Véget ért a Toldi Miklósról szóló, román–magyar koprodukcióban készült játékfilm forgatása

MTI 2019. szeptember 03., 15:55 utolsó módosítás: 2019. szeptember 03., 15:57

Három hónap alatt befejeződött a Toldi című film forgatása az elsőfilmes Baranyai Tamás rendezésében – jelentette be Gyula város alpolgármestere, a film producere sajtótájékoztatón kedden Gyulán.

Toldi Miklós szobra a nagyszalontai meseparkban Fotó: Szenkó Melinda

Kónya István (Fidesz-KDNP) elmondta: a film az Interreg Románia–Magyarország határon átnyúló program keretében készült. A gyulai önkormányzat a Bihar megyei Nagyszalonta városával pályázott, és közösen 80 ezer euró támogatást nyertek el. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásából Gyula városa a Toldi-film elkészítését vállalta, míg Nagyszalonta különböző kulturális programokat szervezett annak érdekben, hogy a két település lakossága jobban megismerhesse egymást.

Arany János elbeszélő költeményének 21. századi feldolgozásában a helyi fiatalok mellett olyan színészek is szerepet vállaltak, mint például Koncz Gábor, Reviczky Gábor és Kovács István, sőt szerepel a filmben – mint cseh vitéz – az erőemelő Fekete László is.

A mintegy 13 millió forintos (mintegy 40 ezer euró) költségvetésből végül egyórás játékfilm készül, amelynek utómunkálatai most zajlanak. A tervek szerint a filmet szeptember 20-án két alkalommal is bemutatják a helyi művelődési házban. Kónya István alpolgármester emlékeztetett arra, hogy Arany János műve az általános és középiskolákban kötelező olvasmány, azért abban bízik, hogy a helyi tankerület minden iskolájában vetíteni tudják az alkotást, de a terveik szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ támogatásával országosan a diákok elé kerülhet a film.

Baranyai Tamás elsőfilmes rendező szólt arról, hogy bár 21. századi környezetben forgatták le a Toldit, vagyis a szereplők, közöttük rengeteg diák civil ruhában szerepel, ennek ellenére valamennyi fontos epizódot megjelenítik a filmben, vagyis követték a mű eredeti menetét, sőt az eredeti szövegeket narrátor segítségével idézik fel. Hozzátette, a Toldi-film egyben „gyulai imázsfilm is, hiszen az események hátterében többek között a Gyulai vár, a Várfürdő, az Erkel-ház is látható.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat