Guy Ritchie a Pilvaxban – Kritika a Most vagy soha! című filmről

Guy Ritchie a Pilvaxban – Kritika a Most vagy soha! című filmről

Fotó: Taylor Projects/A Vándormozi

A film, amelyről már hetekkel a bemutatója előtt egy nemzet rendelkezett politikai alapon sommás véleménnyel – az 1848. március 15-én történt eseményeket feldolgozó Most vagy soha! vélhetően így kerül majd be a magyar mozitörténetbe.

Balogh Levente

2024. március 22., 13:582024. március 22., 13:58

Persze az a tény, hogy közismert: a film ötletgazdája és producere, Rákay Philip enyhén szólva sem áll távol a budapesti kormánytól, és a produkció 4,7 milliárd forintos állami támogatást nyert el, valóban alapot adhat a spekulációkra, hogy kurzusfilmről van szó. Ami bizonyos: a rendszerváltás óta a jobboldalon sokszor merült fel, hogy – a nemzeti érzést karban tartandó, illetve erősítendő – szükség lenne olyan történelmi filmekre, mint a 20. század 60-as, 70-es éveiben készült nagy klasszikusok.

Hogy a nemzeti érzület ápolásához valóban a történelmi filmek kellenek, annak eldöntése nem ezen írás tárgya, mindenesetre ezen gondolat jegyében született meg a márciusi ifjak, Petőfi, Jókai, Vasvári, Irinyi, Irányi, Bulyovszky és a többiek sors- és történelemfordító nagy napját feldolgozó film ötlete.

Galéria

Fotó: Taylor Projects/A Vándormozi

Amire meglett a pénz, a paripa és a fegyver is – ha már történelmi filmről van szó –, és annyit minden egyébtől függetlenül el lehet mondani róla, hogy a képi világon meg is látszik, hogy nem kellett takarékoskodni.

Mint közismert, a film kedvéért díszletvárosként megépítették a 19. század közepi Pest számos utcáját, a totálképek CGI-je nem úgy néz ki, mintha egy informatikabolond középiskolás baráti kör csapta volna össze sufnituning alapon, hanem tényleg élethűen idézi meg a korabeli főváros képét és hangulatát, a tömegjelenetekben pedig valóban tömegek vannak. Emellett a belsők, a jelmezek is nagyon rendben vannak, a jelenetek, a beállítások megkomponálása és a kameramozgás is a legprofibb hollywoodi produkciókat idézik.

És akkor a történet.

Ezt legalább nagy vonalakban mindenki ismeri, aki emlékszik még az általános iskolai tanulmányaira. A Nemzeti dal és a tizenkét pont születése, a Landerer-nyomda nyomdagépének lefoglalása, a Nemzeti Múzeumnál tartott nagygyűlés, a Helytartótanácsnál tett látogatás és Táncsics kiszabadítása olyan sarokpontok, amelyek meghatározzák a sztori menetét.

Galéria

Fotó: Taylor Projects/A Vándormozi

Mindezt már számos alkalommal feldolgozták, így hát annak sok értelme nem lett volna, hogy az alkotók ismét betűről betűre felmondják az unalomig ismert történelemleckét. A márciusi ifjak hősökként élnek a köztudatban – hiszen közülük többen hősi halált is haltak a szabadságharcban –, márpedig a hősöknek hősies sztori is dukál. Így aztán az ötletgazdák kitalálták, hogy egyfajta

akadálypályává változtatják a Pilvaxtól a budai várbörtönig tartó utat, amelyet csak a különböző csapdákat és ellenségeket legyőzve teljesíthetnek a főszereplők, mint egy videójátékban.

A fő ellenség természetesen a Habsburg önkény, de mivel ez meglehetősen elvont, és jó, ha az antagonistának arca is van, amit lehet gyűlölni, megalkották a beszédes nevű besúgó/titkosrendőr Farkasch figuráját. Aki valóban kiéhezett vadként üldözi hőseinket végig a történet során, hogy először megszerezze a tizenkét pont kéziratát, majd megakadályozza a kinyomtatását, majd elejét vegye a múzeumi nagygyűlésnek, illetve annak, hogy a forradalmi tömeg átjusson Budára.

Galéria

Fotó: Taylor Projects/A Vándormozi

Mint tudjuk, mindebben kudarcot vallott, de jelenléte és cselszövései legalább biztosítják az izgalom- és akciófaktort. A Most vagy soha! ugyanis akciófilmként is besorolható. Konkrétan a gengszterfilmjeivel ismertté vált brit kultrendező, Guy Ritchie stílusában készült akciófilmeket, azok közül is a szintén a 19. században játszódó Sherlock Holmes-feldolgozásokat idézi.

A történetvezetés, a fordulatok és az akciójelenetek képi megjelenítése közben gyakran ötlik fel a Ritchie által megteremtett világ, arról nem is beszélve, hogy ebben a sztoriban is kulcsszerepet játszanak az alvilági szereplők.

Így aztán maguk a márciusi ifjak is akcióhősként jelennek meg, jó példa erre a jogi egyetem folyosóin vívott közelharc, vagy Petőfi és Szendrey Júlia összecsapása(i) Farkasch-sal. Vagyis a fikció jelentős szerepet kapott a sztoriban, amely néhol már az olyan, elszállt, történelmi miliőben játszódó történeteket is felidézi, mint a Büszkeség és balítélet meg a zombik vagy az Abraham Lincoln, a vámpírvadász. Nem kell megijedni: szörnyek nem bukkannak fel, de a mindent is túlélő Farkasch egy idő után tényleg szinte már túlvilági figurának hat.

Galéria

Fotó: Taylor Projects/A Vándormozi

Külön említést érdemel a girl power-faktor is. Szendrey Júlia szerepe ugyanis itt nem csupán abban merül ki, hogy kokárdát tűz Petőfi mellére és inspirálja, illetve epekedve hazavárja őt, hanem igencsak kiveszi a részét a Farkasch semlegesítését célzó akcióból is. (És akkor még finoman fogalmaztunk). Az is jó geg, hogy a márciusi ifjak egy-egy tulajdonságát a komikumig túlhangsúlyozzák – így lesz Vasvári Pál notórius nőcsábászsága, Jókai Mór óvatossága vagy Bulyovszky flegmasága folyamatos (bár néha egy kissé túltolt) poénforrás.

A gond csak az, hogy a pörgős, 21. századi, kikacsintásokkal teli, önironikus stílus nem kíséri végig egyenletesen a filmet.

Az alkotók nem tudták – mert valószínűleg nem is akarták – elkerülni azt a csapdát, hogy pátoszteli jelenetekkel spékeljék meg a mozit. Pedig az, amikor egy-egy karakter – vagy éppen a hajóhídon átvonuló tömeg – dalra fakad, igencsak kínos, mint ahogy a forradalmi mámorban hirtelen megvilágosodó és jó útra térő alvilági figurák szála is.

Persze tudjuk, hogy maga a kor a romantikus pátosz kora, de éppen azok a legjobb részek, amikor ezen sikerül túllépni. Az sem teljesen világos, hogy Farkascht mi motiválja, miért válik személyes ügyévé Petőfi és a többiek kiiktatása.

Galéria

Fotó: Credit: Forrás: Fórum Hungary

A színészi alakítások amúgy hozzák azt, amit egy ennyi karaktert felvonultató történetben hozniuk kell. A Petőfit alakító Berettyán Nándor láthatóan tudatosan idézi meg néhol a lánglelkűként aposztrofált költő különböző szobrairól ismert gesztusait, a Júliát játszó Mosolygó Sára pedig kiválóan hozza az erős női karaktert. Persze nem csodálkoznánk, ha a többség számára elsősorban Fehér Tibor egyszerre vicces és heroikus Vasvárija maradna a legemlékezetesebb alakítás.

Összességében megállapítható, hogy a produkció nem feltétlenül sorolható be kurzusfilmként

– bár a magyar érdekekért folytatott küzdelem jól rímel a kormány szabadságharcos retorikájára, azért nem olyan szinten didaktikus, szájba rágós, sematikus figurákat felvonultató alkotás, mint a Blokád. Ezért azoknak sincs igazuk, akik szerint az egész úgy értéktelen, politikai megrendelésre készült alkotás, ahogy van, és azoknak sem, akik szerint ez minden idők legjobb magyar filmje, amit minden magyar embernek meg kell néznie. Részletekbe menő történelmi akkurátusságot egyébként fölösleges elvárni – már csak azért is, mert már a film főcímében jelzik az alkotók, hogy az események akár így is történhettek volna.

Galéria

Fotó: Credit: Forrás: Fórum Hungary

Hogy a Most vagy soha! ugyanolyan, évtizedek múlva is évente többször újravetített történelmi kultuszfilmmé válik-e a jövőben, mint az irodalmi klasszikusok alapján készült A kőszívű ember fiai vagy az Egri csillagok, azt majd az idő és a közönség eldönti. Annyi azonban bizonyos: az, hogy a nagyváradi moziban, ahol a filmet megnéztem, a közönség összetétele az osztályfőnökükkel együtt érkezett diákoktól a fiatal és középkorú felnőtteken át a csoportosan érkező idős hölgyekig és az ősz hajú úrig tartott, aki csak az ültetőre támaszkodva tudott a vetítőterem lépcsőjén a helyére jutni, azt jelzi: igény az van az ilyen és hasonló közönségfilmekre.

Most vagy soha! Magyar történelmi kalandfilm, 2024, 135 perc. Rendezte: Lóth Balázs. Szereplők: Berettyán Nándor, Mosolygó Sára, Koltai-Nagy Balázs, Fehér Tibor, Horváth Lajos Ottó. Írta: Kis-Szabó Márk, Rákay Philip, Szente Vajk. Kép: Dobos Tamás. Zene: Gulya Róbert. Producer: Fülöp Péter, Csincsi Zoltán, Kriskó László, Rákay Philip. Értékelés az 1-10-es skálán: 7

korábban írtuk

Csak a Kung Fu Panda nézettebb a Most vagy soha! című filmnél az erdélyi mozikban
Csak a Kung Fu Panda nézettebb a Most vagy soha! című filmnél az erdélyi mozikban

Rekordnézettséget ért el Erdélyben a Most vagy soha! című film, három nap alatt 11 ezren látták – közölték kedden szerkesztőségünkkel a film romániai forgalmazói, a Taylor Projects és A Vándormozi.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 22., hétfő

A Nagyváradon született Weinstock Ernőnek „a kis magyar világban” készített fényképeiből nyílik tárlat Sepsiszentgyörgyön

Az úgynevezett „kis magyar világ” időszakában, 1940 és 1944 között, Észak-Erdély visszacsatolásakor készített fényképekből nyílik tárlat a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban április 24-én, szerdán 17 órakor.

A Nagyváradon született Weinstock Ernőnek „a kis magyar világban” készített fényképeiből nyílik tárlat Sepsiszentgyörgyön
2024. április 21., vasárnap

Abszurdba hajló fekete humor, játékos krimi – premierre készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

Eugène Labiche A Lourcine utcai gyilkosság című darabjának bemutatójára készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, a premiert április 22-én, hétfőn este 7 órától láthatják az érdeklődők a színház nagytermében.

Abszurdba hajló fekete humor, játékos krimi – premierre készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház
2024. április 21., vasárnap

Aki mindig hazavágyott Erdélybe: „Thália rakoncátlan tündére”, Kiss Manyi személyes hagyatékát tárják fel kolozsvári diákok

Az Erdélyben született ikonikus színésznő, Kiss Manyi személyes levelezését, fényképeit, iratokat tartalmazó, Kolozsváron található hagyatékát kutatják és népszerűsítik a Babeș–Bolyai Tudományegyetem hallgatói.

Aki mindig hazavágyott Erdélybe: „Thália rakoncátlan tündére”, Kiss Manyi személyes hagyatékát tárják fel kolozsvári diákok
2024. április 20., szombat

Amikor színész faggat színészt: újraindul a Kolozsvári Állami Magyar Színház beszélgetős, főzős, zenés sorozata

Újraindul a Kolozsvári Állami Magyar Színház tíz éve kezdeményezett, egy időre abbamaradt beszélgetős-főzős sorozata, amelyben színészek faggatnak színészeket.

Amikor színész faggat színészt: újraindul a Kolozsvári Állami Magyar Színház beszélgetős, főzős, zenés sorozata
2024. április 19., péntek

Életnagyságú rekonstrukciók is láthatóak az Utolsó dinoszauruszok Erdélyben című marosvásárhelyi tárlaton

Négy életnagyságú rekonstrukciót is bemutat a kréta kor végén Erdélyben élt hüllőkről a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztályának új időszaki kiállítása, amely szeptember végéig tekinthető meg.

Életnagyságú rekonstrukciók is láthatóak az Utolsó dinoszauruszok Erdélyben című marosvásárhelyi tárlaton
2024. április 18., csütörtök

Kalkuttában nyílt tárlat Gazdáné Olosz Ella textilművész munkáiból, több indiai helyszínen is emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra

A Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulójára szervezett indiai programsorozat keretében nyílt kiállítás Gazdáné Olosz Ella kovásznai textilművész alkotásaiból a kalkuttai Ázsiai Társaság székhelyén.

Kalkuttában nyílt tárlat Gazdáné Olosz Ella textilművész munkáiból, több indiai helyszínen is emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra
2024. április 18., csütörtök

Évfolyamtalálkozó is egyben a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház új premierje

A kaukázusi krétakör című előadás bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a produkció évfolyamtalálkozónak is számít – közölte a társulat.

Évfolyamtalálkozó is egyben a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház új premierje
2024. április 18., csütörtök

Hungarikum-pályázatokat hirdet a magyar agrárminisztérium, erdélyi szervezetek jelentkezését is várják

Idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat a budapesti Agrárminisztérium, amelyen határon túli szervezetek is részt vehetnek. A forrás célja a hungarikumok és nemzeti értékek népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatása.

Hungarikum-pályázatokat hirdet a magyar agrárminisztérium, erdélyi szervezetek jelentkezését is várják
2024. április 18., csütörtök

Közeleg a megfilmesíthetetlennek gondolt Száz év magányból készülő sorozat premierje

Hamarosan bemutatja a Netflix a Nobel-díjas Gabriel García Márquez Száz év magány című regényéből készült filmsorozatot – közölte a streaming szolgáltató.

Közeleg a megfilmesíthetetlennek gondolt Száz év magányból készülő sorozat premierje
2024. április 18., csütörtök

A század hamutartója: Mózes Attila életművére fókuszáló konferenciát tartanak Kolozsváron

Mózes Attila író, irodalomkritikus, szerkesztő életművére fókuszáló konferenciát tartanak április 25–26-án Kolozsváron.

A század hamutartója: Mózes Attila életművére fókuszáló konferenciát tartanak Kolozsváron