„A fizikát a férfiak teremtették meg” – A nőket becsmérlő szavaiért elmarasztaltak egy olasz kutatót

MTI 2019. március 07., 17:01 utolsó módosítás: 2019. március 07., 17:05

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) csütörtökön úgy döntött, hogy megszakít minden kapcsolatot azzal az olasz tudóssal, aki a szervezet egy nemzetközi konferenciáján a nőket becsmérlő kijelentéseket tett.

Alessandro Strumia a korábbi konferencián Fotó: Youtube.com

Alessandro Strumia, a Pisai Egyetem professzora egy szeptemberben Genfben rendezett esélyegyenlőségi konferencián beszélt arról, hogy a fizikában a nők kevésbé jártasak és az esélyegyenlőség nevében vindikálnak maguknak jogot az ilyen munkahelyekre. A CERN illetékesei csütörtöki döntésüket azután hozták meg, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben.

A tisztázó vizsgálat nyomán a CERN úgy döntött, hogy végleg visszavonja a tudós vendégprofesszori megbízását” – olvasható közleményükben.

A CERN emlékeztetett arra, hogy a Pisai Egyetem januárban már nyilvánosan megrótta Strumiát. A konferencián grafikákkal, diákkal, táblázatokkal kísért előadásában Strumia azt sugallta, hogy a férfiak egyre inkább diszkriminációt szenvednek a fizikai kutatások terén. Arról beszélt, hogy a nők alkalmazása e téren nem áll egyenes arányban képzettségükkel. „A fizikát a férfiak teremtették meg és építették fel, azt nem lehet meghívás útján kutatni” – fejtegette.

Az általa mutatott ábrákon olyan elemzések eredményeit mutatta be, amelyet azt sugallják, hogy a nők által végzett kutatói munka a fizika területén nem olyan jó minőségű, mint a férfiaké. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetet történetében először 2016 óta nő irányítja, az olasz Fabiola Gianotti személyében. Az utóbbi tíz évben a szervezetben javult a női kutatók aránya, de még mindig csak a személyzet kevesebb mint 20 százalékát adják a nők.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat