Egy helyen minden, ami fénylik: magyar és román sportsikerek 2022-ben

-- Külsős szerző -- 2022. december 26., 17:03

Az előző két év járványügyi korlátozásait követően idén a sportban is újra beindult a nagyüzem. Rengeteg kontinens- és világversenyre került sor, és elmondhatjuk, hogy a magyar sportolók (és részben a románok is) becsülettel helytálltak országuk színeiben.

Egy helyen minden, ami fénylik: magyar és román sportsikerek 2022-ben
galéria
Sporttörténelmet írt a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, aki Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét nyerte – azóta testvérével, Liu Shaolin Sándorral bejelentették, hogy országot akarnak váltani Fotó: Magyar Gyorskorcsolya Szövetség

A 2022-es év elején a téli sportok szerelmesei szurkolhattak kedvenceiknek. Mindjárt jelentős eseménnyel vette kezdetét a sportév, hiszen februárban a kínai Pekingben rendezték meg a 2022. évi téli olimpiai játékokat. Magyarországot az olimpián öt sportágban 14 sportoló képviselte, a csapat először szerzett egynél több érmet a téli olimpiai játékok történetében. Sporttörténelmet írt a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, aki Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét nyerte. Liu 500 méteren győzedelmeskedett, 1000 méteren és a vegyes váltóval pedig bronzérmet szerzett.

Alig pihenték ki a sportolók a téli olimpia fáradalmait, márciusban már a kanadai Montrealba utazhattak a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságra.

Liu Shaoang ezúttal is remekelt, győzött 500, 1500 és 1000 méteren is, így mindhárom egyéni távon aranyérmes lett, egyúttal megvédte címét összetettben is.

Birkózó Európa-bajnokságot rendeztek Budapesten március 28. és április 3. között. A megmérettetésen szenzációs magyar siker született, a magyar sportolók egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárták a viadalt. A magyar kötöttfogásúak közül Fritsch Róbert Európa-bajnok lett 72 kg-ban, a 67 kilogrammos Váncza István ezüstérmet szerzett, a 82 kg-os Lévai Tamás és a 130-kg-os Vitek Dáriusz bronzérmet nyert! Ezzel a magyar kötöttfogású válogatott az előkelő negyedik helyen zárt a csapatversenyben. Szabadfogásban a magyar színekben induló, 65 kg-os Muszukajev Iszmail nyert aranyérmet.

Áprilisban a Sopron Basket első magyar csapatként megnyerte a női kosárlabda Euroligát, az isztambuli négyes döntő fináléjában a házigazda Fenerbahcét győzte le.

Aranyos nyár

A magyar vívók idén is tündököltek. Júniusban aranyérmes lett a magyar férfi kardcsapat a Törökországban rendezett Európa-bajnokságon. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta csapat a döntőben az ukránokat győzte le. Júliusban Szilágyi Áron megszerezte első egyéni világbajnoki címét is a Kairóban rendezett világversenyen!

Júliusban Szilágyi Áron megszerezte első egyéni világbajnoki címét Kairóban Fotó: Magyar Vívó Szövetség

A 2022-es úszó-világbajnokságot június 17. és július 3. között rendezhette meg Magyarország.

A magyar úszósport nem hazudtolta meg önmagát, a 22 esztendős Milák Kristóf 100 és 200 méteres pillangóúszásban nyert aranyérmet kiváló időeredményekkel.

Rajta kívül a nyílt vízi úszócsapat (Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf) tündökölt, nekik sikerült megszerezniük az ezüstérmet. Kisebb meglepetésre ugyancsak második lett a női vízilabda-válogatott, míg Gálicz Péter a 25 km-es nyílt vízi úszásban lett bronzérmes.

Nem sokkal később, augusztusban rendezték Rómában a 2022-es úszó-Európa-bajnokságot. Milák Kristóf Olaszországban is bizonyított, kedvenc számaiban (100 és 200 pillangó) lett a kontinens legjobbja. Kós Hubert 200 vegyesen győzedelmeskedett, míg Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen lett aranyérmes. Első lett a 4x200 férfi gyorsváltó, az öt aranyérem mellett a magyar sportolók még 7 ezüst- és 3 bronzéremmel hagyták el az örök várost.

Ez év nyarán a magyar labdarúgó-válogatott nem kis meglepetésre világraszóló eredményeket ért el. Angliát oda-vissza verte, míg Németországot Lipcsében győzte le, Nemzetek Ligája-csoportjában pedig a második lett Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez év nyarán a magyar labdarúgó-válogatott nem kis meglepetésre világraszóló eredményeket ért el.

Júniusban Angliát kétszer is legyőzték, előbb a Puskás Arénában 1–0 arányban (góllövő Szoboszlay büntetőből), majd a sikert megismételték idegenben is, ahol 4–0-s (gólok: Nagy Zsolt, Gazdag, Bolla és Sallai Roland kétszer) diadalt arattak. Szeptemberben újabb szenzációs eredmény született, ezúttal a németeket győztük le Lipcsében 1–0-ra Szalai Ádám góljával. A mérkőzésekre a 2022–2023-as UEFA Nemzetek Ligájának csoportküzdelmeiben került sor, és a magyar válogatott 10 pontot szerezve az előkelő második helyen végzett. Az eredménynek köszönhetően a 2024-es Eb-selejtező sorsolásán az 1. kalapba került a válogatott, amire korábban sosem volt példa.

Ezüstérmes lett júliusban a szlovéniai Celjében a magyar női junior kézilabda-válogatott, miután kikapott Norvégia csapatától a korosztályos világbajnokság döntőjében.

Világjátékokat rendeztek júliusban az egyesült államokbeli Birminghamben. A nem olimpiai sportágak seregszemléjén remekül teljesítettek a magyar sportolók, 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal az éremtábla hatodik helyen végeztek. Ez minden idők legsikeresebb magyar világjáték-szereplése!

A vizes sportok jövőjére nézve biztató, hogy szenzációs eredményt értek el a magyar válogatottak a vízilabdázók augusztusban Görögországban rendezett U16-os világbajnokságán, ahol mindkét nemben elhódították az aranyérmet. A döntőkben a lányok és a fiúk egyaránt a házigazda görögöket győzték le. Az U18-as korosztály sem maradt alul, a fiúcsapat Belgrádban lett világbajnok, míg a lányok bronzérmet szereztek.

Augusztus végén a legjobb magyar országúti kerékpáros, Valter Attila a világ legerősebb csapatához, a Jumbo-Vismához szerződött.

A 2022-es szabadtéri Európa-bajnokságon Kozák Luca 100 méteres gátfutásban ezüstérmet nyert Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Évtizedes távlatokban is ez az egyik legnagyobb siker, amit magyar kerékpározó ér el a sportágban. Ebben a hónapban rendezték a 2022-es szabadtéri Európa-bajnokságot Münchenben. Halász Bence kalapácsvetésben, Kozák Luca 100 méteres gátfutásban nyert ezüstérmet, míg Madarász Viktória 35 km-es gyaloglásban bronzérmes lett.

Hidegzuhany

Döbbenetet váltott ki a Liu testvérek bejelentése, miszerint – a magyar válogatottól távozó kínai edzőjüket, Csang Csing Linát követve – Kínában készülnek az idényre. Döntésüket azzal indokolták, hogy megingott a bizalmuk a szövetségben, ezáltal pedig bizonytalanná vált a jövőjük. Liu Shaolin Sándor kijelentette, továbbra is a világ legjobbjai akarnak lenni, ám a kialakult helyzetben úgy érezték, céljaik eléréséhez itthon már nincsenek biztosítva a feltételek.

Mi mindig a legjobbat akarjuk kihozni magunkból, és úgy láttuk, erre csak akkor van lehetőségünk a jövőben, ha országot váltunk”

– nyilatkozták. A Liu fivérek magyar versenyzőként beírták magukat a magyar sporttörténelembe. Számtalan verseny győztesei voltak magyar színekben, döntő részük volt az első magyar téli olimpiai arany megszerzésében váltóban, Liu Shaoang pedig Magyarország első téli egyéni olimpiai győztese.

A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott.

Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két arany- és két bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.

Aranyérmet nyert szeptemberben a Bereczki Richárd, Szép Balázs, Demeter Bence összeállítású magyar csapat a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi versenyében, melyben egyéniben Bereczki nagy fölénnyel győzött, Szép pedig második lett.

A fiatal magyar ju-jitsusok ismét kitettek magukért. Novemberben, az Abu-Dzabiban megrendezett világbajnokságon Tóth Alexa földharcban az U21-esek között 57 kilogrammban világbajnok lett, akárcsak az U18-asoknál ugyanebben a súlycsoportban Kis Nikolett. Világbajnoki bronzérmes lett az U18-as mezőnyben Farkas Dorián Zoltán és Révhegyi Ervin. Szintén szeptemberben a magyar férfi vízilabda-válogatott nem tudta megvédeni címét a spliti Európa-bajnokságon, a döntőben ugyanis kikapott a házigazda horvát csapattól, de az ezüst is szépen csillog!

Év végén rendezték az ausztráliai Melbourne-ben a rövidpályás úszó világbajnokságot, ahol Magyarországot mindössze két versenyző, Szabó Szebasztán és Jakabos Zsuzsanna képviselte.

Szabó 50 méter pillangón bronzérmet szerzett, a 26 éves versenyző a kilencedik magyar, aki érmet nyert a rövidpályás világbajnokságok történetében. A vajdasági születésű sportoló jól teljesített 50 gyorson is, ahol kicsivel maradt le a dobogóról, míg Jakabos Zsuzsanna ötödik lett 400 vegyesen, ami szintén jó eredménynek számít.

Román sportolók eredményei

Az utóbbi időkhöz képest viszonylag eredményes évet zárhattak idén a román sportolók is. Köztük székelyföldi származású versenyzők, akik román színekben vettek részt különféle megmérettetéseken. Mindazonáltal a romániai és a nemzetközi sportvilág ebben az évben elsősorban egy fiatal úszó fenoménra, David Popovici-ra figyelt. No meg Simona Halepre, akit nem kis meglepetésre doppingvétségen értek…

Mindjárt márciusban erdélyi érintettségű siker született: a Marosvásárhelyi ISK és a Marosvásárhelyi VSK sportolója, Bíró Krisztián ezüstérmet nyert a bulgáriai Plovdivban megrendezett U23-as korosztályú birkózó Európa-bajnokságon. A március végén Budapesten megrendezett birkózó Európa-bajnokságon egy román aranyérem született:

Andreea Ana a szabadfogásúak 55 kg-os súlycsoportjában győzött. A sepsiszentgyörgyi születésű Incze Kriszta ezen a kontinensviadalon 65 kilogrammban bronzérmet szerzett.

A székelyföldiek büszkélkedhettek májusban: a Sepsi OSK története első országos címét szerezte azzal, hogy a Román Kupa 2021/2022-es kiírásának döntőjében 2–1 arányban jobbnak bizonyult az FC Voluntari együttesénél. Június közepén Amalia Lică megszerezte Romániának a legelső aranyérmet buzogányban, az Izraelben rendezett junior ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon. Csapatban ezüstöt nyertek, Christine Drăgan pedig bronzérmet labdázott ki.

Popovici tündöklése

A Magyarországon megrendezett úszó-világbajnokságon Milák Kristóf mellett a román, mindössze 17 éves David Popovici ejtette ámulatba a sportág összes szakemberét. Két aranyérmet zsebelt be 100 és 200 gyorson, utóbbi számban junior világcsúcsot úszott. Az augusztusi római úszó Európa-bajnokságon aztán a tini sztár ismét bizonyított, két kedvenc számában a budapesti világbajnoki arany után elhódította a kontinenscímet is.

David Popovici idén ámulatba ejtette a sportág összes szakemberét. A vébén és az Eb-n is két-két aranyérmet zsebelt be 100 és 200 m gyorson Fotó: David Popovici/Facebook

Münchenben augusztusban rendeztek asztalitenisz Európa-bajnokságot, ahol Szőcs Bernadett ért el kimagasló eredményeket: női párosban a moldovai Sofia Polcanovával az oldalán kontinensbajnok lett, míg Ovidiu Ionescuval vegyes párosban ezüstérmet szereztek. Szintén ezüstöt hozhatott haza az Elizabeta Samara–Andreea Dragoman páros, Adina Diaconu pedig a spanyol Maria Xao oldalán szerzett bronzérmet női párosban. Szintén Münchenben, ezúttal a szabadtéri Európa-bajnokságon Bianca Ghelber aranyérmet nyert kalapácsvetésben.

Augusztusban két aranyérmet is nyert Cătălin Chirilă kenus: előbb a hónap elején a kanadai Halifaxben lett világbajnok 1000 méteren, majd ugyanebben a számban Münchenben Európa-bajnok lett.

Szeptemberben aranyérmet szerzett az Ancuţa Bodnar és Simona Radiş alkotta olimpia bajnok páros a női kétpárevezősök versenyében a racicei (Csehország) evezős világbajnokságon. Ez volt Románia harmadik aranyérme a világbajnokságon a Ionela Cozmiuc által a női könnyűsúlyú egypárevezős versenyszámban, illetve a Marius Cozmiuc és Sergiu Bejan alkotta páros által a férfi kormányos nélküli kettes versenyszámban nyert érmek után.

A perui Limában 8. alkalommal rendezték meg a junior úszó-világbajnokságot. David Popovici ismét lenyűgöző teljesítményt mutatott: két egyéni aranyérmet nyert (100 és 200 méteres gyorsúszásban – ahol 1:46,18-cal új versenyrekordot is felállított), valamint további két csapatérmet: aranyat a férfi 4×100 méteres gyorsváltóban (Alexandru Constantinescuval, Ștefan Cozmával és Patrick S. Dinuval), valamint ezüstöt a 4×100 méteres vegyes gyorsváltóban (Patrick S. Dinuval, Bianca Costeával és Rebecca Constantinsescuval együtt).

Halep-botrány, székely siker

Rossz hírt kaptak a tenisz szerelmesei októberben: a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség közölte, hogy doppingvétségen érte Simona Halepet, a kétszeres Grand Slam-győztes román teniszezőt. A 31 esztendős Halepnek a US Open ideje alatt szolgáltatott mintájában a Roxadustat nevű szert mutatták ki, ami a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) besorolása szerint az EPO-val egyenértékű tiltott szernek minősül.

November 23–27. között rendezték a teqball-világbajnokságot a németországi Nürnbergben, amelyen Györgydeák Apor férfi egyéniben nyert aranyérmet.

A székelyudvarhelyi Györgydeák Apor férfi egyéniben aranyérmet szerzett a teqball-világbajnokságon Fotó: Erdély Bálint Előd

Férfi párosban a már-már legendásnak mondható Ilyés Szabolcs–Györgydeák Apor duó állt asztalhoz, ők végül bronzérmet szereztek.

Két aranyérmet nyert a bogotai súlyemelő-világbajnokságon a korábban dopping miatt két évre eltiltott Loredana Toma. A román versenyző 71 kilóban szakításban és összetettben diadalmaskodott. Ugyanott Mihaela Cambei Európa-csúccsal világbajnoki második lett szakításban a 49 kg-sok között

Az év végi Melbourne-i rövidpályás úszó-világbajnokságon David Popovici a 100 gyors döntőjében annak ellenére végzett a 4. helyen, hogy junior-világrekordot úszott. Jobban sikerült neki a 200-as táv, ahol egyéni csúccsal világbajnoki ezüstérmet szerzett, és a jövő nagy reménységének számít.

Nánó Csaba

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot december 20-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport