UFo járt Udvarhelyen

Dávid Anna Júlia 2016. augusztus 03., 19:43

A komáromi Új Forrás folyóirat főszerkesztője, Jász Attila, valamint két szerzője, Oravecz Péter és Ughy Szabina látogatott el Székelyudvarhelyre. Az érdeklődők a folyóirat 1969-ig visszanyúló történetét ismerhették meg.

Fotó: Dávid Anna Júlia

Jász Attila, Oravecz Péter és Ughy Szabina magyarországi költők voltak Murányi Sándor Olivér író vendégei hétfőn este a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. A komáromi Új Forrás folyóirat erdélyi estjén a kreatívan szerkesztett lap történetébe és működésébe kaptak bepillantást az érdeklődők.

A Forrás antológiát a Komárom Megyei Tanács alapította 1969 tavaszán, a tanácsköztársaság kikiáltásának ötvenedik évfordulóján. A kezdetben bizonytalan jövőjű antológia tíz év alatt megerősödött köszönhetően annak, hogy kiderült: „a nyilvánosságnak van egy olyan ereje, ami a hatalmat megfélemlíti\".

Az antológiából indult lapot jóval később Nagy Gáspár verse tette országosan ismertté: a költő Nagy Imre-perre utaló verse valahogy átment a cenzúrán, és ennek következményeként 1984-ben felfüggesztették a kiadvány megjelenését. A rendszerváltás évétől az Új Forrás a Komárom megyei könyvtárban, annak egyik különleges szolgáltatásaként működött tovább igen szerény anyagi körülmények között. 2010 óta a folyóirat főszerkesztője Jász Attila, József Attila-díjas költő.

„Elkezdtem saját őrületeimet megvalósítani\" – mondta el az udvarhelyi eseményen Jász Attila, hozzáfűzve, hogy egészen sikeres tematikus lapszámokat tudhatnak maguk mögött. Jász fontosnak tartotta, hogy fiataloknak, frissen végzetteknek adjon munkát, érdeklődési körükhöz igazítva a témákat, egyfajta tehetséggondozóként működtetve a szerkesztőséget. Havonta megrendezett UFo – Nyitott Rezervátum című lapszámbemutató rendezvényeiken olyan jelentős magyar írók vettek részt, mint Bodor Ádám, Esterházy Péter vagy Krasznahorkai László, de vendégül látják a társművészetek képviselőit is, ilyen volt Lovasi András dalszerző-énekes, Dresch Mihály dzsesszzenész vagy Váli Dezső festő.

A lapnak volt erdélyi társszerzője is, a székelyudvarhelyi születésű Balázs Imre József, de közöl benne az est házigazdája is. Az estre Oravecz Péter költő, állatidomár és flamencogitáros, valamint Ughy Szabina költő, a folyóirat szerzői kísérték el a főszerkesztőt, és olvastak fel köteteikből. Oravecz Péter gitárelőadásával is emelte a hangulatot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat