„Erdélyi Oscar”: 5 életműdíjat és 13 díjat ad át szombaton Kolozsváron az EMKE

„Erdélyi Oscar”: 5 életműdíjat és 13 díjat ad át szombaton Kolozsváron az EMKE

Az EMKE-díjak átadásának helyszíne hagyományosan a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet díszterme

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Idei elismeréseit szombaton adja át az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében – közölte az egyesület.

Krónika

2023. április 12., 15:192023. április 12., 15:19

2023. április 13., 11:242023. április 13., 11:24

Az „erdélyi Oscarnak” is nevezett elismerések átadásának ünnepélyes eseményén 5 életműdíjat és 13 évi elismerést nyújtanak át a közművelődési kultúra különféle területein tevékenykedőknek. A szervezet minden évben az 1885. április 12-i alapító dátumhoz legközelebb eső hétvégén tartja ünnepi közgyűlését, ezen a napon tartják a díjkiosztó gálát is. Szombaton délelőtt 11 órától rendezik az idei közgyűlést a teológiai intézet dísztermében, 15 órától az EMKE-díjak ünnepélyes átadására ugyanezen a helyszínen kerül sor.

Életműdíjat kapnak:

1. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület László Miklós részére – épített örökségünket dokumentáló fotóművészeti munkássága elismeréseként, valamint a közművelődési eseményeken való önzetlen közreműködése iránti köszönetképpen – életműdíjat adományoz.

2. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Wanek Ferenc geológus, egyetemi oktató, tudománytörténész részére – elkötelezett és alázatos szakmai és oktatói tevékenységéért, a földtan egyetemi szintű oktatásában és általános népszerűsítésében kifejtett, több évtizedes aktív, előremutató munkásságáért, valamint tudománytörténészi és kultúraszervezői érdemei elismeréseképpen – életműdíjat adományoz.

3. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Albert Júlia részére – a magyar irodalmi kultúrát közkinccsé tévő előadóművészeti munkássága, valamint a szép beszédet alapkövetelménnyé tevő oktatói tevékenysége elismeréseképpen – életműdíjat adományoz.

4. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Meister Éva színművésznőnek – a magyar kultúra megtartó erejébe vetett hitét, valamint a magyar szó Kárpát-medencében és a diaszpórában való közkinccsé tételét szolgáló több évtizedes előadóművészi pályája elismeréseként – életműdíjat adományoz.

5. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Gaal György részére – az irodalomtörténet és a műemlékvédelem terén kifejtett tevékenysége, valamint Kolozsvár történetét közérthetően megismertető helytörténeti munkássága elismeréseképpen – életműdíjat
adományoz.

Díjak:

1. Bányai János-díj

Laudál: Kinda István

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület dr. Sári Zsolt múzeumi főigazgató-helyettes részére – az erdélyi magyar épített örökség és az erdélyi társadalom történetének feltárása, megőrzése és múzeumi keretek között történő megmutatása érdekében végzett kiemelkedő munkássága elismeréséül – Bányai János-díjat adományoz.

2. Balázs Ferenc-díj

Laudál: Dáné Tibor Kálmán

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület dr. Fejes Ildikó részére – az egykori Csíksomlyói KALOT Népfőiskola hagyományaira épülő modern felnőttképző intézmény, a KALOT Egyesület alapításában és működtetésében végzett kiemelkedő munkásságáért – Balázs Ferenc-díjat adományoz.

3. Janovics Jenő-díj

Laudál: Szűcs László

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Tóth István fotóművész részére – sok évtizedes alkotói munkásságáért és a fotóművészet népszerűsítése érdekében végzett tevékenységéért – Janovics Jenő-díjat adományoz.

4. Gr. Bánffy Miklós-díj

Laudál: Kovács Levente

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Szélyes Ferenc részére – aki a Csűrszínház alapítójaként kiemelkedő színpadi alakításai mellett áldozatos munkával fenntartja és évente megújuló energiával élteti ezt az egyedi kezdeményezést, melyet egy kis közösség szintjéről magas rangra emelt – gr. Bánffy Miklós-díjat adományoz.

5. Gr. Mikó Imre-díj

Laudál: ifj. Mezei János

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Hristea Erika-Elisabeta vállalkozó részére – a kolozsvári magyar egyházak, oktatási intézmények, kulturális és sportegyesületek, az erdélyi Versailles megmentésére szánt jelentős támogatásáért – gr. Mikó Imre-díjat adományoz.

6. Kallós Zoltán-díj

Laudál: Molnár Szabolcs

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Sára Ferenc és Varga Zsuzsanna házaspár részére – a népi kultúra éltetéséért, a Gyimes völgyében évtizedek óta kifejtett értékmegőrző munkájukért – Kallós Zoltán-díjat adományoz.

7. Kovács György-díj

Laudál: Berekméri Katalin

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Varga Balázs részére – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatában végzett kiemelkedő színpadi teljesítményeiért, valamint a társulati áldozatos munkájáért – Kovács György-díjat adományoz.

8. Kötő József-díj

Laudál: Brendus Réka

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Potápi Árpád János államtitkár részére – a Kárpát-medencei magyar civil szervezetek és közösségek következetes támogatásáért – Kötő József-díjat adományoz.

9. Monoki István-díj

Laudál: Bartis Edit

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Köllő Enikő részére – tevékeny és eredményes könyvtárosi pályája elismeréseként, kimagasló könyvtárosi és rendezvényszervezői munkásságáért, írott kulturális örökségünk, értékeink megőrzése, gazdagítása, valamint ezen értékek közvetítése érdekében kifejtett erőfeszítéseiért – Monoki István-díjat adományoz.

10. Nagy István-díj

Laudál: Lázár Anna

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Czakó Gabriella zenetanár-karnagy részére – több évtizedes, Kodály Zoltán szellemiségében kifejtett zenepedagógiai, karnagyi, kiemelkedő művészi és kiváló, önzetlen oktatói tevékenységéért – Nagy István-díjat adományoz.

11. Spectator-díj

Laudál: Benkő Levente

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Csinta Samu újságíró részére – több évtizedes munkásságáért, különös tekintettel kiemelkedő publicisztikai elemzéseiért, valamint a közelmúlt ismeretlen részleteinek feltárásáért – Spectator-díjat adományoz.

12. Szolnay Sándor-díj

Laudál: Vargha Mihály

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Erős István, Budapesti Képzőművészeti Egyetem rektora részére – kiemelkedő képzőművészeti tevékenységéért, aktív művészetszervezői munkásságáért, az erdélyi kortárs művészet nemzetközi szintre való felzárkóztatásáért és művészetpedagógiai tevékenységéért – Szolnay Sándor-díjat adományoz.

13. Poór Lili-díj

Laudál: Köllő Katalin

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Tokai Andrea, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művésznője részére – a magyar és román színpadokon nyújtott kiemelkedő színpadi alakításaiért – Poór Lili-díjat adományoz.


Az EMKE-díjak átadása a díj névadójának abc-rendjében történik. Az eseményen közreműködik a kolozsvári Szent Cecília Kórus, karnagy: Potyó István, valamint a Hídelvei Evangéliumi-Református Földész Énekkar is, a karnagy Gombár Árpád.

Az eseményen Potápi Árpád János 2023 a gondoskodó nemzet éve a nemzetpolitikában címmel tart előadást. dr. Széman Emese Rózsa: Iskolai Közösségi Szolgálat a romániai (magyar) középiskolai oktatásban (?) – egy felmérés tanulságai címmel értekezik. Sor kerül az EMKE elnökségének éves beszámolójára és az egyesület ifjúsági tagozata, az EMKISZ éves beszámolójára.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja