Erdélyi diákcsoportok is kérhetnek anyaországi támogatást, hogy elutazzanak Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére

MTI , Krónika 2019. március 22., 12:14 utolsó módosítás: 2019. március 22., 13:22

Diákcsoportok pályázhatnak utazási támogatásra, hogy részt vegyenek Ferenc pápa június 1-jei szentmiséjén Csíksomlyón. A pályázatot a Rákóczi Szövetség hirdeti meg együttműködve a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságával – közölte Soltész Miklós pénteken Budapesten.

Fotó: Haáz Vince

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a Rákóczi Szövetség pályázatán középiskolai csoportok és egyházi közösségek vehetnek részt. Soltész Miklós kiemelte: Ferenc pápa székelyföldi látogatása hatalmas egyházi diplomáciai siker és nagyszerű lehetőség a magyar–román kapcsolatok erősítésére, a történelmi megbékélés elősegítésére.

Hozzátette: a pápalátogatás lehetőség, hogy a magyarság megmutassa jelenlétét a Székelyföldön, ezért a magyar kormány és a kormánnyal együttműködő civil szervezetek mindent megtesznek, hogy segítsék azokat a fiatalokat, akik részt akarnak venni rajta. Soltész kitért arra: a magyar kormány 160 millió forinttal támogatja a pápalátogatás megszervezését, valamint a pápalátogatáshoz szükséges építkezéseket.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ismertette: a szövetség diákutaztatási programjának keretében szeretnének minél több 13 és 19 év közötti Kárpát-medencei fiatalnak lehetőséget biztosítani, hogy eljuthassanak erre a történelmi jelentőségű szentmisére.

A pályázatokat a www.rakocziszovetseg.org oldalon lehet benyújtani április 1-ig. A Rákóczi Szövetség egy nappal korábban a Krónika szerkesztőségét arról tájékoztatta, hogy az utaztatási lehetőség nem csak anyaországi, hanem Kárpát-medencei középiskolák, egyházi közösségek 13 és 19 év közötti fiataljainak szól. A Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programja keretében az utazásban résztvevő diákok számától és az utazás távolságától függően akár 400 ezer forint (6000 lej) utazási támogatásban is részesíthetik a sikeres pályázókat. A szervezők reményei szerint 2000-2500 fiatal kiutazását tudják segíteni.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke kezet ráz Fotó: MTI

Nyáry Zsigmond, a budapesti Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, az iskola egyik legfontosabb szerepe, hogy „közösséget adjon” a fiataloknak. A pápai misére utazás szerinte három szinten is képes erre: egyrészt magának a közös utazásnak erős közösségformáló ereje van, másrészt a határon túli magyarsággal találkozva a „nemzet közösségét is át tudják élni” a fiatalok, harmadrészt Ferenc pápa jelenléte a világegyház közösségét segít megélni.

Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába. A katolikus egyházfő Bukarest mellett Jászvásárra (Iași), a romániai görögkatolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre megy el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat