Csapatban a közös siker öröme is szebb: Hunyadi István nagyváradi színész-rendező a közös munkáról, a kettétört évadról

Csapatban a közös siker öröme is szebb: Hunyadi István nagyváradi színész-rendező a közös munkáról, a kettétört évadról

Hunyadi István színművész: "mindenki külön alkotó és a munka akkor igazi örömjáték, ha mindenki megtalálja a maga feladatát"

A nagyváradi Szigligeti Színházban a társulat számára abszolút elsőbbséget jelent a közös munka sikerének közös öröme. A vírus miatt derékba tört évadról, a kényszerhelyzetben is megtalált alkotói örömről, a régi kerékvágásba lassanként visszazökkenő élet terveiről Hunyadi István színész-rendezővel, a fiatal művészcsapat jeles egyéniségével beszélgettünk.

Molnár Judit

2020. július 05., 08:402020. július 05., 08:40

2020. július 05., 11:502020. július 05., 11:50

– Jelenleg úgy tűnik, kilábalunk a nagy bizonytalanságból, hiszen ha nem is régi formában, de beindulnak a színházi előadások. A több hónapig tartó kényszerhelyzet azonban biztosan megviselte a színháziakat is. Milyen volt a karanténállapot kezdete, mennyire érte a társulatot váratlanul a bezártság?

– Mondhatni az utolsó percben sikerült bemutatnunk Kleist darabját, A Schroffenstein családot, de csak két előadást tudtunk lejátszani, a másodikat március 8-án, de akkor már hallottuk, hogy Bukarestben lemondták a következő hét műsorait. Nekünk még 9-én volt egy Székely Csaba Bányavakság felújító-beugró próbánk, 10-re pedig a Tündér Lalát terveztük, de az már elmaradt. Aztán hivatalosan be is zárták a színházakat is. Március 10-től elkezdtünk online dolgozni, majd április közepétől május közepéig kényszerszabadságon voltunk, de a magyar költészet napján sikerült kellemes meglepetést szereznünk bérleteseinknek: telefonon keresztül egy-egy verssel kedveskedtünk mindenkinek.

– Az online munkával kapcsolatban: sikerült-e gyorsan átállni a közönséggel közösen átélt élményről a virtuális találkozásra?

– Szerteágazó munka volt első perctől, mivel csoportosan is, párban is dolgoztunk, sok videót egyénileg vettünk fel, amióta viszont felcsatlakoztunk arra az online platformra, ahol nagyobb csoportok is részt tudnak venni, olyan felvételt is lehet készíteni, melyen több arc van jelen egyszerre, illetve olyat, melyen keretben kiemelten jelentkezik, aki éppen beszél, akkor már könnyebben ment. De önmagában ez nem volt elég, egész vagy félalakos vágófelvételeket is kellett készíteni, amit aztán összevágtak, továbbá ez az online platform internetfüggő lévén, a végeredmény azon is múlt, hogy kinek milyen technika áll a rendelkezésére. De végül kemény munkával ugyan, nézhető felvételek készültek.

– Mivel kezdték az online műsorokat?

– Nagy Endre érdekfeszítő, rengeteg információt szolgáltató Egy város regénye című művével, melyben feleleveníti a 20. század elejének váradi kulturális, elsősorban újságírói életét, amikor Ady Endre és Krúdy Gyula is szerkesztőségi kollégája volt a szerzőnek, és amikor már körvonalazódott a magyar irodalom megújhodásának az igénye is, elsősorban Ady tevékenysége révén. Novák Eszter rendezőnek, a színház művészeti igazgatójának volt az ötlete, ugyanúgy, mint a Nagy Endre művét követő Örkény-összeállítás is. Utóbbi az író körülbelül tizenkét egyperceséből összeálló műsor, amit azzal kezdtünk, hogy mindenki kiválasztotta a feladatul kapott három-négy írást.

A társulatból csak néhányan vettünk részt ebben a műsorban, a másik része a Gyerekjáték című darabbal foglalkozott, illetve a legújabb – ugyancsak online – bemutatóra, az Ypszilonra készültek.

Idézet
Ütemesen zajlott a munka annak ellenére, hogy személyesen nem is találkoztunk, mindenki elmondta az Örkény-egypercesek címét, de mivel vannak olyan darabok, amelyekhez nem elég egy ember, Novák Eszter online felületen nézte, és ő irányította a játék menetét, amit aztán úgy vágtak össze, mintha egy helyszínen történt volna. A legérdekesebb példa erre a Fábián Enikő által kiválasztott, A törzsvendég című háromszereplős írás, mindhárman saját otthonunkban játszottuk el, épp csak hallottuk egymást Fodor Rékával és Fábián Enikővel.

A szövegeket gyorsan megtanultuk, összepróbáltuk, több felvétel is készült, ami nem online ment, nem itt és most, hanem a hibázás lehetőségét is beleszámolva, majd pedig összevágták. Nagyon érdekes, stimuláló feladat volt, de nagyon időigényes is egyben. Közben pedig kiderült: minden megbeszélés nélkül, a temesváriak is ugyanazt a témát választották, de természetesen semmi rossz érzésünk nem támadt ennek hallatán.

– A lazítás már elkezdődött ugyan, de a régi kerékvágásba való vissza zökkenés távolinak tűnik. Milyen terveik vannak a közeljövőre?

– Június 21-én volt az Ypszilon bemutatója élőben, de online. Tervezzük a Bányavirág 50. előadását, ami számomra azért is külön öröm, mivel az első igazi rendezésem a profi társulattal, hisz addig csak felolvasóesteket, különböző iskolai projekteket rendeztem. Augusztusban lesz négy éve hogy bemutattuk. Nem dicsekedni akarok, de ahogy az 50. előadásszám is mutatja, sokat játszottuk, sok helyen és mindenütt sikerrel.

– Mióta tudja, hogy nemcsak játszani, de rendezni is szeretne?

– Nem volt az tudatosan felépítve, hogy rendezni akarok, mondhatnám, hogy a lehetőség magától adódott: az Oberon Csőszínházban és a Színház az iskolában, iskola a színházban projekt során meg kellett rendezni a betervezett darabot.

Idézet
Egyébként alapjáratban nekem mindig is tetszett, hogy színre vihessem, amit gondolok a darabról, ami az én saját szűrőmön megy át, egyszóval szeretek vele foglalkozni.

A diákokkal az első közös munkánk a Csongor és Tünde volt, nagy-nagy csapatmunka. Én egyébként is a csapatmunka híve vagyok, azért is vágtam bele a Bányavirág, majd a Bányavakság megrendezésébe, és nem utolsósorban azért is, mert Novák Eszter sokat segített a beindításkor.

– Az, hogy csapatjátékosnak tartja magát, azt is jelenti, meghallgatja, elfogadja a darabban játszó színészek ötleteit, vagy az abszolút rendezői színház híve?

– Természetesen az előbbi, vagyis meghallgatom, elfogadom az ötleteket, mivel úgy gondolom, mindenki külön alkotó, és akkor lesz igazi örömjáték, ha mindenki megtalálja a maga feladatát, s a próbafolyamat során is épp az állandó alkotás miatt alakul ki a munka hangulata.
Örülök, hogy nagyon jó hangulatban, nagyon jól tudunk együtt dolgozni a kollégákkal, és merem állítani, hogy a csapatjáték az erősségünk.

– Miért választotta első rendezéséül Székely Csaba darabját, a Bányavirágot?

– Nagyon szeretem a témaválasztását, azt, ahogyan ír, ráadásul gyerekkoromban, a nagyszüleimnél töltött vakációk során találkoztam a szegénység, az alkoholizmus problémáival, amik állandóan jelen vannak a Székely Csaba-darabban. Ezt Féleszű Sánta Feri – Kocsis Gyula kollégám telitalálatnak mondható játékával életre kelti.

– És milyen új nagyszínpadi előadásterveik vannak?

– Két új előadás is lesz: az egyik a Botos Bálint rendező saját műve, egy improvizációs játék, a másik pedig a Hamlet, a Gyulai Várszínházzal koprodukcióban, amit augusztusban Gyulán mutatunk be, majd itthon október 15-én, a színházépület 120. születésnapján.

– Ezek szerint beteljesül minden fiatal színész szerepálma, hogy eljátssza Hamletet?

– Horatio leszek, Hamlet barátja, nem mintha nem érdekelne a címszerep, de úgy érzem, még nem állnék készen a Hamletre. Talán tíz év múlva. Reméljük, jól sikerül ez az előadás, a közönség is örömmel fogadja majd.

Hunyadi István színművész

Hunyadi István Nagyváradon született 1987. szeptember 23-án. 2008 és 2011 közt végezte a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Karának színész szakán az alapképzést. 2011 és 2013 közt ugyanott elvégezte a mesterképzést. 2011-től a Szigligeti Társulat tagja. 2014-ben megkapta a Földes Kati-díjat, 2016-ban a Szigligeti Társulat legjobb férfi főszereplőnek járó nívódíját, majd 2018-ban szintén megkapta a társulat legjobb férfi főszereplőjének járó nívódíjat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 15., hétfő

Zene, zene, zene – Puccini méltatlanul keveset játszott klasszikusát mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera

Nagyszabású bemutatóra készül a Kolozsvári Magyar Opera: Giacomo Puccini korai, méltatlanul keveset játszott operáját, a Manon Lescau című művét viszik színpadra.

Zene, zene, zene – Puccini méltatlanul keveset játszott klasszikusát mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera
2024. április 15., hétfő

Az Erdélyi Fejedelemség kincseit mutatják be a Csíki Székely Múzeumban

Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben címmel időszaki kiállítás nyílik kedden, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) hétfőn az MTI-t.

Az Erdélyi Fejedelemség kincseit mutatják be a Csíki Székely Múzeumban
2024. április 13., szombat

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a Nemzeti Színház társulatának tagját Budapesten.

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét
2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon