Fél évszázada sugároz a Magyaradás: Mosoni Emőke közszolgálatiságról, jubileumról

Fél évszázada sugároz a Magyaradás: Mosoni Emőke közszolgálatiságról, jubileumról

Mosoni Emőke

Fotó: Magyar Adás

Az első magyar nyelvű adást fél évszázada, 1969. november 23-án sugározta a Román Televízió. A bukaresti Magyaradás főszerkesztőjével, Mosoni Emőkével a jubileumról, a műsor múltjáról, jelenéről, a közszolgálatiságról beszélgettünk.

Kiss Judit

2019. november 22., 16:212019. november 22., 16:21

2019. november 22., 16:472019. november 22., 16:47

– Ötvenéves a bukaresti Magyaradás, a jubileumot gálaműsorral ünneplik november 22-én és 23-án Szatmárnémetiben. Főszerkesztőjeként mit emelne ki az elmúlt évtizedek talán legmeghatározóbb, legfontosabb erdélyi magyar csatornájának történetéből?

– Kicsit nehéz nekem értékelnem az elmúlt ötven évet, de van rálátásom, ugyanis az elmúlt év folyamán sok rendezvényt, közönségtalálkozót szerveztünk a jubileum kapcsán. Aszerint korszakoljuk a Magyaradás ötven évét, hogy melyik időszakra mi volt a jellemző.

Idézet
1969-ben indult az adás, az első korszak 1985-ig tartott, ekkor a cenzúra jellemezte műsorgyártásról beszélünk.

Az akkori szerkesztőknek úgy kellett megjeleníteniük a számukra fontos témákat, hogy tudták: át fog menni minden a cenzor szűrőjén. 1985-ben megszüntették a Magyaradást. 1990-ben Boros Zoltán és Simonffy Katalin forradalmi hangulatban újraindította, ezt a második korszakot a szabad, szókimondó Magyaradás korszakának nevezzük: a szerkesztők olyasmire vállalkoztak egy nagyon feszült időszakban, amire a Román Televízió nem. 

Galéria

A bukaresti Magyaradás ismert arcai. A műsor meghatározó személyisége volt Simonff y Katalin, Tomcsányi Mária és Józsa Erika

Fotó: Magyar Adás

Utóbbi akkoriban még propagandagépezetként működött, a Magyaradás pedig vállalta, hogy elmondja, amit igaznak vélt.

Idézet
Például az adás világított rá arra, hogy a vásárhelyi fekete március véres eseményei nem spontán módon törtek ki.

A harmadik korszak a jelen, amit a kétezres évek második felétől számítunk: ekkor a Magyaradás és a román közszolgálati tévé is elveszítette a monopóliumát, megjelentek a magán-tévé társaságok, a Magyaradásnak rendkívül színes, sokrétű, médiaszempontból elkényeztetett közönséget kellett és kell kiszolgálnia. Mindennek a tetejébe 2012 után bekövetkezett a gazdasági válság, ami nem kímélte a román televíziót és természetesen a Magyaradást sem.

Idézet
2013-ban és 2014-ben gyakorlatilag anyagi fedezet nélkül voltunk kénytelenek dolgozni, és újra ki kellett találnunk magunkat.

Megnéztük, melyek azok a szempontok, amelyek szerint valamiféle egyediségre törekedhetünk, az egyik az volt, hogy a Magyardás egyedülálló, ötvenéves archívummal, vagyis Aranyszalagtárral rendelkezik. Vállaltuk, hogy ezt újra a nézők elé tárjuk, beépítjük anyagainkba ezeket az egyedülálló felvételeket.

Galéria

Fotó: Magyar Adás

– Ezek természetesen a Magyaradás honlapján, Facebook-oldalán is megtalálhatók, így rengeteg nézőhöz eljuthatnak a régi felvételek, amelyeket nosztalgiával követ figyelemmel a közönség.

– Bármilyen műsorról, médiáról legyen szó, manapság nem maradhat életben, ha nincsen internetes elérhetősége. Mi is próbálunk hangsúlyt fektetni erre önerőből, hiszen nincsenek rendszergazdáink, informatikusaink, de a kollégák nagyon ügyesen alakították ki ezt a honlapot, és igyekszünk ellátni rendszeresen tartalommal.

Az, hogy a világhálón elérhető az Aranyszalagtár archívuma, a tekintetben is hasznos, hogy nincs olyan felmérés, ami kifejezetten a Magyaradás nézettségét mérné. A román tévé nézettségét nem tekintjük relevánsnak, ez a minta nem mérvadó számunkra. Egy nem napi rendszerességgel jelentkező műsor nézettségét nagyon nehéz mérni, de a Facebookon, a Youtube-on való jelenlétünk rálátást ad arra, hogy kik követik figyelemmel a műsorainkat.

Idézet
Ez jót tesz a szerkesztőségi munkának is, hiszen nehéz úgy dolgozni, ha nem tudjuk, hogy mennyien tartanak igényt a munkánkra.
Idézet
Galéria

Fotó: Magyar Adás

– Visszautalnék arra, amit említett: egészen a Duna Televízió megjelenéséig a Magyaradás volt az egyetlen magyar nyelvű csatorna Erdélyben. Ma már többtucatnyi közül választhatnak a nézők. Műsoruk hogyan határozhatja meg magát, mi maradt továbbra is a brandje, névjegye, mi az, ami összetéveszthetetlenül egyedivé teszi?

– Jelen pillanatban a Magyaradás az egyetlen olyan televíziós műsor, amely közszolgálati és országos. A román tévének vannak területi stúdiói Kolozsváron, Vásárhelyen, Temesváron, de

Idézet
országos lefedettséggel csak a Magyaradás rendelkezik.

Ugyanakkor a múlt is fontos, hiszen sok néző emlékszik az elmúlt évtizedek Magyaradására, fél évszázadot nehéz utánunk csinálni. A nosztalgia mindig is erős hatással lesz a nézőkre, ezt tapasztaljuk a közönségtalálkozókon is. Közszolgálati feladatokat ellátó tévé több is van, de olyan, amire a közszolgálati törvény vonatkozik, csak egy van, ez román tévé és azon belül a Magyaradás.

Galéria

Fotó: Facebook/Magyar Adás

– A régi munkatársak közül sokan nem dolgoznak már tévésként, de tartja a kapcsolatot a mai szerkesztőség az egykori kollégákkal? Létezik egyfajta tovább élő, folytonos magyaradásos szellemiség, kohéziós erő?

– Sikerként könyvelem el, hogy kialakult egy mindenkori szerkesztőség, szinte állandó kapcsolatban állunk a régi kollégákkal. Vannak mind a mai napig aktív kollégáink a régiek közül, ilyen például Boros Zoltán, akinek ma is sorozata van az adásban, és vágó kollégánk, archivistánk, Rostás Lia, akinek nagyon sokat köszönhetünk. Ő 1969 óta itt dolgozik napi rendszerességgel, és rászorulunk a munkájára, segítségére, eligazítására annál is inkább, mert a román tévé és a Magyaradás archívumkimutatása elég foghíjas. Én magam is sok kérdésben konzultálok a volt kollégákkal, szükség van a tapasztalatukra.

Idézet
Úgy vélem, akkor teljes egy szerkesztőség, ha megvan a generációs felépítése is, ez így a szép.

– Mi a helyzet az utánpótlással, fiatalok is csatlakoznak a szerkesztőséghez?

– Túl sokan nem érkeznek hozzánk, ennek sok oka van, az egyik, hogy Bukarest nehezebben megközelíthető a magyar fiatalok számára. Az utóbbi időben mégis sikerült felvenni öt új kollégát. Szeretem a hozzáállásukat, remélem, megtalálták a helyüket, és hosszú távon velünk maradnak. Egy adásnak az erőssége a csapat, ha van jó csapat, akkor át tudjuk hidalni a technikai, anyagi nehézségeket, hiányosságokat. Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a Magyaradáshoz elkötelezett emberek kerüljenek, vágyom arra, hogy több fiatal dolgozzon nálunk.

Idézet
Annak objektív okai is vannak, hogy nincs elég fiatal kolléga: a román tévé a válság miatt berekesztette az alkalmazás lehetőségét, úgyhogy nagyon nehéz új embereket felvenni, de sikerült.

– Most is anyagi nehézségekkel küzd a Magyaradás?

– Hogyne, 2012-ben elkezdődött a drasztikus költségcsökkentés, és ez bizonyos tekintetben nem ért véget. Két év alatt valamelyest talpra állt a televízió, de lényegesen kevesebb pénzből működik ma a Magyaradás, mint például tíz évvel ezelőtt. Közben pedig az árak nőttek, a költségek emelkedtek, a technikai felszereléseket állandóan cserélni kellene. Beírattunk egy egyesületet pár évvel ezelőtt, hogy próbáljunk meg alternatív pénzforrásokhoz jutni pályázat útján. Ez segített valamelyest, eszköztámogatásra is pályázunk, és

Idézet
a mostani jubileumi ünnepet is az egyesületen keresztül próbáljuk megszervezni magyarországi segítségből.
Idézet
Galéria

Fotó: Facebook/Magyar Adás

– A jubileumot Szatmárnémetiben szervezik november 23-án, az első adás napra pontosan 50. évfordulóján. Miből áll az ünneplés?

– Úgy döntöttünk, hogy kétnapos ünnepet szervezünk. Az első napon, november 22-én közönségtalálkozót tartunk Szatmáron, szakmai beszélgetést Számvetés címmel a Magyaradás múltjáról, a közszolgálatiságról. Ezen a fórumon volt és jelenlegi kollégák is részt vesznek. A Színház a tévében elnevezésű rendezvényen a szatmárnémeti Harag György társulat és a Magyaradás több évtizedes kapcsolatáról lesz szó színész meghívottak jelenlétében.

Idézet
Szombaton gálaműsor következik több fellépővel, a Forever Quartet zenél, stand-up comedy is lesz a Magyaradásról, emlékplakettet adnak át. Próbáljuk emlékezetessé tenni az eseményt.

– Jó pár éve főszerkesztője a Magyaradásnak. Mire fektetné a hangsúlyt a jövőben?

– 2013 őszén neveztek ki főszerkesztőnek, egyébként már 22 éve dolgozom a Magyaradásban. A továbbiakban is a közszolgálatiságra szeretném helyezni a hangsúlyt.

Idézet
Létezik a „ki nem szolgáltatottság” fogalma, ez azt jelenti, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva sem politikai, sem gazdasági hatalomnak.

Ez bizonyos fajta szabadságot ad műfaji, témaválasztási tekintetben is. És ezzel élni nekünk kötelességünk.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján