Fel kell zárkózniuk a tájházaknak a mai kor igényeihez – Vajda András néprajzkutató a helyi értékeket bemutató gyűjteményekről

Fel kell zárkózniuk a tájházaknak a mai kor igényeihez – Vajda András néprajzkutató a helyi értékeket bemutató gyűjteményekről

Gyimesi tájház. Fontos, hogy a gyűjteménynek otthont adó épület az adott tájegység népi építészetének alapvető jellemzőivel rendelkezzen

Fotó: Gecse Noémi

Miként érintette a pandémia a tájházak működését? Milyennek kellene lennie a helyi értékeket, hagyományokat bemutató gyűjteménynek a 21. században? – többek közt erről faggattuk Vajda András néprajzkutatót, a marosvásárhelyi Sapientia alkalmazott társadalomtudományok tanszékének oktatóját. Vajda Andrást annak apropóján kérdeztük, hogy május 17. és 23 között zajlik a Tájházak Hete elnevezésű Hargita megyei rendezvény, amelynek keretében a helyi néprajzi gyűjtemények 16 helyszínen kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt.

Kiss Judit

2021. május 20., 16:342021. május 20., 16:34

2021. május 20., 16:452021. május 20., 16:45

– A helyi értékekre kívánja felhívni a figyelmet a jelenleg zajló, május 23-ig tartó, Tájházak Hete elnevezésű Hargita megyei rendezvény, amelynek keretében a helyi néprajzi gyűjtemények 16 helyszínen kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A világjárvány nyilván a tájházak működését is akadályozta, biztosan rájuk fér a népszerűsítés. Behatóan foglalkozott az erdélyi magyar vonatkozású tájházak múltjával, helyzetével az elmúlt években. Miként látja, melyek lehetnek a járványhelyzet legfontosabb hozadékai a tájházakra nézve?

– A járványhelyzet kezelése érdekében hozott korlátozások miatt az emberek többsége kénytelen volt átszervezni nemcsak mindennapi cselekvéseit, hanem a szórakozás és a turizmus keretei és formája is megváltozott. Az országhatárok időszakos lezárásai, illetve a karanténkötelezettség miatt a turisták érdeklődése a külföldi célpontok helyett a hazai helyek felé fordult.

Idézet
Megnőtt a szerepe a helyi értékekre alapozó vidéki turizmusnak, ami a tájházaknak és helyi néprajzi gyűjteményeknek is kedvez.

Bár konkrét felmérések nem készültek arra vonatkozóan, hogy miként alakult a tájházak forgalma a járvány időszakában, elképzelhetőnek tartom, hogy a pandémia miatt átalakuló, változó turizmus jótékonyan hat a tájházak forgalmára. Ehhez azonban természetesen a tájházaknak is változniuk kell, fel kell zárkózniuk a mai kor muzeológiai és látogatói igényeihez.

– Az információ széles körű és gyors áramlása, illetve a globalizáció következtében az egyes falvakra, kistájakra és tájegységekre jellemző különbségek egyre inkább feloldódnak, a helyi kultúrákra a táji különbségeket elsimító tendenciák hatnak erőteljesen – fogalmazott. Mondana szemléletes példákat, mi az például, ami egy székelyföldi falu sajátosságaként jelenleg van eltűnőfélben, és mi az, ami uniformizáló, „elsimító tendenciának” számít?

– Ezzel kapcsolatban egyszerre több példa is megemlíthető: a lakásviszonyoktól kezdődően a munkavégzésen, a munkavégzés eszközein át az ünnepek megéléséig. Ezek közös vonása, hogy mind az életmód átalakulásával állnak szoros kapcsolatban, azzal a folyamattal, amit Gagyi József egyik kötetében úgy nevezett, hogy „leválás a föld köldökzsinórjáról”. Elég csak a székelyföldi lakásbelsőkben körülnézni, és egyből szembeötlik, hogy mindenhol – azaz falun és városon egyaránt – nagyjából ugyanazok a tömeggyártású és nagy üzletláncokból beszerezhető bútorok, edények, lakásdíszek stb. találhatóak.

Idézet
Ma már a székelyföldi falura is a várostól való függőség jellemző.

Ez nem csak azt jelenti, hogy a falun élő emberek nagy része mára már a közeli városokban dolgozik, hanem azt is, hogy a ruházati és háztartási cikkekhez hasonlóan az élelem jelentős része is a városi bevásárlóközpontokból származik. Ez pedig hatással van a táplálkozási kultúrára, annak globalizálódását, egységesülését eredményezi.

Galéria

Vajda András néprajzkutató, egyetemi oktató


 
– A falvak életmódváltásának következtében kikoptak a használatból a hagyományos élet tárgyai és tárgyegyüttesei, valamint a hozzájuk kapcsolódó használati habitusok, rutinok, rítusok és történetek. Ön korábban úgy fogalmazott, nemcsak időszerű, de egyenesen elengedhetetlen, hogy elgondolkodjunk azon: ebből az elmúlt negyedszázad során eltűnt világból mit és hogyan akarunk megőrizni és muzeális keretek között megmutatni a fiatalabb generációk számára”. Hogyan látja, melyek a 21. század „elvárásai” egy tájház gyűjteményével kapcsolatban: mi az, amit egy helyi közösség meg kellene mutasson a gyűjteményen keresztül a jövő nemzedékeknek?

– Ez nehéz kérdés. Azt ugyanis, hogy egy-egy település identitásának megszerkesztése és bemutatása szempontjából mi a fontos, minden esetben külön-külön mérlegelni kell, egy-egy település néprajzi örökségének összegyűjtése és múzeumi keretek között történő bemutatásával kapcsolatosan nem lehet egységes recepttel szolgálni. Ugyanakkor ehhez még az a szempont is társul, hogy egy-egy településre, kisrégióra fókuszáló gyűjtemény esetében csak azt tudjuk megmutatni, ami a helyi közösségben megőrződött.

Idézet
Ezért a tájházakat, a helyi gyűjteményeket mindig is az esetlegesség és az aránytalanság jellemezte: bizonyos tárgytípusok és tárgyegyüttesek szinte teljes mértékben hiányoznak, másokból viszont a szükségesnél is több áll rendelkezésre. 

Azt lehet mondani, alapvető elvárás, hogy a tájházat alakítsák ki a tájegység népi építészetének alapvető jellemzőit magán hordozó épületben, melynek legalább egy, meghatározó helyisége eredeti. A településről származó (a településen egykor használatban levő) tárgyakkal enteriőrként legyen berendezve. Szintén fontos lehetne, hogy ezek az intézmények a letűnt paraszti kultúra tárgyi emlékeinek bemutatása mellett szenteljenek teret a népi mesterségek, a hagyományos gazdálkodás, a helyes állattartás módjának hiteles bemutatására is.

– Korábban úgy vélekedett, hogy az erdélyi tájházak és néprajzi gyűjtemények esetében a legnagyobb problémát a szakmai felügyelet és a folyamatos finanszírozás hiánya jelenti, pedig mindkettő elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyes helyi gyűjtemények hiteles, szakszerű, egyszóval minőségi szolgáltatást tudjanak nyújtani, és egy egész Erdélyre kiterjedő, jól működő tájházhálózat épüljön ki. Ez a hiány a jelenre is érvényes? És hogyan tudná röviden megfogalmazni: egy tájház esetében melyek lennének a minőségi szolgáltatás feltételei?

– A tájházak működésével kapcsolatos korábban tett állításaim sajnos ma is érvényesek. Az erdélyi tájházak szakmai támogatását biztosító ernyőszervezet azóta sem jött létre, az egyes tájházak ma is különösebb szakmai útmutatás és külső finanszírozás nélkül működnek. Ezért is örvendetes a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Tájházak Hete nevű kezdeményezése, melynek keretében harmadik alkalommal kerül sor a megye tájházainak bemutatkozására.

Ami a minőségi szolgáltatás kérdését illeti, általános elvként a következő szempontokat emelném ki: Bereczki Ibolyát, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnökét idézve:

Idézet
elsődleges szempont, hogy a múzeumi gyűjtemények a településre és a bemutatott korszakra jellemző és helyből származó tárgyakból álljanak. Emellett legalább ennyire fontos, hogy a gyűjteménynek otthont adó épületnek is az adott település, vagy tájegység népi építészetének alapvető jellemzőivel rendelkező, hagyományos parasztházat válasszunk.

Az is fontos, hogy a látogató tiszta és rendezett belső tereket, illetve külső környezetet (udvart) találjon. Nagyon fontos az is, hogy a kiállítás ne legyen túlzsúfolva tárgyakkal és feliratokkal, de azért legyenek a tárgyakhoz és a település múltjához kapcsolódó eligazító információk (tájékoztató szövegek, szórólapok, fényképek és dokumentumok) is elérhetőek. Az utóbbi időben egyre inkább a használatra helyeződik a hangsúly: a tájházak tereit a különböző hagyományőrző rendezvények (mesemondó verseny, fafaragó tábor stb.) lakják be. Ahogy Bereczki Ibolya találóan mondja:

Idézet
a jó tájház sohasem puszta kiállítás, hanem ideális esetben a helyi hagyományőrző programok helye, a találkozás színtere a helyi közösség tagjai között, és a helyi tudás átadásának helyszíne a fiatal generációk és az odaérkező turisták számára.

Végezetül, de nem utolsósorban, ma már az is elvárható, hogy a helyi hagyományokról, a múzeum tereiben bemutatott tárgyakról és a tárgyakat használó emberekről az internet és a digitális technológia adta lehetőségeket kihasználva, különböző alkalmazások segítségével vagy érintőképernyős monitorokon kínáljuk a tájékoztatást.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a Nemzeti Színház társulatának tagját Budapesten.

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét
2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum