Félházas nyitás: az első lépés a normalitás felé

Félházas nyitás: az első lépés a normalitás felé

A kolozsvári magyar színház Don't be a Stranger című előadását is szabad téren, a Szamos-parton játszotta a társulat

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház

Bár jelenleg rengeteg bizonytalanság övezi a színházak és mozik működését, értékelendő, hogyha félgőzzel is, de szeptembertől fogadhatják közönségüket a kulturális intézmények. Ez a megszokotthoz való visszatérés első lépése – nyilatkozta a Krónika megkeresésére Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója és Lázár-Prezsmer Endre, a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi by Cityplex programfelelőse.

Kiss Judit

2020. szeptember 02., 08:272020. szeptember 02., 08:27

A megszokotthoz való visszatérés első kis lépése, hogy szeptember elsejétől újra fogadhatnak közönséget a kulturális intézmények – értékelt lapunk megkeresésére egy erdélyi színházigazgató és egy filmszínház vezetője annak kapcsán, hogy a teátrumok, mozik és más kulturális intézmények félházzal működhetnek Romániában a kormány által hétfőn elfogadott határozat értelmében.

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója azt mondta, egyelőre nagyon sok a bizonytalanság a beltéri előadások megtartását illetően, annak azonban örülni lehet, hogy a színházakra, ha viszonylag későn, de mégiscsak gondolt a kormány, és megtarthatók a beltéri előadások. „Még nem tudjuk a pontos metodológiát a teendőkkel kapcsolatban. Az persze bizonyos, hogy a biztonsági és egészségügyi óvintézkedéseket be kell tartani” – mondta Tompa Gábor.

A kolozsvári magyar színházban a félház több mint 400 nézőt jelent, a tervek szerint októbertől tartanak beltéri előadásokat, így a nagy sikerű Hegedűs a háztetőn című előadást is.

Hozzátette, szeptemberben egyelőre továbbra is szabadtéri előadásokat tartanak a Szamos-parton, ahol 70 fős közönséget fogadhatnak, az e havi műsoron nem változtatnak, mert annak bonyolultak lennének a logisztikai vonzatai. „Néhány stúdió-előadásunkat szabadtéri színpadra alkalmaztuk. A stúdiónk maximum 100 férőhelyes, a félház 50 embert jelent, ez kevesebb, mint amennyien szabadtéren elférnek. A Homemade című produkciót nagy sikerrel játszottuk szabad téren, valamint a kimondottan a Szamos-partra tervezett, Don’t be a Stranger című előadást is. Soron következik A vágy villamosa és a Pornó – feleségem története szintén szabadtéren” – ecsetelte Tompa Gábor.

Mint mondta, októbertől a tervek szerint fokozatosan elkezdenek beltéri előadásokat tartani, és megpróbálják újra, hogy két-három hónapra előre bejelentsék a műsort. Kérdésünkre, hogy a félházas előadások miatt növekszik-e a színházjegyek ára, az igazgató azt mondta,

jelenleg nem tervezik a belépőárak növelését, kivételt képez néhány új stúdió-előadás,

de ott is minimális lesz az emelkedés.

Nem veszélyesebb, mint a templomi gyülekezés

A kolozsvári színházigazgató úgy fogalmazott, már nagyon sürgős, és itt az ideje, hogy elkezdődjenek a benti előadások, hiszen az látható, hogy a környező országok szinte mindenikében már régóta játszanak a színházak, van, ahol telt házakkal is. „A Pornó című előadásunkat Gyulán mutattuk be kamarateremben telt házzal, ott a maszkviselést javasolták, de nem kötelezték. A kisvárdai fesztiválon szintén telt házzal játszottuk a produkciót: ott Árkosi Árpád kapta a legjobb rendezés díját, és Imre Éva színésznő Kisvárda polgármesterének díját” – emlékeztetett Tompa. Mint mondta, európai nagyszínházakban közel ezer néző előtt is játszanak előadásokat, a salzburgi fesztiválon például kétezres teremben 850 néző előtt mutattak be produkciókat.

Idézet
Európa-szerte beindultak a színházi előadások, és nem hiszem, hogy egy nagyobb templomi gyülekezésnél bármivel veszélyesebb lenne egy színházi előadás a járvány terjedése szempontjából”

– tette hozzá a színházigazgató.

Galéria

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház

Bizonytalanság a nemzetközi szemle körül

„Amivel nagyobb gondban vagyunk, az a november 19-én kezdődő Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, amit egyelőre bizonytalanság övez. Elvben a jelenlegi állás szerint félházakkal lehetne megtartani. Ez megoldható lenne, csakhogy ez a szemle 90 százalékban külföldi előadásokból áll, és ezek egyelőre várakozó állásponton vannak: egyelőre nem lehet tudni, melyek lesznek az utazási előírások, hogyan, milyen feltételekkel lehet visszatérni Romániából, milyenek lesznek a karanténkötelezettségek, ezért nagyon nehéz tervezni” – fejtette ki Tompa Gábor. Hozzátette, a B terv az, hogy online tartsák meg a fesztivált, de ezt nem szeretné. „Viszont ha nem marad lesz más lehetőség, akkor úgy tartják meg, hiszen idén először a maximális támogatást kapták meg a nemzetközi fesztiválra a kincses városbeli önkormányzattól, és nagyon jó fesztivál lenne” – mondta a színházigazgató.

Nem használhatnak légkondicionálót

Üdvözli a beltéri kulturális események megtartásának elindítását a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi by Cityplex programfelelőse, Lázár-Prezs­mer Endre is. Megkeresésünkre elmondta, örülnek a lehetőségnek, nagyon várták már.

Idézet
A mozi nyáron sem „tétlenkedett”, hiszen júliustól hetente két alkalommal szabadtéren vetítettünk filmeket nagy sikerrel. Szeptember első két hetére a műsort már meghirdettük, azt szabadtéren tartjuk meg, majd 15. után nyitnánk meg a mozi belterét a Filmtettfeszt országos szemlével”

– mondta a programfelelős. Arra is kitért, bíznak benne, hogy a kötelező óvintézkedéseket, a termek fertőtlenítését elő tudják készíteni.

„Reméljük, a filmforgalmazók is elkezdenek mozgolódni, és felpörögnek az események, újabb filmeket hoznak be, hogy legyen kínálatunk, mert egyelőre kevés a film. A 80 és 76 férőhelyes termünkbe a szabályozás szerint 40 és 38 személy ülhet majd be,

a maszkviselés kötelező lesz, nem szabad használni a légkondicionáló berendezést, hogy ne kavarja a levegőt,

ezért melegebb időben kicsit kellemetlenebb lesz végigülni a filmeket, de vetítések előtt és után szellőztetni, hűteni fogjuk a termeket, hogy élvezhető legyen a bent tartózkodás”– mondta Lázár-Prezsmer Endre.

A színészeknek nem kell maszkot viselniük

A színészeknek természetesen nem kell maszkot viselniük előadás közben, viszont szigorú szabályrendszer alkalmazásával nyithatják meg mától kapuikat a kulturális intézmények – jelentette ki Bogdan Gheorghiu művelődési miniszter kedden a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva a kulturális és az egészségügyi tárca készülő közös rendeletéről. „A színészek nem fognak maszkot viselni, mivel ez csorbítaná a közérthetőséget. A nézők között kötelező szabadon hagyni egy széket, és talán bizonyos helyzetekben szükség lehet kétszéknyi távolságra is” – mutatott rá a miniszter. Kitért ugyanakkor arra is, hogy a 12 évesnél fiatalabbakat nem kell elválasztani kísérőiktől, egy felnőtt viszont nem kísérhet több mint két kiskorút egy előadásra. „Az 50 százalékos korlátozást kötelező betartani, függetlenül attól, hogy mekkora a terem” – magyarázta a részleteket Bogdan Gheorghiu.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a Nemzeti Színház társulatának tagját Budapesten.

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét
2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum