Tíz városban zajlott a hétvégén a Filmtettfeszt

Kiss Előd-Gergely 2014. október 05., 19:21

A budapesti Muhi András, számos erdélyi film producere vette át a Sárga Csikó Díjat a 14. Filmtettfeszt nyitónapján Kósa András Lászlótól, a Balassi Intézet bukaresti központjának vezetőjétől.

A kolozsvári Győzelem moziban megrendezett díjátadó előtt Zágoni Bálint, a vasárnap este záruló magyar filmes seregszemle főszervezője elmondta: sikerült új szervező partnereket találniuk, így idén már tíz erdélyi és partiumi városban – Kolozsvár mellett Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Nagybányán, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Besztercén – szerveznek vetítéseket.

Hozzáfűzte, a magyar filmgyártásban véget érni látszik „a hét szűk esztendő”, az új támogatási rendszernek köszönhetően lényegesen nagyobb kínálatból tudták kiválogatni a fesztiválon levetített filmeket. A díjazottról Felméri Cecília filmrendező elmondta: Muhi Andrásnak számos erdélyi film köszönheti, hogy nemzetközi díjakat nyert. A díjazott elmondta: a jövőben is szeretne együttműködni erdélyi alkotókkal, példaként Szőcs Petrát és Visky Ábelt említette.

A díjátadót követően levetítették A berni követ című filmet, majd Buzogány Klára, a Filmtett szakportál főszerkesztője beszélgetett az alkotókkal, Szász Attila rendezővel és Köbli Norbert forgatókönyvíróval, valamint Kollarik Tamással, a Médiatanács képviselőjével.

Utóbbi ismertette a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra elnevezésű új programját. Éves költségvetésük 3 milliárd forintra rúg, ennek tíz százalékát a határon túli filmgyártás támogatására fordítják. Kifejtette: összesen tíz kategóriában bírálják el a támogatásra pályázó alkotásokat, valamennyi kategóriában külön bizottság hoz döntést. Hozzáfűzte, igyekeznek az alkotások teljes költségét fedezni, cserébe viszont a filmeknek határidőre el kell készülniük, és az alkotóknak szigorúan el kell számolniuk a támogatásként kapott közpénzzel.

Szintén a feltételek közt szerepel, hogy a pályázók befogadói szándéknyilatkozatot hozzanak egy tévécsatornától, ugyanis fontosnak tartják, hogy a filmek ne az asztalfióknak készüljenek. Kollarik hangsúlyozta: noha az alkotóknak a szigorú elszámoltatás miatt a gyártásban kompromisszumokat kell kötniük, a Médiatanács a filmek tartalmába nem szól bele.

A négynapos seregszemlén a legfrissebb magyar filmek legjavát tekinthették meg az érdeklődők, levetítették például az Isteni műszak, az Utóélet, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmeket, a seregszemlét pedig Pálfi György Szabadesés című filmje zárja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat