Oltakozási „színjáték”: Vásárhelyen védettségit kérnek a színészektől, a kolozsvári operában nem látnak erre jogalapot

Oltakozási „színjáték”: Vásárhelyen védettségit kérnek a színészektől, a kolozsvári operában nem látnak erre jogalapot

A marosvásárhelyi Nemzeti Színházban három előadás elmaradt, mert egyes munkatársak nem voltak beoltva

Fotó: Haáz Vince

Ne csak a közönségre, hanem a munkatársakra is vonatkozzon az előírás: védettségi igazolása mindenkinek legyen – véli Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója. Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera vezetője szerint a hatályos szabályozás értelmében nem kötelezheti a munkatársait az oltakozásra, hiszen beperelhetnék az intézményvezetőt, és megnyernék a pert.

Antal Erika

Kiss Judit

2021. október 25., 12:482021. október 25., 12:48

„Temetünk reggeltől estig, de azon agyalunk, hogy a színészek hogyan ne oltathassák be magukat, mikor másfél éve kegyelemkenyéren élnek” – fogalmazott Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója annak kapcsán, hogy három előadás elmaradt, mert az alkalmazottak közül nem volt mindenki beoltva. Gáspárik a Székelyhon érdeklődésére elmondta,

a Liviu Rebreanu Társulatnál egy külső munkatárs nem volt beoltva, aki azóta már megkapta a vakcinát.

Hasonlóképpen, a Tompa Miklós Társulatnál is voltak, akik nem adatták be maguknak a védőoltást. „A színház munkatársainak 95 százaléka be van oltva, aki nincs, az online dolgozik, vagy meglátjuk, hogy mi lesz” – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy mostantól valamennyi előadást megtartják.

Gáspárik: repülőre se ülhet, akinek nincs repülőjegye

Gáspárik Attila úgy véli, ha egy munkahelyen alkalmaznak valakit, annak egészségesnek kell lennie, orvosi papírt kell felmutatnia, hogy nincs fertőző betegsége. Tehát, amit ő kér az alkalmazottaktól, az nem ütközik törvénybe.

Felvetésünkre, hogy a jelenlegi törvények értelmében mindenkinek joga van a munkához, ezért nem is lehet kötelezővé tenni az oltást, illetve feltételként szabni, hogy csak az dolgozhat, aki beoltatta magát, Gáspárik úgy fogalmazott, hogy az alkotmányban sok minden elő van írva, például a szabad helyváltoztatás joga is, mégsem utazhat repülővel az, akinek nincs repülőjegye.

Galéria

Gáspárik Attila

Fotó: Haáz Vince

Idézet
Engem feljelentettek, de semmilyen törvénytelenséget nem követtem el”

 – mondta, hozzátéve, hogy miután a színházi alkalmazottak másfél éve „kegyelemkenyéren” élnek, a fizetésüket megkapják a minisztériumtól, be kell oltatniuk magukat, nem pedig azon gondolkodniuk, hogy hogyan kerülhessék el azt.

korábban írtuk

Ne csak a nézőknek, hanem a színészeknek is legyen védettségi igazolása a színházigazgató szerint
Ne csak a nézőknek, hanem a színészeknek is legyen védettségi igazolása a színházigazgató szerint

Ne csak a közönségre, de a munkatársakra is vonatkozzon az előírás: védettségi igazolása mindenkinek legyen – véli Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, miután három előadás elmaradt.

Kötelezni egyelőre nem lehet

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója a Krónika megkeresésére azt mondta, úgy saccolja, hogy a társulat tagjainak 70 százaléka van beoltva. „A ma érvényben lévő szabályozások értelmében játszhatnak még a beoltatlan művészek is a színpadon.

Idézet
Az érvényben lévő rendelkezéseknek megfelelően ötvenszázalékos helykihasználással lehet előadásokat tartani, csak oltott közönségnek.

A mostani kormányrendelet azt is rebesgeti, hogy azokon a munkahelyeken, ahol ötvennél nagyobb létszámban tartózkodnak egy helyen az alkalmazottak, más szabályokat alkalmazzanak. Ezt azonban még nem fogadta el a parlament” – fejtette ki az igazgató.

Galéria

Szép Gyula

Fotó: Gábos Albin

Hozzátette, az említett kategóriába esne az opera, hiszen opera- vagy operett-előadásokat nem lehet játszani kevesebb mint ötven személlyel. „Jelenleg nem lehet alkalmazni azt, amit a vásárhelyi intézményvezető mond, hiszen nincsen jogalapja. Nyilván én is pártolom, hogy minél többen kapják meg az oltást, a társulatnak is több ízben javasoltam, mert kötelezni nem lehet.

Idézet
A jelenlegi szabályozás értelmében nem kötelezhetem a munkatársakat, hiszen beperelnének és megnyernék a pert”

 – mondta Szép Gyula. Hozzátette, az operában három szakszervezet is működik, amelyek tagjai résen vannak, ugyanakkor folyamatos a konzultáció az intézményben az igazgató és a szakszervezeti álláspontok között.

„Ami nincsen leszögezve törvény által, én azt nem kérhetem az alkalmazottaktól. Ha a parlament elfogadja a javaslatot, hogy kötelezik a közalkalmazottakat az oltás felvételére, akkor az másik helyzet már” – fogalmazott Szép Gyula. Arról is beszélt,

nagyon bizonytalan a mostani állapot, az intézkedések meg felemásak: egyrészt az van, hogy nem kötelezhetik az oltásra az alkalmazottakat, közben meg ha nincs mindenki beoltva, akkor 50 főnél többen nem játszhatnak.

„Ez olyan, mintha a lovak közé dobnák a gyeplőt, de közben béklyót tesznek a lábukra. Egyébként az elmúlt időszakban az operában alkalmazkodtunk a helyzethez: ritkítottuk az előadásokat, hetente csak egyet terveztünk, mert nagy a tömeg: az előadásokon általában 150-en vagyunk egyszerre a függöny mögötti részben, a közönségen kívül” – mondta az intézményvezető.

Galéria

A Kolozsvári Magyar Opera épülete

Fotó: Jakab Mónika

Kitért arra is, próbálják ekképpen csökkenteni annak veszélyét, hogy megfertőződjenek az emberek, hiszen tavaly ősszel botrány tört ki amiatt, hogy sokan megbetegedtek, miután részt vettek egy opera-előadáson, de remélhetőleg ilyesmi nem fordul elő az intézményi szintű jelentős átoltottság miatt. Egy évvel ezelőtt,

amikor bemutatták a Varázsfuvola című produkciót, harmincan fertőződtek meg koronavírussal az intézmény alkalmazottai közül,

és a közönség soraiból is többen következtettek arra, hogy a premier alkalmával kapták el a vírust. „Követjük a törvényhozók leírt, törvényerejű rendelkezéseit, és aszerint menetelünk előre, ahogy lehet. Bezárni nem szeretnénk semmiképpen, ha egy mód van rá, inkább olyan előadásokat válogatunk a műsorba, amik rövidebbek, vagy amikben kevesebben lépnek fel” – mondta Szép Gyula.

Hozzátette, a kreativitásunk megvan már e tekintetben, azért is, mert másfél év alatt átmentek különböző fázisokon: volt online előadás, egyfelvonásos, volt olyan, hogy a zenekar ne legyen a süllyesztőben, hogy ne legyenek sokan egy helyen. „Egy sereg dolgot kipróbáltunk már, ezeket alkalmazzuk annak függvényében, hogy mit enged a hatóság” – fogalmazott Szép Gyula.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján