Nem karanténban tartani, hanem egymásba oltani az egyes régiók magyar irodalmát – Tricikli fesztivál Szentgyörgyön

Nem karanténban tartani, hanem egymásba oltani az egyes régiók magyar irodalmát – Tricikli fesztivál Szentgyörgyön

Kortárs magyar irodalomról, műfordításokról, világirodalomról is szó esett a sepsiszentgyörgyi Tricikli fesztiválon

Fotó: Ferencz Ancsa

Kortárs magyar irodalomról, műfordításokról, a szocializmus okozta kollektív traumáknak a művészeten keresztüli feldolgozásáról is szó esett a három országban működő, ezúttal Sepsiszentgyörgyön rendezett Tricikli Fesztiválon. A rendezvény egyik író meghívottja arról beszélt, miként élte át, amikor megtudta, hogy az apjának hitt férfi mégsem az édesapja, míg egy ikerpár eredeti performansszal idézte fel néhai nagymamája évtizedekkel ezelőtti újságírói látleletét.

Kiss Judit

2024. július 15., 19:232024. július 15., 19:23

2024. július 15., 19:522024. július 15., 19:52

Nem karanténban kell tartani, hanem egymásba kellene oltani az egyes régiók magyar irodalmát – hangzott el a Tricikli Fesztiválon, amelyet Sepsiszentgyörgyön tartottak a hét végén.

Az Irodalom három keréken elnevezésű, több helyszínen szervezett, „mozgó” rendezvénysorozat három, a magyar irodalom népszerűsítése iránt elkötelezett közösségi tér kollaborációjaként indult 2021-ben Szegeden. 2022-től kezdődően a vajdasági Magyarkanizsán és Sepsiszentgyörgyön is megszervezik a szemlét.

Galéria

Fotó: Ferencz Ancsa

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kertjében, valamint több más helyszínen tartott szombati esemény a kortárs magyar irodalom különféle vetületeire, de a vizuális kultúrára és a műfordításra is összpontosított. Duka Boróka, a fesztivál sepsiszentgyörgyi főszervezője kérdésünkre kifejtette, a tulajdonképpen Szegedről „átörökített” irodalmi fesztiválhoz hasonlót régen szeretett volna. „A férjem kerékpárokkal foglalkozik, én pedig irodalommal foglalkoztam, és szerettünk volna közösen valamilyen kerékpáros irodalmi fesztivált szervezni. Rátaláltam a szegedi kezdeményezésre, felvettem velük a kapcsolatot, nagyon nyitottak voltak, örültek, hogy Sepsiszentgyörgy is bekapcsolódik az irodalmi fesztiválba” – mondta el Duka Boróka.

Galéria

Duka Boróka főszervező: „a Tricikli fesztivál amiatt egyedi, hogy tágíthatóak, képlékenyek a határai”

Fotó: Ferencz Ancsa

2022-ben szervezték meg első ízben Háromszéken a Triciklit, aztán a vajdasági Magyarkanizsa közössége is csatlakozott, így három helyen, három országban működik a fesztivál. Ebben az évben a szentgyörgyi eseményt a helyi önkormányzat és a megyei tanács támogatta, de voltak még más támogatóik is. A főszervezőt a fesztivál gondolatiságáról is kérdeztük, arról, hogy mi alapján válogatják össze eseményeiket, meghívottjaikat. Mint kifejtette, másik két szervezőtársával – Szabó Eszterrel és Kusztos Annával – együtt főként saját élményeikből kiindulva próbálják összeállítani a programot. Idén ismertebb meghívottaik is voltak Magyarországról: Gerlóczy Márton író és Jakobovics Kitti pszichológus, irodalomterapeuta.

Idézet
A művészeti ágak szempontjából is tágítjuk a határokat: egy építészgrafikus kiállításának megnyitója, zene is szerepelt a kínálatban, de persze elsőrangú helyen az irodalom áll”

– fejtette ki lapunknak a főszervező.

Galéria

Irodalmi folyóiratokat – az Eső, a Híd és a Tiszatáj című kiadványokat – is bemutattak a Tricikli fesztiválon

Fotó: Kiss Judit

Mivel a vakáció és a nagy hőség idejére, valamint hétvégére esett a fesztivál, talán kevesebben tudtak ellátogatni, de Duka Boróka elmondása szerint az a tervük, hogy évente ne csak egy alkalommal szervezzék meg a Triciklit, mert fontosnak tartják megszólítani, bevonni a fiatal közönséget. Kérdésünkre, hogy a sűrűn megszervezett kulturális, könyves események sorában mi teszi egyedivé a Triciklit, Duka Boróka azt mondta: az, hogy tágíthatóak, képlékenyek a határai.

Idézet
A fesztivál fő célja, hogy közösséget verbuváljon, erősítsen, vagy alakítson ki, amelynek tagjai együtt tudnak gondolkodni,

és egy napot együtt tudnak tölteni úgy, hogy közben népszerűsítik az irodalmat és a kerékpározást, mint alternatív közlekedési módot. A résztvevők kerékpárral tesznek egy kört a városban, úgy közlekednek a különböző helyszínek között” – magyarázta a főszervező.

Galéria

Serestély Zalán egyetemi adjunktus (jobbról) rendhagyó világirodalomórája a fesztiválon

Fotó: Ferencz Ancsa

A szemlén irodalmi folyóiratok, a magyarországi Tiszatáj és Eső, valamint a vajdasági Híd irodalmi, művészeti és társadalomtudományi kiadvány szerkesztőinek részvételével tartottak kerekasztal-beszélgetést a gyönyörűen felújított, Kós Károly által tervezett múzeumépület körüli árnyas kertben. Orcsik Roland a Tiszatáj vers- és kritikarovatának szerkesztőjeként, Berényi Emőke a szerbiai Híd leköszönő főszerkesztőjeként, a marosvásárhelyi születésű Molnár H. Magor pedig az Eső című irodalmi lap szerkesztőjeként vett részt a Kusztos Anna által vezetett kerekasztal-beszélgetésen. Többek közt elhangzott, hogy

a Magyarországon megjelenő folyóiratokban számos – élő és már elhunyt – erdélyi költő művei látnak napvilágot. Molnár H. Magor elmondta, az Eső hasábjain Hervay Gizella, Szőcs Kálmán, Farkas Árpád, Szőcs Géza verseit is közlik, de a fiatal erdélyi írók alkotásait is:

többek közt Horváth Benji, André Ferenc, Mărcuțiu-Rácz Dóra és Sánta Miriám versei is megjelentek a folyóiratban.

Galéria

Szabó Eszter kérdezte a Tricikli fesztiválon Gerlóczy (Váczi) Márton írót Fikció című könyvsorozatáról

Fotó: Ferencz Ancsa

„Különösen nagy kedvencem Farkas Árpád költészete, mivel édesanyám színésznő, már kicsi gyerekkoromban ismertem a költő sorait. Az Eső Köpönyeg című rovatában felkérésünkre a költő Fehéregyháza, 1849 című versére érkeztek hozzánk kortárs újraírások, párversek” – mondta el a szerkesztő. Mint kiemelte,

azáltal, hogy a magyar irodalom különböző régiókban születő költészetei „párbeszédet” folytatnak egymással, azt szeretnék közvetíteni, hogy „nem karanténben kell tartani a különféle irodalmakat, hanem beoltani egymásba”.

Egy másik helyszínen, a Szimpla szórakozóhelyen tartották az író-olvasó találkozót Gerlóczy Mártonnal: Gerlóczy (Váczi) Márton főként több kötetes, önéletrajzi ihletésű regényéről, a

Fikció című, folytatásos identitás-thrillerről is beszélt, amelyben különösen szövevényes családtörténetét, saját identitásának „változásait” dolgozza fel. Ugyanis – mint bevallotta – kiderült, hogy akit több évtizeden keresztül apjának hitt, az tulajdonképpen nem az édesapja.

Galéria

Kusztos Júlia (balról), Kusztos Anna és Vetró Baji a láthatatlan munkáról szóló művészeti kezdeményezés ismertetőjén

Fotó: Ferencz Ancsa

Az író Áprily Lajos költő dédunokája, hét esztendővel ezelőtt jelent meg Altató című, édesanyja felmenőinek történetét feldolgozó regénye – többek közt erről is faggatta őt a moderátor, Szabó Eszter.

A magyarra fordított kortárs román irodalomról is szó esett a fesztiválon: Egy tiltott szerelem magyar hangja címmel szervezték meg a beszélgetést András Orsolya műfordítóval, aki Alina Nelega Mintha mi sem történt volna című regényét ültette át magyarra. A marosvásárhelyi Lector Kiadó gondozásában megjelent regény kapcsán sok szó esett

a kommunizmus korszakáról, arról, hogy a romániai társadalom még mindig nem dolgozta fel kellőképpen a szocializmus okozta traumákat,

és a művészet – nemcsak az irodalom, hanem a filmművészet is – gyakran és szívesen nyúl ehhez a témához. De nemcsak az irodalom és a film foglalkozik a 35 évvel ezelőtt lezárult – vagy le sem zárult – korszakkal, a korabeli építészet vizualitásának témájára is összpontosított a szemle. A Tricikli keretében nyitották meg Felső Boróka tárlatát, amelynek címe: A szocializmus építészetének bűvöletében – egy építész-grafikus risograph nyomatai az 50-es évektől a posztmodernig.

Szintén kapcsolódott a rendszerváltás körüli időszakhoz a láthatatlan_munka_jav című esemény, amelyen egy különleges Tricikli-kiadványt mutattak be. A kk_kollektív tagjai – Kusztos Anna és Kusztos Júlia fiatal művészek – ötletükről, kezdeményezésükről beszéltek Vetró Baji képzőművész moderálásával. A csapathoz tartozik Kali Ágnes költő, dramaturg is, aki jelenleg Magyarországon él, de a kutatómunkában és az ötletek kidolgozásában is tevékenyen részt vesz.

Galéria

Irodalom három keréken – a gyönyörűen felújított Székely Nemzeti Múzeum kertje volt az egyik helyszíne a fesztiválnak

Fotó: Ferencz Ancsa

A láthatatlan munka című ötlet megvalósítását tulajdonképpen már a múlt évben elindították egy performance-szal, amelyet a sepsiszentgyörgyi PulzArt művészeti fesztivál keretében tartottak. „Hiszünk abban, hogy a művészet ösztönözheti a cselekvőképességet. Tulajdonképpen arra a meg nem fizetett, láthatatlan munkára akarjuk felhívni a figyelmet, amelyet nem méltányol kellőképpen a társadalom. Úgy is mondhatnánk, hogy

Idézet
gondoskodási válság van: nagyon alacsony a társadalmi megbecsültsége a mosásnak, főzésnek, gyermeknevelésnek, beteggondozásnak, és sorolhatnánk. Tavalyi performanszunk keretében a köztérre, a parkba lepedőket aggattunk ki,

és bátorítottuk az arra járókat, hogy annyi vonalat húzzanak rá, ahány órányi meg nem fizetett, láthatatlan munkát végeznek naponta” – mondta el a bölcsész végzettségű Kusztos Anna. Ikertestvérével, a képzőművész végzettségű Kusztos Júliával együtt kiemelték, mostani kiadványuk folytatása a korábbi projektjüknek, hiszen ez is a láthatatlan munkára való figyelemfelkeltésnek tekinthető.

Galéria

A tíz éve elhunyt Simó Erzsébet újságíró 1992-es, a Háromszék napilapban megjelent vezércikke, amelynek szövegét unokái „aktualizálták”, tették időtlenné

Fotó: Kiss Judit

Friss kiadványukkal nagymamájuknak, az idén 10 éve elhunyt Simó Erzsébet újságírónak, a Háromszék napilap egyik alapítójának emléke előtt tisztelegtek. A különleges nyomat figyelemfelkeltő üzenete szintén a társadalmi méltánytalanság és igazságtalanság kérdéseire hívja fel a figyelmet. Simó Erzsébetnek az 1992. augusztus 5-én, a Háromszék hasábjain megjelent vezércikkét „aktualizálták”, rámutatva, hogy az akkori társadalmi, közéleti gondok közül sok felvetés ma is ugyanúgy érvényes, mint 32 évvel ezelőtt. Mint mondták, nagymamájuk 1992-es vezércikke „kísérteties” módon „rímel” lepedős performanszukra – és érdekesség, hogy a cikkre csak később bukkantak rá, vagyis előbb született a performansz ötlete, és később találták meg a vezércikket. Simó Erzsébet 1992-ben arra is reflektált az akkor a lakosságot ért méltánytalanság különböző összetevőit felsorakoztató írásában, hogy akkoriban éppen nem működtek az elemi szolgáltatások, a városlakóknak nélkülözniük kellett a hideg és meleg vizet.

Idézet
Álljuk körbe a polgármesteri hivatalt, írjunk piszkosfehér lepedőkre jelszavakat, csapjunk éktelen zajt a mosatlanból kivett lábasokkal és fazekakkal és követeljük, oldják meg a vízgondot”

– biztatta a polgárokat az újságíró 1992-ben.

Galéria

Simó Erzsébet 1992-es vezércikkében ma is aktuális gondolatok fogalmazódnak meg

Fotó: Kiss Judit

Amint a moderátor, Vetró Baji képzőművész kiemelte, a „női érzékenységet” előtérbe helyező kezdeményezésnek az is különlegessége, hogy közös a nagymama és lányunokái által megfogalmazott gondolat. A fesztivál keretében Serestély Zalán, a kolozsvári bölcsészkar adjunktusa tartott rendhagyó (világ)irodalomórát A világirodalomból a világ – Kié? Mióta? címmel. Jakobovits Kitti irodalomterapeuta Írók, könyvek, olvasók – irodalom és pszichológia közös pontjai címmel tartott előadást.

korábban írtuk

Erdélybe is „elteker” a Tricikli Fesztivál: az olvasást és a kerékpározást népszerűsíti a programsorozat
Erdélybe is „elteker” a Tricikli Fesztivál: az olvasást és a kerékpározást népszerűsíti a programsorozat

Újra Magyarkanizsát, Szegedet és Sepsiszentgyörgyöt érinti az olvasást és kerékpározást népszerűsítő programsorozat, a Tricikli Fesztivál – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 15., hétfő

Kisvárosi miliők és bádogember: két nyári tárlat nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban

Két nyári kiállítás nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban: Incze János Dés (1909-1999), valamint az 1980-ban született Szabó András Kolozsváron alkotó művész munkáiból.

Kisvárosi miliők és bádogember: két nyári tárlat nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban
2024. július 15., hétfő

Józsa János több mint 70 éve alkotó korondi fazekasról szól az Értékek útján sorozat új része

A több mint hetven alkotó korondi fazekasmestert, Józsa Jánost és mesterségét mutatja be hirado.hu saját gyártású, hetente jelentkező, Értékek útján című sorozata.

Józsa János több mint 70 éve alkotó korondi fazekasról szól az Értékek útján sorozat új része
2024. július 14., vasárnap

Aratókoszorú a mestergerendán, fájdaloműző kéve – számos néphagyomány kapcsolódik július havához

Számos népi megfigyelés, szokás és hagyomány kapcsolódik júliushoz, az aratás hónapjához.

Aratókoszorú a mestergerendán, fájdaloműző kéve – számos néphagyomány kapcsolódik július havához
2024. július 12., péntek

Budapesti vendégszerepléssel zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az Ifjú barbárok című előadással Budapesten zárja évadát a Magyar Zene Házában a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Budapesti vendégszerepléssel zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház
2024. július 10., szerda

Útjára indul a TIFF-karaván, a filmek eljutnak a Székelyföldre, Szatmárra és Brassóba is

A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idén is bejárja az országot Caravana TIFF Unlimited elnevezésű projektjével.

Útjára indul a TIFF-karaván, a filmek eljutnak a Székelyföldre, Szatmárra és Brassóba is
2024. július 10., szerda

Idén is világhírű muzsikusok lépnek fel a szörényordasi Gărâna Jazz Fesztiválon

Kezdődik a Krassó-Szörény megyei Szörényordason (Gărâna) az immár 27 éves múltra visszatekintő Gărâna Jazz Fesztivál, amely csütörtöktől vasárnapig tart.

Idén is világhírű muzsikusok lépnek fel a szörényordasi Gărâna Jazz Fesztiválon
2024. július 06., szombat

Temesváron kap életműdíjat Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró

A temesvári Ceau Cinema nemzetközi filmfesztivál életműdíjjal tiszteleg Elek Judit magyarországi filmrendező, forgatókönyvíró előtt.

Temesváron kap életműdíjat Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró
2024. július 06., szombat

A komolyzene ünnepe: megszeretteti a műfajt, minden generációt vonz a SepsiClassic

A közönség zene iránti szeretete hívta életre a SepsiClassic komolyzenei fesztivált, mely immár két éve színesíti Sepsiszentgyörgy kulturális rendezvényeinek egyébként is színpompás palettáját.

A komolyzene ünnepe: megszeretteti a műfajt, minden generációt vonz a SepsiClassic
2024. július 04., csütörtök

Erdély épített örökségének gyöngyszemét, a Szent Mihály-templomot mutatja be az Értékek útján sorozat új része

Erdély épített örökségének talán legismertebb gyöngyszeméről, a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-templomról szól a Híradó.hu Értékek útján című videósorozatának legújabb része.

Erdély épített örökségének gyöngyszemét, a Szent Mihály-templomot mutatja be az Értékek útján sorozat új része
2024. július 04., csütörtök

Zamatos vígjáték, keserédes dráma: „magyar filmes gulyás” Temesváron

Magyar filmeket vetítenek Temesváron a napokban, a július 7-ig tartó rendezvénysorozat keretében több friss alkotást láthat a közönség – közölte a szervező Liszt Intézet Bukarest.

Zamatos vígjáték, keserédes dráma: „magyar filmes gulyás” Temesváron