Nyár végére várható a megújuló nagyszalontai Arany-palota átadása

Nyár végére várható a megújuló nagyszalontai Arany-palota átadása

A hónap végi műszaki átadást követően elkezdődik az Arany-palota épületének belső rendezése

Fotó: Archív

Mint ismeretes, teljesen megújul a nagyszalontai Arany-palota, új kulturális központ létesül az Arany János Emlékmúzeumnak otthont adó Csonkatorony mellett található épületben. Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke arról beszélt lapunknak, hogyan haladnak a munkálatok, mire bukkantak időközben.

Tóth Gödri Iringó

2021. április 04., 09:502021. április 04., 09:50

Az Arany-palotaként ismert, múlt század eleji épület felújítása, illetve kulturális központtá alakítása már több éve tervben volt.

Először 2017-ben, a költőóriás születésének bicentenáriuma alkalmából, az Arany János relikviáit összesítő gyűjteménynek helyet adó Csonkatorony és az ott található emléktárgyak „újultak meg”, tavaly pedig sorra került az Arany-palota is.

A munkálatok elvégzését a magyar kormány 180 millió forinttal finanszírozza.

korábban írtuk

Teljesen megújul a nagyszalontai Arany-palota: új kulturális központ létesül a Csonkatorony szomszédságában
Teljesen megújul a nagyszalontai Arany-palota: új kulturális központ létesül a Csonkatorony szomszédságában

Új kulturális központ létesül a nagyszalontai Arany János- Emlékmúzeumnak otthont adó Csonkatorony mellett található Arany-palotában. 

Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke lapunknak kiemelte, Nagyszalonta mindig büszke volt nagy költő „fiára”, Arany Jánosra, így a település elöljárói már 1882 őszén, a temetésről hazafelé tartva megegyeztek abban, hogy a szülővárosnak kötelessége mindent megtenni a tárgyi és szellemi hagyaték megőrzése érdekében.

1894-ben megalakult az Arany János-emlékegyesület, mely néhány év alatt megvásárolta a szülőház telkét, majd a Bihar megyei város emblematikus épületét, a Csonkatornyot, később pedig a toronnyal szomszédos telket is, melyen bérházat építettek, megteremtve ezzel a múzeum működését biztosító anyagi hátteret.

Az ötvenes években államosították az egyesület vagyonát, de a múzeum továbbra is látogatható volt.

Az Arany-palotaként ismert bérház emeletén a városi könyvtár kapott helyet, földszintjén pedig üzlethelyiségeket alakítottak ki. Az 1989-es fordulatot követően az Arany-palota földszinti termeiben kép-, illetve műhelygaléria működött. Az egyesület csak 2016-ban kapta vissza az épületet egy visszaigénylési folyamat nyomán.

A felújítási munkálatok 2020 januárjában kezdődtek, az akkori tervek szerint augusztusra remélték az átadást. Patócs Júlia rámutatott, a támogatás megítélésekor egyéves futamidővel számoltak, azonban a romániai bürokrácia útvesztőjén nem olyan egyszerű áthatolni, mint ahogy képzelték, így szinte egy évbe telt, mire az építési engedély a kezükbe került.

Tavaly januárban, amikor elkezdődtek a munkálatok, azt remélték, hogy végre minden sínre került, de közbejöttek előre nem látható apróságok.

A szervezet vezetője szerint öreg épületek esetében nem szokatlan, hogy menet közben kell újonnan felmerülő problémákat megoldani. A járványügyi megszorítások miatt is volt késlekedés, a betegség nem kerülte el az épületen dolgozó munkacsoportokat sem.

Megújul, értékes kötetekkel bővül a könyvtár

„Most már az utolsó métereken járunk, a lépcsőházban, illetve az udvari munkálatok utáni helyreállításnál tartunk. A műszaki átadás még e hónap végén megtörténik, ezt követően a belső rendezés következik. Ünnepélyes átadót nyár végén szeretnénk tartani, bízunk abban, hogy akkorra a járványügyi helyzet is kedvezőbb lesz” – fogalmazott az egyesület elnöke.

Az épületben található városi könyvtár is megújul, illetve megújult, hiszen az intézménynek helyet adó szinten már elkészültek a munkálatok.

A termek felújításán kívül a berendezést is kicserélték, a tűzvédelmi követelmények szerint immár fém polcrendszeren sorakoznak a kötetek.

A könyvtár állományát is átvizsgálták, selejtezték azokat a köteteket, melyek már nem érték el azt a minőséget, ami elvárható egy könyvtári kiadványtól, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé változatos lenne a kínálat.

„Ugyanitt jegyezném meg, hogy értékes kötetekkel bővül az olvasnivalók sora: Dánielisz Endre, városunk 96 éves helytörténésze teljes könyvtárát, dolgozószobájának minden kincsét felajánlotta egyesületünknek. Mindez a könyvtár mellett kap helyet, s ott bárki olvashatja, tanulmányozhatja majd a köteteket. Helytörténeti és nyelvészeti kincsek, lexikonok, szalontai szerzők művei vannak a gyűjteményben, számos olyan kiadvány, melyből nincs a városban másik példány, magántulajdonban sem” – ismertette az elnök.

Visszatérés az „Arany rangú” programokhoz

Patócs Júliát arról is kérdeztük, hogy milyen volt egyesületük számára a tavalyi „járványos” év. Elmesélte, hogy sok rendezvényük elmaradt, kedvelt és megszokott programok, mint például a szentivánéji fesztivál, a karácsonyi vásár, de a rendezvény nélküli évet segített átvészelni a felújítás lehetőségének öröme.

Idézet
Sok rendezvényt nem tudtunk megtartani, de közben láttuk, hogy termeink szépülnek, lehetőségeink gazdagodnak”

– idézte fel az egyesületi vezető.

A tavalyi év folyamán próbáltak a közösségi médiában is jelen lenni, mintegy pótolni az offline aktivitást, így például szerveztek őszi mesemondó és rajzversenyt is online. Patócs Júlia szerint bár igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez, alapvetően hiszik, hogy

„lesz még egyszer ünnep a világon”, visszatérnek a turisták, újra lesz közönség, és minőségi, „Arany-rangú” kulturális programokkal várhatják a látogatókat.

„Amikor újra be tudjuk lakni az Arany-palotát, birtokba vehetjük az új, száz férőhelyes konferenciatermünket, előadóinkat saját vendégszobáinkban tudjuk majd elszállásolni. A manzárdon kialakított helyiségek akusztikája kis zenei estek rendezésére is lehetőséget ad majd. A földszinti galériában tágas kiállítási tér várja a képzőművészeket, és kisebb termeink is lesznek stúdiófoglalkozások rendezésére” – mesélt a tervekről az egyesületvezető.

Hozzátette, közben a szabadtéri programjaik számára is megszépül a tér,

háromszáz fős nézőtérrel rendelkező szabadtéri színpad, valamint vásárok, fesztiválok számára kiváló udvar is lesz.
 

Meglepetés a felújítási munkálatok során

Patócs Júlia arról is beszámolt, hogy a múzeum 2020-ban csak nagyon rövid ideig volt zárva, a Csonkatoronyban az év nagy részében fogadták a látogatókat, illetve fogadták volna, ha lettek volna. A művelődési egyesület elnöke szerint a járványhelyzet miatt tavaly nagyon kevesen érkeztek hozzájuk, de reménykednek, hogy az idei év jobb lesz, hiszen már vannak előjegyzéseik látogató csoportoktól.

A nyár végére tervezett átadási ünnepség kapcsán is optimisták, szabadtéri és benti eseményeket egyaránt terveznek. Ősztől folytatni szeretnék az Arany-szabadegyetem előadásait akár kisebb létszámmal, online közvetítéssel is.

Az egyesület Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az ilyen jellegű felújítási munkálatok meglepetéseket, illetve izgalmakat is tartogathatnak, az épület padlásterében például egy múlt század eleji fegyverre bukkantak az építőmunkások.

Idézet
Előkerült a padlástérből egy puska, amit az épület valamelyik századeleji bérlője rejthetett el, s ott lapult a gerendák tövében. Nagyon reménykedtünk, hogy valami arannyal teli kincsesláda is előkerül, de boldogan megelégszünk hatalmas kincsünkkel, a mi Aranyunkkal”

– viccelődött Patócs Júlia.

Kérdésünkre, hogy esetleg művészettörténeti tanulmány készül-e a több mint százéves épület felújítása apropóján, Patócs Júlia elmondta, eddig nem esett szó róla, de elgondolkodnak rajta, esetleg a készülő, nagyszalontai Arany-bicentenáriumot dokumentáló kötetben szentelhetnének egy fejezetet ennek a témának.

Kifejtette, bár az épület 1912-ben épült, sok szempontból meghaladta a korát, az akkor ismert legújabb technológiai megoldásokat alkalmazták. Ennek köszönhető például az is, hogy most

a tetőtér úgy alakítható át, hogy használatba vehessék, ugyanis a fő tartóoszlopot – az egykorú épületekkel ellentétben – nem téglából emelték, hanem betonból, vasalattal, teherbírása ma is kielégítő. Az épületben már a század elején volt vízhálózat, fürdőszobák és modern szellőzőrendszer is.

„A Csonkatorony a maga egyszerűségével, két méter vastag falaival állja az idők viharát, az Arany-palota pedig az átgondolt, előrelátó kivitelezésének köszönhetően időtálló” – összegzett Patócs Júlia.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének