Színes képzés a kolozsvári BBTE színművészeti karán

Színes képzés a kolozsvári BBTE színművészeti karán

A kolozsvári színművészeti egyetem Erdély minden részéből várja a jelentkezőket a július közepén szervezett felvételire

Fotó: BBTE színház szak/Facebook

Részben online, részben személyes részvételű felvételit hirdet a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház- és Filmművészeti Kara, amely minden régióból várja a jelentkezőket. Váta Lóránd, a színművészet szak most induló évfolyamának osztályvezető tanára a Krónikának elmondta, képzésük nagyon színes, hitvallása pedig az, hogy a tanításban mérhetetlenül fontos a tanár-diák viszony alakulása.

Kiss Judit

2020. június 20., 21:142020. június 20., 21:14

2020. június 20., 21:182020. június 20., 21:18

Erdély középső, nyugati részén, szórványvidékeken élő fiatalokat, de természetesen a Székelyföldről is vár jelentkezőket a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház- és Filmművészet Kara, amely színészképzés és teatrológia szakon tart részben online felvételit július 14-én és 15-én. Színművészet szakon 10 ingyenes és 5 fizetéses, teatrológia szakon 7 ingyenes és 3 fizetéses hely áll a magyar anyanyelvű jelentkezők rendelkezésére.

Váta Lóránd, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, a színművészet szak most induló évfolyamának osztályvezető tanára a Krónikának elmondta, az egyetem természetesen alkalmazkodik a járványügyi intézkedésekhez, de mivel gyakorlati művészeti képzésről van szó, nem lehet csupán internetes, online vizsgákat tartani, mint annyi más szak esetében.

Részben online, részben
személyes felvételi

„Kompromisszumos megoldás született, ami a magyar tagozat ötlete volt, de a román tagozat is átvette. Kétfordulós a vizsga, az első forduló kizáró jellegű online rész lesz, a második személyes részvételű megmérettetés” – mondta az osztályvezető. Mint kifejtette,

az online vizsga úgynevezett self-casting, azaz saját bemutatkozó videót foglal magában.

A bemutatkozás második részében két anyagot kell online beküldeni: legalább egyet a kötelező repertoárból (kijelölt monológok, prózák, versek), és egy dalt a saját repertoárból: ezt lehet kísérettel vagy anélkül, tánccal vagy tánc nélkül. A videó harmadik része motivációs kompozíció, ez lehet ének, tánc, bármi, amiről a felvételiző azt érzi: ezzel meg tudja győzni a felvételi bizottságot.

A július 15-i már szemtől szemben vizsga lesz, a szükséges járványügyi intézkedések megtételével: idén nem lesznek emiatt csoportos gyakorlatok, improvizációk, mozgásgyakorlatok, mindenki egyénileg fog felvételizni

– mondta az osztályvezető tanár.

Váta Lóránd, aki 2016 óta tanít az egyetemen, azt is kifejtette, a jelentkezők száma minden évben változó, a fizetéses helyeket az utóbbi években majdnem minden alkalommal újraosztással át tudták alakítani ingyenes helyekké. „A felvételizők száma kicsit attól is függ, hogy ki a tutora az illető évfolyamnak. Bizonyos osztályvezetők több, mások kevesebb jelentkezőt vonzanak. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ebben az évben hogy alakul ez az arány” – fogalmazott az osztályvezető.

Hozzátette, ő megpróbálja megszólítani a szatmári, partiumi, bánsági, nyugat-erdélyi régiók, a szórványvidékek fiatalságát, hiszen földrajzi értelemben közelebb van hozzájuk Kolozsvár, mint Vásárhely. Persze a felhívás székelyföldieknek is szól, de földrajzi okokból ők inkább a marosvásárhelyi színi felé irányulnak. Váta Lóránd azt is kiemelte,

annak ellenére, hogy kis szaknak számít a kolozsvári, nagyon színes a képzés.

„Jó példa erre a mozgásképzés: klasszikus balett, steptánc-alapok, kontakttánc, a debreceni Gemza Péter koreográfus, színigazgató vezette mozgásszínház alapjai – ez mind szerepel a képzésben.

Gemza Péter is tanít nálunk, Tompa Andrea, Herzog Noémi színikritikus, Visky András drámaíró – ők mind nagy nevek teatrológiában, pedagógiában, színházban” – ecsetelte az osztályvezető. Arra is kitért, ének szempontjából is erős a kolozsvári színi, Incze G. Katalin, aki hangképzés-pedagógus, korrepetitor, karmester szintén oktatja a hallgatókat.

„Vannak szemesztereink, ahol pontosan meg van határozva, hogy mit tanulnak: van magyar kuplé szemeszter, magyar sanzon szemeszter, Gershwin-szemeszter is. Három szemeszterben is tartottunk Incze G. Katalinnal olyan vizsgát, ahol ő az énekrészt vezette, én meg a koreográfia részt, és ebből egész kis előadások születtek” – részletezte.

Váta Lóránd beszédhangképzést oktat és színpadi táncot, következő tanévben valószínűleg színészmesterséget is fog tanítani.

Nem lehet félelemre alapozni
a tanítást

Idézet
Amit fontosnak tartok a tanításban, az egyfajta hitvallásom: mérhetetlenül fontos a tanár-diák kommunikáció és a tanár-diák viszony alakulása. Azért mondom ezt, mert sajnos az elmúlt években az is tapasztalható volt, hogy a tanítás a félelemre épít. Meggyőződésem, hogy félelemre nem szabad tanár-diák viszonyt építeni. Lehet szidni a diákot, hajtani, lehet baráti viszonyt kialakítani, lehet a tiszteletre építeni, de oda semmiképpen sem szabad jutni, hogy a diák féljen”

– fogalmazott Váta. Kifejtette, a színi olyan művészeti egyetem, ahol a hallgató fantáziájával dolgoznak, a diák felszabadultságával, és bár ő szigorú a diákjaival, de baráti viszonyt alakít ki a fiatalokkal. „A diáknak éreznie kell, hogy a tanár fogja a kezét. A fiatalok családi környezetből kerülnek ki, ide jönnek a „nagyvilágba”, a művészeti egyetemre, ahol szárnyalniuk kell. Ezért az osztályvezető egy kicsit a diákok „szülője” kell hogy legyen” – mondta a színművész.

A színészképzés és teatrológia szak felvételi naptára szerint július 9–13. között történik a beiratkozás mindkét szakon, július 14-én a teatrológus szakra jelentkezők motivációs leveleinek értékelése, július 15-én az eredmények kifüggesztése a teatrológia szakon. A színművészetisek számára július 14-én tartják az első fordulót, július 15-én a második fordulót, amely egyéni jellegű vizsga a felvételiztető bizottság jelenlétében. Július 16-án függesztik ki az eredményeket. A teatrológia szakon az osztályvezető tanár Bogdán Zenkő. Június 15. és július 13. között online felkészítőket tartanak a felvételizők számára: színészet szakon Palocsay Kisó Kata, Szilágyi-Palkó Csaba, Kozma Gábor Viktor, Oláh Boglárka, Köllő Csongor, valamint a következő színészosztály irányítója, Váta Lóránd fog többször találkozni a jövendő diákokkal a virtuális térben. Részletek, friss információk az egyetem honlapján, valamint Facebook-oldalán találhatóak. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja