Feledhetetlen találkozás Törőcsik Marival – Nánó Csaba újságíró új interjúkötetéről, munkája kulisszatitkairól

Feledhetetlen találkozás Törőcsik Marival – Nánó Csaba újságíró új interjúkötetéről, munkája kulisszatitkairól

Nánó Csaba újságíró Az élet körhintáján című kötete kolozsvári bemutatóján

Fotó: Biró István

Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Szörényi Levente, Koltai Róbert, Révész Sándor – íme néhány híresség azok közül, akikkel Nánó Csaba két és fél évtizedes újságírói pályája során interjút készített. A beszélgetésekből Az élet körhintáján címmel most újabb kötet született. Nánó Csabával az újságírói munka és az interjúkészítés kulisszatitkairól, új kötetéről beszélgettünk.

Kiss Judit

2020. február 17., 16:222020. február 17., 16:22

  – Két és fél évtizedes újságírói pályád során nagyon sok interjút készítettél, az alanyok közt jócskán akad híres személyiség is. Ismert erdélyi és magyarországi színészek, zenészek, énekesek is voltak azok közt, akikkel munkád során elbeszélgethettél, majd a nagyközönséghez „közel hoztad” őket írásaid révén. Amikor ezeket az interjúkat készítetted, nagyobb szakmai lelkesedés, izgalom töltött el, mint amikor „hétköznapibb” embereket kaptál mikrofonvégre?

– Valószínűleg nem véletlenül alakult úgy huszonöt éves újságírói pályám, hogy a kezdetektől fogva központi helyet foglalt el benne az interjúkészítés. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy mindig is jobban szerettem hallgatni embertársaimat, mint magamról beszélni. Előfordult olyan eset is, amikor interjúalanyom két-órás monológja után azt mondta: „hú, de jót beszélgettünk”. Bár nem hiszek a horoszkópban, de a mérleg csillagjegyben születtem, és azt mondják a „tudósok”, hogy a jegy szülöttei rendkívüli empátiaérzékkel rendelkeznek. Ez és a kölcsönös tisztelet elengedhetetlen ahhoz, hogy valakivel leülj beszélgetni.

Idézet
Függetlenül attól, hogy híres vagy kevésbé ismert emberrel készítettem interjút, mindig ugyanúgy felkészültem a beszélgetésre. Mindegyikünk életében vannak rendkívüli dolgok, amelyek megkülönböztetnek minket egymástól, még ha ezzel sokszor nem is vagyunk tisztában.

Mivel a fő foglalkozási területem a színház, nyilván szakmai kihívást is jelent egy ismertebb személyiséggel interjút készíteni. A lelkesedés mindig jelen van, másként talán már nem lennék ezen a pályán, de be kell vallanom, hogy azért nagyobb az izgalom olyan emberrel beszélgetni, akit addig csak a moziban vagy a tévében láttunk, esetleg lemezeken vagy koncerteken hallottunk, mint azzal, akit évek óta ismerünk.

Galéria

Fotó: Vallásszabadság Háza/ Biró István

– Interjúidból most kötet jelent meg a nagyváradi Europrint kiadónál Az élet körhintáján – újabb beszélgetések hírességekkel címmel. Az utóbbi években gyakorta jelentek meg köteteid: ilyen volt A harmadik színház – a kolozsvári Stúdió színpad története, a Tegnap * Betegnapló, az Eltűnt évszakok, visszaköszönő évek – válogatott publicisztikák. Ezek közül mindenik más-más műfajt képvisel. A hírességekkel készített interjúkból összeállított kötet előkészítését miben látod különlegesnek?

– Az élet körhintáján című könyvem a harmadik interjúkötet a 2016-ban megjelent Ahol fény, ott árnyék is, és a rá egy évre napvilágot látott Egy élet nem elég című kötetek után. Nem terveztünk sorozatot, a nagyváradi Europrint kiadó és nyomda vezetőivel, a Derzsi házaspárral eleinte úgy gondoltuk, két kötetben kiadjuk a közülünk már eltávozott, illetve még élő kolozsvári vagy a kincses városhoz valamilyen formában kötődő művészekkel készült interjúkat. Ezek többsége jó két évtizede készült, közben pedig születtek újak is, immár határon túli jeles személyiségekkel is. A harmadik kötet vezérfonala az lett, hogy bár interjúalanyaim nagy többsége nem itt él, de valamilyen közük van Kolozsvárhoz: itt léptek fel, vagy vettek át díjakat, itt születtek, de a világ egy másik részén teljesedett ki művészetük.

Idézet
A kötet előkészítése azért különleges, mert én sem gondoltam volna, hogy külföldi hírességekkel viszonylag rövid idő alatt is összegyűl egy kiadványra való anyag.

Sok átka mellett az internet némileg megkönnyítette az újságíró dolgát, elérhetőbb közelségbe hozta a más tájakon élő embereket is. Bár a stúdiós kötet nem a beszélgetőkönyvek sorozatába tartozik, de ebben is olvasható több mint 30 interjú, azok közül az alanyok közül is sokan vannak, akik már nem Erdélyben élnek. Nyilván az újságíró nem csak interjúkészítésből él. Negyedszázad alatt rengeteg publicisztikai írásom született, ezekből válogattam a tavaly megjelent kötetemben, mintegy átfogva újságírói pályám eddigi részét. Teljesen más műfaj a Tegnap * Betegnapló, ami egy sajnálatos betegség eredményeként született. Úgy tudtam feldolgozni akkori bajomat, hogy kiírtam magamból az olykor nem éppen derűs gondolataimat. Nehezen született, talán túlságosan is őszintére sikeredett, de ha egyetlen sorstársamnak segít túllépni a megpróbáltatásokon, akkor megérte…

– Szörényi Levente, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Szilágyi Enikő, Koltai Róbert, Révész Sándor, Jankovics Marcell – íme csak néhányan azok közül, akiket megszólaltattál, majd a kötetbe válogattad a velük készült interjúkat. Ha esetleg ki tudnál emelni, elmesélnél emlékezetes interjút, interjúkészítési helyzetet ezek közül…

Galéria

Fotó: Biró István

– A maga módján minden interjú emlékezetes, hiszen ország-világ számára ismert emberekről van szó.

Idézet
Feledhetetlen volt a találkozásom például Törőcsik Marival, akiért szinte gyerekkorom óta rajongtam.

Az erdélyi filmfesztivál alkalmából érkezett 2012-ben Kolozsvárra életműdíjat átvenni. A szervezőkön keresztül próbáltam egyeztetni egy interjút, aztán teljesen véletlenül megláttam, hogy az egyik kávézóban a rádiós kollégáknak nyilatkozik. Türelmesen megvártam a végét, majd remegő lábakkal megkérdeztem, nem tudnánk-e találkozni egy interjú erejéig. Magamban már hallottam az elutasító választ, hiszen a művésznő egy súlyos betegségen volt épphogy túl. Miután megegyeztünk, hogy másnap itt és itt találkozunk, még akkor sem hittem, hogy ebből beszélgetés lesz. Törőcsik Mari művészi és emberi nagyságára vall, hogy másnap percre pontosan érkezett a találkozóra. Aztán olyan beszélgetés kerekedett ki, mintha száz éve ismernénk egymást. Hihetetlenül szerény és szakmája iránt alázatos óriási művészt ismerhettem meg benne.

Idézet
Mikor megkérdeztem, nem fáradt, nem tartom fenn, csak annyit mondott: „de drága uram, én már egyszer meghaltam, hova siessek?”

Minden interjúalanyomra szeretettel és hálával emlékezem – nélkülük nem születik meg immár három kötet –, de ez a beszélgetés különleges helyet foglal el a szívemben…

– A kötet előszavában azt írod, hogy a jó kérdező megpróbál legalább részben olyan kérdéseket feltenni, amit más még nem, hiszen nehéz olyan interjúalannyal beszélgetni, akinek élete, munkássága a nagyközönség előtt zajlik. Mi a tapasztalatod, akár hírességekről, akár hétköznapi interjúalanyokról legyen szó, mi a titka a jó kérdezésnek, a jó interjúnak, és mennyire áll kettőn a vásár?

– Ha az interjúalany azt érzi, hogy valóban érdeklődsz iránta, és nem vájkálni akarsz a magánéletében, vagy pletykákra vagy éhes, akkor a beszélgetés folyamán megnyílik. Legyen híres vagy kevésbé neves ember. Számtalanszor előfordult, hogy a beszélgetés hevében olyasmit is elmondott az illető, amit nem szánt a nagy nyilvánosságnak. Ha megkért, hogy valamit ne írjak le, azt mindig tiszteletben tartottam.

Idézet
Bizalom nélkül még barátok között sincs őszinte beszélgetés, hát még két idegen között.

Ugyanakkor nem lehet úgy interjút készíteni, hogy ne olvass utána a beszélgetőtársad életének, pályájának, és na tartsd szem előtt azt, ha valamiről nem hajlandó beszélni. Földes „Hobo” László közismerten nem szereti az újságírókat, sokan valósággal menekülnek előle, így büszke lehetek arra, hogy már háromszor adott nekem interjút, és még mindig nem hülyézett le. Az emberek hamar megérzik, ha nem tiszták a szándékaid, ha hamis és felkészületlen vagy, ha nem vagy nyitott és figyelmes a mondanivalójára. Nyilván kettőn áll a vásár, hiszen rossz válasz nincs, csak buta kérdés…

Galéria

Fotó: Biró István

– Emlékszel még, ki volt pályádon a legelső interjúalany, és milyenre sikeredett a legelső interjúd?

– A 90-es évek közepe táján, amikor a helyi napilaphoz kerültem, elhatároztam, hogy interjúkat készítek azokkal a kolozsvári színművészekkel, akik akkoriban vonultak nyugdíjba. Bár akkor még nem tudtam, de kockázatos vállalkozásnak bizonyult, hiszen nem mindegyikük vált meg barátságban a színháztól. Az első, akit felkerestem, Vitályos Ildikó színművésznő volt. Ő is azok közé tartozott, akik nem voltak elragadtatva a hirtelen jött nyugdíjazástól.

Idézet
Akkoriban egy golyóstollal szóról szóra leírtam az interjút, majd írógépen lepötyögtem, így vittem vissza elolvasásra. A művésznő minden alkalommal teával, süteménnyel fogadott otthonában, elegánsan kiöltözve. Kölcsönös tisztelet alakult ki, pedig én még mondhatni kezdő firkász voltam.

Évek múltán, mikor a beszélgetésünk kötetben is megjelent, ismét meghívott magához. Sajnos éppen betegségemmel küzdöttem, nem tudtam elmenni. Mire meggyógyultam, és szerettem volna felkeresni, a művésznő elhunyt. Fájó emlék ez számomra.

– Van olyan, akivel régóta szerettél volna és szeretnél interjút készíteni, de még nem jött össze?

– Vannak tervezett interjúk, és vannak olyanok, amelyek még számomra is meglepetések voltak. Ha valaki egy héttel azelőtt azt mondja, hogy Törőcsik Marival fogok kávézni, kinevetem. Révész Sándorral, a Piramis együttes egykori frontemberével talán soha nem készült volna interjú, ha a sajtósa nem keres egy olyan kolozsvári újságírót, aki beharangozza fellépését a Kolozsvári Magyar Napokon. Egy közös ismerősünk engem ajánlott, így esett rám a választás. Szilágyi Enikővel, a Párizsban élő csodálatos művésznővel a stúdiós könyv írásakor kerültem kapcsolatba, utána készült egy hosszabb interjú vele. Kubik Annával teljesen véletlenül mentem szembe Tusványoson… Persze voltak nagyon is eltervezett interjúk, ebből van több. Bízom abban, hogy – Törőcsik Marit idézve – „Isten megfogja a kezem”, és ezentúl is elvezet azokhoz, akikkel tartalmas interjúkat tudok készíteni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján