Feledhetetlen találkozás Törőcsik Marival – Nánó Csaba újságíró új interjúkötetéről, munkája kulisszatitkairól

Kiss Judit 2020. február 17., 16:22

Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Szörényi Levente, Koltai Róbert, Révész Sándor – íme néhány híresség azok közül, akikkel Nánó Csaba két és fél évtizedes újságírói pályája során interjút készített. A beszélgetésekből Az élet körhintáján címmel most újabb kötet született. Nánó Csabával az újságírói munka és az interjúkészítés kulisszatitkairól, új kötetéről beszélgettünk.

Nánó Csaba újságíró Az élet körhintáján című kötete kolozsvári bemutatóján Fotó: Biró István

  – Két és fél évtizedes újságírói pályád során nagyon sok interjút készítettél, az alanyok közt jócskán akad híres személyiség is. Ismert erdélyi és magyarországi színészek, zenészek, énekesek is voltak azok közt, akikkel munkád során elbeszélgethettél, majd a nagyközönséghez „közel hoztad” őket írásaid révén. Amikor ezeket az interjúkat készítetted, nagyobb szakmai lelkesedés, izgalom töltött el, mint amikor „hétköznapibb” embereket kaptál mikrofonvégre?

– Valószínűleg nem véletlenül alakult úgy huszonöt éves újságírói pályám, hogy a kezdetektől fogva központi helyet foglalt el benne az interjúkészítés. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy mindig is jobban szerettem hallgatni embertársaimat, mint magamról beszélni. Előfordult olyan eset is, amikor interjúalanyom két-órás monológja után azt mondta: „hú, de jót beszélgettünk”. Bár nem hiszek a horoszkópban, de a mérleg csillagjegyben születtem, és azt mondják a „tudósok”, hogy a jegy szülöttei rendkívüli empátiaérzékkel rendelkeznek. Ez és a kölcsönös tisztelet elengedhetetlen ahhoz, hogy valakivel leülj beszélgetni.

Függetlenül attól, hogy híres vagy kevésbé ismert emberrel készítettem interjút, mindig ugyanúgy felkészültem a beszélgetésre. Mindegyikünk életében vannak rendkívüli dolgok, amelyek megkülönböztetnek minket egymástól, még ha ezzel sokszor nem is vagyunk tisztában.

Mivel a fő foglalkozási területem a színház, nyilván szakmai kihívást is jelent egy ismertebb személyiséggel interjút készíteni. A lelkesedés mindig jelen van, másként talán már nem lennék ezen a pályán, de be kell vallanom, hogy azért nagyobb az izgalom olyan emberrel beszélgetni, akit addig csak a moziban vagy a tévében láttunk, esetleg lemezeken vagy koncerteken hallottunk, mint azzal, akit évek óta ismerünk.

Fotó: Vallásszabadság Háza/ Biró István

– Interjúidból most kötet jelent meg a nagyváradi Europrint kiadónál Az élet körhintáján – újabb beszélgetések hírességekkel címmel. Az utóbbi években gyakorta jelentek meg köteteid: ilyen volt A harmadik színház – a kolozsvári Stúdió színpad története, a Tegnap * Betegnapló, az Eltűnt évszakok, visszaköszönő évek – válogatott publicisztikák. Ezek közül mindenik más-más műfajt képvisel. A hírességekkel készített interjúkból összeállított kötet előkészítését miben látod különlegesnek?

– Az élet körhintáján című könyvem a harmadik interjúkötet a 2016-ban megjelent Ahol fény, ott árnyék is, és a rá egy évre napvilágot látott Egy élet nem elég című kötetek után. Nem terveztünk sorozatot, a nagyváradi Europrint kiadó és nyomda vezetőivel, a Derzsi házaspárral eleinte úgy gondoltuk, két kötetben kiadjuk a közülünk már eltávozott, illetve még élő kolozsvári vagy a kincses városhoz valamilyen formában kötődő művészekkel készült interjúkat. Ezek többsége jó két évtizede készült, közben pedig születtek újak is, immár határon túli jeles személyiségekkel is. A harmadik kötet vezérfonala az lett, hogy bár interjúalanyaim nagy többsége nem itt él, de valamilyen közük van Kolozsvárhoz: itt léptek fel, vagy vettek át díjakat, itt születtek, de a világ egy másik részén teljesedett ki művészetük.

A kötet előkészítése azért különleges, mert én sem gondoltam volna, hogy külföldi hírességekkel viszonylag rövid idő alatt is összegyűl egy kiadványra való anyag.

Sok átka mellett az internet némileg megkönnyítette az újságíró dolgát, elérhetőbb közelségbe hozta a más tájakon élő embereket is. Bár a stúdiós kötet nem a beszélgetőkönyvek sorozatába tartozik, de ebben is olvasható több mint 30 interjú, azok közül az alanyok közül is sokan vannak, akik már nem Erdélyben élnek. Nyilván az újságíró nem csak interjúkészítésből él. Negyedszázad alatt rengeteg publicisztikai írásom született, ezekből válogattam a tavaly megjelent kötetemben, mintegy átfogva újságírói pályám eddigi részét. Teljesen más műfaj a Tegnap * Betegnapló, ami egy sajnálatos betegség eredményeként született. Úgy tudtam feldolgozni akkori bajomat, hogy kiírtam magamból az olykor nem éppen derűs gondolataimat. Nehezen született, talán túlságosan is őszintére sikeredett, de ha egyetlen sorstársamnak segít túllépni a megpróbáltatásokon, akkor megérte…

– Szörényi Levente, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Szilágyi Enikő, Koltai Róbert, Révész Sándor, Jankovics Marcell – íme csak néhányan azok közül, akiket megszólaltattál, majd a kötetbe válogattad a velük készült interjúkat. Ha esetleg ki tudnál emelni, elmesélnél emlékezetes interjút, interjúkészítési helyzetet ezek közül…

Fotó: Biró István

– A maga módján minden interjú emlékezetes, hiszen ország-világ számára ismert emberekről van szó.

Feledhetetlen volt a találkozásom például Törőcsik Marival, akiért szinte gyerekkorom óta rajongtam.

Az erdélyi filmfesztivál alkalmából érkezett 2012-ben Kolozsvárra életműdíjat átvenni. A szervezőkön keresztül próbáltam egyeztetni egy interjút, aztán teljesen véletlenül megláttam, hogy az egyik kávézóban a rádiós kollégáknak nyilatkozik. Türelmesen megvártam a végét, majd remegő lábakkal megkérdeztem, nem tudnánk-e találkozni egy interjú erejéig. Magamban már hallottam az elutasító választ, hiszen a művésznő egy súlyos betegségen volt épphogy túl. Miután megegyeztünk, hogy másnap itt és itt találkozunk, még akkor sem hittem, hogy ebből beszélgetés lesz. Törőcsik Mari művészi és emberi nagyságára vall, hogy másnap percre pontosan érkezett a találkozóra. Aztán olyan beszélgetés kerekedett ki, mintha száz éve ismernénk egymást. Hihetetlenül szerény és szakmája iránt alázatos óriási művészt ismerhettem meg benne.

Mikor megkérdeztem, nem fáradt, nem tartom fenn, csak annyit mondott: „de drága uram, én már egyszer meghaltam, hova siessek?”

Minden interjúalanyomra szeretettel és hálával emlékezem – nélkülük nem születik meg immár három kötet –, de ez a beszélgetés különleges helyet foglal el a szívemben…

– A kötet előszavában azt írod, hogy a jó kérdező megpróbál legalább részben olyan kérdéseket feltenni, amit más még nem, hiszen nehéz olyan interjúalannyal beszélgetni, akinek élete, munkássága a nagyközönség előtt zajlik. Mi a tapasztalatod, akár hírességekről, akár hétköznapi interjúalanyokról legyen szó, mi a titka a jó kérdezésnek, a jó interjúnak, és mennyire áll kettőn a vásár?

– Ha az interjúalany azt érzi, hogy valóban érdeklődsz iránta, és nem vájkálni akarsz a magánéletében, vagy pletykákra vagy éhes, akkor a beszélgetés folyamán megnyílik. Legyen híres vagy kevésbé neves ember. Számtalanszor előfordult, hogy a beszélgetés hevében olyasmit is elmondott az illető, amit nem szánt a nagy nyilvánosságnak. Ha megkért, hogy valamit ne írjak le, azt mindig tiszteletben tartottam.

Bizalom nélkül még barátok között sincs őszinte beszélgetés, hát még két idegen között.

Ugyanakkor nem lehet úgy interjút készíteni, hogy ne olvass utána a beszélgetőtársad életének, pályájának, és na tartsd szem előtt azt, ha valamiről nem hajlandó beszélni. Földes „Hobo” László közismerten nem szereti az újságírókat, sokan valósággal menekülnek előle, így büszke lehetek arra, hogy már háromszor adott nekem interjút, és még mindig nem hülyézett le. Az emberek hamar megérzik, ha nem tiszták a szándékaid, ha hamis és felkészületlen vagy, ha nem vagy nyitott és figyelmes a mondanivalójára. Nyilván kettőn áll a vásár, hiszen rossz válasz nincs, csak buta kérdés…

Fotó: Biró István

– Emlékszel még, ki volt pályádon a legelső interjúalany, és milyenre sikeredett a legelső interjúd?

– A 90-es évek közepe táján, amikor a helyi napilaphoz kerültem, elhatároztam, hogy interjúkat készítek azokkal a kolozsvári színművészekkel, akik akkoriban vonultak nyugdíjba. Bár akkor még nem tudtam, de kockázatos vállalkozásnak bizonyult, hiszen nem mindegyikük vált meg barátságban a színháztól. Az első, akit felkerestem, Vitályos Ildikó színművésznő volt. Ő is azok közé tartozott, akik nem voltak elragadtatva a hirtelen jött nyugdíjazástól.

Akkoriban egy golyóstollal szóról szóra leírtam az interjút, majd írógépen lepötyögtem, így vittem vissza elolvasásra. A művésznő minden alkalommal teával, süteménnyel fogadott otthonában, elegánsan kiöltözve. Kölcsönös tisztelet alakult ki, pedig én még mondhatni kezdő firkász voltam.

Évek múltán, mikor a beszélgetésünk kötetben is megjelent, ismét meghívott magához. Sajnos éppen betegségemmel küzdöttem, nem tudtam elmenni. Mire meggyógyultam, és szerettem volna felkeresni, a művésznő elhunyt. Fájó emlék ez számomra.

– Van olyan, akivel régóta szerettél volna és szeretnél interjút készíteni, de még nem jött össze?

– Vannak tervezett interjúk, és vannak olyanok, amelyek még számomra is meglepetések voltak. Ha valaki egy héttel azelőtt azt mondja, hogy Törőcsik Marival fogok kávézni, kinevetem. Révész Sándorral, a Piramis együttes egykori frontemberével talán soha nem készült volna interjú, ha a sajtósa nem keres egy olyan kolozsvári újságírót, aki beharangozza fellépését a Kolozsvári Magyar Napokon. Egy közös ismerősünk engem ajánlott, így esett rám a választás. Szilágyi Enikővel, a Párizsban élő csodálatos művésznővel a stúdiós könyv írásakor kerültem kapcsolatba, utána készült egy hosszabb interjú vele. Kubik Annával teljesen véletlenül mentem szembe Tusványoson… Persze voltak nagyon is eltervezett interjúk, ebből van több. Bízom abban, hogy – Törőcsik Marit idézve – „Isten megfogja a kezem”, és ezentúl is elvezet azokhoz, akikkel tartalmas interjúkat tudok készíteni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.