Nyitva tartani Kőrösi Csoma Sándor „kapuját”: emlék- és dokumentációs központot létesítenek Kovásznán

Nyitva tartani Kőrösi Csoma Sándor „kapuját”: emlék- és dokumentációs központot létesítenek Kovásznán

Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi sírjánál buddhista szertartás keretében emlékeztek meg a nyelvtudósról a hét végén

Fotó: Liszt Intézet Delhi

Kőrösi Csoma Sándor szellemiségét felidéző emlék- és dokumentációs központot létesítenek Kovásznán – mondta el a Krónikának Ferencz Éva, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület tagja, a központ kovásznai felelőse. A hétvégén emlékeztek meg a 180 éve elhunyt nyelvtudósról. Az eseményekről, Csoma emlékének háromszéki ápolásáról Szebeni Zsuzsát, a szervező Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetőjét kérdeztük.

Oláh Eszter

2022. április 12., 12:432022. április 12., 12:43

Szülőfalujában, a háromszéki Csomakőrösön református istentisztelet keretében, végső nyughelyénél, az indiai Dardzsilingben pedig buddhista szertartással emlékeztek a 180 éve elhunyt Kőrösi Csoma Sándorra a hét végén. Az eseményeket a sepsiszentgyörgyi és delhi Liszt Intézet szervezte. A teret és időt átívelő megemlékezést Erdő Mariann, a Liszt Intézet Delhi vezetője kezdeményezte, aki az évforduló alkalmából Delhiből Dardzsilingbe utazott a koszorúzásra, felajánlva egy párhuzamos esemény létrehozásának lehetőségét, amely összeköti a nyelvtudós szülőfaluját végső nyughelyével. A koszorúzás mindkét helyszínen szakrális elemmel egészült ki, a résztvevők lerótták kegyeletüket a magyarok őshazáját kereső nyelvtudós, a tibeti–angol szótár megalkotója előtt.

Az összehangolt ünnepről készült kisfilm április 12-étől Facebookon, illetve a Youtube videómegosztón is megtekinthető lesz.

„Szeretnénk, hogy szülőföldjén és végső nyughelye helyszínén is életben tartsák az emlékét, tisztelegjenek szellemisége előtt” – mondta a szervezésben részt vevő Ferencz Éva, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület tagja.

Galéria

Fotó: Liszt Intézet Delhi

Csoma-hagyaték, Alexander-könyvek

Ferencz Éva azt is elmondta, évtizedek óta megfogalmazott igénynek eleget téve Kovásznán egy emlék- és dokumentációs központ létrehozásán dolgoznak. Az épülő emlékház munkálatainak megkezdése magyar állami forrásoknak, illetve Lezsák Sándor országgyűlési képviselő közbenjárásának is köszönhető – tudtuk meg az emlékpont kovásznai felelősétől. A kezdeményezés ugyanakkor Gazda József, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elnökének kitartása és közbenjárása nélkül sem jöhetett volna létre. Kiemelte, az egyesület egyúttal a Lakitelek Népfőiskola hálózatának részévé vált. A népfőiskola az anyagi támogatás mellett működési keretet is biztosít, amely hozzájárul, hogy az épülő emlékpont minél hatékonyabban szolgálhassa a kitűzött célt, valamint hogy a helyi közösség hasznára váljon.

Idézet
„Azt szeretnénk, ha Csoma életével és munkásságával kapcsolatos állandó tárlatot tudnánk itt működtetni, amely lehetőleg interaktív lesz. A rendelkezésre álló technika bevonásával készül majd el, hogy a fiatalabb korosztályokat is minél nagyobb számban meg tudjunk szólítani”

– mondta Ferencz Éva. Rámutatott, a dokumentációs központ fő küldetése a Csomáról szóló megszerezhető kiadványok összegyűjtése. A Csoma-hagyaték legnagyobb részét a Magyar Tudományos Akadémia őrzi, ahol a nyelvtudós által egykor vásárolt könyvek mellett az úgynevezett Alexander-könyvek is megtalálhatók. Ezekben Csoma kérésére mesterei a tibeti irodalom és tudományosság egy-egy területét összegezték, illetve a nyelvtudósnak a tibeti műveltség és vallásosság kapcsán feltett kérdéseire válaszoltak. A londoni British Museumban, az Angol Gyarmati Levéltárban és Kalkuttában is őriznek a Csoma-hagyatékhoz tartozó kiadványokat, amelyeket az egyesület felhasználna.

Idézet
„Ezeket a kiadványokat ma már digitális úton is elérhetővé tudjuk tenni. Szeretnénk, ha a dokumentációs központ olyan végponttá válna, ahol digitális kulccsal elérhetőek a világ minden sarkában tárolt és digitalizált Csoma-munkák, hogy kutatható is legyen a nagy anyag”

– nyilatkozta Ferencz Éva. Az épülő központ másik fontos célkitűzése, hogy helyet biztosítson a kovásznai textilművész és néprajzkutató, Gazdáné Olosz Ella (1937 – 1993) munkáiból létrehozott galériának. Jelenleg Kovászna város önkormányzata őrzi az alkotásokat, de az egyesület tagjai szeretnék, ha méltó helyre kerülne a kivételes értékű hagyaték. Bár a járványhelyzet és az ukrajnai háborús helyzet nem tesz lehetővé építkezésbarát időket, a ház már a tetőfedési munkálatoknál tart, az egyesület tagjai pedig bíznak benne, hogy az alsó szintet hamarosan befejezik, hogy mielőbb megnyithassák a látogatók számára.

Aki tudni, nem élni akart

A csomakőrösi koszorúzást koordináló Szebeni Zsuzsa, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője a Krónika megkeresésére elmondta, hogy Csoma Sándor kivételessége – amelyre ma is érdemes emlékezni – a kutató szellemiségében és abban a magatartásban keresendő, amellyel a kitűzött célért hajlandó volt rengeteg áldozatot vállalni. Eredeti célját, az őshaza megtalálását ugyan nem teljesítette, de útja során olyan óriási értéket hozott létre, amely az egész világ számára figyelemre méltó – tette hozzá.

Galéria

Fotó: Vörös T. Balázs

Rámutatott, kivételes a tudós által bejárt életút a tekintetben is, hogy egy református közösség neveltetéséből indulva végül a tibeti buddhista kultúrában kötött ki. Mint mondta, rengeteg kihívással akart megbirkózni Kőrösi Csoma Sándor, ezek egyszerre voltak fizikaiak és szellemiek.

„Azt hiszem, leginkább ezt a magatartást érdemes átörökíteni. Természetesen beszélhetünk a nyelvészet szempontjából fontos, új szótárak létrehozásáról, a terepen való kutatómunkáról, de valójában olyan fizikai megpróbáltatás és a szellemi kihívás közös nevezője ez, amely kevés tudósnál van jelen” – vélekedett Szebeni Zsuzsa. Hozzátette, Csoma személyét leginkább Robert Browning A tudós temetése című költeményének egyik verssorával tudja megragadni: „ki tudni, nem élni akart”.

Háromszéki emlékpontok

A nyelvtudós szülőfalujában, Csomakőrösön két látogatható központ is található: az egykori szülőházának a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület által építtetett rekonstrukciója, valamint a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a helyi református egyház által létrehozott, interaktív emlékszoba. Utóbbi olyan közösségi térként határozza meg magát, amely Csoma Sándor életének fontosabb állomásait mutatja be a látogatók számára.

Szebeni Zsuzsa elmondta, olyan környezetet szerettek volna létrehozni, amelyben a tudós zanglai tartózkodását akarták felidézni, a kalkuttai könyvtárat is szerették volna rekonstruálni. Az interaktív felületekkel ellátott tér minden évben valamilyen fejlesztéssel bővül, és az év bármely szakában várja az oda látogatókat.

Az emlékházat a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület építtette 1998-ban, Csoma leégett szülőházának egykori helyén. Az egyesületet képviselő Ferencz Éva elmondta, az épület tulajdonképpen a korabeli házak „replikája”, amelyhez Kónya Ádám, a Székely Nemzeti Múzeum egykori igazgatója válogatta össze a megtekinthető anyagot. A Csoma korára jellemző stílusban berendezett ház egy udvarral is rendelkezik, amely különböző tematikus rendezvényeknek adhat teret, és amely – mint Ferencz Éva rámutatott, szeretnék, ha nagyobb látogatottságnak örvendene. Mivel az egyesület a házra nem tartott igényt, elkészülte után a csomakőrösi református egyháznak adományozta – tette hozzá.

Galéria

Szülőfalujában, a háromszéki Csomakőrösön református istentisztelet keretében emlékeztek

Fotó: Vörös T. Balázs

Csoma Sándor, a „kapunyitó”

Ferencz Éva arról is beszélt, hogy a Csoma-megemlékezés Kovásznán az 1990-es évekig visszanyúló hagyománynak örvend. A rendszerváltás után az emlékápolás a Csoma-napok nevet vette fel, kezdetben tudományos konferencia keretében adott teret mindazoknak a tudósoknak és kutatóknak, akik Kőrösivel kapcsolatos felfedezéseiket, gondolataikat és meglátásaikat szerették volna megosztani. A három évtizedes múlttal rendelkező konferencia időközben Kovászna megye egyik legfontosabb kultúrturisztikai ünnepévé nőtte ki magát, amely diplomáciai figyelemre is érdemes – mutatott rá Ferencz Éva. Arra a kérdésre, mit érdemes leginkább átörökíteni és megőrizni Kőrösi Csoma Sándor szellemiségéből, úgy fogalmazott, azon csodálkozik, hogy a napjainkban nagy teret hódító Kelet-kutatásnak még nem része egy különálló, Csoma-fakultás.

Idézet
„Azt gondoljuk, hogy ugyanúgy, ahogy a nagyvilág a tibetológia megalapítójaként tartja számon és tudja, ki volt Kőrösi Csoma Sándor, itthon is szükség van egy intézményes keret megteremtésére, hogy ne csak az emlékét tartsák életben, hanem lehetőséget biztosítsanak az általa megkezdett munka folytatásának”

– vélekedett. Mint mondta, „kapunyitónak” tartja Csoma Sándort, hiszen ő volt az, aki megnyitotta Kelet és Nyugat kapuját. „Azt már sosem tudjuk meg, mi történt volna, ha nem Nagy-Britanniának, hanem Magyarországnak lett volna lehetősége támogatni a nyelvtudóst. Mi mindenképp azon vagyunk, hogy ezt a kaput nyitva tartsuk, és minél több embert tereljünk be ebbe a térbe, ami az önazonosságunk, hovatartozásunk, eredetünk, a környező népekkel és kultúrákkal való rokonsági kapcsolataink tere is egyben” – tette hozzá Ferencz Éva.

korábban írtuk

Kőrösi Csoma Sándorra emlékeznek Háromszéken és az indiai Dardzsilingben
Kőrösi Csoma Sándorra emlékeznek Háromszéken és az indiai Dardzsilingben

Halálának 180. évfordulója alkalmából a háromszéki Csomakőrösön és az indiai Dardzsilingben is megemlékeznek a nagy nyelvtudósról, Kőrösi Csoma Sándorról – közölte a Liszt intézet Sepsiszentgyörgy.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja