Reprezentatív merítés: újra megtartják az erdélyi magyar társulatok színházi seregszemléjét Bukarestben

Reprezentatív merítés: újra megtartják az erdélyi magyar társulatok színházi seregszemléjét Bukarestben

Az udvarhelyi társulat a Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című darabjából készült, Anca Bradu által rendezett előadást is bemutatja Bukarestben

Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Idén is színpadra lépnek erdélyi magyar társulatok Bukarestben, a második alkalommal szervezendő Bukfeszt seregszemle keretében. Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója a Krónikának elmondta: a szeptember 27. és október 2. között tartandó, az öt erdélyi teátrumot tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) által szervezett rendezvény jó alkalom a megmutatkozásra, ugyanis a Bukfesztnek köszönhetően egyrészt a bukaresti színházi szakma is megtekintheti a produkciókat, másrészt az ottani magyar közönség is.

Kiss Judit

2023. szeptember 27., 10:152023. szeptember 27., 10:15

Kettős megmutatkozási lehetőségre nyílik alkalom a Bukfeszt 2 – Magyar Színházi Fesztivál keretében: egyrészt a bukaresti magyarság, másrészt a színházi szakma is megtekintheti erdélyi magyar társulatok produkcióit – mondta el a Krónika megkeresésére Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója.

Az öt erdélyi teátrumot tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) által szervezendő seregszemlén hét előadást mutatnak be a következő erdélyi magyar társulatok:

a csíkszeredai Csíki Játékszín, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Nagyvárad Táncegyüttes, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, valamint a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szeptember 27. és október 2. között az Odeon színházban.

„A tavalyi, első fesztivált júniusban szerveztük, és az időpont talán nem bizonyult a legszerencsésebb választásnak. Ezért úgy gondoltuk, idén inkább a színházi évad elejére tervezzük, hogy minél többen megtekinthessék produkcióinkat. A szemle arra is jó lehetőség,

Idézet
hogy a kritikusok megtekinthessék Bukarestben az előadásokat, hiszen ők nem mindig jutnak el az erdélyi magyar társulatokhoz személyesen: így ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez” – fejtette ki Nagy Pál.

Hozzátette, az UNITER-díjra (Román Színházi Szövetség díja), valamint a FNT (Országos Színházi Fesztiválra) produkciókat válogató színházi szakemberek is megtekinthetik ily módon az előadásokat. „Ez a lehetőség fontos számunkra szakmai megítéltetés szempontjából is, ugyanakkor a bukaresti magyar közönséggel mintegy kibővítjük közönségeink körét” – mondta az udvarhelyi színház igazgatója. Kérdésünkre arról is beszélt, hogy az esemény partnere a Liszt Intézet Bukarest, sikeresen pályáztak az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalánál (DRI) és más helyeken is,

a seregszemle megvalósításához hiányzó összegeket pedig maguk a társulatok adták össze.

A Tomcsa Sándor Színház a Matei Vișniec Kijárat című darabjából készült, Zakariás Zalán rendezte előadással érkezik Bukarestbe. Az előadás a Győri Nemzeti színházzal közösen megvalósított koprodukció.

Galéria

Az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Matei Vișniec Kijárat című darabjából készült, Zakariás Zalán rendezte előadást is színre viszi

Fotó: Tomcsa Sándor Színház

„Az élet, történjék bármi, megállíthatatlanul tör előre, keresnénk a kijáratot, de minden ajtó zárva, benne ragadtunk. Ez egy olyan érzelmi állapot, amit sokan megtapasztalunk életünk során, talán túl sokan is, mégis keveset beszélünk róla, és azt is csak félve” – olvasható a Kijárat című előadás ismertetőjében. Az udvarhelyi társulat a Luigi Pirandello: Hat szereplő szerzőt keres című, Anca Bradu által rendezett előadást is bemutatja a szemlén. „Közönséges napként indul minden egy térben és időben kevésbé behatárolható színházban.

Idézet
A sötét, nyomott hangulatú nézőtéren pár lébecoló színész vár rosszkedvű, zsémbes főrendező-igazgatójára, hogy belekezdhessenek végre-valahára egy Pirandello-darab próbafolyamatába.

Rövid, komikus intermezzo után indulna is az aznapi munka, viszont a folytatás elmarad: fenekestül felfordul az aznapi tervezés… Hat komor ember, azaz – állításuk szerint – hat szereplő érkezik hívatlanul a semmiből a színházba, és ajánlják magukat” – olvasható az előadásról.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata új előadást visz Bukarestbe:

Andrei Șerban rendezését, a My Fair Lady című produkciót. A musical a Harag György Társulat és a Dinu Lipatti Filharmónia közös produkciója, bemutatóját szeptember 28-án tartják Szatmáron.

Az 1956-os Broadway-premier óriási sikere nyomán a My Fair Lady sorra hódította meg a világ musicalszínpadait, az 1964-es mozifilmváltozat pedig meghozta a világsikert is a számára, Audrey Hepburn és Rex Harrison főszereplésével. A musical librettója Bernard Shaw Pygmalion című színműve alapján íródott, amelynek témáját a saját alkotásába beleszerető szobrász (Pügmalión) mítosza ihlette. Higginst, a közismert lingvisztikaprofesszort, a fonetika művészetének a nagymesterét, felháborítja az, ahogyan angol honfitársai számtalanszor meggyalázzák saját anyanyelvüket, egy alkalomal pedig alaposan leteremti Eliza Doolittle-t, egy egyszerű kis utcai virágárúslányt, meghallván, hogy „embertelenül” bánik az angol nyelvvel. Nem csekély magabiztossággal fogadást ajánl újdonsült barátjának, az indiai dialektusok szakértőjének, Pickering ezredesnek: fél évnyi „kiképzésben” részesíti Elizát, aki ennek eredményeképpen könnyedén elvegyül majd a társadalmi elit legmagasabb köreiben, a követségi bálon.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Visky András Caravaggio című darabjából készült, Visky Andrej által rendezett produkciót viszi el Bukarestbe.

A darab ideje egyetlen pillanat, valódi történése pedig Caravaggio eltűnése Porto Ercole tengerparti keskeny homoksivatagában, 1610. július 18-án. Nem életrajz és nem a hiteles portré megalkotásának a kísérlete, hanem csak annak a – végső soron – megválaszolhatatlan kérdésnek a vizsgálata, hogyan jutott el Caravaggio a felfokozott, modern értelemben vett teatralitás felfedezéséig – szerepel a produkció ismertetőjében.

Galéria

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Visky András Caravaggio című darabjából készült, Visky Andrej által rendezett produkcióval mutatkozik be

Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese a Boris Vian darabjából készült A Schmürz című táncszínházi előadással vendégszerepel Bukarestben. A Györfi Csaba rendezte produkció arról szól, hogy mindannyiunkban ott lapul egy alteregó, aki megszemélyesíti elnyomott vágyainkat, tetteinket, amelyekre nem vagyunk büszkék, de elfojtott lelkiismeretünket is. Ez a valami mindig ott van velünk, még azelőtt is, hogy mi megélnénk, átélnénk egy-egy pillanatot. Ez a valami – vagy inkább valaki – ő, a Schmürz.

A váradi Szigligeti Színház a Gianina Cărbunariu darabjából készült, Magyarosaurus Dacus című előadást mtatja be a Bukfeszten.

A Gianina Cărbunariu által rendezett előadás 1899-ben játszódik, amikor Nagyváradon színház épül a bécsi Fellner és Helmer tervei alapján, és amikor a Bécsi Geológiai Intézetben Nopcsa Ferenc bemutatja a világnak az erdélyi dinoszauruszokat. Ez Európa aranykora, a boldog békeidők. Gianina Cărbunariu darabja az elfelejtett tudós kalandor és a mai Nagyváradot is meghatározó korszak újraolvasására hívja a nézőt.

Galéria

A nagyváradi Szigligeti Színház a Gianina Cărbunariu darabjából készült, Magyarosaurus Dacus című előadást viszi a szemlére

Fotó: Szigligeti Színház

A Csíki Játékszín a Sheldon Harnick – Jerry Bock – Joseph Stein művéből készült, Hegedűs a háztetőn című produkciót mutatja be Erwin Șimșensohn rendezésében.

A musical a tradíciók válsága és a modernitás kihívásai közti lavírozásnak, a generációs feszültségeknek, a „megőrizve megújítani” gondolatnak az olykor tragikomikus, máskor megható, évtizedek óta érvényes meséje.

Galéria

A Csíki Játékszín a Sheldon Harnick – Jerry Bock – Joseph Stein művéből készült, Hegedűs a háztetőn című produkciót mutatja be Erwin Șimșensohn rendezésében

Fotó: Csíki Játékszín/Facebook

Chagall, a világhírű orosz-zsidó származású festőművész álmodta meg a szakállas, muzsikáló hegedűs figuráját, aki egy kis falu házainak tetején egyensúlyozva húzza el egy közösség örömeit, álmait, szenvedéseit, küzdelmeit és esendőségeit. „Hegedűs a háztetőn. Bolondosan hangzik, ugye? Egyszerre magával ragadóan szép és kockázatos, a lehetetlenség, a különös, az abszurdum mutatkozik meg benne: azaz valahogy az élet” – szerepel az előadás ismertetőjében.

korábban írtuk

BukFeszt: ígéretes kezdeményezés az erdélyi magyar társulatok bukaresti szemléje
BukFeszt: ígéretes kezdeményezés az erdélyi magyar társulatok bukaresti szemléje

Egy három évvel ezelőtt született ötlet valósul meg a napokban Bukarestben: a MASZÍN Magyar Színházi Szövetség tagjai három évvel ezelőtt tervezték el, hogy magyar színházi fesztivált szerveznek Bukarestben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon – közölte a magyarországi Nemzeti Régészeti Intézet a közösségi oldalon.

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon
2024. május 10., péntek

Erdélyi teátrum is vendégszerepel a budapesti Nemzeti Színházban

Magyar klasszikus és kortárs darabok, vidéki és külhoni magyar társulatok is helyet kaptak a budapesti Nemzeti Színház májusi műsorában; Marosvásárhelyről, Székesfehérvárról és Szombathelyről érkeznek vendégelőadások Budapestre.

Erdélyi teátrum is vendégszerepel a budapesti Nemzeti Színházban
2024. május 10., péntek

Lefkovicsék Romániában is gyászolnak: számos erdélyi helyszínen vetítik az új magyar filmet

Május 17-től szerepel a romániai mozik műsorán Breier Ádám egyedi hangú debütfilmje, egy keserédes magyar dramedy a gyászról, a családról és arról, hogy mindig mindenkinek igaza van.

Lefkovicsék Romániában is gyászolnak: számos erdélyi helyszínen vetítik az új magyar filmet
2024. május 09., csütörtök

Szabédi László költőre emlékeznek a kincses városban és szeretett mezőségi falujában

Benedek Elek nyomában címmel szervezik meg a Szabédi-napokat pénteken Kolozsváron, szombaton pedig a Maros megyei Szabédon.

Szabédi László költőre emlékeznek a kincses városban és szeretett mezőségi falujában
2024. május 09., csütörtök

Páratlan lehetőség az erdélyi magyar, román és magyarországi színészpalánták számára a csíkszeredai Unscene

Erdélyi magyar, magyarországi, valamint román színi egyetemekről érkeztek színis hallgatók a csütörtökön kezdődött csíkszeredai Unscene fesztiválra, ahol vizsgaelőadásokkal mutatkoznak be.

Páratlan lehetőség az erdélyi magyar, román és magyarországi színészpalánták számára a csíkszeredai Unscene
2024. május 09., csütörtök

„Ki vagy te itt, ebben a világban?” – Marosvásárhelyen nyílik tárlat Polcz Alaine erdélyi születésű író, pszichológus emlékére

A Maros Megyei Múzeum Történeti Osztályának várbeli épületében május 17-én, pénteken 17 órakor nyílik a Polcz Alaine (1922–2007) neves magyar pszichológus és író tiszteletére a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által rendezett vándorkiállítás.

„Ki vagy te itt, ebben a világban?” – Marosvásárhelyen nyílik tárlat Polcz Alaine erdélyi születésű író, pszichológus emlékére
2024. május 09., csütörtök

A kortárs magyar dráma ünnepe: erdélyi színházak is bemutatkoznak a debreceni Deszka Fesztiválon

Tizenötödik alkalommal rendezi meg az idén a debreceni Csokonai Színház, a Vojtina Bábszínház és a Drámaírói Kerekasztal a kortárs magyar dráma ünnepét, a Deszka Fesztivált, amely csütörtökön kezdődik a cívisvárosban – jelezték a szervezők az MTI-nek.

A kortárs magyar dráma ünnepe: erdélyi színházak is bemutatkoznak a debreceni Deszka Fesztiválon
2024. május 09., csütörtök

Talpra, kolozsvári! – Petőfi örök aktualitását szemlélteti a kincses városban megnyílt kiállítás

Kolozsvárra érkezett a Petőfi 200 című kiállítás, mely 2023 januárjában, a költő születésének hónapjában indult útjára a székelyudvarhelyi Művelődési Házból, majd Erdély több települését is bejárta.

Talpra, kolozsvári! – Petőfi örök aktualitását szemlélteti a kincses városban megnyílt kiállítás
2024. május 08., szerda

Miniatűr színházi világba vezet Bagossy Levente díszlettervező Aradon nyíló makett-kiállítása

Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező makettjeiből nyílik kiállítás az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban.

Miniatűr színházi világba vezet Bagossy Levente díszlettervező Aradon nyíló makett-kiállítása
2024. május 08., szerda

„Minden korban a küszöbön áll a borzalom”: Albert Camus A félreértés című abszurd drámájának premierje Kolozsváron

A Kolozsvári Állami Magyar Színház új premierje Albert Camus A félreértés című abszurd drámája Mihai Măniuțiu rendezésében, a bemutatót szerdán este 8 órától a nagyszínpadon kialakított stúdiótérben láthatja a közönség.

„Minden korban a küszöbön áll a borzalom”: Albert Camus A félreértés című abszurd drámájának premierje Kolozsváron