Kolozsvári tárlat gróf Bánffy Miklósról

2011. február 17., 10:39
A budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gróf Bánffy Miklós, a méltatlanul elfeledett művész-politikus (képünkön) halálának 60. évfordulója alkalmából vándorkiállítást indít útjára.

A kiállítás elsődleges célja Bánffy Miklós színházhoz kötődő munkásságának bemutatása, valamint néhány új kutatási eredmény ismertetése, de az életmű komplexitását is szeretné érzékeltetni a szakma és az érdeklődő nagyközönség számára. A kiállítás Kolozsváron, két helyszínen oszlik meg: február 18-án, pénteken 18 órakor a Reményik Sándor Galériában Sipos Gábor történész, levéltáros, valamint Murádin Jenő művészettörténész nyitja meg az első egységet. Az itt látható anyag többek között magában foglalja Bánffynak az 1921-ben, a génuai békekonferencián készített karikatúrareprodukcióit is.

Február 19-én, szombaton 11 órakor az EMKE – Györkös Mányi Albert Emlékházban Dávid Gyula irodalomtörténész, a Bánffy-életműsorozat gondozója mutatja be a második egységet. Az itt helyet kapó anyag elsősorban Bánffy Miklós és az Erdélyi Helikon kapcsolatára összpontosít. A szombati kiállításmegnyitót követően az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottságának Irodalomtudományi Szakosztálya Bánffy Miklós ismeretlen (elfelejtett) arcai címmel konferenciát szervez, amelynek keretében Csapody Miklós Bánffy Miklós 1943-as kettős küldetése címmel, Kereskényi Hajnal Bánffy Miklós, a színpadi író címmel, Szebeni Zsuzsa Bánffy Miklós ismeretlen fiatalkori drámája címmel tart előadást. A kiállítások 2011. március 11-éig tekinthetők meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat