Hazakerült Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr hagyatéka

MTI 2017. május 04., 19:42

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) könyvtárában helyezték el a tavaly elhunyt magyarországi születésű Oscar-díjas amerikai operatőr és rendező, Zsigmond Vilmos gyűjteményének filmezéssel és fotózással foglalkozó albumait és szakkönyveit csütörtökön.

Az értékes, több esetben dedikált albumokat és szakkönyveket a világhírű filmes özvegye, Susan Zsigmond adományozta az egyetemnek, ahol egykor Zsigmond Vilmos is tanult - mondta az MTI-nek Balázs Gábor, az egyetem Film- és Médiaintézetének vezetője a kiadványokat rejtő dobozok kibontásakor. Hozzátette: forrás hiányában először adományokat kezdtek gyűjteni a könyvek Budapestre szállításához, végül ennek költségeit Romwalter Béla, a Zsigmond Vilmossal közösen indított Sparks vállalat társtulajdonosa állta. A szállításban segítséget nyújtott a Külgazdasági és Külügyminisztérium is.

Zsigmond Vilmosnak a legfontosabb a fiatalok támogatása volt, mindig felkarolta a külföldre kikerült tehetséges magyar operatőröket,köztük Koltai Lajost és Pados Gyulát is - hangsúlyozta a Romwalter Béla. Báron György egyetemi tanár a dobozok kibontása után az MTI-nek kiemelte:

a könyvek között sok a filmezés és a stúdiók történetével foglalkozó kiadvány, a jó minőségű képzőművészeti és fotóalbum, például André Kertésztől és másoktól,

valamint értékes monográfiák is találhatóak a gyűjteményben. Hozzátette, Zsigmond Vilmos nagyon jó és pontos szemmel válogatta össze a legértékesebb könyveket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat