Árnyalja a felületes Székelyföld-sztereotípiákat a Budapesten látható, nagyszabású, „életszagú” néprajzi tárlat

A nagylélegzetű, látványos tárlat Zabolától Gyergyószentmiklósig, Sepsiszentgyörgytől Székelykeresztúrig csaknem valamennyi székelyföldi múzeum gyűjteményéből vonultat fel tárgyakat •  Fotó: Tamás Sándor/Facebook

A nagylélegzetű, látványos tárlat Zabolától Gyergyószentmiklósig, Sepsiszentgyörgytől Székelykeresztúrig csaknem valamennyi székelyföldi múzeum gyűjteményéből vonultat fel tárgyakat

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Kik is igazából a székelyek, milyen kultúra éltetői, hogyan látják önmagukat ma a Székelyföldön élők – ezekre a kérdésekre ad választ a Kovászna, Hargita, Maros megyei múzeumok összefogásával a budapesti Néprajzi Múzeumban nyílt, jövő nyár végéig látható kiállítás, amelyről Kinda István főkurátort, néprajzkutatót kérdeztük.

Kiss Judit

2024. október 27., 19:112024. október 27., 19:11

2024. október 27., 19:192024. október 27., 19:19

Úgy mutatja be a székelység múltját és jelenét Budapesten az e hónap közepén megnyílt, jövő augusztus végéig megtekinthető néprajzi tárlat, ahogyan még egyetlen kiállítás sem láttatta Magyarországon – mondta el a Krónika megkeresésére dr. Kinda István főkurátor, néprajzkutató, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum főmuzeológusa.

•  Fotó: Tamás Sándor/Facebook Galéria

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

A budapesti Néprajzi Múzeumban nyílt nagyszabású tárlat azokat a kérdéseket járja körül, hogy kik is igazából a székelyek, milyen kultúra éltetői, valamint, hogy hogyan látják önmagukat ma a Székelyföldön élők.

A Néprajzi Múzeum Székelyek – Örökség-mintázatok című időszaki kiállítása székelyföldi múzeumok által őrzött több mint 300 műtárgyon keresztül, 5 székelyföldi kurátor rendezésében keres válaszokat azokra a kérdésekre, melyek gyakran felmerülnek a székelységgel kapcsolatosan,

és a válaszadás során nem mindennapi múzeumi élményt nyújt a látogatóknak. A nagylélegzetű, látványos tárlat Zabolától Gyergyószentmiklósig, Sepsiszentgyörgytől Székelykeresztúrig csaknem valamennyi székelyföldi múzeum gyűjteményéből vonultat fel tárgyakat és dokumentumokat. Hét nagy témakör, 77 történet, 14 dokumentumfilm, 100 fotó, 10 múzeum gondoskodik arról, hogy Budapesten bárki elmélyedhessen Székelyföld múltjában és jelenében.

A kiállítási projektben Háromszékről részt vesz a Székely Nemzeti Múzeum, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum, a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum és a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum, valamint a Csíki Székely Múzeum, a Haáz Rezső Múzeum Székelyudvarhelyről, a Tarisznyás Márton Múzeum Gyergyószentmiklósról, a székelykeresztúri Molnár István Múzeum, a Maros Megyei Múzeum, a Havadtői Néprajzi Múzeum, a csíkmadarasi Zsigmond Malom Panzió, illetve több egyház, egyesület és magánszemély.

•  Fotó: Tamás Sándor/Facebook Galéria

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Kinda István kérdésünkre elmondta,

a székelyföldi múzeumok saját épületeiben nincsenek akkora kiállítóterek, mint amekkorát Budapesten kaptak ennek a témának a bemutatására. „Hétszáz négyzetméteres alapterületű, egybefüggő, magas belterű kiállítótérbe álmodtuk be a tárlatot.

A célunk az volt, hogy valamennyi székelyföldi múzeum anyaga együttesen jelenjen meg, mozaikszerűen rakják össze a székelység néprajzi narratíváját, melyet jelenleg aktuálisnak tartunk. A tárlat különlegessége a módszertani szemléletben is rejlik, hiszen nem csak a raktárakban, gyűjteményekben található néprajzi tárgyakra hagyatkoztunk, hanem – mivel a kurátorok mindegyike aktív kutató – a terep mai valóságát is beemeltük a kiállításba” – mutatott rá Kinda István.

•  Fotó: Néprajzi Múzeum/Facebook Galéria

Fotó: Néprajzi Múzeum/Facebook

Mint sorolta, megjelennek régi tárgyak, archív fotográfiák, azokon keresztül felelevenednek régi történetek, de bevonták a folklóralkotásokat is balladák és énekek formájában, és arra törekedtek, hogy valamennyi téma esetében minden jelenségnek a mai valóságát is bemutassák – fotókon, filmeken vagy tárgyakon keresztül.

Ez a magyarázata, hogy a kiállításban 2024-es tárgy is szerepel, sőt olyan is, amelyet jövő esztendőben fognak performansz-szerűen befejezni.

Kérdésünkre, hogy területileg miként fedi le a Székelyföldet a tárlat, a néprajzkutató azt mondta, a történelmi Székelyföldről beszélnek, azaz nagyjából a mai Kovászna, Hargita, Maros megye magyarok/székelyek lakta vidékeiről.

•  Fotó: Néprajzi Múzeum/Facebook Galéria

Fotó: Néprajzi Múzeum/Facebook

„Igazából nem szerettük volna a látogatót nagyon bonyolult területi és történelmi kontextussal eltántorítani – akit érdekel, könnyedén utána tud nézni a különböző korok területi változásainak, társadalmi berendezkedésének. A kiállítás nem tud könyvtárnyi szakirodalmat helyettesíteni, vagy annak megállapításait summázni. Térképen mutatjuk, hogy a középkori Magyar Királyság idején a Székelyföld területileg hogy nézett ki a királyság keleti peremvidékeként, és mutatjuk ugyanezen a térképen Székelyföldnek a mai helyzetét is Románián belül” – mondta Kinda István.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke (előtérben balról) Kinda István főkurátorral beszélget a megnyitón •  Fotó: Tamás Sándor/Facebook Galéria

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke (előtérben balról) Kinda István főkurátorral beszélget a megnyitón

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Felvetettük, hogy

sok anyaországinak él a képzeletében, meglátásában egyfajta idealizált, homályos Székelyföld-kép, és hogy vajon ez a kiállítás miként teszi pontosabbá a sok esetben „madártávlatos”, felületes tudást. „Szándékosan törekedtünk arra, hogy ne felülnézeti, hanem lehetőleg alulnézeti, névvel szereplő személyek perspektívájából megmutatott,

ezáltal sokkal közelebbi, pontosabb képet nyújtsunk a látogatók számára. A sztereotípiákkal nem leszámolni szerettünk volna, hanem olyan módon feldolgozni azokat, hogy esetleg megerősítést vagy éppen cáfolatot nyerjen a látogató a kiállításban. Minél kevesebb vitrinbe állított tárgyat szerettünk volna látni, inkább egy életszagú, a való életből merítkező kiállítást hoztunk létre” – fejtette ki.

korábban írtuk

Átörökítendő a még élő kézművesség: Kinda István, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzkutatója az eltűnőben lévő népi mesterségekről
Átörökítendő a még élő kézművesség: Kinda István, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzkutatója az eltűnőben lévő népi mesterségekről

Még élő népi mesterségeket összesítenek és népszerűsítenek egy nagyszabású, évek óta tartó projekt keretében Háromszéken. A szerteágazó munkáról a projektben oroszlánrészt vállaló Kinda István néprajzkutató beszélt a Krónikának.

•  Fotó: Tamás Sándor/Facebook Galéria

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Mint sorolta, vannak olyan kiállított darabok, amelyeket egy családtól kértek el: a kenyérsütés eszközkészletét szinte a háziasszony kezéből „vették ki”, és ugyanoda fogják visszavinni: ilyen szempontból kiállítás hitelessége nagyon erős.

A sztereotípiákról szólva Kinda István példaként említette a székely lakásbelsőt, amelynek témáját hangsúlyosan megjeleníti a kiállítás. „Hangsúlyozzuk, hogy az élet minden területéhez hasonlatosan a lakáskultúra is folyamatos változásban volt és van.

Ma már hiába keressük a festett bútort a lakásokban, mint ahogy a nyitott tüzelésű kandallócsempe, a cserepes is a múlté. Ez utóbbi hagyománya azonban megváltozott formában tovább él:

ma is készülnek régi mintájú, rekonstruált csempékből álló tüzelőszerkezetek, melyeket a kor kívánalmai szerint hőálló üveggel látnak el, amelyek a nyilvánvaló fűtési funkciójukon felül ma is a lakások fő díszeként definiálhatók. A kiállítás több témájánál felbukkan a történeti hagyomány ma is élő változata” – mondta a néprajzkutató.

•  Fotó: Néprajzi Múzeum/Facebook Galéria

Fotó: Néprajzi Múzeum/Facebook

A sztereotípiákról szólva kifejtette, ha a látogató arra gondol, hogy minden székely bajuszos és a csizmaszárában bicskát hord, akkor erre már a főkurátor is ellenpélda – de a székely humort megpróbálták kamatoztatni a kiállításban is.

„Székelyföld gasztronómiája hangsúlyosan megjelenik a tárlaton: tárgyakon, recepteken, sőt, a somlyói ferences írásbeliségen keresztül történelmileg is elmélyítetten.

Recens példaként ezek mellé helyeztük a csíkmadarasi Gál Tímea történetét. Tímea családjában és férjével működtetett panziójukban is többnyire házi alapanyagokból előállított hagyományos ételeket készít, de ezen túlmenően receptes könyvet is kiadott a nagyanyja kéziratos örökségére építve. Emellett a kiállításban a székely asztal gazdagságából a kenyér, pálinka, borvíz, hús, zsír, szalonna témája is szerepel. A táplálkozáskultúra fejezet csúcs műtárgya Gyárfás Jenő 1883-ban festett, A tél örömei című alkotása, egy 2,5 méter szélességű impozáns mű, amely disznóölést ábrázol.

•  Fotó: Tamás Sándor/Facebook Galéria

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

„A műremek előtt olyan tárgytípusokat helyeztük el, melyek a képen is szerepelnek, tehát úgymond 3D-sítve mutatjuk be a kapcsolódó anyagot, mellette pedig azt a filmet vetítjük, amelyet az idén, 2024 februárjában forgattunk pontosan Gaál Tímeáéknál a disznóvágásról” – ecsetelte a főkurátor.

Kinda Istvánnak azt a kérdést is feltettük, hogy ha megpróbálná egy olyan látogatónak a helyébe képzelni magát, aki alig tud valamit a székelységről, a kiállítás megtekintése után milyen kép rajzolódhat ki a székelységről.

•  Fotó: Tamás Sándor/Facebook Galéria

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

„Azt kívántuk hangsúlyozni a megjelenített hét tematikán keresztül, hogy a székely ma is ragaszkodik a nyelvén, hagyományain, jelképein keresztül is felmutatott identitásához és szülőföldjéhez; a munkaeszközök és a megvalósítások sora pedig arra enged következtetni, hogy szemléletét az »élni mindenáron« gondolata határozza meg. A zord éghajlati viszonyok közepette, nem túl kedvező földrajzi adottságok mellett kihozta a földből a maximumot, az erdő-mező erőforrásaira támaszkodva értékteremtő életet és jövőt biztosított nemzedékeken keresztül a maga számára. A bemutatott élettörténetekből az körvonalazódik,

hogy a szorgalom, a kitartás, a konokság és a hit is erős, már-már sztereotipikus jellemzője a székelynek” – mutatott rá Kinda István.

•  Fotó: Tamás Sándor/Facebook Galéria

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

A tárlatban a hit kérdése a népi vallásosság különböző formáin és a különböző felekezetek művészettörténeti jelentőségű műtárgyain keresztül is felvillantásra kerül. A régi „bevett” felekezetek mellett érdekességszámba menő „kakukktojás” a kommunista időben elárasztott település, Bözödújfalu székely szombatos közössége. Kifejtette, maga a Maros megyei település is több felekezet otthona volt, de itt maradt fenn zárványként a reformáció óta a szombatos-zsidózó hit, melynek még a 20. század derekán is voltak követői.

•  Fotó: Tamás Sándor/Facebook Galéria

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Bözödújfalu a sokat emlegetett erdélyi vallási toleranciát saját mikrotársadalmában is leképezte.

Kérdésünkre a főkurátor arról is beszélt, hogy miként mutatja be a tárlat a mára már eltűnőfélben lévő mesterségeket. „Sok régi foglalkozás az eltűnés határára szorult, ezt az elmúlt évtizedben a saját kutatásaim során is láthattam. Ennek a témának a népművészeti vonatkozásai a kiállítás Rozettás örökség című részében jelennek meg, ahol szó van bútorfestésről, kerámiakészítésről, famunkákról is. Ezek esetében filmeken keresztül is bemutatjuk a még valamilyen formában továbbélő hagyományok mai állapotát. A Rozettás örökség csúcs műtárgya egy olyan új székelykapu, amely még el sem készült teljesen: össze van ácsolva, a három kapuzábé közül az egyik készre faragott, a második csak gravírozott, a harmadik még ki sincs rajzolva.

A mű a kiállításhoz kapcsolódó programok keretében fog elkészülni 2025-re, a tárlat zárására. A faragómester a háromszéki Csernátonból többször ki fog utazni Budapestre és a látogatókkal körülvéve, azok szeme láttára fog dolgozni a kapun, 10 éves kisfiával együtt, aki a hagyományba való belenevelődés mai élő példája” – fejtette ki a főkurátor.

•  Fotó: Tamás Sándor/Facebook Galéria

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Mint mondta, a koncepció az volt, hogy nem egy régi, 100-200 éves székelykaput mutatnak be, mert valószínűleg a legtöbben láttak ilyet a saját környezetükben, vagy képeken, filmeken. „Zsinórpadra fektetett, készülőfélben lévő kapuval ismerkedhet meg a közönség. Az a szándék, hogy láthassák: ez ma is élő hagyomány, a székely élet elé állított kisépítészeti alkotásra továbbra is igény van, vannak mesterek és lesz utánpótlás is, akik ezt tovább fogják tudni vinni” – fogalmazott Kinda István.

•  Fotó: Tamás Sándor/Facebook Galéria

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

korábban írtuk

Megélt sorsokon át a székelyekről – nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten
Megélt sorsokon át a székelyekről – nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten

Tíz székelyföldi múzeum, valamint kisebb gyűjtemények tárgyaiból nyílik minden eddiginél átfogóbb kiállítás a székely kultúráról a budapesti Néprajzi Múzeumban október 15-én. A kiállítás létrejöttéről és koncepciójáról Kinda István főkurátor mesélt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. október 25., péntek

Interferenciák: a rendszerváltás óta eltelt harmincöt év lesz a témája a színházi fesztiválnak

A rendszerváltás óta eltelt harmincöt év lesz a témája a november 3. és 17. között tartandó kolozsvári 9. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválnak. A színházi szemle programjának gerincét romániai előadások adják.

Interferenciák: a rendszerváltás óta eltelt harmincöt év lesz a témája a színházi fesztiválnak
2024. október 23., szerda

Töretlen sikerű, klasszikus operett az Aradi Kamaraszínház műsorán

A víg özvegy című Lehár-operett története elevenedik meg az aradi nagyszínház színpadán.

Töretlen sikerű, klasszikus operett az Aradi Kamaraszínház műsorán
2024. október 23., szerda

Legyél te is műalkotás! – különleges kezdeményezés a temesvári színházban

Különleges felhívást tett közzé a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: a Legyél te is műalkotás! című kezdeményezés a Caravaggio című előadásra is felhívja a figyelmet.

Legyél te is műalkotás! – különleges kezdeményezés a temesvári színházban
2024. október 23., szerda

Fókuszban a kortárs erdélyi élőszavas mesélés

Immár harmadik alkalommal tartják az Erdélyi Népmesemondó Találkozót, az eseményre Háromszéken kerül sor.

Fókuszban a kortárs erdélyi élőszavas mesélés
2024. október 23., szerda

Nagyjátékfilmekkel, Bogyóval és Babócával is várja az érdeklődőket a marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilm fesztivál

Rövidfilmek mellett nagyjátékfilmek is szerepelnek a programban 32. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amelyet november 6. és 10. között tartanak Marosvásárhelyen – közölték a szervezők.

Nagyjátékfilmekkel, Bogyóval és Babócával is várja az érdeklődőket a marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilm fesztivál
2024. október 21., hétfő

Nonverbális, minden korosztálynak szóló berlini bábelőadás a Puckban

A berlini Merlin Bábszínház vendégszerepel a kolozsvári Puck Bábszínházban.

Nonverbális, minden korosztálynak szóló berlini bábelőadás a Puckban
2024. október 21., hétfő

Héja-nász: Ady és Léda viharos szerelmét végigkísérő leveleket tettek közzé

Ady Endre és Léda digitalizált leveleit is elérhetővé tette a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Országos Széchényi Könyvtár (MNMKK OSZK) az általa üzemeltetett Copia tartalomszolgáltatás felületén – tájékoztatta az intézmény hétfőn az MTI-t.

Héja-nász: Ady és Léda viharos szerelmét végigkísérő leveleket tettek közzé
2024. október 20., vasárnap

Történelemóra „görbe tükörrel és fekete zongorával”: svédországi magyaroknak viszi el előadását két kolozsvári alkotó

Két erdélyi alkotó, Laczkó Vass Róbert, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze és Szép András zongoraművész, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem korrepetitora svédországi turnéra indul.

Történelemóra „görbe tükörrel és fekete zongorával”: svédországi magyaroknak viszi el előadását két kolozsvári alkotó
2024. október 18., péntek

Főleg a Z generáció tagjainak szól a 111 éve épült erdélyi szecessziós gyöngyszem ingyenes bemutatása

Kifejezetten a Z generációnak mutatják be Marosvásárhely szecessziós ékkövét, a 111 éve épült Kultúrpalotát szombaton.

Főleg a Z generáció tagjainak szól a 111 éve épült erdélyi szecessziós gyöngyszem ingyenes bemutatása
2024. október 17., csütörtök

Vidéki erdélyi iskolákba viszi el az élő irodalmat a Helikon

Vidéki erdélyi iskolákba, a Szilágyságba is elviszi az élő irodalmat a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat.

Vidéki erdélyi iskolákba viszi el az élő irodalmat a Helikon