Óriási jelentőségű, milyen kiadványt olvas a gyermek

Óriási jelentőségű, milyen kiadványt olvas a gyermek

László Noémi: „Alázattal vegyes figyelem szükséges a gyerekek számára alkotók esetében”

Fotó: Napsugár

László Noémi főszerkesztő szeretné, ha sikerülne kereteiben egyszerűsíteni, egységesíteni, szellősebbé tenni a Kolozsváron megjelenő Napsugár és Szivárvány gyermeklapokat még akkor is, ha ez a kínált mennyiség rovására megy. A nemrég kinevezett főszerkesztő a Krónikának elmondta, a hagyományok tisztelete mellett idomulni kell a huszonegyedik század új formáihoz.

Kiss Judit

2021. március 28., 21:232021. március 28., 21:23

2021. március 29., 09:272021. március 29., 09:27

– A Napsugár és Szivárvány Kolozsváron megjelenő gyermeklap főszerkesztője vagy, az elmúlt évben vetted át a nyugdíjba vonult Zsigmond Emesétől az irányítást. Az 1957 óta megjelenő, nagyobbaknak szóló Napsugárnak és a több mint három évtizede napvilágot látó, kisebbeknek szóló Szivárványnak melyek azok az időtálló, változatlan értékei, amelyeket a jövőben is változatlanul meg szeretnétek jeleníteni, és milyen jellemzőkön szeretnétek változtatni?

– Ez a két lap, de főként a Napsugár gyerekirodalmi lapként indult. Emellett mindkettőnek mindvégig alapvető jellemzője volt, hogy a kor grafikusai, képzőművészei illusztrálták. Szándéka szerint e két lap az olvasással ismerkedő gyerek világlátását, ízlését kívánja alakítani. A mindenkori lapszerkesztők büszkesége, hogy ami ezeken az oldalakon megjelenik, az lehetőség szerint a legjobb minőségű irodalmi és képi világ, a gyerekek látószögéhez alakítva. Ezen nem változtatunk.

Idézet
Amire gondolok, az inkább enyhe fókuszváltás, mert én kissé műveltető, ismeretterjesztő és tudomány-népszerűsítő irányba szeretném tolni a hangsúlyt, de ilyen tartalmak mindig is voltak ebben a két lapban. Úgy gondolom, a legnagyobb változtatást vizuálisan ejtenénk meg.

Szeretném, ha sikerülne kereteiben egyszerűsíteni, egységesíteni, szellősebbé tenni a két lapot, még akkor is, ha ez a kínált mennyiség rovására megy. Úgy érzem, a hagyományok tisztelete mellett mégiscsak idomulni kell a huszonegyedik század új formáihoz.

– A gyerekektől érkező visszajelzések és a saját iskolás gyerekeiddel való tapasztalataid alapján hogyan látod a digitális kor gyermeke és az írott, nyomtatott szöveg viszonyát? Olyan körülmények között, hogy szinte egy éve nagyjából a virtualitásba került a tanítás, tanulás is.

– Amennyiben érkezik visszajelzés, az rendszerint azt jelzi, hogy örömmel veszik kézbe a lapokat. Az is igaz, hogy a vicc és keresztrejtvény-rovatok a kedvenceik, ezt követik a hajtogatós, kivágós, kifestős dolgok, bármi, ami kreatív működésre alkalmat ad nekik. Ezt örömmel vesszük, mert hiszen épp ez az, amitől a számítógépes iskola miatt leginkább elestek.

Idézet
Az olvasás szeretetét is segítenek kialakítani lapjaink, hiszen alig van példa arra, egyelőre, hogy gyerekek képernyőn gyakorolják az olvasást. Erről egyelőre még a közvélekedés is úgy tartja, hogy egyértelműen egészségtelen az ő életkorukban.

Másrészről pedig óriási jelentősége van ezeknek a lapoknak olyan környezetben, ahol nem megszokott, hogy a szülő a jól felszerelt könyvespolchoz ballag és az onnan levett könyvet gyerekei kezébe adja. A Napsugár és Szivárvány amolyan könyvtárpótlékként is működik, ha felismerik ezt a lehetőséget bennünk. Mert ez a két lap hónapról hónapra korosztályra és időszakra szabott, vidám és alapos olvasmányt kínál azoknak a gyerekeknek, akik hozzájutnak. A megfelelő képi körítéssel.

– Miként látod, a lapok képi világának lehet-e meghatározó szerepe a gyerekek ízlésvilágának formálódásában? Olyan körülmények között, hogy túlnyomórészt a villódzó képek kultúrájának korát éljük, és ez az ifjú nemzedékekre hatványozottan érvényes.

– Igen, az mindenképpen probléma, hogy az újságoldalon hiába kattint majd a gyermek, az nem fog „lapozni”. De tekintve, hogy színes, illusztrált, többrétegű tartalommal kérkedhetünk, ez valamiféle lépéselőnyt jelent a könyvekkel szemben, nagyobb esélyünk van arra, hogy a gyermek figyelmét megragadjuk.

Idézet
Lényegében az egyszerűsödésre, szellősségre való törekvés mögött is ez állna, mert ebben a zsúfolt világban zsúfolt megjelenéssel nem sok esélyünk lesz kitűnni. A felnövő generációk az azonnali sikerélményhez és a szédítő sebességgel váltakozó tartalomhoz szoknak hozzá, illetve ahhoz, hogy ami nem érdekli őket, azzal nem töltenek időt.

Ilyen körülmények között esélyünk talán abban rejlik, hogy vizuális kincseinkkel próbáljuk a villódzó képernyő ingerdús világával fölvenni a versenyt. Ez írott és képi tartalmaink tekintetében is nagy felelősséget ró ránk, mert ha lehetséges, ezeket a lapokat a gyerekek mégis a digitális világgal való szorosabb kapcsolat kialakítása előtt vehetik kezükbe, és ilyen tekintetben nevelhetjük, alakíthatjuk talán az ízlésüket annyira, hogy később ne fogadjanak fenntartás nélkül bármit csak azért, mert a képernyőn szembesülnek vele. Ezért van hihetetlen jelentősége annak, hogy gyermekeink kezébe milyen minőségű kiadványok kerülnek.

Galéria

Az áprilisi Napsugár címlap Orosz Annabella rajzával

– Online kérdőív kitöltésére invitáljátok a gyerekeket, szülőket, tanítókat a Napsugár és Szivárvány gyermeklapok jövőjének tervezése céljából. Mi körvonalazódik a visszajelzésekből, milyen gyermeklapot igényelnének az olvasók 2021-ben?

– Szeptembertől szeretnénk a megújult laptervvel előrukkolni. Úgy gondoltuk, mintát veszünk arról, mit gondolnak pedagógusok, szülők ezekről a gyereklapokról, mielőtt végleges döntést hoznánk. Tartalmi vonatkozásokon túl rákérdeztünk a papírminőségre, rovatösszetételre is. A kvíz a napokban zárul, kíváncsian várjuk az eredményeket, bár annyi már körvonalazódni látszik, hogy a vélemények megoszlanak. Úgyhogy könnyen elképzelhető, hogy cseppet sem leszünk okosabbak és a döntésben is csakúgy, mint bárkinek, aki ilyen helyzetbe kerül, lépnünk és a teljes felelősséget vállalnunk kell majd.

Idézet
De a kvízből is kitűnik, hogy a vicc és a keresztrejtvény a sztár, hogy a gyerekek több képregényt szeretnének, egyáltalán, hogy a képi világ kellene hogy a prímet vigye ezekben a lapokban, miközben sok pedagógus nem bánná, ha lapjaink a munkafüzet világa felé tolódnának.

De hát, mi nem munkafüzet vagyunk. Nyilván azt kell majd kitalálnunk, hogyan látjuk el továbbra is „könyvtárpótlék” szerepünket úgy, hogy bőséges képi és kézműves tartalmat szolgáltatunk, miközben a szórakoztató és ismeretterjesztő funkciókról sem feledkezünk meg. Szóval, aki azt gondolta volna, hogy ez a dolog piskóta, annak most tisztelettel üzenjük, hogy cseppet sem az!

– Hogyan lehetne meghatározni, mi lehet egy nyomtatott, túlnyomórészt irodalmi gyermeklap küldetése és szerepe a 21. században?

– Első helyen és mindenekfelett említem azt, hogy segít irodalmi és képi hagyományainkba belegyökerezni. Különös tekintettel arra, hogy folyamatosan fogyatkozó, kisebbségi körülmények között élő közösség tagjai vagyunk, lapjaink tagadhatatlanul a nyelvi és nemzeti identitás kialakításának eszközei, akár tetszik ez nekünk, akár nem. Ilyen értelemben bizonyos egészséges azonosság- és otthonélményt hivatottak nyújtani, mert az összetartozás, a valahová tartozás bizonyossága egyre ritkább kincs ebben a mérföldjáró csizmával lépegető században.

Idézet
Különbözni, alakulni, nőni is csak az tud, aki biztos pontról indul. Ennek a biztos pontnak a kialakításához kell lapjainknak hozzájárulnia. Másrészről viszont a világ feltérképezésében, az ismeretlenre való ráközelítésben, a tágabb keretek között való otthonos tájékozódás elősegítésében is segédkezhetünk, és erről egy percig sem szabad megfeledkeznünk.

Úgyhogy némiképp úgy vagyunk, mint a mesebeli okos leány, akinek gyalog és hintón, ruhásan és ruhátlanul, ajándékkal és üres kézzel kellett érkeznie. De végül is ez cseppet sem meglepő, a gyereklap mindenképpen amolyan fából vaskarika, nem könnyű úgy szolgálni az ügyét, hogy abban senki se találjon kivetnivalót.

– Kik azok a kortárs erdélyi költők, írók, illetve a képzőművészek közül, akik rendszeresen publikálnak, illusztrálnak a lapokban, illetve mi az, ami „napsugaras, szivárványos közös nevezőre” hozza őket?

– Ezekben a lapokban mindig is közöltek azok a magyar írók, akik szívesen fordultak a gyerekek felé, szívesen írtak egészen fiatal közönségnek. Jelenlegi szerzőink között említhetem Balázs Imre József, Bertóti Johanna, Borsodi László, Cseh Katalin, Kiss Lehel, Lőrincz József, Nagyálmos Ildikó, Sikó-Barabási Eszter, Szőcs Margit, Szántai János, Tóth Ágnes nevét. Rendszeresen rajzol olvasóinknak Bak Sára, Csillag István, Darvay Tünde, Forró Ágnes, Guba-Kerekes Zsuzsa, Jánosi Andrea, Karda Zenkő, Molnár Krisztina, Orosz Annabella, Pojum Edith, Szabó Zelmira, Szilágyi-Tosa Katalin, Tomos Tünde, Unipan Helga, Vass József.

A közös nevező nyilván az a fajta mesterségbeli tudással párosuló, alázattal vegyes figyelem, ami gyerekeknek alkotó művész esetében elengedhetetlen.

Idézet
Hogy íróink, költőink hajlandóak ebbe a másfajta tudatállapotba helyezkedni, és ezen a másként működő szemüvegen keresztül szemlélni, megragadni, leírni a valóságot, illetve hogy a nekünk alkotó képzőművészek kíváncsiak ezekre a szövegekre, ráhangolódnak, és egykönnyen lefordítják őket a gyerek lelkivilágához illő vizuális nyelvre.

Mindezeken túl ezeknek az embereknek van egyféle játékos habitusuk is, képesek arra a könnyed összekacsintásra, ami ezt a munkát mindig is értékessé, élvezetessé, emlékezetessé tette. Ez a kapcsolat minden résztvevőnek, olvasónak, alkotónak, lapszerkesztőnek egyértelműen épülésére szolgál.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján