyés Szabolcs–Györgydeák Apor duó állt asztalhoz, ők végül bronzérmet szereztek.

Két aranyérmet nyert a bogotai súlyemelő-világbajnokságon a korábban dopping miatt két évre eltiltott Loredana Toma. A román versenyző 71 kilóban szakításban és összetettben diadalmaskodott. Ugyanott Mihaela Cambei Európa-csúccsal világbajnoki második lett szakításban a 49 kg-sok között

Az év végi Melbourne-i rövidpályás úszó-világbajnokságon David Popovici a 100 gyors döntőjében annak ellenére végzett a 4. helyen, hogy junior-világrekordot úszott. Jobban sikerült neki a 200-as táv, ahol egyéni csúccsal világbajnoki ezüstérmet szerzett, és a jövő nagy reménységének számít.

Nánó Csaba

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot december 20-án.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya