Kiosztotta az „erdélyi Oscar-díjakat” az EMKE

Bede Laura 2018. április 08., 11:41 utolsó módosítás: 2018. április 08., 12:10

A közművelődési életben jeleskedő alkotóknak, kultúraszervezőknek adta át idei kitüntetéseit az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szombaton, Kolozsváron.

Szűcs Ervin színművész (balra) az oklevéllelalra Fotó: Mák Arany

A kultúra, közművelődés, művészet legkülönfélébb területein kiemelkedő tevékenységet végző személyeknek osztotta ki az „erdélyi Oscarnak” is nevezett díjakat az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szombaton, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum dísztermében.

A díjakkal az egyesület, és ezen keresztül az erdélyi magyar közélet, elismerését fejezi ki minden olyan alkotónak, aki a szakmájában, közéleti munkásságával, emberi magatartásával jelentős érdemeket szerzett és tenni tudott a szülőföldért,

így járulva hozzá Erdély hírnevének öregbítéséhez. Az elismerés onnan kapta becenevét, hogy a díj egy szoborból és egy oklevélből áll” – mondta el a díjkiosztó gálán Széman Emese Rózsa, az egyesület kulturális referense.

Hozzátette, a szobrok Venczel Árpád szobrászművész, restaurátor Parasztmadonna című alkotásának kisebbített másolatai, az okleveleket pedig Venczel Attila képzőművész, díszlet- és jelmeztervező kézzel készíttette, Imecs László (1915–2009) festő-grafikus tervei alapján. A 11 díjat és díszoklevelet a kitüntetés névadóinak ábécé szerinti sorrendjében adták át.

Az egyesület gr. Bánffy Miklós-díjban részesítette Szép Gyula zenetanárt, népzenészt, operaigazgatót a kolozsvári operai élet megújításáért, a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus létrehozásáért, a táncházmozgalom elindításáért, közművelődési és intézményszervező munkásságáért.

„Kevesen mondhatják el az erdélyi magyar közélet kortárs szereplői közt, hogy ennyire makulátlan évtizedeket tudhatnak maguk mögött. Ez a végtelen tisztesség persze csakis olyan szerénység és alázat mellett tartható, amely Szép Gyulát mindig is jellemezte. Szép Gyula mindig természetes egységben látja és láttatja a magyar paraszti és polgári kultúrát, neki alapkoncepció ez az egység, nemzeti ügy” – hangozott el a Selmeczi György Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész által írt, Laczkó Vass Róbert színművész által felolvasott méltatásban.

Az egyesület továbbá Kovács György-díjat adott át Szűcs Ervin színművésznek jelentős alakítások sorát megteremtő nagyhatású színészetéért. Laudációját Visky András drámaíró, dramaturg vállalta, aki szintén nem tudott részt venni a gálán, ezért gondolatait Kántor Melinda színművész olvasta fel.

Mondhatnák Szűcs Ervinről azt is, hogy kiválóan ismeri a mesterségét – jelen lenni, beszélni, énekelni és mozogni tud a színpadon –, de ezzel nagyon keveset mondanánk, a mesterségbeli tudás ugyanis még senkit nem avatott művésszé.

Az alkotóművész magát az emberi létezést érinti meg, nem »merít belőle«, hanem leereszkedik a mélyére, és azt kérdezi meg tőlünk, kik is vagyunk mi, emberek, hogyan kerülünk ki a szeretet viharaiból, miért is részesültünk az élet egyszeri és egyedi meghívásában: a színház, ha színház, ezt kérdezi – nekünk, előttünk és velünk” – hangozott el a méltatásban.

Fotó: Mák Arany

„Hűség és elvágyódás kontrapunktja avatta festővé; hűségé és elvágyódásé, ami a Farkas utca Szellemeit is útnak indította valaha és hozta vissza Őket közénk. A grafikus és festő Árkossy ma már a művészeti írás kiváló művelőjeként, esszék és könyvek szerzőjeként is válaszol a Szellemnek, ha a Farkas utcában megszólítja: végeztél-e ma valami maradandót?” – fogalmazott Banner Zoltán művészettörténész az Árkossy István festő- és grafikusművészt méltató laudációjában.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület ugyanakkor kitüntette dr. Furu Árpád műemlékvédelmi szakmérnököt, Benkő Éva pedagógust, Halász Péter helytörténészt, néprajzkutatót, Gurka-Balla Ilona könyvtárost, Almási István népzenekutatót, folkloristát, Egyed Apollónia magánénekest, Simon Judit újságírót, Kocsis Sándort, a kolozsvári magyar kulturális egyesületek egyik támogatóját. Az EMKE továbbá életműdíjat adott át Parászka Miklós rendezőnek, színházigazgatónak, kiváló intézményalapító, közönségnevelő és rendezői munkássága, valamint az egyesület tevékenységének támogatása elismeréseképpen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat