A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt

Elhúzódó tárgyalások. A palesztinok a Rafah elleni támadást hozták fel ürügyként a megbeszélések megszakítására

Fotó: Videófelvétel

A Hamász palesztin iszlamista szervezet felfüggesztette a kairói tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat Izraellel amiatt, hogy utóbbi elindította szárazföldi támadását a Gázai övezet déli határán található Rafah város ellen. Emiatt el is utaztak az egyiptomi fővárosból mind a felek, mind a közvetítők.

Krónika

2024. május 10., 08:282024. május 10., 08:28

Erről Izzat ar-Risek, a Hamász politikai irodájának egyik tagja számolt be.

Azt a megállapodástervezetet, amelyről most tárgyaltak, Katar és Egyiptom mint közvetítők dolgozták ki. A Hamász módosítani akart rajta, de Izrael ezt nem fogadta el. Így a közvetett tárgyalások minden résztvevője – amerikai részről a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője – is távozott Kairóból.

A Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerint a Hamász továbbra is érdekelt a tárgyalások folytatásában, a rafahi hadművelet miatt állt el azoktól. Ezt a Hamászt képviselő Izzat ar-Risek is megerősítette, hozzátéve, hogy

a szervezet továbbra is jó kiindulópontnak tartja a közvetítők tűzszüneti javaslatát.

A Hamász fegyveresei még mindig 132 olyan izraelit tartanak fogva a Gázai övezetben, akit tavaly október 7-i terrortámadásuk alkalmával túsznak elhurcoltak oda. Nem lehet tudni, hogy mind a 132-en életben vannak-e.

Eközben a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön, egy nappal Joe Biden elnök erről szóló kijelentése után leszögezte:

az Egyesült Államok reméli, hogy Izrael nem hoz olyan döntést, amelynek nyomán bizonyos amerikai biztonsági támogatásokat le kellene állítani.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen megismételte, hogy az Egyesült Államok nyilvánosan és magánúton is világosan Izrael tudtára adta, hogy milyen következményekkel járna egy nagyszabású hadművelet a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában, ahol több mint egymillió ember tartózkodik.

Elmondása szerint

az Egyesült Államok alternatív módokat is javasolt az övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet legyőzésére, ami elkerülhetővé teszi az átfogó szárazföldi műveletet a városban.

A fehér házi illetékes hangsúlyozta, hogy Joe Biden szerdán arról beszélt, hogy amennyiben az izraeli hadsereg folytatja és nagyszabású hadműveletté szélesíti a Rafahban kezdett katonai beavatkozást, akkor azon típusú katonai eszközök szállítását állítja le, amelyek egy ilyen műveletet segíthetnek.

Az elnöki hivatal vezető tisztségviselője ugyanakkor megállapította, hogy

Izrael még nem kezdett el olyan műveletet, amely az amerikai válaszlépést kiváltaná.

Reményét fejezte ki, hogy Izrael nem is fogja átlépni ezt a vonalat.

A nemzetbiztonsági szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztosítja azokat a támogatásokat Izrael számára, amelyek az önvédelemhez szükségesek minden ellenségével szemben, a Hamászt is beleértve.

Beszámolt ugyanakkor arról, hogy a korábban tett bejelentés

szerint nagy robbanótöltetű bombák szállítását az Egyesült Államok már felfüggesztette az Izraellel folytatott azon tárgyalások idejére, amelyek ezen romboló eszközök sűrűn lakott térségekben való felhasználásáról szólnak.

Lloyd Austin védelmi miniszter szerdán erősítette meg, hogy az Egyesült Államok összesen 2500 darab 1000 és 250 kilogrammos bombát nem szállít le, de egyelőre ezek sorsáról végső döntés nincs.

John Kirby hangsúlyozta, hogy

folytatják a tárgyalásokat az izraeli kormánnyal azokról a megoldásokról is, amelyek amerikai meglátás szerint nagyobb stratégiai sikerrel kecsegtetnek, és nagyobb eséllyel mérsékelik az izraeli embereket a Hamász részéről fenyegető veszélyt.

A nemzetbiztonsági szóvivő azt is kifejtette, hogy amerikai meglátás szerint egy nagyszabású katonai művelet Rafahban a tűzszüneti tárgyalásokon a Hamász pozícióját erősítené,

mert a harcokat kísérő újabb civil áldozatok a közvéleményt is ilyen irányba terelhetik.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője elismerte, hogy

az Izrael és a Hamász között a tűzszüneti tárgyalások nem vezettek a hét elején remélt eredményre.

Megállapította, hogy egyelőre nem sikerült áthidalni a nézetkülönbségeket, amelyet két nappal korábban az amerikai adminisztráció tagjai, így a helyszínen tárgyaló William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is lehetségesnek gondolt.

John Kirby hozzátette, hogy az amerikai hírszerzési főnök hazautazott a tárgyalásoknak helyet adó Kairóból, de úgy vélte, hogy

az izraeli-Hamász tárgyalásokon látni az „előre vezető utat, amihez viszont vezetői képességre és bátorságra van szükség” az érintett felek részéről.

Joe Biden szerdán a CNN hírtelevíziónak adott interjúban közölte, hogy a Rafahban tervezett izraeli művelet miatt katonai támogatásokat állíthat le. Az elnök nyilatkozatát republikánus politikusok széles köre élesen bírálta, köztük a kongresszus republikánus vezetői.

Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok attól az Izraeltől vonná meg segítséget, amely tavaly októberben története legsúlyosabb terrortámadását szenvedte el attól Hamásztól, amelyet katonai akcióval akar megsemmisíteni.

A korábbi elnök szerint ezzel Joe Biden a „terroristák oldalára állt”.

Joe Biden tervét határozottan kritizálta a republikánus párt Donald Trumppal szemben álló szárnyának vezető személyisége, Liz Cheney is, aki rossznak és veszélyesnek nevezte a támogatások leállítását Izrael számára, ami szerinte Iránnak és terrorista szövetségeseinek jelentene győzelmet.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Joe Biden hibát követett el, miután az Egyesült Államok visszatartotta egy Izraelnek szánt bombaszállítmány küldését, hogy azokat ne használják fel Rafah városának lerohanásakor.

Egy interjúban Netanjahu azt mondta, hogy az izraeli erők mindent megtesznek azért, hogy az emberek elhagyhassák Rafahot, és reményét fejezte ki, hogy a két vezető megtalálja a módját annak, hogy áthidalják nézeteltéréseiket.

Idézet
Sok éve ismerem Joe Bident, 40 éve és még annál is több. Gyakran voltak megegyezéseink, de voltak nézeteltéréseink is. Képesek voltunk túllépni rajtuk. Remélem, most is túl tudunk lépni rajtuk”

– mondta Netanjahu.

„Megtesszük, amit meg kell tennünk, hogy megvédjük az országunkat, és ez azt jelenti, hogy megvédjük a jövőnket. Ez pedig azt jelenti, hogy legyőzzük a Hamászt, többek között Rafahban is. Nincs más választásunk” – tette hozzá Netanjahu.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 10., hétfő

Tetőket sodort le, autókat rongált meg a vihar több erdélyi megyében

Ítéletidő tombolt hétfőn este több megyében: Déván háztetőket sodort le az orkán erejű szél, Temes megyében fennakadást okoztak a vonatközlekedésben a sínekre zuhant fák.

Tetőket sodort le, autókat rongált meg a vihar több erdélyi megyében
2024. június 10., hétfő

Winkler Gyula a Krónikának: egy jobboldali európai parlamenti többség újratárgyalhatja a klímatörvényeket

A következő három hét során eldől, miként fog kinézni az Európai Parlament összetétele. Winkler Gyula a Krónikának elmondta, hogy változásra van szükség, az az elvárás, hogy a parlamenti többség ne tartalmazzon militáns, radikális zöldeket.

Winkler Gyula a Krónikának: egy jobboldali európai parlamenti többség újratárgyalhatja a klímatörvényeket
2024. június 10., hétfő

Megőrizte polgármesterei számát Arad megyében az RMDSZ, hamarosan az alpolgármesterekről is tárgyalnak

A magyarság arányának megfelelő – sőt helyenként annál nagyobb arányú – szavazatszámokat kaptak az RMDSZ jelöltjei és jelöltlistái Arad megyében a vasárnapi helyhatósági választásokon, sikerült megtartani az öt polgármesteri pozíciót megyeszerte.

Megőrizte polgármesterei számát Arad megyében az RMDSZ, hamarosan az alpolgármesterekről is tárgyalnak
2024. június 10., hétfő

„Ilyen száz éve nem volt”: teljesen kiszorultak a románok a sepsiszentgyörgyi önkormányzatból, Antal Árpád nagyon sajnálja

Totális győzelmet aratott az RMDSZ a sepsiszentgyörgyi választásokon: sem román, sem pedig magyar ellenzéki párt listája nem érte el a bejutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottságot. Antal Árpád újrázó polgármester előbbi miatt bánkódik.

„Ilyen száz éve nem volt”: teljesen kiszorultak a románok a sepsiszentgyörgyi önkormányzatból, Antal Árpád nagyon sajnálja
2024. június 10., hétfő

Nyolc vokson múlhat a polgármester-trónfosztás, újraszámolják a szavazatokat az erdélyi megyeszékhelyen

A Nemzeti Liberális Párt kérte a Beszterce város polgármesterjelöltjeire leadott szavazatok újraszámolását, és a városi választási iroda helyt adott az óvásnak – tájékoztatta hétfőn az Agerpres hírügynökséget Diana Morar képviselő.

Nyolc vokson múlhat a polgármester-trónfosztás, újraszámolják a szavazatokat az erdélyi megyeszékhelyen
2024. június 10., hétfő

Az EP-választási kampány ,,túlterjedő zajával” magyarázza gyengébb választási eredményeit az EMSZ

Az egymásra tevődött két választásnak és a magas részvételnek tulajdonítja az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke, hogy idén gyengébben szerepeltek a helyhatósági választásokon, mint négy évvel ezelőtt.

Az EP-választási kampány ,,túlterjedő zajával” magyarázza gyengébb választási eredményeit az EMSZ
2024. június 10., hétfő

Cseke Attila: felülmúlta négy évvel ezelőtti teljesítményét az RMDSZ Bihar megyében, újraszámolnak Székelyhídon

Bihar megyében jobban teljesített az RMDSZ a vasárnapi helyhatósági választásokon, mint négy évvel ezelőtt, legalább 21 polgármestere lesz a szövetségnek – jelentette be hétfőn az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

Cseke Attila: felülmúlta négy évvel ezelőtti teljesítményét az RMDSZ Bihar megyében, újraszámolnak Székelyhídon
2024. június 10., hétfő

„Az elmúlt 20 év legnagyobb sikerét értük el” – Kelemen Hunor a választási eredményekről

Kolozsvári székhelyén ünnepelte sikereit az RMDSZ: 99 százalékos feldolgozottság mellett, biztosan örülhetnek két Európai Parlamenti képviselőnek, megannyi megőrzött, jó néhány visszaszerzett településnek, újdonságnak számító győzelmeknek.

„Az elmúlt 20 év legnagyobb sikerét értük el” – Kelemen Hunor a választási eredményekről
2024. június 10., hétfő

Fehér megyében egyetlen településen választottak RMDSZ-es polgármestert

Fehér megyében egyetlen településen választottak RMDSZ-es színekben induló polgármestert: Székelykocsárdon Csegezi Edit Zsuzsannát.

Fehér megyében egyetlen településen választottak RMDSZ-es polgármestert
2024. június 10., hétfő

„Béres, gyere ki!” – a székelyhídi városháza előtt tiltakoznak a helyiek, amiért késik a választások eredményének kiközlése

Több tucatnyi helyi lakos gyűlt össze hétfőn a Bihar megyei Székelyhíd polgármesteri hivatala előtt, amiért késik a választások eredményének kiközlése. „Béres, gyere ki!” – üzenik a jelenleg regnáló RMDSZ-es polgármesternek.

„Béres, gyere ki!” – a székelyhídi városháza előtt tiltakoznak a helyiek, amiért késik a választások eredményének kiközlése