Háborúellenes jelszóval békít, komor témákat boncolgat a TIFF idei kiadása

Háborúellenes jelszóval békít, komor témákat boncolgat a TIFF idei kiadása

Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója a szemle 21. kiadásának újdonságairól beszélt

Fotó: Facebook/TIFF

Háborúellenes kiáltványnak szánják a szervezők a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idei kiadását, mely rombolás helyett alkotásra szólít és a 60-as évek háborúellenes jelszavát parafrazálva üzen: Make Films, Not War! A kolozsvári szemlén az erőszaké „a főszerep”, és újításként a dokumentumfilmes szekció is versenyprogrammá válik.

Pap Melinda

2022. május 17., 15:472022. május 17., 15:47

2022. május 17., 15:542022. május 17., 15:54

Make Films, Not War! (Készíts filmeket, ne háborúzz!) mottóval az ukrajnai háború témája jegyében zajlik június 17–26. között a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idei kiadása. A 21. alkalommal megrendezendő kolozsvári szemle középpontjában a kaotikus jelenünkre való utalásként az erőszak, a diktatúra, az abortusz témaköre áll, és idén először a dokumentumfilmes szekciót is beemelik a versenyprogramba.

Idézet
„Nem viccelünk ezen a kiadáson, megpróbálunk a lehető legkomolyabbak lenni. Összeszorult gyomorral reméljük, hogy a képernyőn látott fikció nem válik majd valósággá”

– fogalmazott Mihai Chirilov művészeti igazgató az idei TIFF reklámszpotjára utalva, mely a megszokott gyakorlattól eltérően nem tartalmaz kolozsvári helyszínekre „átvitt” filmes poénokat. Helyettük Lucian Pintilie Balanța (A mérleg) című filmjének egyik kulcsjelenetét látják majd a nézők egyfajta utalásként a körülöttünk zajló „bolond világra”.

A 2020-ban restaurált moziban a neves román színésznő, Maia Morgenstern látható, akit több évtizedes munkásságáért életműdíjjal jutalmaz a TIFF csapata.

A színésznőt Tudor Giurgiu fesztiváligazgató a román film „egyedi, hatalmas alakjaként” jellemezte, és elmondta, hogy a színésznő jelen lesz a zárógálán, de közönségtalálkozón, a fiatal színészekkel való műhelymunkán is részt vesz, és a főszereplésével készült legújabb filmet, a népmeséből ihletődött Capra cu trei iezi (A kecske és a három gidó) című alkotást is bemutatják.

Galéria

Az idei kiadás fő arculati elemei: fegyver és kamera találkozása

Fotó: Facebook/TIFF

Nagy nevek lesznek még a TIFF-en, de a háború okozta bizonytalan helyzet miatt sok meghívott útja még szervezés alatt áll, így később jelentik be őket. A román filmes elit biztos jelen lesz Kolozsváron a 800–900 meghívott között, mondta Giurgiu, aki szerint

a mozik mellett kiváló koncertekkel is készülnek, a Iulius Parkban a latin-amerikai zene legendás alakja, Eliades Ochoa, a Buena Vista Social Club sztárzenésze lép fel
.

Ukrán és orosz versenyfilm is lesz

A versenyfilmszekcióban idén is 12 alkotás szerepel, köztük két román és egy magyar film is. A Csuja László és Nemes Anna rendezte Szelíd című film egy testépítőbajnok történetét meséli el. A román filmek között az Octav Chelaru rendezte Balaur száll versenybe a Transilvania-trófeáért, a thriller egy vallástanárnő és kiskorú diákja románcát, az azzal járó lelki vívódást mutatja be.

A morális felelősség és lelkiismeret áll a középpontjában a társasjátékra utaló Marokkóban is, az Emilian Pârvu rendezte alkotás a másik román versenyfilm. Közvetlenül a cannes-i filmfesztiválról érkezik Kolozsvárra a Pamfir című ukrán film, mely egy tisztességes életre törekvő férfi története, aki a körülmények áldozatává válik.

A szemlének orosz meghívottja is van, Lado Kvatanja rendező A kivégzés (The Execution) című filmje egy szovjet sorozatgyilkos története, akinek évekig sikerül félrevezetni a hatóságokat.

A többi versenyfilm középpontjában szintén olyan főszereplők állnak, „akiknek a lába alól kicsúszik a talaj” – fogalmazott Chirilov.

Galéria

MIhai Chirilov szerint erős dokfilmes mezőnyre kell számítani

Fotó: Facebook/TIFF

Fikcióval fűszerezett dokfilmszekció

Az idei szemle nagy újdonsága, hogy a dokumentumfilmeket felvonultató What`s Up, Doc? versenyszekcióvá válik, a fődíj 2000 euró. A TIFF művészeti igazgatója szerint

nem klasszikus dokumentumfilmeket vonultatnak fel, hanem a fikcióhoz is közelítő, a határmezsgyén mozgó hibrid filmeket.

„Nem fogják tudni, hogy amit látnak, az fikció vagy dokumentumfilm” – mondta Chirilov, aki szerint ez a kategória nagyon erős alkotásokat vonultat fel. Ezek egyike a Pentru mine tu ești Ceaușescu című román film, mely az ezredfordulón született generációt mutatja be, akik nem éltek a kommunizmusban. Ez egyébként az egyetlen dokumentumfilm a 13 alkotást felvonultató román filmek szekcióban.

A jelenlegi ukrajnai helyzetre történik utalás az Anul pierdut 1986 című filmben is, mely a csernobili katasztrófa következményeire mutat rá, egy nő vívódásait vázolja, aki attól tartva, hogy gyereke rendellenességgel születhet, a terhességmegszakítást fontolgatja.

Galéria

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató nyilatkozik a sajtónak

Fotó: Facebook/TIFF

A Florin Piersic Jr. rendezte Nimic despre dragoste már az emberi kapcsolatokat taglalja, azt meséli el, hogy az állandó hűtlenség hogyan ás alá egy korábban jól működő párkapcsolatot – a filmet a számos pikáns jelenet miatt zárt térben vetítik. A Főtéren vetített alkotások között szerepel az idei cannes-i fesztivál nyitófilmje, a Cut! is, míg

a zárófilm az Út a díjesőig című spanyol vígjáték Penélope Cruz és Antonio Banderas főszereplésével, mely egy, a filmvilágról szóló szatíra.

Ukrán ételkóstoló és új koncerthelyszín

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató elmondta, a fesztiválnak idén új helyszíne is lesz: a várfal melletti Fogoly (Potaissa) utca június 20-án streetfood fesztiválnak ad otthont, ahol Romániában élő ukrán menekültek főzik hagyományos ételeiket, a bevételt pedig az ukrajnai rászorulók megsegítésére fordítják.

Az ukrajnai háborúra való utalásként a fesztivál a Navalnij című dokumentumfilmet is bemutatja, mely a népszerű 
ellenzéki orosz politikusról készült.

Vidám témák, események is lesznek, a családi hétvégének idén Szászfenes ad otthont, a lőtérnél délutánonként gyerekeknek szerveznek programokat, de a nevelő célzatú Educatiff is folytatódik, akárcsak a fiatal filmes tehetségeket felkaroló Transilvania Talent Lab. A koncerteknek idén a Bánffy-palota udvara ad otthont, mely a fesztiváligazgató szerint új arculatot kap, itt este filmvetítéseket is tartanak. 

Galéria

A sajtótájékoztató helyszíne, a TIFF-ház udvara

Fotó: Facebook/TIFF

Tudor Giurgiu a támogatók névsorát olvasva külön köszönetet mondott Lucian Romașcanu művelődési miniszternek, hogy talált megoldást a TIFF költségvetésének kiegészítésére.

Mint kifejtette,  az előző kormány a finanszírozás közel 25 százalékát „vágta le”, holott az elmúlt két évben a kolozsvári szemle volt az egyetlen nagy kulturális rendezvény, melyet megtartottak. „Most ezt valamennyire sikerült korrigálni” – mondta a fesztiváligazgató az idei TIFF büdzséjére utalva.

korábban írtuk

Külön szekciót szentelnek Ukrajnának a TIFF idei kiadásán
Külön szekciót szentelnek Ukrajnának a TIFF idei kiadásán

A háború sújtotta Ukrajnának és az ukrán filmművészetnek szentel külön szekciót a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) – közölték a június 17. és 26. közt szervezendő szemle szervezői.

korábban írtuk

A 80 éve született Kieślowski lengyel rendező életműve előtt tiszteleg a kolozsvári TIFF
A 80 éve született Kieślowski lengyel rendező életműve előtt tiszteleg a kolozsvári TIFF

Krzysztof Kieślowski lengyel rendező életműve előtt tiszteleg a június 17–26. közötti időszakra tervezett kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja