Messze túllép a zene a nyelv határain – Kaganovskiy Eszter brácsaművész hivatásáról, pályájáról

Messze túllép a zene a nyelv határain – Kaganovskiy Eszter brácsaművész hivatásáról, pályájáról

Székelyudvarhelyről indult, Amerikában is tanult, játszott, ma a Nagyváradi Állami Filharmónia tagja Kaganovskiy Eszter. A brácsaművész a zene szeretetéről, pályájáról, Artur Kaganovskiy orosz származású, világhírű hegedűművész férjével való közös szakmai érdeklődéséről beszélt a Krónikának.

Molnár Judit

2020. április 21., 17:212020. április 21., 17:21

2020. április 22., 11:092020. április 22., 11:09

– A művészetek szeretete lehet szellemi érdeklődés, a hétköznapoktól eltérő kikapcsolódásra vágyás, illetve felvállalt életpálya, vagyis örök életre szóló elköteleződés. Meg tudná mondani, körülbelül mikor döbbent rá, hogy az ön számára a zene nem puszta műélvezetet, hanem életének lényegét jelenti?

– Isaac Stern legendás hegedűművész és Eugene Istomin világhírű zongoristával játszott Beethoven Tavasz szonátáját hallgatva, tizedik osztályos koromban a homoródszentpéteri csűrünkben, mindenkitől elrejtőzve jöttem rá erre egy szép nyári délután. Mindig is nagy irodalomrajongó lévén megragadott, mennyivel többet ki lehet fejezni, és mennyire messze túllép a nyelv határain a zene.Természetesen azt, hogy a füleim készen voltak a befogadásra, részben németországi keresztszüleimnek köszönhetem, akik Németországból elárasztottak kazetta- és CD-küldeményekkel, a bécsi filharmonikusoktól Pavarotti összes albumáig. De köszönhetem tanáraimnak, Kóródi Attilának, aki negyedik osztályos korom óta tanított hegedülni, Derzsi Albertnek, akivel már a brácsa főszakra a kolozsvári zeneakadémiára készültem fel, meg az elméleti tanáraimnak az udvarhelyi Palló Imre-iskolából: Venczel Csillának, Ferenc Zsuzsának, Mészáros Ildikónak, Szász Annamáriának, Gergely Gábornak és Orosz Pál Margit néninek többek között.
 
– Szívesen hallanánk a zenetanulás kezdeteiről, örömökről és esetleges buktatókról, vagy olyan érdekes, tanulságos epizódokról, melyekből a most pályát választó fiatalok okulhatnak.

– Utáltam gyakorolni, ezt tanúsíthatja Kóródi tanár úr is, akivel a tömbházak körül kergetőztünk hegedűóra helyett. Egy életre lekötelezett végtelen türelmével, ami nélkül ma biztosan nem adnám ezt az interjút. Ez akkor változott meg, amikor felfedeztem a brácsát, ami szintén az ő ötlete volt.
Itzhak Perlmann világhírű hegedűs egyik interjúban arról beszél, hogy mindenkiben van egy hang, amit csak ő hall, és azt igyekszik megvalósítani a hangszerén.

Idézet
A brácsa meleg, sötét, bársonyos hangjának drámaisága azonnal megragadott. Mivel az énekhang regiszterén fekszik, direktben, minden oktáváttétel nélkül jut el a hallgatóhoz, így talán a „legemberibbnek, legőszintébbnek” is mondható. Azonnal éreztem ez az én hangom.

A brácsa megismerésében néhai Derzsi Albert tanár úrnak vagyok adósa, aki megismertetett a hangszer szentségével is. Mindenféle értelemben. Mindenki, aki nála tanult, pontosan tudja, miről beszélek. Nála tanultam meg azt, hogy mindegy, reggel van-e vagy este, hideg van-e vagy meleg, beteg vagy-e vagy fáradt, az ember, ameddig nem halott, addig egyformán jól kell tudjon brácsázni.

Persze ez ideális állapot, amire csak törekedni lehet egy életen át, de közben legalább leszoktam a kifogásokról, panaszkodásról. A brácsa társ volt, később egyetlen útitárs, eszköz, öröm és bánat forrása, egy nagy puzzle része, ami nyelvi határok nélkül beilleszthető a világ bármely pontján létező hasonló puzzle részeibe. Ez pedig egyik kedvencem, Viktória angol királynő egy híres mondását juttatja eszembe:

Idézet
Óvakodj a művészektől! A társadalom legalsó rétegétől a legfelsőbbig keverednek, emiatt rendkívül veszélyesek!”

Esetleges buktatókról nem nagyon tudok beszélni, mert ahogy az ember áthidalja őket, már el is felejti. Amúgy meg mindig a pozitív dolgokra szerettem összpontosítani, mert amire koncentrál az ember, az gyarapodik. Így szívesen beszélek örömeimről, amikből hála Istennek van és volt bőven.

– Több sikert mondhat magáénak…

– A kolozsvári zeneakadémia elvégzése után, ahol Sorin Gherbanovschi növendéke voltam, és olyan kiváló zenészekkel tanultam még mind Ferdinand Weiss és Emil Simon, az Egyesült Államokba kaptam ösztöndíjat. Az Illinois állambeli Western Illinois Egyetemen végeztem brácsa szakon mesteri tanulmányaimat, majd a chicagói DePaul-egyetemen szereztem előadói diplomát teljes ösztöndíjjal. Itt volt tanárom és mesterem, Rami Solomonow, a chicagói Lyric Opera szólamvezetője, Pinchas Zukerman és Shlomo Mintz közeli barátja, ugyancsak Fehér Ilona-növendék. Végre a világ egyik legjobbjától tanulhattam.

Elmondhatatlan élmény volt tanulni tőle és az összes többi tanártól, akik jórészt a Chicagói Szimfonikus Kar tagjai voltak. Így tanultam kamarazenét Rami mellett még olyanoktól, mint Ilya Kaler, Matthieu Dufour, Larry Combs, Steve Balderston, sőt az, hogy együtt is játszhattam velük, mint például a Mendelssohn-oktettet, maga volt a hetedik mennyország. Életre szóló, kimondhatatlan élmények. Mindeközben a chicagói szimfonikusok előzenekarának tagja voltam, ahol szintén olyan karmesterekkel dolgoztam, mint Pierre Boulez, Bernard Haitink, Essa Pekka Salonen, hogy néhányat említsek.
 
– Közös szakmai érdeklődésen kívül mi vonzotta önöket egymáshoz férjével, az orosz származású, világhírű hegedűművésszel, Artur Kaganovskiyjal? Közös életükben mennyire jelent nehézséget a gyakori távollét, a lényegében különböző világban töltött hétköznapok?

– Egy ilyen örömteli zenei alkalom volt a férjemmel való megismerkedésünk is. Chicagóban töltött éveim alatt ösztöndíjat kaptam az International Bowdoin Music Festival nyári kamarazene-mesterkurzusaira Maine-be, Új-Angliába, ahol mint utólag kiderült, éppen Artur akkori tanárja volt az igazgató, Lewis Kaplan a New York-i Juilliard Schoolból. Érkezésünkkor meghallgatásokat tartottak, és engem Arturral és még három fiúval osztottak be Dvořák-zongoraötöst játszani. A fesztivál után egy évig nem találkoztunk, de egy év múlva, ugyanezen a fesztiválon, megkérte a kezem. Hogy a szakmai érdeklődésen kívül mi vonzott minket egymáshoz? A szerelem...

És még egy nagyon érdekes dolog. Míg engem felvételen keresztül szólított meg Isaac Stern játéka, addig Arturnak ő volt a mentora. Ez úgy történt, hogy hallotta a hatéves gyermeket a moszkvai Különleges Tehetségek Intézetében hegedülni. Ennek eredményeképpen vette szárnyai alá, és segített a családnak New Yorkba emigrálni továbbtanulás végett. A távollét egyáltalán nem jelentett gondot eddig, mert tavaly őszig együtt utaztunk szinte mindenhová.

– Hogyan született a döntés, hogy Nagyváradra szerződik? A férjétől hallott az itteni zenei életről, vagy már előbb is ismerte a zenekart?

– Már amikor elmentem mesterizni, akkor úgy indultam el, hogy miután befejezem, egyszer majd visszajövök az országba. Aztán jött Chicago, és akkor ismertem meg Arturt. majd New Yorkban laktunk 10 évig. Arturral együtt nem félünk másképp gondolkodni, és szeretjük a kihívásokat.

Idézet
Mindig nagyon zavart és zavar, hogy külföldön beszélgetve, innen elment emberek leszólják Romániát, Erdélyt. Én ilyenkor mindig azt szoktam kérdezni, hogy te személy szerint mit tettél azért, hogy ez jobb legyen? Akárhonnan is nézem, rengeteget köszönhetek ennek az otthonnak. Ha minden eltávozott ember csak egy kicsit tenne a szülőföldjéért, elképzelhetetlen változásokról beszélgethetnénk.

Ha elgondoljuk, hogy mennyi rendkívüli szakembert, tudóst, értelmiségit, odaadó munkaerőt, művészt adott a világnak ez a kicsi ország, ha ebből egy kicsit is visszajuttatnának, óriási lenne.

Minden alkalommal, amikor olyan emberekkel muzsikálhattam, mint például a New York-i Filharmónia, vagy a Metropolitan Opera karmesterei, hangszeresei, olyan koncerttermekben, mint ENSZ, a Carnegie Hall, a Lincoln Center vagy különböző tévé-, rádió-előadásokban, mindig, de mindig az jutott eszembe, ebből hogyan lehetne palackozni valamit és hazahozni. A kapcsolatok, amiket Arturral együtt létrehoztunk, életre szólóak. Ezeket szeretnénk megosztani, hozzáadni valami nagyobbhoz, mint mi. Egyik ilyen projektünk volt egy erdélyi kamarazenekar nemzetközi zenei szintre való emelése, bekapcsolása. A mi közbenjárásunkkal jelentős anyagi támogatáshoz jutottak, de a tervek véghezvitelét már ellehetetlenítették a város és a közösség kárára. Ez természetesen nem befolyásolja további hasonló terveinket.

A nagyváradi zenekar akkor nyert személyes vonzatot számomra, amikor egy itteni koncert alkalmával olyan régi kedves barátokat és nagyszerű zenészeket fedeztem fel benne, mint Nagy Éva, a zenekar első fuvolistája, és férje, Nagy Kálmán, koncertmester. Megragadott az a kreatív hangulat, amiben itt tudnak dolgozni, ahol nem tartják egymást nyomás alatt, hanem egymást felemelve, jókedvvel muzsikálnak. Mivel Kolozsváron végeztem a zeneakadémiát, és a zenei világ amúgy is rendkívül kicsi, nagyon sok tagot ismertem már a zenekarból, sőt néhánnyal kollégák is voltunk.

– Mennyire volt könnyű vagy nehéz megszokni a várost, hogy fogadták a kollégák, és ön hogyan viszonyult a váradi zenészekhez? Gondolt valaha arra, hogy nem épp ez a választás volt a legjobb megoldás? Elvágyódott , vagy netán most is elvágyódik máshová?

– Egyáltalán nem. Sőt! Gyönyörű a város, Arturral együtt szerelmesek vagyunk első perctől bele. Innen bármikor bepattanunk a kocsinkba, és meglátogathatjuk szüleimet Székelyudvarhelyen, vagy 10 km, és már kinn is vagyunk az országból.

– Férje világszerte ismert művész, a gyakori távollét nem árt a kapcsolatuknak? Vagy a közös szenvedély, a zene szeretete képes áthidalni minden földrajzi távolságot?

– Nem, elsősorban azért, mert maximum egyhetes időtartamokról beszélünk, de amint azt az előbb is említettem, tavaly őszig együtt utaztunk, azóta meg nem voltunk sokat távol egymástól. Most meg a koronavírus gondoskodott róla, hogy együtt legyünk.
 
– Továbbra is Nagyváradon szándékszik-e maradni, vagy változtatást tervez az életvitelében? Megszokta-e annyira a városunkat, hogy itt érzi magát otthon, és sajnálná, ha el kellene mennie?

– Nem szeretünk kapkodni. Váradra hazajöttünk, és ez, ameddig a hangulatunk itt jó, így is marad. Amikor úgy döntöttünk ideköltözünk, tudtuk, ha fontos koncert van, innen is pont úgy el tudunk utazni, mint New Yorkból, ezenkívül ott van a nyár is. Arturnak például többek között július 24-én koncertje lesz ismét a Carnegie Hallban, úgyhogy ha Isten is megsegít, és a koronavírus-járvány alábbhagy, ott leszünk.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja