Sorsunk nem pusztán egy leütés a zongorán – Nánó Csaba újságíró új életútinterjú-kötetéről

Sorsunk nem pusztán egy leütés a zongorán – Nánó Csaba újságíró új életútinterjú-kötetéről

Nánó Csaba újságíró és a kötet alanya, Simon Gábor operaigazgató a Sors-szimfónia című könyv bemutatóján

Fotó: Horváth László

Simon Gábornak, a Kolozsvári Magyar Opera nyolcadik, a bársonyszékben legtöbb időt (1990-től 2009-ig) eltöltő igazgatójának pályájáról szóló életútinterjú-kötet látott napvilágot Nánó Csaba újságíró tollából. Az Erdélyi Napló munkatársát a témaválasztásról, alanya életútjáról, az interjúkészítés műhelytitkairól faggattuk.

Kiss Judit

2021. augusztus 07., 20:132021. augusztus 07., 20:13

– Nemrég látott napvilágot legújabb, sorrendben 9. köteted, ezúttal életútinterjúról van szó: Simon Gáborról, a Kolozsvári Magyar Opera nyolcadik, a bársonyszékben legtöbb időt eltöltő (1990-től 2009-ig) igazgatójáról szól. Miért esett a választásod Simon Gáborra?

– Nem véletlenül esett a választásom Simon Gáborra, akihez közel három évtizedes ismeretség köt, amely idővel barátsággá mélyült. A 90-es évek közepétől kezdtem a kolozsvári színházat és operát némileg „hivatalos” minőségben látogatni, amikor a helyi lapban művészetekkel kapcsolatos cikkeket közöltem. Az operairodalmat kevésbé ismertem, de a zene iránti szeretetem valamennyire pótolta ezt a hiányosságomat.

Idézet
Akkoriban még az előadások után nagy társaság gyűlt össze az intézmény előcsarnokában, és kezdtem jobban megismerni az operásokat is, Gáborral az élen.

Néhány interjút is készítettem az igazgatóval, de ezeken túl rengeteg jó történetet mesélt, amik megragadták a fantáziámat. Mindig csodáltam felkészültségét, emberségét, remek humorát, türelmét, még a magamfajta „kíváncsiskodók” iránt is. Tartalmas beszélgetések voltak ezek, és lassan kialakult az elképzelés bennem, hogy mindezeket jó lenne kötetbe foglalni. Nyugdíjba vonulását követően neki is láttunk a munkának, ám végül objektív okok miatt ez félbeszakadt. Végül a művészek életét bemutató Prospero-sorozat szerkesztőjével, Demény Péterrel egyeztetve újra előkerült a téma, és megszületett a Simon Gábor életútját bemutató kötet, a Sors-szimfónia.

– Demény Attila, a nemrég elhunyt Erkel-díjas zeneszerző, operarendező írta az előszót 2019-ben a kötethez. Így fogalmazott: „Az újságíró Nánó Csaba az életútinterjú-kötetének a Sors-szimfónia címet adta. A cím szerintem telitalálat. (…) Nyilván az V., Sors-szimfóniáról van szó, mely Beethoven, az op. 145-ös utolsó, F-dúr kvartettig tartó hatalmas életművének egyik emblematikus állomása. Ebben valóban a megtett, monumentális út a lényeg”. Milyen szempontok szerint igyekeztél kötetben összefoglalni Simon Gábor pályáját?

– Nyilvánvaló, hogy egy ember életútjáról szóló könyv nemcsak annak szakmai részét igyekszik bemutatni, hanem magába foglalja élete összes fontosabb mozzanatát. A kötet címe is erre utal, hiszen sorsunk nem pusztán egy leütés a zongorán, egy hangjegy a kottában, hanem egy egész szimfónia, örömökkel, csalódásokkal, sikerekkel vagy akár kudarcokkal fűszerezve. Simon Gábor hálás interjúalany, aki nem kerülte meg a kényelmetlenebb kérdéseket sem, és nagyon őszintén foglalta össze szakmai és magánélete számára fontos állomásait. Ő sem született igazgatónak, a sikerek mellett voltak szakmai életének mélypontjai is, és ezeket sem titkolta el. Ugyanakkor

Idézet
szerettem volna emberközelbe hozni Gábort, a kötetben sokat mesél családjáról, sportról, amely végigkísérte szinte egész életét, kirándulásokról, operán kívüli életéről.

Hosszú ideig, két évtizedig volt igazgató, neve egybeforrt a kolozsvári operával, de nem szerettük volna elfelejteni, hogy a szakmán, a hivatáson túl is van élet. Úgy érzem, a kötetben sikerült egyensúlyt találnunk a társulat irányítójának, illetve a magán-
embernek a sorsa között.

– Simon Gábor jelenlétében mutattátok be a kötetet június közepén az opera előcsarnokában. Maga az alany hogyan fogadta, miként reagált a kötetre, annak bemutatására?

– A kötet még a tavaly látott napvilágot, ám a járvány miatt kitolódott a bemutatója. Igaz, a közelmúltban sikerült online bemutatni a Kolozsvár Társaság jóvoltából, de mindenkinek, aki részt vett a kötet létrejöttében – szerző, interjúalany, kiadó – hiányzott a közönség, a közvetlen visszajelzés, az ismerős arcok látványa, még akkor is, ha azok maszk mögé vannak bújtatva. Végül is, egy olyan embernek, aki

Idézet
húsz éven át vezette az operát, szerintem nincs méltóbb hely a róla szóló kötet bemutatásának, mint az intézmény, ahol annyi időt eltöltött, amely egy adott időszakban második otthona volt.

Gábor nagyon örült a lehetőségnek, amit a jelenlegi igazgató, Szép Gyula biztosított. Családias hangulat uralkodott a kötet bemutatóján, és bár szép számban eljöttek az érdeklődők, meggyőződésem, hogy „normális” időkben még többen gyűlünk össze a Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában.

– Számos interjúköteted látott már napvilágot, de ez az első életútinterjú-köteted. Miként zajlik egy életútinterjú-kötet elkészítése, mesélj a kulisszatitkokról: mi okozza szerzőnek a legnagyobb szakmai sikerélményt, és mi a legnagyobb nehézséget?

– Valóban nagy a különbség egy hétköznapi beszélgetés és egy életútinterjú elkészítése között. Egy interjú általában arról szól, hogy a kérdező egy bizonyos dologra kíváncsi, egy adott témát jár körül az interjúalannyal. Az úgynevezett mélyinterjúban már ok és okozat közötti összefüggéseket is keresünk, az életútinterjú viszont – ahogy a nevében is benne van – igyekszik egy ember teljes létét egybefoglalni. Minden esetben szükség van a felkészülésre, a beszélgetésnek kell legyen egy váza, amire a válaszokból felépítjük a lényeget. Ebben az esetben azért voltam kissé szerencsésebb helyzetben, mert Gábort viszonylag régen ismerem, nem igényelt hosszadalmas előkészületet az életútinterjú megkezdése.

Idézet
Nagyjából másfél évet dolgoztunk a köteten, olykor személyesen, máskor írásban válaszolt a kérdésekre, és elmondhatom, az egész munkafolyamat örömöt okozott.

Szakmai elégtételt jelent, ha a kérdezett elégedett a végeredménnyel, de nyilván a legnagyobb boldogságot az adja, ha minél többen olvassák a könyvet. Az életútinterjú-kötetek elsősorban a kérdezettről szólnak, a kérdező feladata, hogy jól irányítsa a beszélgetést, hogy különbséget tudjon tenni a fontos és kevésbé fontos dolgok között, és lehetőleg kitérjen az interjúalany életének összes jelentős eseményére. A jó kérdező az, aki igazán kíváncsi az előtte ülő mondanivalójára, képes együttérezni vele, beleéli magát a történésekbe. És tudatosan felvállalja, hogy a háttérben marad, hiszen ez a történet nem róla szól. Nem szabad erőszakoskodni, leragadni olyan kérdések mellett, amiről az interjúalany nem akar beszélni, hiszen ez megrontja a kapcsolatot, és ezt a végeredmény sínyli meg. Gáborral nagyon jól együtt dolgoztunk, és ha neki örömöt okoz kézbe venni a kötetet, akkor már én is elégedettnek mondhatom magam.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének