Szobrot állítanának „Kalotaszeg nagyasszonyának”, Gyarmathy Zsigánénak Magyargyerőmonostoron

Szobrot állítanának „Kalotaszeg nagyasszonyának”, Gyarmathy Zsigánénak Magyargyerőmonostoron

Kalotaszeg egyik legrégebbi temploma a Magyargyerőmonostori református templom, amelynek legrégibb része az 1100-as években épült

Fotó: Kiss Gábor/ Erdélyi Reformátos Egyházkerület/ Facebook

Mellszobrot állítanának Gyarmathy Zsigáné Hory Etelkának, a kalotaszegi népi hagyományok gyűjtőjének, Kalotaszeg kultúrája jelentős alakjának születése 180. évfordulója alkalmából szülőfalujában, a Kolozs megyei Magyargyerőmonostoron. Hover Zsolt, a helyi református gyülekezet lelkésze a Krónika megkeresésére elmondta, egész Kalotaszeg sokat köszönhet a népi kultúra megőrzése kiemelkedő személyiségének, aki Gyerőmonostoron született, és a közeli Bánffyhunyadon található a sírhelye.

Kiss Judit

2023. február 26., 09:072023. február 26., 09:07

A helyi református gyülekezet kezdeményezi az emlékjel állítását, kérnek minden olyan magánszemélyt, egyesületet, alapítványt, akinek a szívéhez közel áll Kalotaszeg, és a nagyírásos varrottas ügyét felkaroló Hory Etelka, hogy támogassák a szobor elkészítését.

Galéria

„Kalotaszeg nagyasszonya”, Gyarmathy Zsigáné Hory Etelka 1845-ben született Magyargyerőmonostoron, 1910-ben hunyt el Bánffyhunyadon

Fotó: Kiss Tibor/ Facebook

Magyargyerőmonostor Kalotaszeg régi múltra visszatekintő déli határfaluja: a Mikola nemzetség ezen a birtokon építette fel 1196-ban családi monostorát.

A kis falu messze földön híres gyönyörű népviseletéről. Jellegzetes színgazdagságának, díszességének köszönhetően a kalotaszegi népviselet méltán a magyarság egyik legismertebb népviselete.

Az iparosodás korszakában, a múlt század elején hanyatlásnak indult a környék népművészete, amelyet Gyarmathy Zsigáné Hory Etelka munkásságának köszönhetően sikerült megmenteni.

Galéria

A kalotaszegi Magyargyerőmonostor templomában hagyományos varrottasok díszítik az istenházát

Fotó: Vincze Loránt/Facebook

Kalotaszeg nagyasszonyának hála a kalotaszegi varrottasok világhírűvé tették a vidéket, és visszaadták a hagyományos öltözékek, mesterségek presztízsét. Gyarmathy Zsigáné munkássága százéves távlatból is emberfelettinek hat, ugyanakkor mára már nem elégséges ahhoz, hogy megtartó erőt jelentsen a fogyatkozó magyar közösségeknek.

Egész Kalotaszeg sokat köszönhet Gyarmathy Zsigánénak

Hover Zsolt, a magyargyerőmonostori református gyülekezet lelkésze a Krónika megkeresésére elmondta, azért tartják fontosnak a szobor állítását, mert Gyarmathy Zsigáné, aki a Kalotaszeg népi kultúrája megőrzésének emblematikus alakja, Gyerőmonostoron született, és a közeli Bánffyhunyadon található a sírhelye. „Egész Kalotaszeg sokat köszönhet neki, nemcsak a nagyírásosokról van szó, hanem egész szellemi hagyatékáról, helyi tárgyú könyveket, novellákat, tárcákat is írt, és

Gyerőmonostoron még élénken él az emlékezete. Itt született, ezért gondoltuk, hogy Kalotaszegen belül itt van az a hely, ahol a templom mellett méltóképp emlékeztetheti róla a mellszobor az utókort.

Egyébként édesanyja, édesapja is itt nyugszik, azért is ide illene az emlékjel” – mondta Hover Zsolt. Hozzátette, két hete kezdték el a gyűjtést, már kaptak ígéreteket, vannak, akik lelkesen felkarolják az ügyet, így remélik, hogy összegyűl majd az összeg.

Galéria

Magyargyerőmonostor

Fotó: Pataki Hajnal/Facebook

„Magánszemélyek is támogatnak bennünket, valamint az Erdélyi Egyházkerület Nőszövetsége, ezen belül a Kalotaszegi Egyházmegye Nőszövetsége is mellénk állt. Utóbbi képviselői azt mondták, hogy idei konferenciájuk, előadásaik Gyarmathy Zsigáné munkásságára összpontosítanak. Bizakodunk, hogy összefogással létrejöhet a szobor” – emelte ki a lelkipásztor. Kérdésünkre, hogy Gyerőmonostoron miként éltetik, ápolják Hory Etelka emlékét, a lelkipásztor azt mondta, a pandémia előtt minden év májusában, születésének évfordulóján megkoszorúzták a Gyarmathy Zsigáné emléktábláját, az eseményen részt vettek a körösfői fiatalok is, a pandémia után is folytatják ezt a hagyományt.

Galéria

Fotó: Vincze Loránt/Facebook

„Az emléktábla kissé félreeső helyen, a régi parókián áll, ezért úgy gondoltuk, hogy méltóbb emléket állítsunk. Megemlékezésekkor beszélünk a nagyasszony alakjáról, munkásságáról, a korról, amelyben élt ” – fejtette ki Hover Zsolt. Mint mondta, elődje, az előző lelkész kolléga is nagyon támogatja az emlékjelállítás ötletét, ő úgy tudja, hogy a Hory család egyik leszármazottja Székelyföldön él. Gyarmathy Zsigáné emlékének éltetése az egész Kalotaszeget érinti, és minden kis hozzájárulás számít.

„Vannak fanyalgó hangok az interneten, hogy hanyatlik a kalotaszegi magyarság kultúrája, ezzel azt is be akarjuk bizonyítani, hogy kevesen vagyunk ugyan – kevesebben, mint 180 éve, Gyarmathy Zsigáné idejében, de azért igenis vagyunk.

A Kalotaszegi Magyar Napok, amelyet a pandémia után végre újra megszervezhettünk tavaly nyáron, sikeresnek bizonyult, és ez is azt bizonyítja, hogy a magyarság itt él és létezik” – mondta el Hover Zsolt.

Munkássága háziipart teremtett

Hóry Etelka 1845. május 28-án született, „Kalotaszeg nagyasszonya” a magyargyerőmonostori lelkész, terebesi Hory Farkas és nemes Aumüller Rozália lánya volt. Édesapja református lelkészként költészettel is foglalkozott, ő vezette be lányát a latin nyelv ismeretébe, megszerettette vele a magyar klasszikusokat. „Már leánykorában erős vágy ösztönözte az irásra, de hajlamát maga fékezte, nem akart rosszabb gazdasszony lenni anyjánál, s amit titokban irt is, megsemmisitette. Miután azonban férjhez ment Gyarmathy Zsigmondhoz s szerető feleségnek, gondos anyának és jó háziasszonynak bizonyult, felküldte egyik elbeszélését (A nő gyöngesége) Katinka név alatt a Fővárosi Lapokba.

Zamatos nyelve és könnyed, meleg hangja feltünést keltett s azóta szivesen látott munkatársa szépirodalmi lapjainknak” – olvasható a Pallas nagylexikon korabeli szócikkében.

Hory Etelka gyermekkorát szülőfalujában töltötte, ahol édesapjától tollforgatást, nagynénjétől pedig kalotaszegi varrottas készítését tanulta. 1853-ban a kolozsvári leánynevelő intézetbe került. 1862-ben férjhez ment a szintén nemesi származású érsekújvári Gyarmathy család sarjához, érsekújvári Gyarmathy Zsigmondhoz, és Bánffyhunyadra költözött, ahol a gyermeknevelés mellett irodalommal és a népművészettel foglalkozott. Az 1885. évi országos kiállításon bemutatott egy teljes kalotaszegi szobát, Herich Károly megbízására.

A kiállítás anyagát a ládák mélyén található több generációs varrottasok adták.

Készített és készíttetett kalotaszegi varrottasokat, melyeket nemzetközi kiállításokon mutatott be (Brüsszel – 1887, Bécs – 1890, St. Louis – 1904, London – 1908), hírnevet szerezve ezáltal szülőföldjének. Munkássága háziipart teremtett, megélhetést biztosítva Kalotaszeg sok-sok asszonyának és tevékenysége által ismét divatba jött a varrottas. Egyébként a kalotaszegi templomokban látható varrottasokról megoszlanak a vélemények: más-másféleképpen vélekednek a néprajzosok, műemlékvédelmi szakemberek, valamint a helyi gyülekezetek tagjai. Egy évvel ezelőtt számolt be arról a krónika, hogy több kalotaszegi templom felújítása kapcsán is kérdéseket vetett fel a falakat, karzatokat, padokat díszítő textíliáknak a liturgikus térbe történő visszahelyezése. A varrottasok kutatója fájlalta a kézimunkák mellőzését, az érintett lelkészek ugyanakkor elmondták, a gyülekezet számára fontosak ezek a varrottasok, ám nem kerülhet minden vissza a templomtérbe.

Galéria

Színpompás kalotaszegi népviseletbe öltözött nők Magyargyerőmonostoron

Fotó: Irsai László Zsolt/ Facebook

Galéria

Fotó: Pálóczi Zsolt

Galéria

Fotó: Biró István

korábban írtuk

Erdélyben a falvak világa vonzza a távol-keletieket: a kalotaszegi varrottasokat kutatja Seiko Tanizaki japán néprajzos
Erdélyben a falvak világa vonzza a távol-keletieket: a kalotaszegi varrottasokat kutatja Seiko Tanizaki japán néprajzos

Seiko Tanizaki érdeklődését a kalotaszegi varrottasok keltették fel Erdély iránt több mint másfél évtizeddel korábban, és annyira megtetszett neki a vidék, hogy Székelyföldön alapított családot. 

korábban írtuk

Kalotaszegi dilemma: legyen-e templomban varrottas a felújítás után is
Kalotaszegi dilemma: legyen-e templomban varrottas a felújítás után is

Több kalotaszegi templom felújítása kapcsán is kérdéseket vetett fel, sőt vet fel ma is a falakat, karzatokat, padokat díszítő textíliáknak a liturgikus térbe történő visszahelyezése. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 27., szerda

FRISSÍTVE – Előzetes letartóztatásba kerültek a verekedős aradi diákok

Egy tanulót kórházba szállítottak, két másikat pedig őrizetbe vett a rendőrség szerda reggel Aradon egy utcai konfliktust követően.

FRISSÍTVE – Előzetes letartóztatásba kerültek a verekedős aradi diákok
2024. március 21., csütörtök

Szováta, Parajd, Korond az elmúlt századokban – Sóvidék fürdőéletének történetét mutatják be Bukarestben

Sóvidék fürdőinek bemutatásával folytatódik a bukaresti Liszt Intézet Kárpát-medencei fürdővilágot ismertető kiállítássorozata – közölte a szervező intézmény.

Szováta, Parajd, Korond az elmúlt századokban – Sóvidék fürdőéletének történetét mutatják be Bukarestben
2024. március 19., kedd

Már a lottótársaság alkalmazottai is tüntetnek, és sztrájkkal fenyegetnek, mivel féltik a jövedelmüket

Tüntetést tart kedden 10 és 12 óra között a pénzügyminisztérium épülete előtt a Román Lottótársaság Országos Szakszervezete, mert a kormány nem teljesítette azt a követelésüket, hogy a vállalat alkalmazottai mentesüljenek a bérüket csökkentő törvény alól.

Már a lottótársaság alkalmazottai is tüntetnek, és sztrájkkal fenyegetnek, mivel féltik a jövedelmüket
2024. február 29., csütörtök

Kelemen Hunor: nincs empátiája a magyarokkal szemben a Maros megyei prefektusnak

Felháborítónak nevezte csütörtökön Kelemen Hunor, hogy a Maros megyei prefektus megtámadott a bíróságon egy olyan határozatot, amelyik „a természetes mederbe terelte volna” a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyét.

Kelemen Hunor: nincs empátiája a magyarokkal szemben a Maros megyei prefektusnak
2024. február 16., péntek

Elismerte a PNL: az a bajuk, hogy a PSD Marcel Ciolacut akarja közös államfőjelöltnek

Miközben a PSD és a PNL pénteken újabb koalíciós egyeztetésre készül a választások összevonásáról, egy liberális politikus elismerte, hogy az eddigi kudarcok egyik legfőbb oka az államfőjelölt személye körüli vita.

Elismerte a PNL: az a bajuk, hogy a PSD Marcel Ciolacut akarja közös államfőjelöltnek
2023. december 20., szerda

FRISSÍTVE – „Toxikusnak” minősítette a parlamentben iktatott autonómiatervezeteket a román kormányfő

Három autonómiatervezetet nyújtott be egyéni képviselői törvényjavaslatként a bukaresti képviselőházban szerdán Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöke.

FRISSÍTVE – „Toxikusnak” minősítette a parlamentben iktatott autonómiatervezeteket a román kormányfő
2023. december 07., csütörtök

Népszerű a magyarellenes szélsőségesség: Şoşoacă egyre előkelőbb helyen áll a legtámogatottabb államfő-jelöltek között

Egyre népszerűbbek a szélsőjobboldali, magyargyűlölő politikusok Romániában: a legfrissebb felmérés szerint Diana Şoşoacă és George Simion is előkelő helyet foglal el a legnépszerűbb államfőjelöltek között.

Népszerű a magyarellenes szélsőségesség: Şoşoacă egyre előkelőbb helyen áll a legtámogatottabb államfő-jelöltek között
2023. november 24., péntek

Felmérés: a PSD továbbra is favorit, az AUR megelőzi a PNL-t, az USR körül kialakítandó jobboldali szövetség második lenne

Miközben a Szociáldemokrata Párt (PSD) élen végezne, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jobban áll, mint a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig harmadmagával akár a második helyre is befuthat.

Felmérés: a PSD továbbra is favorit, az AUR megelőzi a PNL-t, az USR körül kialakítandó jobboldali szövetség második lenne
2023. november 02., csütörtök

Számos magyarországi művész és a temesvári társulat is vendégszerepel novemberben az Aradi Kamaraszínházban

Számos magyarországi művész, a Magyar Állami Népi Együttes, valamint a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is vendégszerepel novemberben az Aradi Kamaraszínházban november folyamán – közölte a társulat.

Számos magyarországi művész és a temesvári társulat is vendégszerepel novemberben az Aradi Kamaraszínházban
2023. szeptember 12., kedd

Putyin: hiba volt 1956-ban tankokat küldeni Magyarországra

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Vlagyivosztokban kijelentette: szerinte hiba volt a Szovjetunió döntése, miszerint tankokat küldtek 1956-ban Magyarországra és 1968-ban Csehszlovákiába a tüntetések leverésére.

Putyin: hiba volt 1956-ban tankokat küldeni Magyarországra