Két ember meghalt egy franciaországi túszejtésben

MTI 2018. március 23., 15:54

Legalább két ember meghalt péntek délelőtt egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre található Trebes településen, ahol egy fegyveres férfi túszokat ejtett - közölték rendőrségi források.

Fotó: CNN

„Az alkalmazottak és a vásárlók nagy részének sikerült kimenekülnie. Egy szolgálatban lévő csendőrtiszt áll kapcsolatban jelenleg a túszejtővel” - idézte a francia hírügynökség a forrást.
A Le Figaro című napilap úgy tudja, hogy a szupermarket egyik alkalmazottját megölte a támadó, de már nincs több túsz az üzletben. Más források szerint az üzlet hentese és egy vásárló halt meg. A boltban mintegy húszan tartózkodtak a túszejtés pillanatában.

Eric Ménassi, Trebes polgármestere szerint az épületben már csak a túszejtő és egy csendőr található.
Az üzlet körül a rendőrségi akció továbbra is folyamatban van, a környéket teljesen lezárta a rendőrség.

A BFM hírtelevízió úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást, a hatóságok és a kormányzat is terrortámadásként kezeli a túszejtést.

A La Dépeche du Midi című regionális lap értesülése szerint a támadó egy 30 év körüli, marokkói származású férfi, aki szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában.

A szupermarket parkolójában álló gépkocsijának rendszámtáblája alapján tudták azonosítani a hatóságok. A férfi állítólag Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követeli. A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak.

A hírtelevízió értesülése szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően egy gépkocsiból rálőtt négy marseille-i rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült.

A támadó ötször lőtt, és azután ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe. A csendőrség tájékoztatása szerint egy szemtanú azt mondta, hogy amikor a támadó bement az üzletbe, azt kiáltotta, hogy „Allah akbar”. A férfinél egy kézifegyver, valamint kések és gránátok voltak.

Fotó: CNN

Édouard Philippe miniszterelnök „komolynak” nevezte a helyzet. „Carcassonne közelében egy férfi elbarikádozta magát egy szupermarketben túszokka l. Ez komoly helyzet” - mondta a kormányfő a kelet-franciaországi Mulhouse-ban. A belügyminisztérium azt kérte a sajtó munkatartásaitól, hogy egyelőre ne menjenek a helyszín közelébe, és ne zavarják a rendőri erők fellépését, illetve ne tegyenek közzé olyan „szóbeszédeket”, amelyek megzavarhatják a tájékoztatást. A tárca jelezte, hogy a Twitteren folyamatosan tájékoztat a rendőri beavatkozás fejleményeiről. Gérard Collomb belügyminiszter elindult a helyszínre.

Franciaországban a 2015 januárban, a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás óta a legmagasabb szintű a terrorkészültség,

mintegy 100 ezer csendőr, rendőr és katona teljesít szolgálatot a köztereken, pályaudvarokon, repülőtereken. Az elmúlt három évben 241-en vesztették életüket iszlamista merényletekben, amelyeknek nagyon gyakran a rendőrök és a katonák a célpontjai.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat