Mucsi Zoltán színész Kolozsváron: „még egy undorító figura megformálásánál is fontos, hogy az illető ember is Isten teremtménye”

Mucsi Zoltán színész Kolozsváron: „még egy undorító figura megformálásánál is fontos, hogy az illető ember is Isten teremtménye”

Mucsi Zoltán kedden este Kolozsváron lépett színpadra az Európai Színházi Unió Fesztiválja keretében a szolnoki Szigligeti Színház A fösvény című előadásának főszereplőjeként

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Szerepei megformálásáról, pályájáról, a mai világ tragikomikumáról, abszurditásairól is beszélt Mucsi Zoltán Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, miután kedden este színpadra lépett Kolozsváron a szolnoki Szigligeti Színház A fösvény című előadásának főszereplőjeként. Mucsi Zoltán alkotótársaival együtt beszélt a produkcióról, amely a november 4-e és 19-e között Kolozsváron zajló UTEFest nemzetközi szemle, az Európai Színházi Unió Fesztiválja programjába illeszkedett. A 16 napos fesztiválon 11 tagszínház, illetve egyéni tag előadása látható 11 országból.

Kiss Judit

2023. november 08., 15:592023. november 08., 15:59

2023. november 29., 23:282023. november 29., 23:28

Minden szerepe megformálásánál – legyen bármilyen undorító is a figura – fontosnak tartja kidomborítani, hogy az illető ember is Isten teremtménye – mondta el a számos filmszerepének köszönhetően is népszerűvé vált, a nagyközönség körében népszerű Mucsi Zoltán kedden este a kincses városban. A „Kapa” művésznéven is ismert Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a november 4-e és 19-e között zajló UTEFest, az Európai Színházi Unió Fesztiválja keretében lépett színpadra a szolnoki Szigligeti Színház A fösvény című előadásának főszereplőjeként, majd

az előadás után szervezett kerekasztal-beszélgetésen több alkotótársával együtt vallott munkájáról, a szerepek megformálásáról, a Molière műve alapján készült előadásról.

Galéria

Népes közönség volt kíváncsi A fösvény című előadásra

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

A szolnoki színház előadását hosszas vastapssal jutalmazta a közönség, telt házas érdeklődés övezte. A magától, háztartásától és gyermekeitől egyaránt minden fillért sajnáló dúsgazdag uzsorás, Harpagon figurája kapcsán Mucsi Zoltán elmondta, a fösvény alakja képtelen szeretni, de tulajdonképpen ő maga is szeretetre vágyik, esendőségében abszurd alak, aki szemében az egész világ abnormális, ő maga pedig valahogy mégis „felfelé” vágyik, egy jobb emberi minőség felé. A színművész kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy bár számos színészi feladata van Budapesten, a szolnoki színházzal régi az együttműködése, mint fogalmazott, pályájának meghatározó 15 évét töltötte a társulatnál, ahol végigjárta a „szamárlétrát”.

Galéria

Eufrozina szerepében Kertész Marcella, Harpagon szerepében Mucsi Zoltán

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Szabó Mátéval, A fösvény rendezőjével is régi az együttműködése, ez már a sokadik közös munkájuk. Egyébként

Tompa Gábor, a kolozsvári színház igazgatója, rendező is kitért arra, hogy korábban dolgozott már Mucsi Zoltánnal, első magyarországi rendezése, A félreértés című előadásban, valamint később a Godotra várva című előadásban is, és szintén dolgozott együtt A fösvény díszlettervezőjével, Antal Csabával, aki szintén jelen volt a kerekasztal-beszélgetésen.

Szabó Máté rendező arról beszélt, hogy Molière szövegének valamelyik régebbi fordítását dolgozta át: a szöveg egyébként nagyrészt mai magyar szlengre, trágár szavakkal teletűzdelt rétegnyelven hangzik el a szolnoki társulat produkciójában.

Galéria

Mucsi Zoltán, Cseke Lilla Csenge és Kertész Marcella az előadásban

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

„A fösvény új átiratában a darab eszmefuttatásait, helyzeteit egy másfajta, saját szókinccsel hoztam létre, és úgy érzem, még mindig nincsen kész, továbbgondolom folyamatosan. Egyébként szándék szerint a nyelvezet nem tolakodik előre az előadásban, hanem segíti a helyzeteket” – fogalmazott a rendező. Szó esett arról is, hogy az előadás egy szeretethiánnyal küzdő világot ábrázol, ahol a családtagok egymás ellenségeivé válnak.

Galéria

Telt ház előtt mutatta be a szolnoki társulat A fösvény című produkciót Kolozsváron

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

A rendező elmondta, a produkció ironikusan hozza felszínre mai világunk tragikomikumát, miszerint az emberiség jó része szemében a pénz jelenti jövőt, az emberi viszonyok meg háttérbe szorulnak.

„Inkább nevessünk az abszurdumokon, azon, ami nem tud jó véget érni” – fogalmazott a rendező.

Arra is kitért, hogy az előadásban vannak improvizáció során a színpadon született elemek is, a szereplők pedig mintegy „tovább viszik” a helyzeteket. Antal Csaba Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a produkció látványvilága – ahol a nagyság-kicsiség-kicsinyesség kis Eiffel-toronnyal, a toitoi-vécével, – ahová Harpagon a pénzét rejti – „egy magyar kertet idéz meg, annak anomáliáival”. „A díszlet meghatározó eleme a mobilvécé, úgynevezett „toitoi-vécé” a színpadon. Utalunk arra is, hogy manapság a világ ivóvíz-készletének egyharmadát lehúzzuk a WC-n, és ha Harpagon segítene spórolni, akkor talán nem szomjazna a Föld” – emelte ki a díszlettervező.

A kerekasztal-beszélgetésen az előadásban fellépő fiatal színészek is részt vettek: Hajdu Tamás Miklós, Biró Panna Dominika, Csákvári Krisztián, Cseke Lilla Csenge. Mucsi Zoltán azt mondta, jó volt együtt dolgozni a fiatal művészekkel az előadásban, „ők olyan fiatalok hozzám képest, hogy amikor én már színpadon játszottam, az ő papájuk még csak udvarolt”.

Mucsi Zoltán egyébként kedden délelőtt a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium vendége volt: az iskola dísztermében válaszolt a diákok kérdéseire. Az esemény zárásképpen a líceumi kórus egy Cseh Tamás dalt énekelt neki.

Galéria

Hajdu Tamás Miklós, Mucsi Zoltán és Cseke Lilla Csenge

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

A Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett nemzetközi fesztiválon november 19-ig számos európai országból érkezett társulat lép színpadra. Első alkalommal 2008-ban társszervezőként adott otthont a kincses városbeli színház a rangos eseménynek, majd legutóbb tizenegy év szünet után, 2019-ben volt házigazdája a nemzetközi vándorfesztiválnak. Az idei fesztivál a HTC230/STUDIO15/UTEFest20 címet viseli annak apropóján, hogy tavaly decemberben volt 230 éves az állandó kolozsvári magyar nyelvű színjátszás, míg idén novemberben lesz a színház stúdióterme átadásának 15-ik évfordulója. Az Európai Színházi Unió (UTE – L’Union des Théatres de l’Europe) 1990-ben alakult Giorgio Strehler rendező, a milánói Piccolo Teatro legendás igazgatója és Jack Lang francia politikus, művelődésügyi miniszter, majd tanügyminiszter kezdeményezéseként.

Galéria

Apa és fia ellenségekké válnak. Hajdu Tamás Miklós és Mucsi Zoltán az előadásban

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az Európai Színházi Uniónak a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2008-ban lett tagja, Tompa Gábort, a színház igazgatóját 2018 májusában az Unió budapesti közgyűlésén a szervezet elnökévé választották, és a mai napig betölti ezt a tisztséget. Az Európai Színházi Unió több olyan nemzetközi projekt megvalósítását támogatta, amelyek lehetővé tették a különböző kultúrák közötti találkozást és lehetőséget biztosítottak az interkulturális párbeszédeknek.

A 16 napos fesztiválon 11 tagszínház, illetve egyéni tag előadása lesz látható 11 országból, olyan fontos alkotók rendezésében, mint Alexandra Kazazou, Eleana Georgouli, Michal Dočekal, Botond Nagy, Szabó Máté, Tompa Gábor, Bocsárdi László, Nina Šorak, ifj. Vidnyánszky Attila, Ewa Kaim, Erika Z. Galli, Martina Ruggeri, Szabó K. István, Margarita Mladenova, Nuno Cardoso, Frank Hoffmann és Urbán András.

Galéria

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az előadások mellett szakmai beszélgetésekre, közönségtalálkozókra, könyvbemutatókra is sor kerül. A fesztivál minden előadása magyar, román és angol felirattal lesz megtekinthető. A HTC230/STUDIO15/UTEFest20 fesztivál részletes programját a kolozsvári színház honlapján lehet megtalálni.

Galéria

A szolnoki Szigligeti Színház előadását vastapssal jutalmazta a kolozsvári közönség

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

Galéria

Kerekasztal-beszélgetést tartottak a kedd esti előadást követően az előadás alkotóinak részvételével

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

korábban írtuk

Színházünnep a kincses városban: közeleg az Európai Színházi Unió kéthetes fesztiválja
Színházünnep a kincses városban: közeleg az Európai Színházi Unió kéthetes fesztiválja

November 4-e és 19-e között harmadik alkalommal kerül megrendezésre Kolozsváron az UTEFest, az Európai Színházi Unió Fesztiválja.

korábban írtuk

A román színház felújítása sínen, a magyar teátrum korszerűsítését megjósolni sem lehet Kolozsváron
A román színház felújítása sínen, a magyar teátrum korszerűsítését megjósolni sem lehet Kolozsváron

Miközben a kolozsvári román színház és opera épületének húszmillió eurós felújítási projektjét hétfőn bejelentette a kulturális miniszter, a sétatéri magyar színháznak otthont adó épület korszerűsítésének ügye továbbra sem mozdul ki a holtpontról.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán

Igazi filmcsemegéket láthatnak a nézők májustól péntek esténként a Dunán. A varázslatos európai filmklasszikusokat felújított változatban vetíti a csatorna.

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán
2024. május 06., hétfő

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia

Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját is kitüntették Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 197. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén.

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia
2024. május 04., szombat

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom

„Manapság a rendezői színház a divat, amely világrengető problémákat, kétségbeejtő víziókat tár a nézők elé, és inkább az értelemre, semmint az érzelmekre akar hatni” – fejtette ki a Krónikának Méhes Kati színművész.

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom
2024. május 03., péntek

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió

A Magyar Jazz Hetének legfontosabb eseményeként elindult az online jazz adó, a Szakcsi Rádió. Az április 30-a óta hallgatható zenei rádió adásai a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is foghatók.

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió
2024. május 03., péntek

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában

Kürthy András rendező precizitással illeszti helyére a Puccini Manon Lescaut című művéből a Kolozsvári Magyar Opera színpadára állított produkció valamennyi elemét.

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában
2024. május 01., szerda

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon

Idén is megszervezik a Musicum Laude énekversenyt, mesterkurzust és meghallgatást július 13. és 23. között Nagyváradon, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak a fiatal tehetségekkel – közölték az MTI-vel a szervezők.

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon
2024. április 29., hétfő

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron

Több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron, amelyet május 9-12. között rendeznek meg – közölték a szervezők.

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron
2024. április 29., hétfő

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai

A tánc a nézőhöz univerzális nyelven szól, befogadásához, megértéséhez és megérzéséhez csupán kíváncsiságra és nyitottságra van szükség, ez a befogadás egyelőre még nem zökkenőmentes az erdélyi nézők számára.

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai
2024. április 26., péntek

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi

A Macskafogó című népszerű sci-fi paródia-animáció vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi.

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi
2024. április 26., péntek

Kolozsváron láthatja a közönség Szűcs Nelli önálló estjét a legnagyobb primadonnáról

Kolozsváron mutatja be Szűcs Nelli színésznő Fedák Sáriról szóló önálló estjét május 11-én – közölte a szervező Magyarország Főkonzulátusa.

Kolozsváron láthatja a közönség Szűcs Nelli önálló estjét a legnagyobb primadonnáról