Erdélyi filmritkaságokkal ért csúcsra a vasárnap este záruló Filmtettfeszt

Erdélyi filmritkaságokkal ért csúcsra a vasárnap este záruló Filmtettfeszt

Zágoni Bálint főszervező és Fekete Ibolya filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár a díjátadón

Fotó: Facebook / Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle

Százegy éves rekonstruált kolozsvári némafilmeket is láthatott a közönség a 15 városban zajló Filmtettfeszt vasárnap este záruló idei kiadásán. A fesztivál életműdíját, a Sárga Csikó-díjat Fekete Ibolya filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár kapta.

Pap Melinda

2019. október 06., 18:062019. október 06., 18:06

2019. október 06., 19:252019. október 06., 19:25

Nagyváradtól Kézdivásárhelyig, Nagykárolytól Temesvárig magyar filmektől voltak hangosak a mozik a hétvégén, 15 városban vetítették le a friss magyar filmtermés legjavát a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlén. A fesztivál 19. kiadása sok csemegét is tartogatott a filmrajongóknak, Kolozsváron például újra vászonra került a városban működő egykori filmgyár, a Janovics Jenő-féle stúdió két rekonstruált alkotása.

korábban írtuk

„Erdélyi” nagyjátékfilmmel rajtolt a 19. Filmtettfeszt, 15 városban hívogatnak moziba
„Erdélyi” nagyjátékfilmmel rajtolt a 19. Filmtettfeszt, 15 városban hívogatnak moziba

„Erdélyi nagyjátékfilm”, a Déva című alkotás vetítésével vette kezdetét szerdán este Kolozsváron a 19. Filmtettfeszt. Az új magyar filmtermés legjavát bemutató filmszemle újabb helyszínekkel és rekordszámú meghívottal zajlik a hétvégén 15 erdélyi és partiumi városban.

„Ennél megfelelőbb helyet nem is találhattunk volna. Ez volt az egyik első mozi, ahol vetítették ezeket a filmeket” – utalt az 101 évvel korábbi eseményekre Zágoni Bálint, a fesztivál főszervezője a Művész (Arta) moziban tartott bemutatón.

korábban írtuk

Koncertfelvételnek indult, film lett belőle: az Anna and the Barbies, ahogyan még nem láthattuk
Koncertfelvételnek indult, film lett belőle: az Anna and the Barbies, ahogyan még nem láthattuk

A közönség és rajongók számára eddig ismeretlen oldalról mutatja be Pásztor Annát és zenekarát az Álmatlan című koncert- és dokumentumfilm, amelyet csütörtökön este a 19. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében vetítettek Kolozsváron. 

Elmondta, az 1918-ban készült A kancsuka hazájában és A métely című némafilmeket a stúdió egykori dramaturgjának, Gyalui Jenőnek köszönhetően sikerült rekonstruálni, aki nagyon fiatalon került a Transylvania filmgyárba, és szerelmi bánatában 23 évesen végett vetett életének. A Román Filmarchívumhoz és állami levéltárhoz került hagyatékában

több száz darab párkockás részlet maradt fenn a tekercsekből és számos jelenetfotó is túlélte az elmúlt évszázadot. Ezek, a forgatókönyvek és a korabeli sajtóanyagok segítségével sikerült rekonstruálni a filmeket

Balogh Gyöngyi, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum filmtörténésze segítségével. A Janovics Jenő vezette stúdió régi-új alkotásait egy évszázad elmúltával Tóth Viktor szaxofonkíséretével tekinthette meg a kolozsvári közönség.

Galéria

Gyűl a frissen felújított kolozsvári Művész mozi közönsége

Fotó: Facebook / Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle

Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumának igazgatója köszöntőjében azon reményének adott hangot, hogy a kolozsvári Művész mozi még sokáig ad majd otthont a magyar filmtörténet remekeinek. Hangsúlyozta,

a filmarchívum megőrzi a magyar film azon kincseit, melyek túlélték a 20. század viharait és rekonstruálva próbálja ismét eljuttatni a közönséghez.

Melynek minél fiatalabb tagjait igyekszik bevonzani a mozikba, a Filmtettfeszt keretében például munkatársai gyerekek számára tartottak foglalkozásokat, rávezetve őket a film szeretetére.

Galéria

Filmkockarajzolás a Filmarchívum gyerekfoglalkozásán

Fotó: Facebook / Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle

A két némafilm mellett más ínyencség is jutott a kolozsvári közönségnek, az első magyar sci-fit, A tanú cenzúrázatlan változatát, 80-as évekbeli amatőr filmeket és a rendszerváltás után készült első erdélyi magyar játékfilmet, a Tompa Gábor rendezte Kínai védelmet is megnézhették.

Határtalanított magyar filmkultúra

A szombat délutáni zárógálán Kósa András László, a bukaresti Balassi Magyar Kulturális Intézet igazgatója rámutatott:

a Filmtettfeszt nem csak színvonalas programot biztosít az erdélyi magyar filmrajongóknak, hanem „az erdélyi magyar kultúrát a magyar filmkultúra részévé is teszi”.

„A Kárpát-medencei magyar kultúra határtalanításáról szól” Fekete Ibolya munkássága is – fogalmazott, miközben átadta a fesztivál életműdíját, a Sárga Csikó-díjat és az ezzel járó egymillió forintos pénzjutalmat az ismert filmrendezőnek, forgatókönyvírónak, egyetemi tanárnak. Virginás Andrea filmesztéta laudációjában a magyarországi rendező egyik korábbi kijelentését idézte miszerint „a mobilitás hajlandósága nélkül a filmszakma nem művelhető”. A díjazott legutóbbi filmjére, a Kolozsváron is sikert aratott Anyám és más futóbolondok a családból című alkotására is utalt ezzel, mely az egyik napról a másikra Magyarországtól Romániához csatolt Székelyhídról indulva egy család történetén keresztül vezet végig a 20. század nagy viharain.

Galéria

Fekete Ibolya rendezőnek Kósa András László adta át a Sárga Csikó-díjat

Fotó: Facebook / Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle

Fekete Ibolya elmondta, jó ideje jár Erdélybe, olykor forgatni, de többször tanítani a Sapientia EMTE filmművészeti szakára.

Idézet
Van benne egy kis tartozás is a felmenők felé, akik idestova lassan száz éve lesz, hogy elmentek a határ innenső oldaláról”

– tette hozzá. Kolozsvári oktatói munkájáról elmondta, mivel örömmel teszi, sose gondolta volna, hogy ezért elismerés jár.

A zárógálán a fesztivál versenyszekciójának alkotóit is díjazták. A Filmgalopp egymillió forintos fődíját a Báron György filmesztéta, Lévai Balázs rendező, producer és Csuja László rendező alkotta szakmai zsűri Ugron Réka dobrogea-i magányos anyákról szóló dokumentumfilmjének, a Fiam, Iulian című alkotásnak ítélte, melyet a fiatal rendező nevében Németh Előd filmkritikus vett át. Az ezer lej értékű közönségdíjat Miklós Nóra Tejjel kifli című filmje nyerte, és idén először filmkritikust is díjaztak Soós Tamás személyében.

Megszületett a magyar thriller

A fesztivál fő vonzerejét a friss magyar nagyjátékfilmek jelentették, Kolozsváron például esténként zsúfolásig megtelt a Győzelem (Victoria) mozi. Az egyik közönségkedvenc kétségtelenül Ujj Mészáros Károly legújabb játékfilmje, az X – A rendszerből törölve thriller lett. A rendező alkotótársaival, Hegedűs Bálint forgatókönyvíróval és Balsai Móni színésznővel maga is jelen volt a vetítésen. Elmondták:

míg korábbi nagy sikerű filmjükkel, a Liza, a rókatündérrel azt akarták üzenni, hogy szeretni érdemes, az X üzenete, hogy a hétköznapi ember is tud hős lenni.

„Elég nehéz egy ilyen nyomasztó filmmel együtt élni három és fél évig” – fogalmazott a rendező, hozzátéve, hogy ez idő alatt beázott alagsori irodájuk is úgy nézett ki, mint egy bűnügyi helyszín.

Galéria

Az X - A rendszerből törölve alkotóit, Hegedűs Bálint forgatókönyvírót, Ujj Mészáros Károly rendezőt és Bolsai Móni színésznőt Németh Előd filmkritikus, újságíró fagatta

Fotó: Facebook / Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle

A főszerepet alakító Balsai Móni szerint a Lizához viszonyítva az új film „inkább férfias munka volt”, mely fikcionált, de hiteles múltat dolgoz fel. „A rendszerváltás ügyei, ügynökakták míg mindig nincsenek nyilvánosságra hozva, ezeket búvópatakként lehetett zsarolásra és hasonlóra felhasználni. Ez volt, ami minket igazán idegesített, ehhez kapcsolódik a kiindulópont” – mondta a rendező, aki szerint az elmúlt 30 évben rengeteg bosszantó dolog történt Magyarországon, és ezeket direkt beépítették a forgatókönyvbe, így kicsit terápiafilm is.

„Az lenne a fontos, hogy a magyar közönség elkezdjen egy diskurzust, hogy mi történt az elmúlt 30 évben. Mik azok a csontvázak, amik ki akarnak esni a szekrényből? Ha ez a film hatására beindul, megérte” – tette hozzá Hegedűs Bálint forgatókönyvíró.

korábban írtuk

Az egyiptomi filmgyártás egyik úttörőjéről, a félig magyar Széfeddin Sefketről mutatnak be dokumentumfilmet Kolozsváron
Az egyiptomi filmgyártás egyik úttörőjéről, a félig magyar Széfeddin Sefketről mutatnak be dokumentumfilmet Kolozsváron

Az egyiptomi filmgyártás egyik úttörőjéről, a félig magyar Széfeddin Sefket életútjáról szóló dokumentumfilm ősbemutatóját tartják vasárnap a rendező szülővárosában, Kolozsváron, a Filmtettfeszten.

A Fimtettfeszt programjában több zenés film is szerepelt, a pécsi zenekarok titkát kutató Pécsi szálról Lévai Balázs rendező Fodor Tünde rádiós újságíró kérdéseire válaszolva elmondta: bár a fele sem igaz, műfaját tekintve nem nevezhető áldokumentumfilmnek, inkább fikcióval tarkított dokfilm.

Idézet
Próbáltunk úgy csúsztatni, hogy legyen benne egy kis igazság is”

– fogalmazott. Kiderült, a Kispál és Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash zenekarokat felvonultató alkotás készítése közben a szervezés volt a legnehezebb, hogy valamennyi zenész ugyanazon a napon ráérjen.

Galéria

Idén a programfüzet is vaskosabb volt

Fotó: Facebook / Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle

A zárónapon a szervezők meglepetésfilmmel is kedveskednek a közönségnek. Vasárnap este 21.30 órától a Magyarország által Oscar-díjra jelölt Akik maradtak című alkotást tűzték műsorra.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a Nemzeti Színház társulatának tagját Budapesten.

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét
2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum