Emlékképek a marosvécsi báróról: Kemény János életpályájáról, vadászélményeiről nyílik kiállítás

Emlékképek a marosvécsi báróról: Kemény János életpályájáról, vadászélményeiről nyílik kiállítás

Báró Kemény János vadásztrófeával – többek közt ez a fotográfi a is szerepel a Sepsiszentgyörgyön ma este nyíló kiállításon

Fotó: Archív

Báró Kemény János író, költő, színházigazgató, mecénás, a marosvécsi Helikon írói csoportosulás megalapítója életpályájáról és vadászati élményeiről nyílik kedden kiállítás Sepsiszentgyörgyön. A kiállításról, Kemény János alakjának felidézéséről a tárlat kurátora, Szebeni Zsuzsa színháztörténész, és az író unokája, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész beszélt a Krónikának.

Kiss Judit

2020. február 04., 12:262020. február 04., 12:26

Hiánypótló a báró Kemény János (1903–1971) író, költő, színházigazgató, mecénás, a marosvécsi Helikon írói csoportosulás megalapítójának életpályáját és vadászati élményeit bemutató, kedden Sepsiszentgyörgyön nyíló kiállítás – mondta el a Krónika megkeresésére Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a tárlat kurátora, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatója.

A Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény, valamint a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja szervezésében 18 órától nyitják meg a tárlatot. Az érdeklődőket Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója köszönti, jelen lesznek az eseményen Kemény János unokái is: Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) igazgatója, Nagy Kemény Géza, a marosvécsi Kemény kastély adminisztrátora, a Kemény Auguszta Kulturális Egyesület elnöke.

Életben kell tartani az erdélyi Helikon emlékét

„Úgy vélem, Kemény mecénási, lelkészi, színházi életpályája is méltatlanul elfeledett. Életének van egy olyan vonulata, amiről nem tud a nagyközönség: a vadászati élményei, a vadászathoz és természetjáráshoz kapcsolódó emlékképek” – mondta a kurátor. Rámutatott,

a kiállított anyag Kemény életpályáját is ismerteti, nem korlátozódik a vadászati élményekre.

A családtól, a Petőfi Irodalmi Múzeumból és más helyekről is gyűjtötték a fotókat, dokumentációs anyagokat.

Idézet
Stratégiai elképzelésem, hogy az erdélyi Helikon emlékét folyamatosan életben kell tartani. Az írói munkaközösség tagjainak életpályáját előtérbe szeretném helyezni, hogy ne felejtsük el ezt a hagyatékot, hiszen nemcsak az irodalomról és a művészetről szól, hanem az erdélyi kulturális élet szervezéséről, egy olyan demokratikus csoportosulásról, ami mindig példamutató lehet. Ennek ellenére nem kapja meg azt a helyet, amit megérdemelne”

– fogalmazott Szebeni Zsuzsa.

Galéria

A marosvécsi Helikon asztal

Fotó: Gálna Zoltán

A Helikoni közösség néven ismert csoportosulás az erdélyi magyar írók és költők szabad íróközössége volt, amelynek fóruma az 1926 és 1944 között évente egyszer Kemény János névre szóló meghívására összeülő marosvécsi találkozó volt. A kurátor azt mondta, bár jelennek meg kötetek a Helikonról, és szerveznek konferenciákat, de korántsincs benne a köztudatban úgy, ahogyan megérdemelné. A könyvkiadástól a statisztikai adatokig és a tudományos konferenciáig, új kutatásokig minden nagyon jelentős, de talán másképp is fel kell rá hívni a nagyközönség figyelmét.

A Kemény Jánosról szóló kiállítás egy hónapig lesz látogatható Sepsiszentgyörgyön a vadászati múzeumban, de szeretnék Marosvásárhelyen, sőt Magyarországon is bemutatni

– mondta a tárlat kurátora. Szebeni Zsuzsa kiemelte, hálás Kemény János unokájának, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténésznek, aki a tárlat anyagának szakmai lektora. „Egyébként is ritkán adódik olyan helyzet, hogy valaki egyszerre művészettörténész és a kiállításon bemutatandó személyiség családtagja, úgyhogy ez szerencsés egybeesés volt” – tette hozzá.

Galéria

Fotó: Szabó Tamás

A nagyapa és nagyanya is vadászott

Vécsi Nagy Zoltán a Krónika megkeresésére elmondta, a tárlaton látható vadászati fotók az ő születése előtt készültek, az ő gyerekkorában Kemény János már nem vadászott, a képek az 1945 előtti korszakot örökítik meg. „Számomra is érdekes fotók szerepelnek a tárlaton: például ilyen, amin csónakban, puskával látható nagyapám és nagyanyám – nagyanyám is vadászott –, vagy amikor hatalmas trófeával fényképezték le őket, de olyan is van, hogy egy nagy vadászat után a vaddisznó ki van terítve a vécsi vár udvarán. Azt hiszem, vadászok számára is csemegét jelenthet az anyag” – fogalmazott.

Mint kifejtette, kilencedik osztályos volt nagyapja halálakor, és úgy emlékszik, hogy Kemény János szerethető, jó nagyapa volt, sokat foglalkozott az unokáival. „Együtt jártunk horgászni, ami óriási élményt jelentett számomra. Egyébként a családból mindenki horgászott, édesanyám, nagybátyáim is, gyakran mentünk a hegyekbe horgászni” – fejtette ki Vécsi Nagy Zoltán.

Galéria

A vadászok számára is csemegét jelenthet a kiállított anyag

Fotó: Archív

Elmondta azt is, nekik, gyerekeknek nem említették a felnőttek, hogy a marosvécsi kastély az övék volt, úgy mentek Vécsre, mintha haza mennének, de mégis mintha csak egy kirándulóhely volna. „Az ötvenes években szolgáltak falusi lányok az értelmiségi családoknál, nálunk marosvécsi lány szolgált, vele a mai napig jóban vagyunk. A marosvécsi közeg ismerős volt számukra, de nem mentünk fel a várhoz, azt, hogy elvették tőlünk, nem emlegette a család. Mi, gyerekek nem is törődtünk a kérdéssel, el voltunk foglalva azzal, hogy sáskát fogjunk, gilisztát szerezzünk” – emlékezett Kemény János unokája.

Azt is elmesélte, Marosvécsre nem úgy járt vissza a család, mint a vár volt birtokosai, viszont amikor a falusiakkal kerültek kapcsolatba, akkor a megszólítás az volt, hogy „báró úr”, „nagyságos asszony”. „A marosvécsi vidéket, közeget sokkal jobban ismerem, mint a kastélyt, hiszen a várat csak azután ismertem meg, miután visszakaptuk” – mondta Vécsi Nagy Zoltán. Hozzátette, a kastély látogatható, az öccse gondozza, aki fogadja a látogatókat, kulturális eseményeket szervez, tehát egyfajta turizmus működik az épületben.

A kétemeletes várkastély első írásos említése a 13. századból származik, az épület 1663-ban került a Kemény család tulajdonába. Az államosítás után az épületben hosszú ideig rokkantak rehabilitációs központja működött. A román állam 2014-ben szolgáltatta vissza a családnak.

Galéria

A kastély látogatható, kulturális események színhelye

Fotó: Antal Erika

Kemény János, a színházi ember

Kemény János neve szervesen összenőtt az erdélyi színjátszás történetével is. 1931-ben vette át a kolozsvári Thália Magyar Színház Rt. vezetését mint elnök-igazgató, vagyonából sokat áldozott a színház gazdasági helyzetének rendbetételére, ebben a munkakörben maradt 1941-ig. Az állástalanul maradt zsidó színészek számára engedélyt szerzett a kolozsvári Zsidó Színház beindítására, az intézményt saját jövedelméből segélyezte.

A Kolozsvári Nemzeti Színház főigazgatója (1941–44), a marosvásárhelyi Székely Színház egyik megszervezője, dramaturgja (1945–52), a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet könyvtárosa (1954–58), majd nyugdíjazásáig a Művészet, illetve Új Élet színházi és művészeti rovatának vezetője (1958–68) volt Marosvásárhelyen.

A tárlaton kirajzolódik Kemény János életművének sokszínűsége: az írót, az irodalomszervezőt, a vadászt, az egyházi embert (hiszen teológiát végzett, és gondnoka volt a református teológiának), a színházi embert is bemutatja a kiállított anyag

– mondta Vécsi Nagy Zoltán.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

„Legtöbbször irodalomszervezőként, mecénásként emlegették, ami tényleg nagyon fontos, de ugyanilyen lényeges volt a színházi munkássága is. Nagyon kevesen tudják, hogy a színházra költötte a legtöbb pénzt. A kolozsvári színház adósságait kifizette román bankoknak, amikor az intézmény a két világháború között csődbe került. Ezt Kovács György (1910–1977 – szerk. megj.) elismert színművész, közismert személyiség először mondta el a nyilvánosság előtt, hogy milyen fontos szerepe volt Kemény Jánosnak az erdélyi színházi életben. Hozzátette, nagyapja próbálta megtartani a társulatnál a zsidó származású művészeket, és amikor már törvény kötelezte, hogy elbocsássa őket, akkor segítette őket, hogy létrehozzanak nekik egy székházat.

„Több visszaemlékezés van arról, hogy rendszeres jövedelmet biztosított ezeknek a művészeknek a saját pénzéből, díszleteket, jelmezeket bocsátott rendelkezésükre, próbálta segíteni őket, hogy színészek maradhassanak” – részletezte Vécsi Nagy Zoltán.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja