Az angolokat oda-vissza: négy gólt vágtak Sallaiék Wolverhamptonban, de egyet se kaptak!

Az angolokat oda-vissza: négy gólt vágtak Sallaiék Wolverhamptonban, de egyet se kaptak!

A magyar válogatott 69 év után diadalmaskodott újra a szigetországban

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fergeteges játékkal 4-0 arányú győzelmet aratott Magyarország labdarúgó-válogatottja Anglia nemzeti tizenegye fölött a Nemzetek Ligája A divíziójának negyedik fordulójában a wolverhamptoni Molineux Stadinban. A román válogatott Bukarestben szenvedett súlyos vereséget.

Krónika

2022. június 14., 23:362022. június 14., 23:36

2022. június 15., 01:292022. június 15., 01:29

A nemzeti együttes legutóbb 1953-ban győzött Angliában, akkor az Évszázad mérkőzésén a Puskás Ferenc fémjelezte Aranycsapat diadalmaskodott 6-3-ra – emlékeztet az MTI. A keddi találkozón Sallai Roland duplázott, a hajrában betalált még Nagy Zsolt és Gazdag Dániel is. Mivel a csoport másik meccsén a németek 5-2-re verték az Európa-bajnok olaszokat,

a magyar válogatott az élre ugrott, és a csoportgyőzelemért játszhat szeptember 23-án, amikor a németek vendége lesz Lipcsében, majd három nappal később az olaszokat fogadja.

Galéria

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A hazaiak himnusza alatt az angol szurkolók a szigetország lobogóját formázó élőképpel köszöntötték kedvenceiket, ugyanakkor meglehetősen sportszerűtlenül viselkedtek addig, amíg a magyar himnusz szólt: előbb fütyültek, majd hangosan kiabáltak és énekeltek közben. Az első percekben máris látható volt, hogy az angolok semmit sem akarnak a véletlenre bízni, igyekeztek folyamatosan a magyarok térfelén tartani a labdát, és nyomást helyezni a vendégvédelemre.

Két lehetőséget ki is dolgoztak, de előbb a befejezésbe csúszott hiba, majd Dibusz kezében halt el a próbálkozás.

Negyedóra elteltével egy veszélytelennek tűnő szituációban Styles harcolt ki szabadrúgást, melyből a védő Stones és Ramsdale kapus „segítségével” Sallai megszerezte a magyarok vezető gólját. A folytatásban Marco Rossi együttese igyekezett továbbra is kompakt módon védekezni és kevés területet hagyni a házigazdák gyors játékosai számára.

Az angolok ezzel együtt egy-két alkalommal veszélyeztettek, egyszer nagy helyzetben Saka és Bellingham egymást szerelte le a magyarok tizenhatosánál. A másik oldalon Szalai Ádám harcolt ki mesteri módon egy szabadrúgást, melynek elvégzése után Jamesnek a gólvonalról kellett kifejelnie a labdát. Az ellenakciónál Bowen lódulhatott meg, de a hátra sprintelő Szoboszlai nagyszerűen tisztázott előle a tizenhatoson belül. A félidő hajrájához érve még veszélyesebbé vált a hazaiak játéka, legnagyobb helyzetük viszont az volt, amikor a menteni igyekvő Orbán a saját kapuja felé fejelte az oldalról beadott labdát: Dibusz résen és jó helyen volt, bravúrral hárított.

Galéria

Sallai Roland duplázott a fényes sikert eredményező mérkőzésen

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fordulás után változatlanul folyamatos nyomás alatt volt a magyarok kapuja, de a védekezés továbbra is rendben volt, igaz, néhány alkalommal kevés hiányzott az angoloknak az egyenlítéshez. Rossi tanítványai többségében jól és nagyon hatékonyan szűkítették a területet a saját térfelükön, ezzel a játékkal pedig komolyan meggyűlt az angolok baja. A magyarok szövetségi kapitánya végig a technikai zóna széléről irányított, egyszer annyira hevesen vitatva a játékvezető ítéletét, hogy sárga lapot is kapott.

A hazaiak számára a 70. perc hozta el a hidegzuhanyt, egy magyar ellentámadás végén ugyanis Sallai ismét eredményes volt, ezt pedig már a hazai közönség sem nézte el a kedvenceknek, többen nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették a háromoroszlánosok teljesítményét. Az angol futballisták is érezték, hogy nem hagyhatják annyiban a meccset, jóval nagyobb sebességre kapcsoltak és sorra dolgozták ki a kisebb-nagyobb lehetőségeket, hamarosan azonban Nagy Zsolt gólja már-már kegyelemdöféssel ért fel a számukra. A házigazdák ráadásul két perc múlva emberhátrányba is kerültek, így a slusszpoén Gazdag Dánielé lett, aki az utolsó előtti percben beállította a végeredményt.

Galéria

Gazdag Dániel Aaron Ramsdale kapust átejtve megszerezte a magyar csapat negyedik gólját

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az angol játékosok a közönség hangos pfújolása és fütyülése kíséretében hagyták el a pályát, míg a magyarok a maroknyi Angliába elutazott szurkolójukkal együtt énekelték el a himnuszt, s ünnepelték a teljesen megérdemelt sikert.

Frissítés

„Volt ugyan néhány szerencsés momentumunk, de a srácok erre is rászolgáltak, mert a mérkőzés első percétől kezdve együtt harcoltak, együtt szenvedtek, összetartottak. Ez most tényleg egy igazi csapat volt, nagyon örülök, hogy el tudtuk érni ezt az eredményt, főleg ha belegondolok, hogy honnan indultunk és hova érkeztünk, ilyenről nem is álmodtam, hihetetlen” – fogalmazott Marco Rossi szövetségi kapitány az M4 Sportnak nyilatkozva.

Az olasz szakember kérdésre válaszolva egyetértett abban, hogy ez karrierje eddigi legnagyobb meccse, de hozzátette, hogy neki tulajdonképpen Magyarországon kezdődött a pályafutása, ezért a lehetőségért pedig rendkívül hálás. „Olaszországban csak alacsonyabb osztályban edzősködtem, csak Magyarországtól kaptam meg azt a lehetőséget, hogy idáig eljussak. Nagyon közel került a szívemhez Magyarország és a magyar emberek.” „Hihetetlenek” – mondta a magyar drukkerekről, hozzátéve, hogy szerinte Magyarországon még Olaszországnál is lelkesebbek a fociért. „Olykor nem hiszek a szememnek, hogy ilyen érzelmeket át tudnak adni a srácoknak. Nagyon büszke vagyok rájuk is.”

Magáról a mérkőzésről a kapitány elmondta, az angolok sokoldalú játékosokkal rendelkeznek, akik megpróbálták kihasználni a magyar csapat gyenge pontjait. „Megpróbálták túlterhelni a jobb oldalunkat, megpróbálták kihasználni, hogy rövidebb a kispadunk, a második félidőben kicsit feljebb jöttek, de amikor ilyen csapatok és ilyen minőségű játékosok ellen játszik az ember, akkor meg kell szenvedni a mérkőzést, futni kell, dolgozni kell. Négy meccset lehoztunk zsinórban, de senki nem mondhatja, hogy fáradtak vagyunk, mert ha valaki felveszi a válogatott mezt, mindent el kell felejteni: nem lehetsz sérült, nem lehetsz fáradt.”

Mint ismeretes, a Marco Rossi szövetségi kapitány irányította magyar válogatott a június 4-i első körben nagy meglepetést okozva 1-0-ra legyőzték Gareth Southgate együttesét a Puskás Arénában rendezett találkozón. Ezt követően Szalaiék 2-1-es vereséget szenvedtek az Eb-címvédő olaszok vendégeként, majd múlt szombaton 1-1-es döntetlent játszottak a majdnem telt házas Puskás Arénában a németekkel.

Románia válogatottja ugyancsak kedden este Bukarestben 3-0 arányú vereséget szenvedett Montenegró együttesétől, amelytől Podgoricában is kikapott. Az Edi Iordănescu szövetségi kapitány irányította együttes ezzel 3 pontjával csoportja negyedik helyén áll a Nemzetek Ligája A divíziójának 2. csoportjában.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 4. forduló:
Anglia-Magyarország 0-4 (0-1)
-----------------------------
Wolverhampton, Molineux Stadion, 28 839 néző, v.: Clément Turpin (francia)
gólszerzők: Sallai (16., 70.), Nagy Zs. (80.), Gazdag (89.)
piros lap: Stones (82.)
sárga lap: Stones (37., 82.), Walker (85.)

Anglia:
-------
Aaron Ramsdale - Kyle Walker, Marc Guéhi, John Stones, Reece James - Conor Gallagher (Mason Mount, 56.), Kalvin Phillips, Jude Bellingham (Phil Foden, 68.) - Bukayo Saka (Harry Maguire, 85.), Harry Kane, Jarrod Bowen (Raheem Sterling, a szünetben)

Magyarország:
-------------
Dibusz Dénes - Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila - Fiola Attila, Styles Callum (Nagy Ádám, 56.), Schäfer András, Nagy Zsolt - Sallai Roland (Nego Loic, 78.), Szoboszlai Dominik (Gazdag Dániel, 56.) - Szalai Ádám (Ádám Martin, 68.)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség